עד כמה הסופגניות שאכלתם הזיקו לכם?

מה איכותן של סופגניות הסופרמרקט? האם כדאי לאכול סופגניות בוטיק? ומה בנוגע לסופגניות עם חמאה או סופגניות בלי גלוטן? יש בכלל דבר כזה? הנטורופתית יצאה לבדוק

נשים
שרה בר-אשר, מגזין 'נשים' | 2/12/2013 8:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הסופגניות מפציעות אל חיינו רגע אחרי פירוק הסוכה, ומבשרות ש"אחרי החגים", כבר הגיע. שנייה לפני ששיא הזלילה מגיע אל פתחנו, יצאנו לסיור סופגניות מקיף, כדי לבדוק מה יש שם, בפצצת הקלוריות הטעימה הזאת:

פצצת קלוריות משגעת. הסופגניה
פצצת קלוריות משגעת. הסופגניה שאטרסטוק
תחנה ראשונה, הסופרמרקט: ריח הטיגון יכול להטעות ולהעלות את המחשבה שמדובר בסופגניות טריות. אז זהו, שממש לא. ברוב המקרים מדובר בכדורי בצק שהגיעו במצב קפוא אל הסופרמרקט, ושם הם מופשרים. בסופרמרקט מטגנים, ממלאים או מקשטים בלבד.
בבצק יש חומרים שנקראים משפרי אפייה, שמטרתם לעזור בעיצוב הגלוטן שבבצק ולהבטיח שהשמרים לא ילכו לעולמם בזמן ההקפאה. ברוב המקרים הבצק לא מכיל ביצים, והריבה עשויה מצבע מאכל, תמצית תות, פקטין ומים.

תחנה שנייה, בחנות השייכת לרשת קונדיטוריות בפריסה ארצית: בבצק הסופגנייה יש ברנדי, חלמונים ווניל גרגירים אמיתי, אך גם את חברנו, משפר האפייה. הבשורות הטובות הן שלסופגניות מזריקים ריבת תות אמיתית ושמספר הקלוריות רשום בבירור על כל סוג. כך אפשר לקבל פרופורציות על גודל הנזק, ולקזז את התפריט היומי בהתאם. 

תחנה שלישית, בקונדיטוריית בוטיק בעלת חמישה סניפים: כאן הכול יותר משודרג, ולכן ניתן לקנות גם סופגניות אפויות שמכילות שמן וחמאה, ולא מרגרינה.  בפועל, לא לטעות, מדובר בבריוש (Brioche), מאפה צרפתי שעשוי מבצק שמרים עשיר במיוחד. הביצים וכמות החמאה הגבוהה שבו, מעניקות לו מרקם רך ואוורירי. לבריוש קרום כהה, מוזהב ומבריק שנוצר כתוצאה של הברשת הביצים. לבצק יש טעם וניל דומיננטי ואת הריבה מייצרים במקום. אז נכון שזה לא באמת סופגנייה, אך לפחות תוכלו לחסוך 40-50 אחוז מכמות הקלוריות. לצד הסופגניות האפויות, ניתן למצוא במקום גם סופגניות שמכילות 50 אחוז קמח מלא. הסופגניות האלו לא מכילות משפרי אפייה, כיוון שהן לא נכנסות להקפאה. בנוסף, הן מכילות מעט אלכוהול שמונע ספיגת שמן.

תחנה רביעית, בית הטבע: במקום ניתן למצוא סופגניות אפויות ממאה אחוז קמח מחיטה מלאה, או מאה אחוז קמח כוסמין מלא. ניתן למצוא אותן אך ורק בחג עצמו. בעיניי מדובר בבונוס נוסף של בריאות.  
ובאופן כללי

כמה כמה: ניתן למצוא סופגניות בשלושה גדלים: סופגניות ביס ששוקלות 25 גרם, סופגניות מיני ששוקלות 35-40 גרם. וסופגניות בגודל קלאסי במשקל 80 גרם. סופגנייה במשקל 40 גרם עם ריבה ואבקת סוכר תורמת 170 קלוריות. כשמוותרים על הריבה ואבקת הסוכר, חוסכים 30 קלוריות. אם אוכלים סופגנייה עם ציפויים מיוחדים, ניתן להגיע גם לתרומה מכובדת של 317 קלוריות, לכל סופגנייה במשקל של 40 גרם.

שימו שמן: את השמן שבמטגנות מחליפים רק פעם אחת בכל יום. אם מחליפים בתדירות נמוכה אף יותר, הסופגנייה תקבל גוון חום, ולא גוון זהוב ואטרקטיבי.

סופגניות ללא גלוטן: אי אפשר לקנות דבר כזה. הסובלים מצליאק צריכים לטגן בעצמם את הסופגניות שלהם. לפחות הם יחליפו את השמן לפני כל טיגון. באתר העמותה לחולי צליאק מופיעה רשימה של מתכונים. זכרו! לא כל מה שלא מכיל גלוטן, הוא בהכרח בריא.

מחיל לחיל: יום אחרי חנוכה מפציעים אל חיינו אוזני ההמן. מתברר שאין רגע דל. כל פסטיבל הוא הזדמנות לסקנדל.

שרה בר אשר: נטורופתית, מייסדת וראש בית הספר "בריאה", לרפואה משלימה. 

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק