לונדון מחכה להם: לומדים אנגלית בסאמר סקול
16 יום בלי אבא ואמא, לימוד אנגלית עם חברים מכל העולם ושלל אטרקציות מתחלפות. מהסאמר סקול חוזרים עם אנגלית מצוחצחת וחוויות מהבית של הארי פוטר
שדה התעופה נתב"ג, חמש לפנות בוקר. באולם הטיסות היוצאות עומדים עשרות נערים ונערות המוקפים בבני משפחה שבאו להיפרד. חלק גדול מהצעירים נוסע לראשונה בחייו לחו"ל. עבור אחרים מדובר בטיול ראשון ללא אבא ואמא. עוד מעט הם ייתנו חיבוק אחרון, יחביאו דמעה, יקחו את התיק הגדול שארזו לבד וייצאו לכיוון המטוס. היעד הוא לונדון, ערש השפה האנגלית, שם הם אמורים להעביר שבועיים וחצי אינטנסיביים של לימודי אנגלית, לבקר באטרקציות של העיר ולהכיר חברים חדשים.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

זהו רגע היציאה לדרך של ה"סאמר סקול" וכולם נרגשים. הורים, אחים, מדריכים וכמובן הצעירים שיוצאים למסע. "הולך להיות לנו הכיף של החיים", אומר לי אחד מהם, שהתרמיל כמעט מסתיר את פניו. "אני מחכה לזה כבר שנתיים".
אני מצטרפת לסאמר סקול של חברת "חוויה באנגלית", המציעה מחנות מותאמים לציבור הדתי–לאומי. "חוויה באנגלית" הוציאה כבר לפני 28 שנה סאמר סקול מיוחד, שמותאם לציבור שומר תורה ומצוות, וכולל אוכל כשר, אטרקציות מותאמות, שבת כהלכתה וצעירים בני הציונות הדתית. מאז ועד היום הם המובילים בתחום.
אנחנו בדרכנו ללימודים באחד מהקמפוסים האנגליים המפורסמים. בקיץ, כשהאוניברסיטאות והקולג'ים מתרוקנים והסטודנטים יוצאים לחופשה ארוכה, מגיעים צעירים מכל העולם שמבקשים לנצל את המצב כדי ללמוד אנגלית במולדתו של וויליאם שייקספיר.
במקרה שלנו, וכדי לשהות בסמוך לבתי כנסת ולאוכל כשר, לא נלון בקמפוסים אלא במלון כשר בשכונת "גולדרס גרין", הרובע היהודי הלא רשמי של העיר. "גם מבחינה ביטחונית, יש יתרון לשהות שלנו דווקא כאן", אומרת מוריה רותם, יוזמת התוכנית ומי שעומדת מאחוריה מאז הקמתה.
אנחנו מגיעים למלון, הילדים מקבלים חדרים ואנחנו מתיישבות לשוחח. רותם מגלה שהחליטה להקים את ה"סאמר סקול" שומר המצוות עבור ילדיה הפרטיים. "הם הגיעו לגיל העשרה, רצו לצאת לסאמר סקול אך לא מצאתי שום מוסד שיתאים לצורכיהם כנערים דתיים", אומרת רותם. "הכרתי את לונדון מצוין וגם את המנטליות האנגלית, כי בעבר למדתי כאן באוניברסיטה וחרשתי כל פינה בעיר. החלטתי שגם לנוער של הישיבות התיכוניות והאולפנות מגיעה חוויה כזו, ושאם אין תוכנית מתאימה בנמצא — אמציא אותה בעצמי, וכך היה".
מה מיוחד בסאמר סקול שאתם מציעים?
"היה לי מאוד חשוב שהילדים לא ילמדו רק את השפה האנגלית, אלא שיתחברו גם לתרבות האנגלית, שירגישו באמת מה זה לחיות כאן. שאר הקבוצות הדתיות מביאות מורה בריטי למלון. לנו חשוב לקיים את השיעורים במוסד לימודים מוכר על ידי הקונסוליה הבריטית".

מה ההבדל בין קבוצה דתית לחילונית?
"כל הילדים שמגיעים אלינו חייבים ללמוד בבית ספר דתי וחייבים לעמוד בכללים שלנו: שמירת נגיעה, שלוש תפילות במניין לבנים, לבוש צנוע לבנות ועוד. כמובן ששבת זו חוויה מיוחדת בפני עצמה עם שירים, דברי תורה ומלווה מלכה מרגש".
מדי קיץ יוצאים לדרכם שני מחזורים. "טיטוס קובע לי את התאריכים בכל שנה מחדש", צוחקת רותם. "תדעי לך שזה בלגן לא קטן לשנות בכל פעם את תאריכי ההזמנות שלנו כדי להימנע מלטייל בתשעת הימים, אבל גם זה חלק מהייחודיות שלנו כקבוצה דתית".
בוקר ראשון. כ–35 ילדים מתחילים את היום. הבנים מתעוררים בקושי ומתגלגלים לתפילת שחרית בבית הכנסת שצמוד למלון. לאחר מכן כולם יושבים
לארוחת הבוקר במלון שכוללת צנימים, ביצים, טונה, ירקות, דגני בוקר וממרחים שונים. בשעה תשע החבר'ה בדרכם אל אולפני הלימוד השונים.
אני מגיעה אל בית הספר "Hampstead School of English" בעיצומו של יום הלימודים. הוא ממוקם מרחק של כמה תחנות נסיעה באוטובוס, וגם הנסיעה עצמה מהווה השתפשפות בחיים האורבניים וגורמת להרגיש כמו בריטי ממוצע. המבנה של בית הספר, בדומה לרוב המבנים בעיר, מרשים ועתיק למראה מבחוץ אך משופץ וחדיש מבפנים. בית הספר קולט תלמידים מכל רחבי העולם, ובהפסקות נשמע בליל שפות שכולל איטלקית, ספרדית, צרפתית ואפילו סינית. מגדל בבל מודרני.

הצעירים מחולקים לקבוצות לפי רמות. הדבר הכרחי, כי יש בקבוצה ילדים להורים דוברי אנגלית ולעומתם אחרים שמגיעים עם רמה בסיסית בלבד. אני מצטרפת לאחד השיעורים. המורה שרה בדיוק מחלקת קטע מעיתון מקומי לתלמידים, שואלת שאלות ומעודדת אותם לפתוח את אפליקציית המילון באייפון שלהם. "הדגש כאן הוא על לימוד מעשי", היא מסבירה לי בהמשך. "המחשבה היא לתת להם כלים שישמשו אותם גם מחוץ לכותלי בית הספר. אנחנו מתרגלים איך לתקשר עם עוברי אורח ברחוב, וכיצד לקרוא מדריך טלוויזיה או סרטים, איך מנהלים שיחה עם חברים ואפילו כיצד לכתוב מסרונים וציוצים בטוויטר". התלמידים נראים שקועים במשימה ומשתפים פעולה זה עם זו. מאחר שהם מגיעים מכל קצוות תבל, אין להם ברירה אלא לעשות זאת באנגלית.
סבינה מאלו, מנהלת בית הספר, מספרת לי על המקום. "יש לנו שש רמות שונות של לימוד. ביום הראשון שבו התלמידים מגיעים יש לנו מבחן בכתב ובעל פה, שלפיו אנחנו מחלקים אותם לקבוצות. אם יש צורך, מחליפים קבוצות תוך כדי תנועה".
אפשר באמת להשתפר באנגלית רק משבועיים וחצי של לימוד, גם אם הוא אינטנסיבי?
"בוודאי. כי לא מדובר רק בשלוש השעות שהם לומדים כאן. הרדיו והטלוויזיה שהם שומעים הם באנגלית, המוכר ברחוב מדבר איתם אנגלית, הסרטים, ההצגות — הכול רק באנגלית. ועובדה, אנחנו רואים שיפור עצום אצל כל תלמיד ותלמידה".
איך התלמידים הישראלים יחסית לשאר?
"מלאי חיים וביטחון", סבינה פוסקת ומחייכת. "הם בכלל לא ביישנים וממהרים לשתף פעולה. לנו זה מצוין, כי הם מכניסים אווירה תוססת במסדרונות בית הספר ובשיעורים".
אני שואלת את מוריה אם קורה שהילדים נתקלים ביחס עוין בשל היותם ישראלים, והיא משיבה כי למרות שמעולם לא נרשמה אצלם תקרית לא נעימה, היא מכינה את הילדים מראש לשאלות בעייתיות. "יש בעיר אולפנים עם תלמידים מכוויית וארצות ערב אחרות, ומראש אנחנו יודעים לא להגיע לשם כדי להימנע מסיטואציות לא נעימות".
עם הישמע הצלצול מגיע החלק הכיפי של היום, זה שבגללו הגיעו רוב הצעירים מלכתחילה: האטרקציות. רשימה חלקית כוללת את הגלגל הענק המפורסם של לונדון (ה"לונדון איי") שמשקיף על כל העיר; מוזיאון השעווה הפופולרי מאדאם טוסו; האולפנים של הארי פוטר (אחת האטרקציות האהובות על הילדים); "הדאנג'ן", מוזיאון האימה שמחזיר את המבקרים בו אל מרתפי העינויים של ימי הביניים ולרחובות העיר האפלים של ג'ק המרטש; יום בלונה פארק ענק ממדים וכמובן ביקור בהצגה "מלך האריות", שלקראתו מתלבשים הילדים במיטב מחלצותיהם, משל עמדו בפני מפגש עם מלכת אנגליה בכבודה ובעצמה. "מלבד הכיף והאטרקציות, חשוב לנו להעניק לילדים גם ערך מוסף תרבותי", אומר רונן רותם המדריך, אשר משמש רכז התוכנית התרבותית. "אנחנו שמים דגש על תרבות כיפית שמתאימה לגיל הזה. לוקחים אותם למוזיאונים וגלריות".
הסאמר סקול נחשב למשאת נפש עבור לא מעט צעירים בישראל. הבעיה היחידה היא שמדובר בתענוג לא זול. אם נדייק, לא זול בכלל. 16 ימים עולים כ–2,500 פאונד לתלמיד. בערך 16 אלף שקל. מי שיכול להרשות לעצמו נהנה מאוד מחוויה לכל החיים. אלו שלא, נשארים לעתים מאוכזבים מאחור.

מעיין מיישוב במרכז הארץ, למשל, היא אם לילדה בת 14. "בקיץ האחרון הבת הבכורה שלי מאוד רצתה לצאת לסאמר סקול, אבל המחיר נראה לי מופרך לגמרי", היא מספרת. "מדובר במחיר שגבוה פי ארבעה מהקייטנות המושקעות ביותר בארץ, ואל תשכחי שבסך הכול מדובר על 16 יום מתוך חודשיים של חופש גדול עמוס בפעילויות ובילויים יקרים. לצערי נאלצתי לסרב".
כיצד הגיבה בתך?
"היא השלימה בלית ברירה, אבל ביישוב שבו אני מתגוררת אין לחץ חברתי גדול להצטרף לכאלו מחנות כך שזה עבר בקלות יחסית. אני יודעת מחברות שבמקומות אחרים לחץ כזה קיים".
ב"חוויה באנגלית" מכירים את הביקורת על המחיר הגבוה אבל מסבירים שמדובר בנתון הכרחי. "המחנות יוצאים בתקופה הכי יקרה בשנה, הן מבחינת כרטיסי הטיסה והן מבחינת המלונות", מסביר רותם. "התלמידים נכנסים לאטרקציות יקרות וכן אוכלים את ארוחות הערב במסעדות כשרות לפי בחירתם. זהו מסע לכל החיים, ששווה כל שקל. פאונד, יותר נכון", הוא מחייך.
עדי גיליס מירושלים יצאה לסאמר סקול בקיץ של בין כיתה ט' ל–י', והיא מסכימה עם רונן על כך שהמחיר היה שווה את החוויה. כיום, כשהיא כבר בת 18, היא מספרת כי המחנה נחקק בלבה כזיכרון מתוק. "אין ספק שזו הייתה חוויה מכוננת בחיים שלי", היא אומרת. "הגעתי אחרי שגם אחי הגדול בילה קיץ בלונדון וזה שיפר לו את הביטחון העצמי בצורה משמעותית. המחנה הזה מעצב את האישיות, אתה חוזר מהטיול בן אדם הרבה יותר בוגר ועצמאי מאשר התחלת אותו".
מה לגבי האנגלית?
"היא השתפרה מאוד. סיימתי חמש יחידות בציונים מעולים, גם בדיבור וגם בכתיבה".
גם מתן שמאי מגבעת שמואל מסכים שמדובר בחוויה משנת חיים. "אתה יוצא מהבועה שלך, נחשף לנוער מכל הארץ והעולם. איפה עוד תקיים דיון על דת ופוליטיקה עם אנשים שמחזיקים בדעות כל כך שונות משלך ועוד הכול באנגלית? זה פותח את הראש".
מתן הגיע מלווה בחבר טוב. "בהתחלה חשבתי שכדאי להגיע עם עוד חבר, כדי לא למצוא את עצמי לבד ושזה יעזור לי להתאקלם, אבל בדיעבד ממש אין צורך בכך. אתה מתחבר עם כולם כבר על המטוס ותוך יום מרגיש כאילו הם החברים הכי טובים שלך, ממש כמו משפחה אחת גדולה".
היו כאלו שלא התחברו ורצו לחזור הביתה?
"לא, אין דבר כזה. החבר'ה מגיעים בראש טוב, מאוד פתוחים להתחבר עם כולם".
מה לגבי געגועים הביתה?
"אין מתי", מצטרפת אליו עדי. "הפעילות היא כל כך אינטנסיבית שכמעט לא יוצא לך לחשוב על הבית".
אתם שומרים על קשר עם הבוגרים האחרים?
"ברור", היא משיבה. "חלק מהחברויות שנוצרו כאן יחזיקו לנצח לדעתי. יש לנו קבוצות ווטסאפ ופייסבוק וגם כולנו הגענו לשבת בוגרים שנערכה לא מזמן. זה מגניב שפתאום יש לך חברים מצרפת או מסין. אני ממש שומרת על קשר שבועי איתם, ואפילו נסעתי לבקר חברות בקרואטיה והיו חבר'ה מארגנטינה שבאו לארץ ונפגשנו איתם".
***
הכתבת הייתה אורחת "חוויה באנגלית"
"חוויה באנגלית" מציעה, מלבד הסאמר סקול הכולל 16 יום, גם מסלול מקוצר בן שישה ימים שעולה 6,800 שקלים. חברת "קמפוס" מציעה גם כן סאמר סקול וכן חברת "גשר" הוותיקה, המשווקת מחנות לדתיים. גיל נגל מציע "סאמר קאמפ" הכולל 11 ימי לימוד וכיף בלונדון לגילאי 12-17. 10,430 שקלים. "פאן טרוולס" מציעים 19 יום בניו יורק בעלות של 5,390 דולר. בלונדון הם מציעים 17 יום ב–2,190 ליש"ט.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg