עם כל הכבוד לתזמורת
אז מה עדיף, להיות הספורטאי של בית הספר או המוסיקאי? מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה מוכיח שתלמידים מצטיינים בספורט זוכים ליחס מועדף בבתי הספר
אורנה נירנפלד
,
18.04.08,
12:02
תלמיד בפעולה
צילום: ארכיון
75 אחוז מההורים לספורטאים צעירים יעדיפו שילדיהם יוותרו על מבחן בשביל משחק חשוב, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. לעומתם, רק 47 אחוז מהורים למוסיקאים צעירים יסכימו שילדם יבחר בהופעה חשובה על פני מבחן.
"לפעמים הורים אינם יודעים את מקומם בתהליך טיפוח הקריירה, וחוצים את הגבול שבין מעורבות והתערבות", ציינו עורכי המחקר, שרון יניב, פרופ' רוני לידור ופרופ' אביגדור קלינגמן, אשר בחנו 200 תלמידי כיתות ז' עד י"ב הלומדים בארבעה בתי ספר גדולים בצפון הארץ ובמרכזה, שלהם קבוצות ספורט בליגות העל השונות לבתי ספר תיכונים.
חלק מהספורטאים יצגו את נבחרת בית הספר - בכדורסל, כדורעף או אתלטיקה, אחרים היו פעילים במסגרת אגודות הספורט - כדורסל, כדורגל ואתלטיקה, והיתר, כחלק מקבוצת הביקורת, היו תלמידים מוסיקאים. עוד השתתפו במחקר 70 הורים, שישה מאמנים, ארבעה מנהלי נבחרות, עשר יועצות חינוכיות וחמישה מנהלי בית ספר.
אחת ההנחות המקובלות בקרב תלמידי בית הספר היא שהספורטאים שמייצגים את המוסד חשים שהם מקבלים יחס מתחשב, בניגוד למוסיקאים מקרב התלמידים, שמרביתם לא תמיד שבע רצון מן ההקלות שבית הספר מאפשר, למשל בדחיית מבחנים.
המחקר אכן מאושש הנחה זו, ולאור הנתונים האלו לא מפתיע שמנהלי בתי הספר שרואיינו במחקר אמרו את הדברים הבאים: "הספורט נמצא באחד המקומות הראשונים בבית הספר מבחינת רמת העניין בו. מקום זה בא לידי ביטוי בכך שמנסים לענות על הצרכים של הספורטאים על ידי עיצוב תוכניות עבודה, בהתחשבות במורים, בהתחשבות בתחרויות ובהעמדת הצרכים של המגמה לחינוך גופני בראש סדר העדיפויות".
ומה יש ליועצות החינוכיות של בתי הספר לומר על הספורטאים הצעירים? "הם רגישים לצרכים של עצמם אבל לא רגישים לצרכים של אחרים. זה קטע לא נחמד באופי שלהם, באישיות שלהם. הזלזול באחרים, תחושת העליונות", אמרה אחת היועצות שהתראיינה למחקר.
החוקרים סיכמו בדברים הבאים: "לספורטאים צעירים, אלה הפעילים באגודות ובעיקר אלה המייצגים את נבחרות בית הספר, יש צרכים ייחודים שצריכים לקבל מענה מיוחד. עם זאת, במקרים רבים ההתמקדות של בית הספר בהישגיות ובכבוד שההישגים הספורטיביים יכולים להביא לבית הספר עלולה לפגוע בערכים חינוכיים אחרים שהצעירים אמורים לקבל במסגרת לימודיהם".
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה