
הירק שישדרג את הארוחה: 3 מתכוני שומר
רבים מסתייגים ממנו, אבל הגיע הזמן לתת לו את הכבוד שמגיע לו: השומר הוא ירק טעים שמשדרג כל תבשיל וסלט עם טעם עדין ומיוחד
השומר הוא ירק כמעט אלמוני, ואוהביו שומרים את דעתם עליו בסוד - אולי חוששים שמעמדם החברתי ייפגע. חובבי השומר אוהבים גם גויאבות וצנוניות והם מנשנשים מקלות סלרי להנאתם. אנשי השומר חוזרים בערב הביתה, מוציאים מהמקרר קולורבי ושומר, קוצצים דק־דק, מפזרים מלח וסוחטים חצי לימון על הכול. כאלה הם. בזמן שאני חולמת על עוגות שמרים, הם מפנטזים על צלוחיות סרדינים ואנשובי.אבל נחזור לשומר. בכל פעם שהיינו הולכים לירקן, אסף היה אוסף שומר בשקית גדולה ואני נותרתי עם החידה: מה אפשר להכין מהם? התחלתי לקרוא ולנסות וגיליתי להפתעתי שזה ירק די טעים, ועם כמה מניפולציות קטנות הוא אף טעים מאוד. אפילו אני התמכרתי לסלט שומר, ואם אני לבד בבית אני יכולה לחסל קערה גדולה בעצמי.

כמה מניפולציות הן כל מה שצריך. שומר
אפרת ליכטנשטט
בוודאי תשמחו לשמוע שהשומר גם בריא מאוד, ומכיל כמות נכבדת של ויטמין סי, חומצה פולית, אשלגן, סידן, מגנזיום וברזל. הוא בוית כבר לפני אלפי שנים על ידי היוונים בזכות תכונות רפואיות המיוחסות לו.
אם אתם מזדמנים לשוק איכרים או מנויים על קרטון ירקות אורגניים, תוכלו לגלות את השומר על תפרחת עליו המשגעת. שלבו אותה בסלטים (ירקות, עשבים, טאבולה), הכניסו אותה לסנדוויצ׳ים וזרקו זר למרק ירקות או למרק עוף. טעמם של העלים אניסי, עדין ומיוחד.
מרק עשיר של שומר וירקות שורש
השומר נחשב לירק מחמם ברפואה הסינית, והוא משתלב נהדר בתבשילים ומרקים. הוא מתרכך, מאבד מעוקצנותו ומשתדך נפלא לכל מרקי החורף העשירים.

משתדך נפלא לכל המרקים. מרק עשיר של שומר וירקות שורש
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
2 פקעות שומר גדולות, חתוכות לפרוסות דקות
1 מכל רסק עגבניות (100 גרם)
1 כוס יין לבן
1 כף סוכר
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
4 שיני שום כתושות
1 תפוח אדמה מקולף חתוך לקוביות קטנות
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות או 3 גזרים
1 קישוא חתוך לקוביות גדולות
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים או קפואים
מים
אופן ההכנה:
1. בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד שהוא זהוב ורך.
2. מוסיפים את השומר ומטגנים עשר דקות נוספות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים כדקה.
3. מוסיפים את היין והתבלינים ומבשלים כחמש דקות.
4. מוסיפים את כל הירקות ומים עד לכיסוי ומבשלים כ־45 דקות, או עד שתפוחי האדמה רכים.
5. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
סלט שומר בווינגרט חרדל ודבש
סלט שיפתיע גם אנשים שטוענים שהם לא אוהבים שומר. הוא טרי ומרענן, והשילוב עם התפוח והווינגרט החרדלי מאזן את הטעם העוקצני. כדי שהסלט יהיה במיטבו, חשוב להשתמש בשומר טרי. אם נתקלתם במצב רוח עצלני, תבלו את הסלט בלימון טרי, שמן זית, מלח ופלפל במקום בווינגרט.

חשוב להשתמש בשומר טרי. סלט שומר בוויניגרט חרדל ודבש
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
2 פקעות שומר טריות
1 תפוח
1 קולורבי קטן
1 קופסת עלי בייבי (2 כוסות)
חופן עלי שומר (אם יש)
חופן שקדים/ אגוזי מלך
אפשר גם:
50 גרם גבינת פטה או גבינה כחולה מפוררת
לווינגרט חרדל ודבש:
3 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
2 כפות דבש
1 כפית חרדל דיז׳ון חלק
½ כפית ג׳ינג׳ר טרי מגורר
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את השומר, חותכים לחצאים ואז לפרוסות דקיקות וכמעט שקופות.
2. חותכים את התפוח לרבעים ואז לפרוסות דקות.
3. מהקולורבי יוצרים ג׳וליאנים (מקלות); פורסים לפרוסות בעובי 2 מ״מ ואז למקלות ארוכים.
4. קולים את השקדים קלות על מחבת חמה.
5. קורעים את עלי הבייבי לחתיכות בינוניות ומערבבים את כל הירקות בקערה גדולה.
6. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומזלפים על הסלט.
שומרים צלויים
אם טעמו של השומר הטרי עז מדי עבורכם, תתאהבו בו כשהוא צלוי. הוא הופך לעדין ומתקתק ומלווה בשר, עוף וגם אנטיפסטי בצורה מושלמת.

עדין ומתקתק. שומרים צלויים
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
8־9 פקעות שומר טריות
1 דלורית קטנה
½ פלפל אדום
1 ראש שום
3 כפות שמן זית
½1 כוסות יין לבן חצי יבש
מלח ופלפל
אפשר להחליף את הדלורית והפלפל בירקות צבעוניים אחרים כמו קישואים, סלק ועוד.
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. שוטפים את פקעות השומר ופורסים אותן לאורך.
3. מקלפים את הדלורית, מגלענים אותה וחותכים לפרוסות דקות. חוצים את ראש השום, לרוחב. חותכים את הפלפלים לרצועות.
4. מניחים את כל הירקות על התבנית, את השומרים מניחים עם החלק הפתוח כלפי מעלה. מזלפים שמן זית ומפזרים מלח ופלפל. מוזגים את היין על כל הירקות באופן שווה, מכסים ביריעת רדיד אלומיניום גדולה ואוטמים מכל הצדדים.
5. אופים במשך 30 דקות, ולאחר מכן מסירים את הכיסוי ואופים עוד 10־15 דקות ללא כיסוי. מגישים חם.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg