רוצים לקרוא תעודות יהודיות בנות 2500 שנה?

מוזיאון ארצות המקרא בירושלים מציג תערוכה עם תעודות של תושביה היהודים של בבל הקדומה. תושבים אלו הוגלו מיהודה לבבל עם חורבן ירושלים

דליה מזורי | 3/2/2015 14:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תעודות עתיקות, מלפני 2500 שנה, החושפות את הווי החיים היומיומיים של גולי בבל, מוצגות – לראשונה בעולם – לקהל הרחב, בתערוכה חדשה במוזיאון ארצות המקרא בירושלים.

התעודות עשויות חומר (טין) כתובות בכתב יתדות בשפה הבבלית ומתעדות חוזים, הערכות ותשלומי מס, הלוואות וחובות, חוזי שכירות ופעולות עסקיות נוספות בהם בוצע התשלום על פי רוב בכסף, שעורה או תמרים. בין המסמכים – כתב שכירות בו נאמר כי על השוכר לשלם 10 שקלים – דמי שכירות לשנה, וכי אפשר לשלם בשני תשלומים. יש ביניהן גם חוזה נישואין וצוואת ירושה. מופיעים בהם גם שמות חודשי לוח השנה העברי בהם אנו משתמשים עד היום.

 
משה קן
נר ועליו תיאור דניאל בגוב האריות – מצדו האחד הנביא חבקוק שנושא עבורו מזון, ומהצד השני מלאך שהביאו מיהודה לבבל. משה קן


לדברי יהודה קפלן, מנהל מחלקת חינוך והדרכה של המוזיאון, לוחות הטין מהווים את העדות הכתובה הקדומה ביותר המתארת את חיי היהודים בבבל, ושופכות אור חדש על  אורחות חייהם של יהודים בגלות, יחסיהם עם השלטון הבבלי והמבנה החברתי של יהדות בבל.

התעודות נחשפו במרכז עירק על ידי מקומיים באזור בו התקיים ישוב יהודי בשם "אל יהודו". האתר נשדד והממצאים ממנו הגיעו לשוק העתיקות. בתחילה אספני העתיקות לא ייחסו חשיבות למה שנראה כמו שברי חרס אלה. אך כשהאשורולוגים – חוקרי אשור – התחילו לחקור ולפענח אותם – וגילו את הריכוז הגבוה של שמות יהודיים ואת האזכור של "אל יהודו" - עלה ערכם והם נרכשו על ידי שני אספני עתיקות גדולות: האוסף של דוד סופר, המוצג עתה במוזיאון ואוסף סקוין הנמצא בדנמרק.
שמות יהודיים מתוך התנ"ך

75 שמות יהודיים מוזכרים בקובץ הזה של תעודות בהם סמכיהו – בן לגולי בבל, בנו רפאיהו ואשתו יפיהו שהם ההורים של אחיקם. אחיקם מוזכר בצוואה בה הוא מוריש את רכושו לחמשת ילדיו: נריהו, חגי (המוכר לנו מהתנ"ך) יהועז, יהועזר ויהושע. "שמירת השמות העבריים זו תופעה חשובה ומרגשת  והיא מצביעה על כך שהם שמרו על הזהות הלאומית והדתית שלהם" אמר.

השמות תאופורים – שבתוך השם יש את המרכיב של השם של אלוקי ישראל, מה שמזהה את האנשים כמי שבאו מיהודה, עובדה מרגשת כשלעצמה.

 

משה קן
קנקן מתקופת חורבן בית המקדש – ממחיש את עוצמת האש וההרס בעת חורבן ירושלים. הקנקן, עקב החום הרב של הבערה 600-800 מעלות צלזיוס, התעוותה צורתו והוא נשתמר כך עד היום. משה קן


רכוש משפחת אחיקם כולל נדל"ן וגם עבדים. עבד אחד נושא שם עברי והאחר – שם בבלי. לדברי יהודה קפלן "התעודות מלמדות אותנו על המעמד של גולי בבל, ועל כך שבסך הכול הם חיו טוב. הם התפרנסו יפה. לקחו הלוואת. קנו. החזירו. כך שאפשר להבין מדוע כשאפשרו לגולים לחזור למולדתם – הם בחרו להישאר. בזכות המעמד הכלכלי הטוב שהיה להם שם. וזה למעשה הסיפור של כל הגלויות שלנו. כשמתמקמים, מתפרנסים וחיים טוב – לא רוצים לעשות מאמץ ולחזור למולדת. מה שעברנו בגלות בבל קבע את כל הגלויות שלנו. סיפור בבל הוא סיפור מאד אישי משפחתי ומאד מרגש. וכאן אנחנו רואים איך זה התחיל".

הבבלים שהביאו את הגולים לבבל העניקו להם אדמות כדי שיעבדו את הקרקע וישלמו להם מסים. הדגם הוא של אריסים המוכר לנו מימי הביניים. השוכר מעבד קרקע, משלם מיסים ובין לבין הוא גם מחויב בשרות צבאי או עבודה למדינה. המעמד שלהם הוא של אזרחים והם אנשים חופשיים – כי חלקם מחזיקים עבדים. הדבר היחידי שאסור להם לעשות זה לחזור לארצם.

לבבלים היה אינטרס כלכלי בעטיו היגלו עמים לבבל: כל האזור של דרום בבל הרוס בגלל המלחמות בין  בבל לאשור. ונבוכדנצר, שרצה להחיות את הכלכלה, היה חייב להביא לשם אנשים. ואת האליטה. לא רק את היהודים הוא הגלה אלא את כל עמי האזור שכבש.

 

משה קן
העדות הקדומה ביותר למזמור קל''ז מתהילים, שם מוזכר לראשונה '' עַל נַהֲרוֹת בָּבֶל שָׁם יָשַׁבְנוּ, גַּם-בָּכִינוּ, בְּזָכְרֵנוּ אֶת צִיּוֹן''. המגילה היא חלק מהמגילות הגנוזות של קומראן משה קן

דרישת שלום מתל אביב

גם השם תל אביב מוזכר בתעודות. תל אביב של בבל הייתה ממוקמת, על פי המסורת, בלב האזור שנהרס על ידי המבול ופירוש השם אבובו הוא "מבול", "הרס". "זה לא שמה של העונה הנעימה של השנה. תל אביב של בבל היא עי חורבות. תל המבול", מסביר קפלן. נהר כבר גם הוא מוזכר בתעודות ומהתנ"ך ידוע לנו על יחזקאל שניבא "בארץ כשדים על נהר כבר".

 

באדיבות אוסף סינדי ודוד סופר. צילום: ארדון בר חמא
צילום של תעודת אל יהודו מס' 45, ובה מפורטת חלוקת הצוואה של אחיקם בן רפאיהו לחמשת ילדיו, ביניהם חגי, שהוא נינו של סמכיהו שגלה מיהודה לבבל. בתעודה מפורטת חלוקת הירושה של אחיקם בן רפאיהו, לחמשת בניו. התעודה נכתבה בנוכחות 2 עדים וסופר, בז' בתשרי שנת 16 למלך דרייווש באדיבות אוסף סינדי ודוד סופר. צילום: ארדון בר חמא


האשורולוגים מכירים בקובץ זה למעלה מ- 200 תעודות בתערוכה הנוכחית מוצגות כ- 100 מהן. לדברי קפלן התעודות מכסות פרק זמן של כמעט 90 שנה – הן מתוארכות לפי התיארוך הבבלי מהדור הראשון שלאחר החורבן – 586 לפנה"ס כשהתעודה הראשונה היא משנת 572 – 15 שנה אחרי חורבן ירושלים והיציאה לגלות . והמאוחרת היא משנת 477 – שנה אחרי שבירושלים מקימים את בית המקדש השני, ערב עליית עזרא ונחמיה.
44 מתוך התעודות האלו נכתבו במקום שנקרא "אל יהודו", זו "עיר יהודה" הבבלית. זה הכינוי שהבבלים כינו את ירושלים. כלומר ישנו מקום בבבל שנקרא על שם מקום המוצא של הגולים.

תערוכה בת שלושה חלקים

החלק הראשון של התערוכה נותן תמונה גאופוליטית כשבבל מגיעה לאזור והמלכים ביהודה לא ממש יודעים איך לאכול את זה. הנביא ירמיהו משחק תפקיד מרכזי פה, ומייעץ להם "להירגע". ממצא מרתק מתקופה זו היא בולה – חותם טביעה של גמריהו בן שפן – סופר המלך יאשיהו. "פוגשים פה ממצאים שקשורים ישירות לסיפור המקראי ולדמויות מקראיות".

החלל  השני עוסק ישירות בחורבן עם ממצאים ארכיאולוגיים דרמטיים משכבות החורבן בירושלים תל לכיש ועין גדי, כמו ראשי חץ ואבני קלע אותנטיים שהתגלו בשכבות החורבן. ישנו קטע – העתק נאמן – של מגילת איכה וממצא דרמטי נוסף – קנקן עשוי חרס שהתעוות בחום של 800 מעלות – עדות דרמטית לעוצמת האש שבערה ברחובות.

 

יח''צ מוזיאון ארצות המקרא
שרשרת דורות על פי התעודות של בני משפחה יהודית בבבל יח''צ מוזיאון ארצות המקרא

החלק השלישי עוסק בהגעת הגולים לבבל והתיישבותם של והעדויות העולות מהתעודות שנמצאו בכפרי המתיישבים. דגם מרשים מציג את חיי היומיום שלהם: חריש וזריעת שעורה, גדיד תמרים ודיג על התעלות. אחד המוצגים מראה העתק מהיימן ממגילות מדבר יהודה – מקומראן של מזמור קל"ז בתהילים: הפותח במילים: "על נהרות בבל" (מכאן נלקח שם התערוכה) . שם – הגרסה שונה וכתובה בה: על נהרות בבבל".

"כל העתיקות הללו נותנות את הניצנים הראשונים למה שיתפתח להיות הגולה החשובה ביותר בתולדות ישראל. אלף שנה אחרי כן – בשנת 500 לספירה נחתם התלמוד 

הבבלי וזו היצירה החשובה ביותר מבחינת ההלכה היהודית. 200 שנה קדימה פועלות הישיבות הגדולות בבבל: סורא ופומפדיתא". והדמות הכי חשובה בתקופה זו הייתה "ראש הגולה", שהתייחסו אליו כאל צאצא של יהויכין מלך יהודה שהוגלה לבבל", אמר קפלן. לדבריו בעצם אפשר לומר, שגולה זו המשיכה להתקיים עד לאחרונה, כשיהודי בבל עלו לארץ עם קום המדינה בתחילת שנות ה-50.

"הסיפור של הגלות טבוע בהיסטוריה שלנו. 2000 שנות גלות – פה זה התחיל. התפתחות היהדות וההלכה היהודית היא במציאות של גולה ואינטראקציה עם הסביבה הלא יהודית. זה מה שעושה אותה כל כך מעניינת וכל כך רלוונטית להיום", סיכם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק