טיול לזכר המאהב הגדול של ארץ ישראל

נלקח מאיתנו עזריה אלון, שאהב בצניעות את הארץ הזו, לחם למען יופייה ואוצרותיה ולימד דורות רבים לשמור עליה. כפרדה מאיש יקר אנו מזמינים אתכם לטיול מסביב לקיבוצו בית-השיטה, בעמק חרוד

דובי זכאי | 23/1/2014 10:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השנה עצי השקד "התרשלו", ובט"ו בשבט האחרון רק מעטים מהם התכסו בפרחים לבנים. אולי הם המתינו עם הפריחה כדי לתת תפאורה ראויה להלוויה של "המאהב הגדול של ארץ ישראל" (כפי שכינה אותו המשורר יהודה עמיחי), עזריה אלון.

אפילו השקדיות הרכינו ראש.  עזריה אלון על עטיפת ספרו
אפילו השקדיות הרכינו ראש.  עזריה אלון על עטיפת ספרו צילום עטיפת ספר
עזריה נלקח מאיתנו בתחילת השבוע כשהוא בן 95, וכמעט עד יום מותו, כך סיפרו המטיילים והמדריכים שהלכו בעקבותיו, הוא דילג על הגבעות כתיש צעיר, כשעולי הימים הדביקו בקושי את צעדיו. האיש היקר הפקיד בידינו צוואה להמשיך את מפעלו הגדול - שמירת הטבע בארץ ישראל.

בספרו "טבע האדם" (הוצאת "עם עובד", 2012) מספר עזריה אלון על האהבה לנופי הארץ והמלחמה למענם: "מעל שולחן העבודה שלי נפתח חלון גדול אל הנוף ממערב. יום אחר יום אני עוקב אחרי השמש השוקעת (...) בלוויית עננים מתאימים לכל עונה (...) אנשים מעטים מצליחים לממש בחייהם את מה שהם תכננו לעצמם בשנות הנעורים (...) חיי לא התנהלו כפי שתיארתי אותם בנעוריי. דברים רבים שעשיתי, מהם ששינו את חיי, לא קרו ביוזמתי אלא ביוזמתם של אחרים. למשל, היותי 'איש טבע' - אני בכלל חלמתי להיות פלאח".

כשהיה עזריה בן עשרים הוא הצטרף לקיבוץ בית-השיטה, שבו קבע את משכנו הצנוע לכל חייו. מדורנו מרכין ראש ונפרד מעזריה אלון בדרך שאנו מניחים שכך היה רוצה שייפרדו ממנו. הכנו מסלול טיול בגבעות של שלוחת צבאים - אותן גבעות ושדות שהקיפו את מעונו בבית-השיטה.
החיטה צומחת שוב

בימים אלה הטבע "מתפוצץ" מרוב יופי, והשבילים פולחים בצבעי אדמה את שדות החיטה. בסיורנו נביט על מראות הרי הגלבוע, בקעת השיטה ועמק חרוד, ועל המדרונות הגולשים לערוצו של נחל יששכר. אפשרות אחת היא מסלול רגלי (אפשר גם ברכב ואופניים) שסובב את הקיבוץ על גבעות צבאים. אפשרות נוספת היא להמשיך על דרך הנוף יששכר עד לגשר הרכבת העתיק מעל נחל יששכר, ליד חוות דושן, על כביש 90.
 

דובי זכאי
שדות פורחים מסביב למצפה. מצפור יוס ודוד דובי זכאי

מה עושים: נוסעים בכביש 71 (צומת נבות - צומת שאן). בצומת בית-השיטה נכנסים לקיבוץ ונוסעים בעקבות השילוט לפינת החי. דרך העפר ביציאה הצפונית מהקיבוץ מוליכה לכמה תצפיות: משמאל ישנה תצפית נוף לעבר בית-השיטה, תל-יוסף וברכות הדגים שבעמק חרוד. בתחילת דרך העפר ממתין לנו "מצפה יוס ודוד", על שם דוד שושני ויוס פלד, שהיו שותפים לפיתוחים חקלאיים ושלהם חלק חשוב בשדות הפורחים המשתרעים מסביב למצפה. נקודת התצפית מרהיבה, ואפשר לשבת ברגיעה מול הנוף וליהנות מאוויר צונן וממראות יפים שמרחיבים את הלב. חובבי הרומנטיקה ייהנו ממראות מרהיבים בעת שקיעת השמש.

הצמיחה בשדות החיטה החלה והנוף זועק בירוק. בעת השקיעה הופכים הרי הגלבוע וגבעת-המורה לצללים כהים, והעננים משתתפים במשחק מחבואים עם השמש השוקעת. בשעה זו הכלים החקלאיים חוזרים לקיבוץ, וטרקטור זעיר מתנהל על השביל בשובו אל הקיבוץ. באחד מביקורינו במקום רוח קלה נשאה עמה ריח של קפה מתבשל, חבורה של מטיילים שישבה במצפה יוס ודוד הכינה קפה וכיבדה אותנו בכוס קפה, מה שהוסיף להנאה בנקודת התצפית.

דובי זכאי
מראות מרחיבי לב. הגשר הטורקי ליד חוות דושן דובי זכאי

במרחק קצר ממצפה יוס ודוד מצויות עוד כמה נקודות תצפית יפות:

גבעת הפלאחים - טרקטור ישן ליד עץ ברוש מזמין לתצפית יפה למזרח ולצפון-מערב, לזכרם של ראשוני הפלאחים שחרשו את העמק, סיקלו בידיהם את האבנים, חרשו וזרעו.

חורשת יוחי - לא רחוק משתי התצפיות ניצבת חורשה קטנה שניטעה לזכרו של יוחי גלעד, חבר קיבוץ בית-השיטה שנהרג במלחמת יום הכיפורים בעת שפיקד על פלוגת טנקים לקראת צליחת תעלת סואץ. מקום להפסקת קפה נוספת.

גבעת-קיפודן - תצפית על עמק חרוד ובקעת השיטה, ממזרח לבתי הקיבוץ בית-השיטה. המקום הוכן על ידי צעירי המקום כנקודת תצפית נוספת ומקום להפסקה בטיול.

חורשת תגלית - תצפית על בקעת צבאים. המקום נקרא גם "ארץ הצבי". זוהי נקודת תצפית על רמות יששכר (על שמו של שבט יששכר, שהתיישב כאן לפני 3,000 שנה). חורשת קק"ל עם עצי ארץ ישראל לזכרה של גלי סולימן, בת בית-השיטה.
 

דובי זכאי
פספסתם, הרגע עבר פה צבי. דרך נוף יששכר דובי זכאי

מכאן נמתחת "דרך נוף יששכר". הדרך מתחילה במושב רמת צבי ונמשכת מזרחה, בהמשך היא נושקת לקיבוץ בית-השיטה, מסתיימת באזור התעשייה צבאים ויורדת לכביש 71, ליד קיבוץ שדה-נחום. רכבי שטח יכולים להמשיך בין שדות ומדרונות הגולשים לערוץ נחל יששכר. אולי תספיקו לראות בדרך משפחת צבאים זריזה שתמהר להסתתר בין השדות. כדי להתמצא, ניתן להיעזר במפת סימון שבילים 1:50,000 מספר 3.

dubi.zakai@maariv.co.il

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק