העיר שחוב"ת לה יחדיו
הפרסומים השבוע על התוכנית לאיחודן של חולון ובת-ים הצליחו לאחד את תושבי שתי הערים בהתנגדותם לתוכנית. פוליטיקאים כבר מבטיחים שלא יקום ולא יהיה. ראש עיריית חולון, מוטי ששון: "לחולון יש זכות קיום בנפרד". ראש עיריית בת-ים, שלומי לחיאני,דווקא לא פוסל את האפשרות. החשש הגדול: הבדיחות על החוב"תים יחזרו
שירלי מורה, זהבית גולדהמר
,
11.01.08,
16:19
מאיר שטרית. מאחד רשויות
צילום: פלאש 90
לא ברור אם חולון ובת-ים אכן יאוחדו, כמו שהציע השבוע שר הפנים מאיר שטרית, אבל מה שברור הוא שתושבי שתי הערים מאוחדים בדבר אחד - בהתנגדותם להצעת משרד הפנים. גם בקרב הפוליטיקאים קשה היה למצוא השבוע בשתי הערים קולות שיתמכו ברעיון, כל אחד מסיבותיו הוא. עם זאת, ראש עיריית בת-ים, שלומי לחיאני, דווקא תומך ברעיון.
כמו שרי פנים קודמים, העלה השבוע גם שטרית הצעה, שתידון בוועדה מיוחדת, אשר מהותה היא איחוד 27 רשויות בארץ. הפעם לא מדובר רק באיחוד של מועצות קטנות, אלא גם באיחוד של כמה ערים גדולות, בהן רחובות ונס ציונה, רמת גן וגבעתיים, וכן, גם חולון ובת-ים.
לפני שנים זכו הערים השכנות לכינוי הלעגני חוב"ת, שגילם בתוכו את הדימוי השלילי שהיה נחלתן של שתי הערים. מאז הצליחה חולון להשתחרר מאחדות הגורל עם בת-ים ומיתגה את עצמה בתור עיר הילדים. האם צפויה כעת חזרתו של החוב"ת?
כמו שזה נראה כרגע, ימים אחדים לאחר ששטרית הטיל את הפצצה, צפויות לקום לתוכנית הזו התנגדויות רבות משתי הערים. בחולון, העיר הגדולה והחזקה מבין השתיים, ברורה ההתנגדות. הרי מי רוצה שיצמידו אותו לחלש ממנו?
"אני לא רואה שום היגיון באיחוד של שתי ערים גדולות, בעוד שלא הוכח שאיחוד של רשויות קטנות הצליח", אומר השבוע מוטי ששון, ראש עיריית חולון. "הרי לא הצליחו לאחד את חולון עם אזור, אז מנסים לאחד אותה עם בת-ים? מה זה? כל שר שמגיע למשרד ולא מחמם חודש ימים את הכיסא יוצא בהצהרות, במקום לעשות בדיקה לעומק של הדברים? זה לא מתאים לשר הזה".
אז בחולון לא ממש רוצים להתאחד עם בת-ים?
"אין בזה שום היגיון, עיר שנחשבת לטובה ביותר בארץ ומקבלת פרסים ממשרד הפנים, אז שיקחו אותה ויאחדו אותה עם עיר אחרת? לבת-ים יש זכות קיום בנפרד, ולחולון יש זכות קיום בנפרד. חולון נמצאה בין שלוש הערים הכי יעילות בארץ, אז לוקחים עיר מהיעילות ביותר ומהחזקות ביותר מבחינה כלכלית, ומאחדים אותה עם עיר גדולה אחרת, בשם היגיון של יעילות?".
ששון הזועם לא מצליח להבין מה מניע את השר שטרית: "לפי איזה היגיון השר, שהיה ראש עירייה בעבר בעצמו, החליט את מה שהוא החליט? אין בזה שום היגיון, לא כלכלי ולא ניהולי. אני לא מאמין שדבר כזה יעבור. אני מניח שהמרכז לשלטון מקומי יתנגד ליוזמה הזאת".
ולא רק ראש העירייה מתנגד. כשיקיר העיר חולון, רו"ח עמוס שלפמן (67) המתגורר בחולון משנת 1968, נשאל על רעיון האיחוד, הוא עונה נחרצות: "דעתי על איחוד חולון ובת-ים שלילית לחלוטין. היום הגענו למצב שחולון היא עיר טובה וגם התדמית שלה השתנתה. אני כתושב, לא הייתי רוצה גם מבחינת החינוך, גם מבחינת התרבות של העיר וגם מבחינת הרווחה, ובקיצור מכל הבחינות, שזה יקרה".
הבעיה היא עם בת-ים?
"כששמעתי על היוזמה הזאת, גם חשבתי לעצמי איך יקראו לעיר הזאת? חוב"ת? היה לנו מספיק עם השם הזה. קודם כול איחוד ממשי אני לא רואה איך הוא יהיה, כי תמיד הייתה הפרדה בין החלק החולוני לחלק הבת-ימי. באינסטינקט ראשוני אני בהחלט נגד. מה חושבים על כך הבת-ימים אני לא יודע, אבל אני חושב שלהם זה יהיה יותר טוב. אמנם בבת-ים מתחיל להיות שינוי, אבל לי מפריע האיחוד הזה. תמיד יש דברים שאפשר לשנות ולשפר, אבל בסך הכול אני חושב שחולון היא עיר טובה ואני הייתי מעדיף לגור בה".

מוטי ששון. ''אין בזה שום היגיון'' צילום: ארכיון
לחיאני: "להיעשות בהסכמה"
גם בבת-ים, העיר שאמורה לצאת מורווחת מאיחוד שכזה, לא ממש מתלהבים מהאיחוד. פרסום דבר התוכנית השבוע גרם לחילוקי דעות רבים בקרב נבחרי ציבור, אנשי חינוך ותושבים בבת-ים. הרוב המכריע של הפוליטיקאים והתושבים מעדיפים שלא לראות את התוכנית קורמת עור וגידים. אך דווקא ראש העיר לא ממהר לפסול את הרעיון. מעיריית בת-ים נמסר כי "ראש העירייה, שלומי לחיאני, סבור כי צמצום מנהלות שממומנות מהקופה הציבורית זה דבר מבורך וחשוב. כספי הציבור צריכים ללכת לתושבים באופן הכי יעיל ותוך שמירה קפדנית על הוצאת מנהל ציבורי מצומצם. בהתאם לכך, רעיון איחוד רשויות הוא דבר נכון אך הדברים צריכים להיעשות בהסכמה ולאחר חשיבת עומק".
סגנו של לחיאני, מאיר הוני, דווקא אוחז בעמדה מנוגדת. לדבריו, "עניין איחוד הרשויות הוא קשקוש, שלא יחסוך אגורה אחת לבת-ים ולחולון. ניהול שתי ערים בסדר גודל כזה דורש כוח אדם רב, כמו בתל אביב. מספר העובדים בעיריית תל אביב גדול יותר מחולון ומבת-ים, כך שאם איחוד או מיזוג אמור לחסוך בהוצאות, יסתבר שהדבר פועל הפוך. ידוע שמשכורותיהם של ראש עירייה ושל מנכ"ל אינם משמעותיים כלל בסדרי גודל תקציביים שכאלה, שכן אם יהיה מנכ"ל לעירייה המאוחדת של בת-ים וחולון הוא יזדקק לשני עוזרים. מנכ"ל עיריית בת-ים, עובד קונה, מתפקד כבר ארבע שנים בלי אף עוזר. זו דוגמה לכך שמיזוג בין ערים יכול רק להזיק ולא להועיל. יתרה מכך, המיזוג יוריד בצורה דרמטית את השירות לאזרח, ויש לעיין בערים הגדולות, כמו תל אביב וירושלים, שבהן הרשות לא מצליחה לתת מענה לבעיות של האזרח הקטן. עיריות בת-ים וחולון מתנהלות בצורה מעוררת כבוד. הערים הללו הן לא דוגמה מתאימה לאיחוד".
אתה לא חושב שהחיבור לחולון יוכל דווקא להועיל לבת-ים?
"היום אזרחי חולון לא יתנו יד לאיחוד כזה, ומנגד, עקב שידרוגה של בת-ים בתקופה האחרונה, גם תושביה יסרבו לאיחוד בגלל עלייה ברמת עירם. בת-ים לא נזקקת לכספים מחולון, הערים מתנהלות בצורה טובה וזה נעשה דווקא בזכות מנהיגות מיומנת. כך שאני יכול לבשר לתושבי בת-ים וחולון שאין שום סיכוי שאיחוד כזה ייצא לפועל, גם לא בעתיד הנראה לעין".
גם יו"ר מועצת ההורים בעיר, ארנון נחום, מצטרף להתנגדותו של הוני. לדעתו, החינוך בשתי הערים יכול להיפגע אם האיחוד ייצא לפועל. "האיחוד יגרום לניגוד אינטרסים בין מערכות ניהול החינוך בשתי הערים, כך שבת-ים עלולה להיבלע בתוכנית, כמו חולון", מסביר נחום. "אם ניקח לדוגמה את התוכנית של עיריית בת-ים - חינוך אישי, תוכנית שזיכתה את העירייה במענק של מאה אלף שקלים לתקציב החינוך - אז תוכניות כאלה עלולות להיפגע. כתוצאה מהאיחוד לא רק שתוכניות כאלה עלולות להתבטל, אלא שהדבר גם צפוי לגרום לסרבול מערכות החינוך בעיר, וחבל".
אבל יש גם מי שתומך בתוכנית. לבת-ים יש אינטרס מובהק באיחוד בשל עתודות הקרקע הרבות של לחולון. זו עמדתו של מועמד קדימה למועצת העיר בת-ים, יוסי טובור. "אני חושב שבת-ים יכולה להועיל לחולון", מבהיר טובור. "האיחוד הוא טוב, התדמית של חולון כעיר הילדים טובה במהותה והמשאבים של בת-ים כעיר חוף גם יועילו לחולון. במיוחד, נוכל להיעזר בחולון בעתודות הקרקע. כרגע לחולון יש הרבה עתודות קרקע ולבת-ים כלל לא. התושבים צריכים להבין שעתודות קרקע מביאות לשגשוג העיר ולהכנסות גבוהות יותר לקופת הרשות, מה שיכול להיות חיוני לבת-ים".
ממשרד הפנים נמסר כי "שר הפנים מאיר שטרית ומנכ"ל המשרד אריה בר העבירו השבוע את רשימת הרשויות שיש לבחון את איחודן לבחינתה של הוועדה בראשותו של מר יעקב אפרתי. חברי הוועדה יגישו לשר את המלצותיהם בתוך שלושה חודשים. בפרק זמן זה יוכלו ראשי הרשויות המדוברות להופיע בפני חברי הוועדה ולהעביר את התייחסותם לרעיון האיחוד. פעולת הוועדה נועדה לבחון את הצעת האיחוד על כל מרכיביה השונים. אין כל היגיון כי במדינת ישראל יהיה מספר כה גדול של רשויות מקומיות - 254. אין אח ורע בכל העולם ביחס לגודל המדינה ומספר כזה של רשויות. מספר כה רב של רשויות גורם להוצאת מיליארדים של שקלים, ומהלך האיחוד יוביל לחיסכון רב בכספי המדינה. בישראל, כמו בשאר העולם, הוכח כי לגודלה של העיר יתרון גדול, לדוגמה העיר תל אביב. איחוד הרשויות יוביל לצמצום הוצאות הרשות, איחוד המנגנונים הנותנים שירותים ולחיסכון כספי רב שיופנה לטובת התושבים עצמם".

שלמה לחיאני. ''הרעיון הוא נכון'' צילום: אמיר מאירי
חולון תפסיד יותר
צירוף מקרים מעניין הוא פרסום דירוג 50 הרשויות של חברת "דן אנד ברדסטריט", שפורסם השבוע, במקביל לדיבורים על יוזמת האיחוד. מהסקר עולה כי לעיריית חולון יש הכנסות גבוהות יותר משל עיריית בת-ים, 939 מיליון שקלים, ועודף תקציבי העומד על 1.3 מיליון שקלים. לעומת זאת, לבת-ים הכנסות נמוכות יותר, 662 מיליון שקלים, וגירעון תקציב העומד על סכום של 6.9 מיליון שקלים. עם זאת, יש לציין כי הגרעון התקציבי של עיריית בת-ים קטן במהלך השנים האחרונות.
אז מי יפסיד ומי ירוויח משובו של החוב"ת? בשלב זה, זה לא באמת משנה, שכן צפויה עוד דרך ארוכה עד שאיחוד כזה ייצא לפועל. ובמדינת ישראל, כמו במדינת ישראל, עד שהוועדה שמונתה לדון בנושא תגבש את המלצותיה, ישב על כס שר הפנים פוליטיקאי אחר עם יוזמות אחרות וועדות אחרות.

צילום:
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה