תרופה ללחץ דם: 6 שימושים שלא הכרתם לטחינה

מכתבי היפוקרטס ועד המלצות משרד הבריאות – מדוע כל כך חשוב לשלב טחינה משומשום מלא בתזונה שלנו? כל העובדות שלא ידעתם

הדס יריב | 1/5/2017 23:41
למעלה מ-6,000 שנה ידועים גרעיני השומשום כמזון בעל ערכים תזונתיים גבוהים ואיכותיים: הכוח התזונתי והאפקט המרגיע של גרעיני השומשום מוזכרים בכתבים ובספרי רפואה רבים משחר ההיסטוריה.

כתבי רפואה מצריים (1,552 לפנה"ס), כתביו של היפוקרטס - אבי הרפואה המערבית (400 לפנה"ס), וספרי רפואה סיניים (300 לפנה"ס), כולם הזכירו את הסגולות הבריאותיות של גרעיני השומשום כמקור לאנרגיה, כבעלי אפקט מרגיע וכמסייע במניעת הזדקנות. לרגל יום העצמאות ה-69 של מדינת ישראל - קבלו כמה עובדות מעניינות על המאכל הכה ישראלי הזה.
 
צילום: שאטרסטוק
במקום בוטוקס? טחינה מונעת הזדקנות צילום: שאטרסטוק

1. מקור לחלבון מן הצומח

שתי כפות טחינה גולמית, בייחוד טחינה משומשום מלא פי 6 סידן - מספקות כ-6.5 גרם חלבון.

2. מסייעת למצב הרוח

טחינה עשירה  בטריפטופן: מדובר בחומצת אמינו חיונית, שהגוף אינו מייצר וחייב לקבלה מן המזון. הטריפטופן משמש כחומר גלם בייצור הסרוטונין במוח, והסרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר שמשפיע על התיאבון ועל מצב הרוח – משרה תחושה של שובע ומרגיע. מחסור בטריפטופן, וכתוצאה ממנו מחסור בסרוטונין, עלול לגרום למצבי רוח, דיכאונות ותחושת רעב גדולה.

3. תרופה להקלת כאבים ולהרגעה

3. הטחינה מורכבת מסיבים תזונתיים מיוחדים – ליגננים (Sesamin Semolin), שנמצאים בזרעי שומשום בכמויות גדולות פי 4 מאשר במזונות צמחיים אחרים: 400 מ"ג ב-100 גרם.

מחקרים קליניים רבים מלמדים כי לליגננים שלל תכונות המיטיבות עם בריאותנו: מקלים כאבים ומסייעים להרגיע את המערכת העצבית. בהודו השומשום משמש עד היום כתרופה להקלת כאבים ולהרגעה. יתרה מזאת, לליגננים תכונות המסייעות בהפחתת יתר לחץ דם וכן תכונות נוגדות דלקת ואנטי-פרוליפרטיביות, כלומר מעכבות התרבות תאים (המוכרת כשלב מקדים של מחלת הסרטן).

4. מפחיתה כולסטרול רע

טחינה מפחיתה את הכולסטרול הרע בדם. פיטוסטרולים הם רכיבים טבעיים המצויים בשומשום בכמויות גדולות ביותר ומסייעים בהפחתת ספיגת הכולסטרול הרע, LDL.

איך זה עובד? מבנה הפיטוסטרולים דומה למבנה הכולסטרול, ובשל כך הם מתחרים בו על אתר הספיגה במעי. תחרות זו גורמת לירידה בספיגת הכולסטרול, ובהמשך לירידה ברמתו בדם. צריכה של פיטוסטרולים באופן טבעי מגרעינים ומשמנים צמחיים, תפחית באופן משמעותי את ספיגת הכולסטרול ואת רמת הכולסטרול בדם.

5. מסייעת לבריאות הלב

הטחינה תורמת לבריאות הלב: זרעי שומשום מכילים שומנים מן הצומח המשתייכים לקבוצת השומנים הטובים העשירים בחומצות חד ורב בלתי רוויות. חומצת השומן הנמצאת בכמות הגדולה ביותר בזרעי שומשום היא החומצה האולאית, המצויה גם בשמן זית. צריכה של שומנים מסוג זה ידועה כחיונית ומיטיבה עם בריאות הלב – מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לבביות ואת רמות הטריגליצרידים בדם.

6. תורמת לבריאות השלד והשרירים

טחינה גולמית משומשום מלא מספקת כמויות נדיבות של סידן ומגנזיום מן הצומח. מינרלים אלו חיוניים לבריאות עצמות השלד וחשובים לפעילות השרירים ומערכת העצבים. שתי כפות טחינה גולמית משומשום מלא מספקות כ-26% מהכמות היומית של סידן ומגנזיום המומלצת למבוגר.
 


אז כמה טחינה לאכול ביום?

ההמלצה היומית לצריכת טחינה: שתי כפות טחינה גולמית מלאה מספקות לנו שלל מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון, ממש כמו תוסף תזונה. שתי כפות מכילות רק 186 קלוריות - ואנחנו ממליצים לשלבן כממרח או מטבל, כרוטב לסלט, כתחליף לביצה ושומן במאפים וכתוספת לירקות מאודים. בתיאבון ויום עצמאות שמח!
***
הדס יריב (M.Sc) היא טכנולוגית מזון מוסמכת בתזונה ויועצת מדעית לחברת 'בארכה', המייצרת טחינה וחלבה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק