קישטה יתוש: ליהנות בסוכה בלי להיעקץ
שבעה ימי חג בלי לכרוע תחת עומס ההכנות והניקונות, מזג אוויר נפלא וחיבור לטבע. נראה שחג הסוכות ניחן אך ורק ביתרונות. רק היתושים מאיימים לבלוע את כל הטוב. כך תתמודדו עם המטרד
עוד כותרות ב-nrg:
- קישוטים מהממים לסוכה - גרסת העצלנים
- עולים לכאן ומרגישים משם: הצרפתים באים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אם אתם נמנים בין "ברי המזל" שהיתושים אוהבים לעקוץ, זה לא במקרה. אכן יש אנשים שהמעופפים מחבבים יותר. יתושים, או יותר נכון יתושות (שהן אלה שעוקצות), מחפשות בעיקר חלבונים ולא סוכר כמו שנוטים לחשוב. אותם האנשים שנעקצים מפרישים דרך העור באמצעות הזעה יותר מהחומר האהוב עליהן ולכן עלולים להיעקץ בתדירות גבוהה. למזלנו יש מספר פתרונות יעילים להתמודדות.

אודטה עקיצות עקיצה יתושים
איור: רחלי שליו
מהטבע: תוכלו לשלב בסוכה צמחים ותבלינים שניתן לגדל בבית בקלות או לרכוש בכל סופר והם דוחים (לפחות חלקית) את המעופפים העוקצניים. לדוגמא: בזיליקום, נענע, גרניום ועוד. אם אתם רוצים לקחת את זה שלב אחד קדימה, גדלו עציץ פלקטרנתוס שמפיץ שמן ציטרונלה הדוחה יתושים. אופציה נוספת היא לנסות לאכול הרבה שום. יתושים לא אוהבים את הריח (ממש כמו אנשים רבים).
היגיינה: אם חיפשתם תירוץ לא לעשות פעילות גופנית, קיבלתם. פעילות ללא ספק תעזור לכושר ולבריאות הגוף, אבל הזיעה שהיא מביאה עימה מושכת יתושים. אז אם לא היו לכם מספיק סיבות להתקלח בקיץ, הנה עוד אחת. מומלץ להתקלח דווקא עם סבון ושמפו נטולי ריח, מכיוון שגם ריחות מתוקים מושכים אותם.
מוצרים ותכשירים: ישנם מוצרים למריחה על הגוף כמו ספריי או רולר דוחה יתושים המספקים הגנה מסוימת. אופציה נוספת היא מכשיר חשמל הרוטט בתדר שמושך אליו את הנקבות ומחשמל אותן. מכשיר זה נחשב ליעיל מאוד.
בכל זאת נעקצתם? אם פעלתם בדרכים שצוינו ובכל זאת נעקצתם, תוכלו להקל על הגירודים באמצעות מגוון תכשירים ומשחות ייעודיות.
פעולות מניעה ואחריות הרשויות המקומיות: הדרך הטובה ביותר למנוע הגעתם של יתושים היא לבצע פעולות מניעה. אטימת פתחי ביוב בסביבתכם, ייבוש של מאגרי מים עומדים כמו שלוליות (גם בערוגות ואדניות), גיזום וניקיון החצר. דעו שאזורים מוצלים ללא שמש ישירה מהווים גם הם מוקד להתפתחות יתושים, לכן קחו זאת בחשבון בעת בחירת מיקום הסוכה.
כדאי לדעת שלרשות המקומית יש אחריות לבצע הדברות במקומות דגירה פוטנציאליים וייבוש מוקדים עירוניים בעיתיים. תוכלו לפנות למרכזת פניות הציבור המחוזית לתלונות ופתרון בעיות.
עברתם את שלב המניעה והיתושים כבר כאן? אם היתושים כבר הספיקו להשתקע, תוכלו לבצע הדברה ולהקטין משמעותית את נוכחותם. את ההדברה עושים בסמוך למוקד הדגירה וההתפתחות של היתושים, על ידי שימוש ברעלים שונים המתפרקים במהירות יחסית ואינם מזיקים לאדם. הדברה זו יעילה ל-30 ימים, או עד בוא הגשם הראשון.
הכירו: סוגי היתושים
ברחבי העולם מוכרים מעל ל-3,000 זנים של יתושים. בישראל מצויים רק שלושה זנים.
יתוש הבית המצוי (Culex): זו הזן הנפוץ בישראל. הוא מתפתח במאגרי מים עומדים ולא מטופלים. אחראי לרוב העקיצות.
אנופלס (Anopheles): זן היתוש שמעביר את מחלת המלריה. מתפתח בעיקר במאגרי מים יחסית נקיים ובעלי זרימה איטית. במקביל לייבוש הביצות בארץ וזיהום הנחלים תפוצתו ירדה באופן משמעותי.
אדס מפוספס / הנמר האסייתי (Aedes albopictus): סביבת המחייה הטבעית שלו היא באזורים סובטרופיים אך זן זה נדד לאירופה ומשם לישראל בעשרות השנים האחרונות שכן מתפתח במאגרי מים העומדים לתקופה ארוכה. יתוש זה פעיל גם במהלך שעות היום בניגוד לשאר מיני היתושים ועלול גם להעביר את קדחת הנילוס המערבי

ביי ביי ליתושים.
ארכיון