805002 יום שלישי ט”ו באייר תשס”ח
אהוד אולמרט הופך עולמות כדי לדחוק לשוליים את דוח וינוגרד השלם, שיתפרסם בעוד שלושה שבועות. הוא מבטיח שלום כולל ומנטרל גורמי אופוזיציה. בפני פרשנים הוא...
גיא מרוז
ילדי הירח
תלמידי כיתה ט' מבתי ספר בבאר שבע שבו מסיור בסוכנות החלל האמריקאית, נאס"א, עם חוויות אסטרונומיות. "זמן חינוך" המתין להם בשובם כדי לשמוע סיפורים מהמסע המרגש. ילדי הירח
הדר מוריץ , 22.02.08, 16:27
התלמידים שביקרו בנאסא הדר מוריץ
התלמידים שביקרו בנאסא
צילום: הדר מוריץ
זו השנה החמישית בה תלמידי כיתה ט' ממקיף א' ומקיף ג' מבאר שבע יוצאים לסיור בארה"ב שבמרכזו עומד ביקור בסוכנות החלל נאס"א. כידוע, האסטרונאוט הישראלי, אילן רמון,י שנספה במעבורת "קולמביה", נמנה על בוגריו של מקיף ו' ונראה כי המסע שהפך למסורת  - מתבקש.

"זמן חינוך" ארב לשלושה תלמידים ששבו לא מזמן מהסיור והתרשם מהידע שצברו בנושא במהלך הסיור. דור נורימברג, נטלי יחיאס ודור סויסה הם השגרירים הצעירים שלנו שלא פעם הרביצו תורה בעבדכם הנאמן. אף על פי שלא עסקנו בשאלה האם  תורת היחסות אוסרת על עצמים בעלי מסה לנוע במהירות האור (בהקשר של "סופרמן" זה רלוונטי), ניהלנו שיחה מרתקת שנעה על ציר שבין תרבות לפיסיקה. כולם כאחד ידעו גם ידעו  לספר על המנהגים שהכירו בארצות הברית (במשך שהותם הם התארחו אצל משפחות מארחות), על תוכניות חלל ועל דברים שהם הביאו עמם משם; לא פיסיקאליים בהכרח אלא גם חווייתיים. 

איך בכלל בחרו אתכם למשלחת?

נטלי: "בחרו מספר תלמידים מצטיינים למשלחת. בשלב הראשון עשו לנו מבחן באנגלית שמתוכו כ40- ילדים עברו אותו בהצלחה. לאחר מכן כל ילד וילד עבר ראיון עם יועצת השכבה".

אילו שאלות שאלו אתכם בראיון?

נטלי: "למה אנו רוצים לטוס, מה הציפיות שלנו מהסיור...שאלות מהסגנון הזה".

איזו תוכנית לימודים הייתה לכם בטרם הטיסה לארה"ב והביקור בסוכנות של נאס"א?

דור נורימברג: "קודם כל היינו במחנה קיץ בבית יציב בו למדנו אסטרונומיה; ואיך כיום מנסים להגיע למאדים. בנוסף למדנו על גיאולוגיה של כדור הארץ ועל כך שהיקום מתמשך כל העת, הוא נבנה מחדש".

עכשיו אתם מפחידים אותי, יכול להיות שהיקום שלנו יום אחד ייגמר?

דור סויסה: "היקום יכול להפסיק להתקיים אם אסטרואיד יפגע בכדור הארץ, אבל אתה לא צריך כל כך לדאוג כי בדרך כלל האסטרואידים נשרפים לפני שהם פוגעים בנו".


איך חשתם בימים הראשונים, אני מניח שסבלתם מיעפת (ג'ט-לג) והתרגשות יתר?

דור סויסה: "כן, ובשביל להפיג את המתח לקחו אותנו לדיסני. דור נטלי ודור סיפרו על עלילותיהם בפארק ועל כך שהם הכי נהנו ממתקן סימולטני של רכבת הרים שאתה בעצם  בונה אותו בכוחות עצמך בעזרת מחשב. הנהנתי בראשי ונתתי להם תחושה שאני מבין בדיוק על מה הם מדברים, אבל למען האמת התקשיתי, באמת התקשיתי בתור אחד שמתעצל אפילו להרכיב את ההפתעה בביצה של קינדר (לא עדיף רכבת אמיתית, ויזואלית
משפחה מארחת
מעבר לביקור בסוכנות נאס"א שהיה לגולת הכותרת של הסיור; הילדים נחשפו לתרבות אחרת ולדפוסי חיים אחרים. התלמידים סיפרו בהתלהבות על הנימוס הרב בו מתנהגים בחברה האמריקאית. "אתה לא יכול לתאר לעצמך מצב שבן אדם יזרום משהו על הרצפה גם אם אין לידו פח", הם אומרים בהשתהות.

נטלי יחיאס סיפרה כי לפעמים היא חשה בביקור אצל המשפחות המארחות שהיא נמצאת בסרט אמריקני: "הכול די קבוע בסדר יום שלהם; קמים בשבע בבוקר ובשעה שבע ורבע כבר כל המשפחה מתייצבת לארוחת בוקר ואז האבא לקח אותי למרכז נאס"א ואת הילדים לבית הספר. בסוף שבוע  בילינו עם המשפחות שזה היה ממש כייף. אני והמשפחה שלי הלכנו להחלקה על הקרח". דור סויסה סיפר כי המשפחה המארחת שלו נסעה בסופ"ש לצפות בתחרות עידוד של הבת שלהם. אתם יודעים חצאיות ופונפונים. סרט או לא סרט? ודור נורימברג  סיפר כי בבית בו הוא התארח הילדה כלל לא הלכה לבית הספר -באמריקה ישנה תופעה הנקראת "מלומדים בבית" (באנגלית זה נשמע יותר טוב).

במהלך הסיור ילדי המשלחת סיירו בשני תיכונים ובמכללה אחת. הנערים התרשמו לטובה מהחינוך ולטענתם בישראל יש הרבה מה ללמוד מהאמריקאים: "לתלמידים שם מתייחסים יותר כבוגרים, המורים נותנים להם כבוד ומצד שני התלמידים נותנים כבוד למורים, זה משהו שחסר בישראל".

הביקור בנאס"א
אין ספק שלא כל ילד מישראל זוכה לטייל במתחם בו משגרים חלליות, לראות מאה אלף שביבים ורקמות מהן בנויות חלליות. בשיחה עם השלושה אפשר היה לראות את הזיק בעיניים כאשר שוחחנו על הסיור ולחוש בתובנות שלא תמיד נמצאות בארסנל האישיותי של ילדים בני 14.

מה ראיתם בנאס"א?

נטלי ייחיאס: "קודם כל ראינו מכשיר אימונים סימולטור של האסטרונאוטים. ראינו גם חלליות ממש בזמן בנייה, אפילו ביקשו מאיתנו לא לצלם כי הפלאש יכול להפריע - טעות הכי קטנה עלולה להיות קטלנית".
דור נורימברג: "בנוסף לזה ראינו חלליות ששבו מהחלל כמו סאטורן 5".
דור סויסה: "ראינו מנוע של חללית שטס בחלל כבר 56 פעם והוא בגודל של בניין.  גם נתנו לנו שם ללבוש חליפה של אסטרונאוט ולהשתתף במעבדה בה עושים ניסויים אווירודינאמיים".

החלק שככל הנראה השאיר הכי הרבה רושם בלב הנערים הוא מפגש עם האיש שלוחץ על כפתור השיגור. וכן, הם לא התביישו לשאול אותו כמה עולה כל שיגור לחלל 5 מיליארד דולר. דור נורימברג סיפר כי אותו איש שלוחץ על הכפתור שיגור אמר להם שב2000 קילומטרים הראשונים לפני היציאה מהאטומספירה,  כל קילומטר וקילומטר צוות החללית נותן דיווח על כל חלק ומד כזה או אחר אשר מספר על מצבה של החללית וכך שוקלים האם היא יכולה להמשיך בדרכה.

לסיום אני מבקש מכם שתאמרו לי מה הדבר שהכי מעניין אתכם בכל הנוגע ללימודים שלכם בקשר לתוכנית. הרי אתם, כאמור, לומדים שש שעות שבועיות נוספות כל שבוע?

דור נורימברג: אני אוהב ללמוד במסגרת מועדון החל, לומדים פיסיקה וכל מיני דברים שלא תמיד יודעים. כמו זה שכדור הארץ מסתובב באליפסה ולא בעיגול (אני מקווה שהוא צודק) או על גלים חשמליים שמסבירים איך כל הלוויינים עובדים".
 נטלי ייחיאס: "אני דווקא אוהבת את המתמטיקה היצירתית. אני פשוט אוהבת לחשוב ולפתור בעיות. בהתחלה זה לא נראה לך לא פתיר וקשה ואחר שאתה מצליח יש תחושה טובה".
דור סויסה: אני אוהב ללמוד פיסיקה הרבה בגלל המורה ליאוניד גלזמן שנותן לך הרגשה שאתה יכול להצליח ובגלל כל מיני דברים שאתה לומד כמו על חוקי ניוטון.
לכל אורך השיחה, "זמן חינוך" הופתע מהידע, העומק וגם הבגרות של גיבורי הראיון- ולרגע קט הם לקחו אותי לחלל; רגע לפני הנחיתה למציאות והחזרה שלהם לספסל הלימודים.
 
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה
עוד בחינוך
חדשות ועידכונים מקומיים בסלולרי

לחצו כאן לפרטים נוספים
בכפוף לתקנון - עד שלוש הודעות ביום