מתחם געש: הקרב האחרון על מתחם "בית וגן"

לפני יותר מעשור רכשה "נאות בית וגן" את מגרשי האימונים של בית"ר ב-27 מיליון שקלים. 12 שנים מאוחר יותר הרוכשים יוצאים אולי לקרב האחרון על הזכות למימוש זכויותיהם על המתחם. מאיר לוי אחד מבעלי השטח שתק זמן רב, אבל השבוע הסכים לספר את אשר על לבו

יניב טוכמן | 29/4/2011 20:00

יום רביעי השבוע, בית המשפט השלום בירושלים. פרק נוסף בסאגה הארוכה של הבעלות על מגרשי האימונים של בית"ר ירושלים בבית וגן. הפעם על השולחן בקשתה של בית"ר ירושלים להתגונן בפני התביעה של חברת "נאות בית וגן", הדורשת לפנות את הקבוצה מהמתחם.
מאיר פניג'ל ומאיר לוי. מה יהיה בסוף המחלוקת?
מאיר פניג'ל ומאיר לוי. מה יהיה בסוף המחלוקת? צילום: עדי אבישי


יום קודם לכן, במשרדים של היועצים המשפטיים של בית"ר ירושלים בגבעתיים, יושב יו"ר הקבוצה איציק קורנפיין. יש הרבה עבודה בתיק וצריך להתכונן לאפשרות שהוא יעלה לדוכן לתת תשובות בפני השופט. כבר שנה, מאז שקורנפיין מנהל את בית"ר ירושלים לבדו, שבית"ר לא משלמת דמי שכירות עבור המגרשים. במועדון נתלים בפסיקת בג"ץ, שקבע בצורה די מפורשת שהמגרשים שייכים למינהל מקרקעי ישראל, אפילו שב-1999 חברת "נאות בית וגן" שילמה 27 מיליון שקלים לעמותת בית"ר ירושלים כדי שהמגרשים יעברו לבעלותה.

עם הזמן אמורה הייתה החברה, הנמצאת בבעלות האחים שאול ומאיר לוי, ששון שם טוב ומאיר פניג'ל, לקבל את כל האישורים כדי לבנות מאות יחידות דיור על הקרקע. בשנים הראשונות בית"ר ירושלים הייתה בכלל בידיים שלהם, כך שלא בער להם לבנות כי היה צריך מקום לאחסן את הקבוצה.

אחרי זה עבר המועדון לידיו של ארקדי גאידמק, ששילם להם הרבה כסף עבור השכירות. אבל בשנה האחרונה בית"ר לא משלמת ובעקבות זאת פנתה "נאות בית וגן" בתביעת פיצוי כספי לבית המשפט המחוזי ובתביעת פינוי מידי לבית המשפט השלום. במחוזי התירו לבית"ר להתגונן, ובקרוב יתחיל מן הסתם דיון ארוך מאוד שעלול להימשך הרבה זמן לשמחתה של בית"ר.

כאמור בבית המשפט השלום דנו השבוע בבקשה של בית"ר להתגונן נגד התביעה לפנותם מהקרקע. בדיון הוחלט לדחות את ההחלטה בשלושה חודשים. משמעות ההחלטה היא שאם בית המשפט לא ייתן לבית"ר זכות להגן על עצמה, תיאלץ הקבוצה לפנות את מתחם האימונים מיד. במקרה כזה הקבוצה צפויה לעתור לערכאות גבוהות יותר.
צילום: פלאש 90
בית''ר ירושלים מתאמנת בבית וגן. ההחלטה - בעוד שלושה חודשים צילום: פלאש 90
ספונסר ללא הפסקה

יום שלישי בלילה, כמה שעות לפני תחילת הדיון בבית המשפט, אני תופס את מאיר לוי בשיחת טלפון לניו יורק. הרבה שנים שהוא לא דיבר. יש שיגידו שלא דיבר אף פעם. כשקנה את בית"ר ירושלים, עם אחיו הגדול שאול ועם שותפיו פניג'ל ושם טוב, הוא השאיר את הבמה לחבורה הירושלמית.

פניג'ל קיבל על עצמו להיות בפרונט כיו"ר. שם טוב הוא דמות מוכרת מאוד בירושלים, וגם הוא התבטא לא פעם בנושאים שונים הקשורים לקבוצה. אבל מאיר לוי ובטח ששאול לוי שתקו כמעט תמיד. הם עשו רק גיחות ספורות לארץ ורוב הזמן היו על הציר שבין ארצות הברית למזרח הרחוק, שם רוכזו לא מעט מהעסקים

שלהם.

בניגוד לפעמים אחרות הפעם מאיר לוי הסכים לדבר, אולי בגלל התקרית שהיתה לו לפני כמה חודשים בניו-יורק. "הסתובבתי בסוהו בניו יורק, ופתאום הגיחו לעברי שני ישראלים שזיהו אותי והחלו להקניט אותי בטענה שהם אוהדי בית"ר ירושלים", סיפר.

"אמרו לי שאני רוצה לפנות את הקבוצה מבית וגן ובגלל זה אוהדי בית"ר ימררו לי את החיים. הם ניסו לאיים, אבל הם חטפו כזו תגובה שגרמה להם לברוח מהמקום. אני קניתי את המגרשים האלה בבית וגן בסכום של כמעט 30 מיליון שקלים, ואני צריך לתת תשובות למישהו על זה שאני רוצה לממש את הזכויות שלי על הקרקע?".

איציק קורנפיין. אחד האנשים הרעים בסיפור
איציק קורנפיין. אחד האנשים הרעים בסיפור צילום: פלאש 90

ללוי חשוב במהלך כל השיחה להדגיש שהוא עומד בפרונט בתביעה הכפולה הזו נגד בית"ר ירושלים. הוא דורש פיצוי על התקופה הארוכה שלא קיבל דמי שכירות מבית"ר וגם לפנות את הקבוצה מהמתחם.

"מאיר פניג'ל וששון שם טוב נמצאים בירושלים, אבל אני מנהל מכאן את התביעה הזו ודוחף כל הזמן את עורכי הדין כדי לפעול. אני לא מתכוון לוותר בעניין, והשבוע יתחילו הדיונים על הפינוי.

אני רוצה שבית"ר תתפנה מבית וגן. די, מספיק. 12 שנה מאז שקנינו את המגרשים ומצדי שנגדל בהם פטרוזיליה. אם לא נותנים לי היום לבנות על הקרקע, אגדל שם פטרוזיליה. אני לא מוכן יותר לשבת בצד ולראות איך כולם צוחקים עלינו. קנינו את המגרשים בהרבה מאוד כסף. עד היום אני משלם ריביות על ההלוואות, והגיע הזמן שיפסיקו לעשות ממני צחוק".

מה לגבי מחלקת הנוער והילדים הרבים שיישארו בלי מועדון?
"אני את שלי תרמתי לבית"ר ירושלים. בוא אני אגיד לך יותר מזה: אף אחד לא תרם לבית"ר ירושלים כמו מאיר ושאול לוי. 32 שנה שאני תורם לבית"ר ירושלים, ואתה יכול לשאול את משה דדש. תרים טלפון לדדש ותשאל אותו איך בית"ר התמודדה כל השנים עם הגירעונות ועם הבעיות הכספיות שלה.

"אני נתתי המון כסף לבית"ר ועכשיו התור של העירייה והגופים האחרים לפתור את הבעיות. אתה יודע מה מצחיק? גם היום אני מממן את בית"ר ירושלים. במשך שנה שלמה הקבוצה חיה במקום שהוא שלי ושל השותפים שלי, ואנחנו לא מקבלים שום תמורה בעד זה.

"מזכירים לי כל הזמן שהיו תקופות שקיבלנו מארקדי גאידמק 160 אלף דולר לחודש עבור שכירת המגרשים. נכון שהייתה תקופה כזו, אבל אם תחלק את כל השנים שהמגרשים שלנו לכסף הכולל שקיבלנו תקבל הרבה פחות. הייתה שנה שנתנו את המגרשים בחינם והייתה שנה, עד שבית"ר הפסיקה לשלם, שקיבלנו רק עשרת אלפים דולר בחודש. אבל זה לא קשור עכשיו. אני רוצה שהם יצאו מהשטח שלנו".

אבל על פי פסיקת בג"ץ לא ניתן לבנות יחידות דיור על השטח.
"אני לא רוצה להיכנס לכל מה שקרה מאחורי הקלעים ומה גרם למה, אבל אני יודע בדיוק איך הדברים נולדו ואיך הגענו למצב ש-12 שנה אחרי שקנינו את הקרקע אין לנו אישור לבנות עליה. אבל זה בכלל לא משנה. גם אם אין לנו אישור לבנות, אני לא חייב להחזיק שם את בית"ר ירושלים. אעשה משהו אחר עם הקרקע. אני גם בטוח שברגע שבית"ר תתפנה מהשטח שלנו יהיה יותר קל להפוך את ההחלטה ולהילחם בה משפטית.

היום, כשהקבוצה ממשיכה את פעילותה במקום, הרבה יותר קשה לנו לקבל את האישורים. במשך כל כך הרבה שנים העירייה והפוליטיקאים הבטיחו לבית"ר ירושלים הבטחות, אבל מי שפתר את הבעיה הזו היינו אנחנו. כל ראש עיר משחק אותה ג'יימס בונד על הגב שלי. יש עירייה, יש עמותות, יש גופים ציבוריים. שהם יפתרו את הבעיות. אבל מה עשו? מצאו אותנו שקנינו את המגרשים בכסף מלא ועכשיו לא מזיזים את הקבוצה מהמקום. זה נשמע לך הגיוני? אתה היית מסכים לקנות דירה ולתת לאנשים להמשיך לחיות שם בלי שתקבל דבר?".

צילום: דני מרון
ארקדי גאידמק. שילם הרבה כסף עבור השכירות צילום: דני מרון
מרומה ומנוצל

מבחינת לוי, אחד האנשים הרעים בסיפור הוא יו"ר הקבוצה איציק קורנפיין. "ברור שאיציק עשה את רוב הבלגאן", הוא אומר השבוע בזעם. "לאורך כל השנים האנשים שניהלו את בית"ר לא התכחשו לעובדה שהקרקע היא בבעלותנו. היה את אלי ארזי, שעמד בראש הקבוצה והעביר את הכסף שהגיע לנו. אבל איציק החליט אחרת, והוא הפסיק את התשלומים באמתלה שיש החלטת בג"ץ. זה היה מכוער וזה נמשך מכוער.

"זה לא חברי וזה לא עסקי, ואני בטוח שבית המשפט יגיד את דברו בצורה נחרצת". לוי מרגיש שרימו וניצלו אותו. "אני זוכר כאילו זה היה אתמול; לקחו אותנו לסיור באזור שייח' ג'ראח ואמרו לנו שבמקום הזה יקימו את המגרשים החלופיים של בית"ר ירושלים. מי בכלל חשב שיעברו 12 שנה ולא ייתנו לנו לבנות במקום? אנחנו הצלנו את בית"ר ירושלים מפירוק. כל הכסף ששילמנו על המגרשים עבר למס הכנסה ולמינהל. אנחנו כיסינו את כל החובות של בית"ר כמה וכמה פעמים".

אין לו בעיה שיראו אותו כאיש שמנסה להוציא את בית"ר מבית וגן. "אני לא מכרתי את בית"ר ירושלים לארקדי גאידמק עם המגרשים. בהסכם המכירה מלפני שש שנים סוכם שהמגרשים יישארו שלנו והם שלנו. אומרים לי שיש אוהדים של בית"ר שכועסים. זה לא מרתיע אותי כי זה שלי. מי שרוצה לדבר איתי מוזמן למצדה בתחילת יוני, לשם אני אגיע לקונצרט של 'אאידה'. כולם יכולים לבוא וכולם יקבלו את התשובות, אם זה לא ברור מספיק".

 ארזי וגאידמק ב
 ארזי וגאידמק ב"בבית וגן". מה יהיה בסוף המחלוקת? צילום: פלאש 90

ולקרבות התחתית של בית"ר בטדי אתה לא מתכוון להגיע?
"אתה יכול לברר כמה שילמתי בשנים האחרונות עבור מנויים לתא הכבוד העליון באצטדיון. היו לי כל שנה שני מנויים ושילמתי עליהם 80 אלף שקל. אפשר לבדוק כמה פעמים באתי בשנים האלה למשחקי הקבוצה. אני לא יודע אם הייתי פעמיים, ובכל זאת שילמתי וזאת היתה מבחינתי סוג של תרומה.

"אני עדיין אוהד את בית"ר ועדיין אוהב את הקבוצה ומעניין אותי מה מצבה, אבל בזה זה נגמר. אין לי שום עניין להיות בעל הקבוצה, אין לי עניין להיות הספונסר שלה ואין לי עניין להיות זה שיממן את הפעילות היומיומית שלה בבית וגן. שימצאו מישהו אחר.

"היום אני יכול לומר לך שגם אם יבואו ויציעו לי הסכם שכירות חדש עם תשלום קבוע בכל חודש לא אסכים. אני לא רוצה שכירות, אני רוצה שהם יצאו מהשטח. אמנם אני תמיד משאיר זקן לבן על הפנים, אבל אני לא סנטה קלאוס, לא אחד שצריך בכל שנה לחלק מתנות".

תגובת הקבוצה

בעקבות הראיון עם מאיר לוי אמר גורם בבית"ר ירושלים: "מאיר לוי בחר להתייחס לבית"ר ירושלים אפילו שהמלחמה הגדולה היא בין חברת 'נאות בית וגן' למינהל מקרקעי ישראל. בית"ר ירושלים היא צד משני בסיפור הזה. יתרה מזאת בית"ר ירושלים הסכימה להעביר דמי שכירות לנאמנות עד שיוכרע מי הבעלים החוקי של הקרקע. הצד של 'נאות בית וגן' לא רצה בכך, ולכן הופסקו דמי השכירות.

"בית"ר ירושלים פועלת על פי החוק. במשך שנים שולם הרבה מאוד כסף עבור שכירת המגרשים. היו תקופות ארוכות שבהן שילם ארקדי גאידמק 160 אלף דולר כל חודש עבור שכירת המגרשים. אבל ברגע שנודע לנו שבדוח מבקרת עיריית ירושלים יש התייחסות של המינהל לכך שלחברת 'נאות בית וגן' אין זכויות על המגרשים, החלטנו לפעול בצורה אחרת. המינהל לא אישר מעולם את עסקת המכירה של המגרשים מהעמותה ל'נאות בית וגן'. למרות זאת החלטנו ללכת בהתחלה על הסכם פשרה של עשרת אלפים דולר לחודש כשכל צד שומר על טענותיו.

"חיכינו להחלטת בג"ץ, שאמר בצורה די מפורשת שאין להם זכויות על הקרקע. מה שבטוח הוא שבית"ר ירושלים תסגור הסכם עם מי שיגידו לה שהוא הבעלים החוקי של הנכס. אנחנו לא משלמים כבר כמעט שנה, אבל בית"ר משלמת למינהל דמי חכירה כל השנים.

"זה סכום שחברת 'נאות בית וגן' הייתה צריכה לשלם והוא משולם על ידי בית"ר במשך כל השנים האחרונות. ברגע שבית המשפט יפסוק למי שייך הקרקע, אנחנו נסכם איתו על דמי שכירות שיהיו סבירים והוגנים".

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
vGemiusId=>/channel_ligat_al/news/ -->