מחקר חדש: גברים חולמים על אלימות ופורענות
מחקרים חדשים שופכים אור על אופן זיכרון החלומות ועל ההבדל בין המינים, אך איש עדיין לא מצליח להסביר כיצד לינקולן חלם שיירצח
עוד ב-nrg מעריב:
>הכנסת תדון היום לראשונה בשאלת הריבונות בהר הבית
>דיווח: א-סיסי החליט לא לרוץ לנשיאות מצרים
>קומיקאי ושחקן מפורסם חשוד בתקיפת קטינה
עובדות אלו התגלו לאחרונה בסדרת מחקרים השופכים אור חדש על משמעות החלומות. 75 שנה לאחר מותו של אחד האישים המשפיעים ביותר במאה הקודמת, אבי הפסיכואנליזה ד"ר זיגמונד פרויד, ו-115 שנה לאחר שפורסמה המהדורה הראשונה של ספרו המכונן "פשר החלומות", זהו עדיין אחד הנושאים המעסיקים לא רק הוגי דעות, סופרים ומשוררים אלא גם מדעני מוח, החוקרים ללא לאות את מסתרי החשיבה וההתנהגות האנושית. אבל כמה תעלומות בקשר לחלומות עדיין ממתינות לפתרון.

על פי ההגדרה המדעית, חלום הוא צבר רעיונות ודימויים שנחווים בעת השינה. החלומות מופיעים בכל שלבי השינה המחזוריים וקשורים בעיקר ל"שלב החלום", שבו מרצדות העיניים בתנועות מהירות ופעילות המוח גוברת. רוב בני האדם שרויים בשלב החלום 5-4 פעמים בלילה, כעשרים דקות בכל פעם.
אין עדיין הסכמה מוחלטת בין המדענים לסיבה שבגללה אנחנו חולמים. הפסיכואנליזה מייחסת לחלומות חשיבות רבה כאמצעי להבנת התת-מודע. על פי אחת הדעות המקובלות, החלום משרת גם צורך ביולוגי, והוא כנראה ממלא תפקיד גם בהתנהלות שלנו מול אתגרי היומיום ומסייע לנו לשרוד בסביבה המורכבת של החיים.
במחקר חדש של ד"ר פרין רובי מהמכון למדעי המוח בליון שבצרפת, שנעשה באמצעות סורק מוח מתקדם, זוהו שני טיפוסי חולמים, שרק אחד מהם מסוגל לזכור לפרטים את מה שחלם. החוקרים גילו גם את אזור המוח הפרטני שאחראי לזכירת החלומות, שבו מבוצע אחסונו וקידודו בזיכרון תוך כדי השינה.
בדיווח שפורסם בשבוע שעבר בכתב עת רפואי נכתב כי במחקר השתתפו 41 מתנדבים. 21 מהם סווגו כ"בעלי יכולת גבוהה של שחזור חלומות", משום שבמהלך הניסוי הם זכרו את פרטי חלומותיהם במדויק. האחרים סווגו כ"בעלי יכולת נמוכה", משום ששחזרו את חלומותיהם רק פעמיים במשך חודש.
"הופתענו לגלות שיש כאלה המסוגלים לשחזר את חלומותיהם כמעט מדי בוקר, לעומת אחרים שיכולים לעשות זאת רק לעתים רחוקות", ציינו החוקרים, שזיהו במדויק את אזור המוח הפעיל ביותר בשנת החלום אצל בעלי יכולת הזכירה הגבוהה: באמצע קליפת המוח הקדם-מצחית ובצומת עצבים פרטנית באונה הרקתית. אזורי מוח אלו אחראים על עיבוד המידע ועל הקשב והתגובה לגירויים חיצוניים, ובמיוחד לקולות. במחקר התברר גם כי בעלי יכולת זכירת חלומות גבוהה נטו לערנות לפרקי זמן קצרים במהלך זמן השינה שלהם - פי שניים מבעלי יכולת הזכירה הנמוכה.
לדברי החוקרים, אנחנו חולמים הרבה יותר מכפי שאנחנו זוכרים לאחר השינה. אחת הסיבות לכך שרוב האנשים אינם זוכרים את פרטי חלומותיהם נתגלתה במחקר קליני קודם, שבו התברר כי נדרשות שלוש שניות כדי להיזכר בחלום מיד לאחר היקיצה מהשינה. אם ממתינים מעבר לפרק הזמן הזה כדי לתאר את החלום, הוא נמחק ברובו מהזיכרון.
מחקר אחר של ד"ר ג'נבייב רוברט ופרופ' אנטוניו זאדרה, פסיכולוגים מאוניברסיטת מונטריאול בקנדה, פורסם בכתב העת Sleep. השניים ניתחו תכנים של "חלומות רעים רגילים? לעומת כאלה המוגדרים כ"חלומות בלהות", וערכו השוואה בהקשר זה בין גברים לנשים. החוקרים ציינו כי כ-6 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת חווים בשנתם חלומות רעים, וכ-70 אחוזים מהחלומות מוגדרים "לא נעימים".
"לחלום בלהות השפעה רגשית גבוהה יותר מזה של סתם חלום רע. הפחד איננו ממלא גורם משמעותי בחלום רע", הדגישו החוקרים. "למעשה, הוא נעדר מרוב החלומות הרעים. התחושות המשתלטות על מי שחווה חלום בלהות הן עצב, מבוכה, בלבול, אשמה וגועל".
לצורך המחקר הזה גויסו 572 מתנדבים, שנתבקשו לכתוב "יומני חלום" מפורטים ולתאר את תוכני חלומותיהם. במסגרת הפרויקט תוארו כמעט עשרת אלפים תוכני חלומות. 253 סווגו כחלומות בלהות, 431 כסתם חלומות רעים.
התוצאות היו מרתקות: תוכני חלומות הבלהות של הגברים עסקו בפורענויות, באלימות, בתקיפה בידי זרים, בתאונות רכב, בקיום יחסי מין עם שותף זר, באסונות טבע כמו שיטפונות ורעידות אדמה ובהתנפלות של נחילי חרקים אימתניים ובריחה מבועתת מפניהם. די בכל אחד מאלו כדי להתעורר שטוף זיעה קרה.
לעומת זאת, תוכני חלומות הבלהות של הנשים שהשתתפו במחקר עסקו בעימותים חברתיים, בסכסוכים בין-אישיים, בקשיים רגשיים במערכת היחסים עם בן הזוג, בבעיות של בני משפחה אחרים, בתקיפה מילולית, בפחדים מפני שיברון לב ואובדן חברות - ולאו דווקא בנזקי גוף ופגיעות פיזיות. בחלומות טובים של נשים מופיעים אירועים נעימים כמו נשיקות, פלירט, וקיום יחסים עם אדם קרוב.
נשים נוטות יותר מגברים להיזכר בפרטי החלומות הרעים שלהן, מאחר שהן מוצאות אותם חשובים יותר. נשים גם נוטות יותר מגברים לחלוק את פרטי החלומות שחוו ולדון בהם ובמשמעותם. הן עשויות להגדיר חלום רע כחוויית בלהות וזוועה, ומבקשות לו פרשנות כדי להבין יותר את משמעותו.
חלומות הבלהות של גברים קצרים יותר לעומת אלו של הנשים, והם גם עשירים פחות בצבעים. מודגשים בהם תחרותיות ומאבק לעומת שיחות שנשים מנהלות עם אחרים בחלומותיהן. בחלומות של הגברים מופיעות לא רק תקיפות פיזיות אלא גם חוויות של הצלחה או כישלון בעבודה. נשים חולמות על האתגר לאזן בין מטלות הבית למקצוע, וגם על חוויות רגשיות שחוו במקומות העבודה.
הנה דוגמה לחלום גברי: "אני כלוא בארון. יד נעלמת אוחזת ברצועת בד לבנה וכופה עליי להתכופף. במקום בגדים תלויים הארון מלא בבעלי חיים מוזרים, הדומים לחתולים וכלבים ויש להם שיניים חדות ומעוותות המכוונות אליי ועיניים בולטות. החיות מתנדנדות על המתלה ונעות כלפיי. אני חש לכוד ונתקף אימה".
חלום בלהות וסיוטי לילה אינם נחשבים מחלה, אבל הם בהחלט יכולים להוות בעיה למי שחווה אותם לעתים קרובות ועשויים לגרום למצוקה נפשית. פרופ' זאדרה, מומחה בחקר הפרעות השינה, מציין כי אנשים החווים חלומות בלהות מפחדים לעתים קרובות ללכת לישון.
יש אנשים החווים חלומות בלהות בתכיפות גבוהה, אפילו מדי לילה. מי שמתעורר עקב חלום הבלהות מתקשה לחזור ולהירדם, וכך נוצרת בעיה רפואית של נדודי שינה.
אירוע טראומטי עשוי לגרום לחלומות בלהות בתכיפות גבוהה. חלומות כאלו מוכרים בקרב חיילים שהשתתפו בזירת קרב. הם שבים וחולמים את האירוע שהופך לסיוט מתמשך (פוסט טראומה). גם צריכת אלכוהול ומאמצים להיגמל ממנו וכן שימוש בסמים פסיכוטרופיים (קוקאין, למשל) עשויים להסביר את התכיפות והאינטנסיביות של חלומות בלהות. החדשות הטובות הן שניתן לטפל בבעיה הזו באמצעים טכנולוגיים חדישים.

ד"ר ורוניה טונאי, פסיכולוגית קלינית מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה-קרוז, מצאה במחקרה שגם אנשים עם הפרעות נפשיות חמורות חולמים, ושתוכני חלומותיהם נוטים להידמות לאלו של אחרים. עובדה זאת מאפשרת למטפלים הפסיכולוגיים לאתר בחלומות של פגועי נפש בעיות רגשיות לא מפוענחות.
תחום אחד שבשלב זה לפחות אין לו הסבר הוא התייחסות לכמה מקרים היסטוריים הקשורים בחלומות זוועה. הבולט שבהם הוא חלומו של הנשיא ה-16 של ארה"ב, אברהם לינקולן, שכתב לחבר קרוב על חלום בלהות שחלם באפריל 1865, שבו שמע מתוך שינה קולות בכי מאחד מחדרי הבית הלבן. "בחלומי קמתי מהמיטה והלכתי בעקבות הקולות עד שהגעתי לחדר המזרחי. הוכיתי בתדהמה - היה שם ארון קבורה שהוצב על כן של תותח, עטוף בדגל ארה"ב וחיילי משמר מכודנים סביבו. אחרים מהנוכחים כיסו פניהם בידיהם ובכו. שאלתי:'מי המת בבית הלבן?' ואחד החיילים ענה לי:'הנשיא. הוא נורה בידי רוצח מתנקש'". ימים ספורים לאחר החלום, לינקולן אכן נורה למוות בתיאטרון "פורד" בוושינגטון בידי ג'ון ווילקס בות' וגופתו הובאה לחדר המזרחי בבית הלבן.
חלום אחר שייך למהנדס המכרות והבנקאי הבריטי ג'ון ויליאמס, שבליל ה-3 במאי 1812 חלם לפרטים כיצד יירצח ראש ממשלת בריטניה דאז, ספנסר פרסיבל, בפרלמנט בלונדון. ויליאמס תיאר את חלומו באזני הסופר ג'ון אברקומבי וסיפר עליו גם לאנשים נוספים. שמונה ימים בלבד לאחר מכן, בדיוק מדהים בהתאם לפרטי החלום, נרצח ראש הממשלה בעת ישיבת הפרלמנט.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg