
שבועות בשתי דקות: 3 מתכונים חלביים מנצחים
מי אמר שזה חייב לקחת ימים שלמים? עם קורטוב של ספונטניות ומעט חריצות, עדיין לא מאוחר לאפות לקראת החג
שבועות הוא חג מנצח. אין כמו קישים ופשטידות. הן המאכל האהוב עליי, מיד אחרי לחם וחמאה. כשהפיצים שאלו אותי למה אוכלים מאכלי חלב בשבועות (הם כבר רגילים לאכול אוזני המן בחנוכה ועוגות גבינה ביום העצמאות), קצת התבלבלתי והלכתי לבדוק בוויקיפדיה.עוד כותרות ב-nrg:
- פרובוקציה: ה-BDS פנו ללהקה הלא נכונה
- האצנית הטרנסג'נדרית ניצחה – חברותיה זועמות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אף אחד מהטיעונים הרבים לא היה משכנע במיוחד, כי אם צריך שמונה סיבות שונות בשביל מנהג אחד, זה אומר דרשני. תהא אשר תהא הסיבה, מבחינתי זו פשוט הזדמנות לאוורר מתכונים טעימים.

הפשטידה הזו נמצאת בתפריט הקבוע של אמא שלי בכל מסיבה ואירוח רב משתתפים, אך את הקרדיט יש להעניק לחברתה הטובה חיה. הפשטידה היפהפייה והטעימה הזו סוחטת מחמאות וגונבת את ההצגה מכל הפשטידות האחרות - רק אל תגלו לאורחים שהיא כל כך קלה להכנה.

מרכיבים (לתבנית בקוטר 24 ס״מ):
1 חבילת עלי סיגרים, מופשרת
600 גרם תערובת גבינות מגוררות - לדוגמה: 100 גרם פטה, 100 גרם גבינת משק, 200 גרם קצ׳וטה, 100 גרם גאודה, 100 גרם קשקבל. אפשר לשנות כמובן את הכמויות לפי הטעם האישי ולפי מה שיש בבית (אמא שלי מכינה תערובת של 50% מגבינה בולגרית, ו־50% מתערובת של גבינות צהובות)
2 ביצים
½ כוס חלב
שימו לב: אם מכינים את הפשטידה בקוטר גדול יותר (30־32 ס"מ), יש להשתמש ב־3 ביצים ו־¾ כוס חלב.
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית בקוטר 24 ס״מ.
2. בקערה גדולה מערבבים את כל הגבינות.
3. מתחילים להרכיב: פורסים על משטח נקי עלה של סיגר ומניחים 3 כפיות מהתערובת בחלק התחתון של העיגול. מתחילים לגלגל לצורת סיגר ומניחים את העלה צמוד לדופן התבנית. חוזרים על הפעולה עם כל העלים. בכל פעם מניחים גליל בחפיפה של שליש עם הגליל הקודם, ומהדקים היטב לדפנות התבנית.
4. ממשיכים בצורת ספירלה עד למרכז התבנית, שם מגלגלים את העלה האחרון בצורת ספירלה סביב עצמו. עד לשלב הזה ניתן להכין מראש ולהקפיא. ביום שמתכוונים להגיש, מפשירים במקרר וממשיכים לפי ההוראות.
5. מערבבים את הביצים והחלב ומוזגים בעדינות בין הרווחים של הבצק.
6. אופים כ־20־25 דקות עד שהבצק מזהיב ויציב.
7. מגישים חם ונהנים מהמחמאות.
קיש שאני אוהבת להכין כשאני רוצה ללכת על בטוח וכשיש לי בבית כמה קישואים, שזה כמעט תמיד. השילוב של קישואים עם שום ושמיר הוא קלאסי ומנצח.

מרכיבים:
לקלתית
170 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח (אפשר להחליף שליש מכמות הקמח בקמח כוסמין)
1 כפית מלח
100 גרם חמאה
120 מ״ל מים קרים מאוד + 1 כף חומץ
למילוי
2 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
2 קישואים חתוכים לקוביות
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
חופן שמיר קצוץ (אפשר להשמיט אם לא אוהבים)
2 קישואים פרוסים לעובי של 3 מ״מ לקישוט החלק העליון
2 ביצים
1 מכל שמנת לבישול
1 כף קמח
מלח ופלפל
2 שיני שום כתושות
הכנת הקלתית:
1. בכלי מזיגה קטן מערבבים את המים והחומץ.
2. במעבד מזון שמים את הקמח, החמאה, אבקת סוכר ומלח.
3. מעבדים בפולסים קצרים לתערובת פירורית.
4. מתחילים להוסיף את המים עם החומץ לאט־לאט, רק עד שהפירורים הקטנים מתאחדים והופכים לגדולים. אין צורך להשתמש בכל המים, אני השתמשתי בשתי כפות.
5. מעבירים את הבצק לשיש ויוצרים דיסקית. עוטפים אותה בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעתיים עד לילה שלם.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
7. מוציאים את הדיסקית למשטח מקומח מאוד ומתחילים לרדד בעדינות. מסובבים את הבצק בין רידוד לרידוד כדי שלא יידבק. מוסיפים קמח למשטח אם יש צורך.
8. מרדדים את הבצק לעלה בעובי של כחצי ס״מ ומעבירים אותו לתבנית הטארט.
9. מניחים אותו בעדינות, מכסים את כל התבנית וסותמים חורים, אם נוצרו.
10. מקררים את התבנית כחצי שעה במקפיא או שעה במקרר.
11. דוקרים את התחתית בעזרת מזלג ואופים כ־20 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, עד שהבצק מתייצב ומזהיב. מקררים לטמפרטורת החדר.
הכנת המילוי:
1. מחממים שמן זית במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים את הקישואים, מעט מלח ופלפל ומטגנים עד שהם רכים.
3. מכבים את האש, מוסיפים את השמיר, מערבבים ומקררים את התערובת מעט.
4. מעבירים את התערובת לקלתית האפויה ומשטחים למשטח ישר ומסדרים את הקישואים הפרוסים בצורת ספירלה עם חפיפה קלה. הקישואים מתכווצים מאוד בזמן האפייה.
5. בכלי נוסף, מערבבים היטב את הביצים והשמנת ומוסיפים קמח, מלח ופלפל ואת השום הכתוש.
6. שופכים את תערובת השמנת והביצים על הפשטידה בזהירות ובאיטיות.
7. אופים 35־45 דקות עד שהפשטידה יציבה והקישואים מתחילים להשחים. מגישים חם.
החגים מוציאים ממני רגשות נוסטלגיים במיוחד. הפשטידה הזו מבוססת על המתכון לפשטידת האטריות המתוקה של שכנתנו הרבנית יהודית בולקא זכרונה לברכה. ביקור אצל הרבנית היה כמו כניסה לעולם אחר, מסע קטן בזמן ובגלובוס לאמריקה של שנות השישים. רהיטי קטיפה כבדים, שטיח עבה מקיר לקיר, ויטרינה עמוסה בכלי כסף, ארון קודש קטן בקצה הסלון, מטבח עם מטעמים אחרים.

לפעמים כשהיינו שוכחים מפתח היינו מחכים כמה דקות אצל הרבנית, ובינתיים היינו מקבלים צלוחית מזכוכית מעוטרת עם עוגה או אם היה לנו מזל - פשטידת אטריות. התאמתי את המתכון לימינו עם קצת יותר מודעות לשומן וסוכר, והרי הוא לפניכם.
מרכיבים:
1 חבילת אטריות בינוניות (450 גרם)
5 ביצים
1 קוטג׳
2 גביעי שמנת חמוצה
1 כפית מלח
¼ כוס סוכר
¼ כוס מייפל אמיתי
¼ כוס חלב
1 כף תמצית וניל
80 גרם חמאה מומסת
1 כוס צימוקים
מעט קינמון לפיזור למעלה
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית בקוטר 26 ס״מ או מרובעת בגודל 25/25.
2. מבשלים את האטריות דקה פחות מהוראות היצרן, מסננים ושוטפים תחת מים קרים כדי לעצור את הבישול.
3. בקערה גדולה טורפים ביצים, קוטג׳, שמנת, מלח, סוכר, מייפל, חלב וחמאה.
4. מוסיפים את האטריות הפושרות ומערבבים היטב. מוסיפים את הצימוקים ומערבבים.
5. מעבירים את התערובת לתבנית, מפזרים מעט קינמון ואופים כשעה עד שהפשטידה יציבה וזהובה.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg