המטבח

הפעם משקיעים: 4 מנות מרשימות לראש השנה

העוף, הדג והבשר. החג המתקרב הוא הזדמנות של פעם בשנה להשקיע במאכלים לא שגרתיים. מוכנים לזלילה?

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 23/9/2016 8:50
תגיות: ראש השנה,המטבח של אפרת
ראש השנה אמנם נמצא במקום השני אחרי ליל הסדר מבחינה קולינרית, אבל גם עם מדליית כסף הוא מייצר הרבה עניין ואקשן. השנה קיבלנו מרווח נשימה בין החופש הגדול לבין החג, ואפשר לגשת לבישולים בראש שקט: לחשוב על תפריטים מיוחדים, להזמין אורחים מרעננים ולחתום על הסכמי שלום עם החמות בשאלה מי יכין את הקינוח.

עוד כותרות:
- הדובר אמר שקלינטון כנה - הקהל פרץ בצחוק
- אכזריות: סטודנטים לרפואה זרקו כלבה מבניין


אמא שלי תמיד הסבירה לי שהיא הכי אוהבת את הערב השני של החג. לערב הראשון היא מגיעה רצוצה ובדרך כלל העיניים שלה נעצמות עם התה והעוגה. לארוחת הערב השני כולם מגיעים רעננים, האוכל כבר מוכן ואין דאגות.
 
אפרת ליכטנשטט
תפריט חגיגי. צלי בקר ברוזמרין ופלפל שחור אפרת ליכטנשטט

ראש השנה הוא הזדמנות להשקיע במאכלים מיוחדים ומפוארים שאין זמן ואנרגיה להכין במהלך השוטף של השנה. עכשיו אפשר לבנות תפריט חגיגי, לגשת לשיחת נפש עם הקצב השכונתי ולספר לו על שאיפותיכם ועל מספר האורחים שלכם.

ראש השנה פותח חודש מיוחד שבו אוכלים ומארחים, מתארחים ואוכלים. זה גם חודש משפחתי, עם הרבה חופשות, ואני מתרגשת לקראתו כל שנה מחדש.

בהזדמנות זו, אני רוצה לאחל לכולכם שנה טובה ולהודות על התגובות והצילומים שאתם שולחים לי כל השנה. שתהיה לנו שנה מתוקה, טעימה ובעיקר בריאה.
דג ברוטב תפוזים

דג חגיגי ברוטב מפתיע ומרענן, מיוחד לכבוד עונת התפוזים הנפלאה שמתחילה עכשיו. אם אתם לא אוהבים להתעסק עם דג שלם, תוכלו להגיש את הרוטב הזה על כל פילה דג לבן.
 

אפרת ליכטנשטט
מפתיע ומרענן. דג ברוטב תפוזים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
1 דג שלם מוסר/ לוקוס/ דניס, נקי מאיברים פנימיים
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
1 לימון פרוס לפרוסות
1 תפוז פרוס לפרוסות
6 שיני שום
מלח ופלפל
5 כפות שמן זית
1 כוס יין לבן

לרוטב:
½ כוס מים
4 כפיות סוכר
½1 כוסות מיץ תפוזים טרי (בערך משני תפוזים עסיסיים)
2 שיני שום כתושות
גרידה מתפוז שלם
2 כפות דבש
2 כפיות קורנפלור מומסות בכף מים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. שוטפים היטב את הדג ומניחים אותו בתוך תבנית עמוקה, על יריעה גדולה של רדיד אלומיניום.
3. ממלאים את בטן הדג בעשבי תיבול, שיני שום ולימון.
4. מניחים פרוסות תפוזים ולימון על הדג. מפזרים עוד עשבי תיבול, שום, שמן זית, מלח ופלפל.
5. יוצרים מרדיד אלומיניום ״קערה״ מסביב לדג, ומוזגים בזהירות את היין הלבן על כל הדג. עוטפים בזהירות בעוד יריעת אלומיניום ומוודאים שאין חורים, כדי ליצור בישול באידוי.
6. אופים 25־50 דקות, תלוי במשקל הדג. ההמלצה היא לאפות 20 דקות לכל קילו, אבל צריך להתחשב גם במבנה הדג: אם הוא שטוח אופים פחות זמן, ואם הוא "שמן" אופים קצת יותר.

הכנת הרוטב:
1. שמים את המים והסוכר בסיר קטן ומביאים לרתיחה.
2. כשהסוכר נמס מוסיפים את שאר החומרים.
3. מבשלים כ־20 דקות עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. מגישים חם.

דלעת ערמונים צלויה

מרכיבים:
2־3 דלעות ערמונים
1 כף שמן זית
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. בעזרת סכין גדולה וחדה חותכים את הדלעת לפרוסות בעובי 1 ס״מ, מנקים מהגרעינים ומניחים על התבנית.
3. מורחים שמן זית ומפזרים מלח ופלפל. אופים כ־20 דקות או עד שהדלעת רכה.

צלי בקר ברוזמרין ופלפל שחור

צלי בשר שנאפה במשך שעות ארוכות עד שהוא רך ונמס בפה, מלווה בכל הירקות האהובים ליצירת ארוחה מושלמת ומלאה. ויש גם בונוס: הבית מתמלא בניחוחות של חג הרבה לפני שמגיעים האורחים.
 

אפרת ליכטנשטט
רך ונמס בפה. צלי בקר ברוזמרין ופלפל שחור אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (ל-6-8 מנות):
2 ק"ג אונטריב/ אסאדו או כל נתח אחר שמתאים לצלייה ארוכה
3 כפות שמן

למרינדה:
8 שיני שום פרוסות
2 כוסות יין אדום
4 כוסות ציר עוף
3 כפיות פלפל שחור
1 כפית מלח
1 כפית פפריקה
1 כפית אבקת ג׳ינג'ר
עלים מ־4 ענפי רוזמרין
2 כפות דבש

לירקות:
4 תפוחי אדמה גדולים, חתוכים לרבעים
2 גזרים מקולפים וחתוכים לחתיכות גדולות
3 בצלים מקולפים וחתוכים לרבעים
2 כפות דבש
1 כפית פלפל שחור
½ כפית מלח

לרוטב:
1 חתיכת בשר קטנה (שנשמור בצד)
1 כוס מים
½ כוס יין אדום
3 כפות דבש
1 כף קורנפלור
½ כפית פלפל שחור
¼ כפית מלח

אופן ההכנה:
1. חותכים חתיכה קטנה מהבשר (כ־50 גרם) ושומרים בצד להכנת רוטב להגשה.
2. מחממים תנור ל־165 מעלות טורבו.
3. מחממים שמן בסיר גדול מאוד ו"סוגרים" את הבשר מכל ארבעת צדדיו. מעבירים את הבשר לתבנית תנור עמוקה.
4. שמים בסיר (עם שאריות השמן והטיגון) את שיני השום הפרוסות. מזהיבים אותן מעט, מוסיפים את כל שאר חומרי המרינדה ומביאים לרתיחה.
5. מוזגים מחצית מכמות המרינדה על הבשר ומכסים היטב ברדיד אלומיניום. אופים כשעה וחצי.
6. בינתיים מניחים את כל הירקות החתוכים בקערה גדולה, מפזרים עליהם דבש, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
7. אחרי שעה וחצי מוציאים את התבנית, מפזרים את הירקות מסביב לבשר ומוזגים את המחצית השנייה של המרינדה על הבשר והירקות. ממשיכים לאפות כשעתיים, עד שהבשר רך מאוד.
8. חותכים חתיכה קטנה לבדיקה ומוסיפים עוד זמן אפייה במידת הצורך. ככל שהנתח גדול יותר, כך מתארך זמן האפייה. מומלץ להציץ מדי פעם ולבדוק שהנוזלים לא התייבשו, ולהוסיף מים אם יש צורך.
9. מכינים את הרוטב להגשה: שמים את כל חומרי הרוטב בסיר בינוני, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
10. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה או עד שהרוטב מצטמצם למחצית. נפטרים מחתיכת הבשר שברוטב ומגישים חם לצד נתח הבשר.

עוף בוויסקי ממולא בשר ובורגול

מנה מרשימה ומיוחדת, בהשראת הספר הנפלא ״מנה עיקרית״ של לימור לניאדו תירוש. השילוב של ויסקי, דבש ורכז רימונים יוצר טעמים מיוחדים וניחוחות נפלאים.
 

אפרת ליכטנשטט
מנה מרשימה ומיוחדת. עוף בוויסקי ממולא בשר ובורגול אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
1 עוף נקי ומוכן למילוי

למשרה:
¼ כוס ויסקי
3 כפות דבש
3 כפות רכז/ רוטב רימונים
4 שיני שום פרוסות
1 כפית מלח
1 כפית פלפל
קמצוץ קינמון טחון
קמצוץ אגוז מוסקט

למילוי:
2 כפות שמן
1 כרישה פרוסה לעיגולים דקים
300 גרם בשר טחון
¼ כוס בורגול
2 כפות צנוברים
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור

לאורז:
2 כפות שמן זית
2 כוסות אורז
½3 כוסות מים רותחים
1 כפית מלח
1 כפית גדושה כורכום
1 כפית גדושה אבקת קארי
½ כוס צימוקים
 
אפרת ליכטנשטט
הזדמנות להשקיע. עוף בוויסקי ממולא בשר ובורגול אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את כל חומרי המשרה, מורחים על העוף ומעסים אותו לתוך העור מכל הכיוונים. מכסים ומקררים ובינתיים מכינים את המילוי ואת האורז.
2. הכנת האורז: מרתיחים מים בקומקום, ומחממים שמן זית בסיר בינוני.
3. מוסיפים את האורז, התבלינים והצימוקים ומערבבים היטב. מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים 10 דקות בלבד.
4. הכנת המילוי: מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הכרישה עד שהיא רכה. מסירים מהאש.
5. מערבבים את כל חומרי המילוי ובעזרת כף ממלאים את בטן העוף. מצליבים את הרגליים וקושרים באמצעות חוט עמיד לחום.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות, ומעבירים את האורז לתבנית גדולה.
7. מניחים את העוף הממולא במרכז התבנית ומזלפים עליו את המשרה שנשאר בכלי וחצי כוס מים רותחים. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים 75 דקות.
8. מסירים את הכיסוי ואופים 15 דקות נוספות עד להשחמת העוף. חשוב לבדוק את התבנית כל 20 דקות. אם האורז נראה יבש מוסיפים עוד מים.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק