הורדוס, פלישתים וצלבנים: קפיצה אל האתמול

בהרודיון ובמוזיאון ישראל מתחקים אחר עקבותיו של הורדוס, באשדוד מגלים את הפלשתים, ובעכו זוכים לחזות בשחזור של בתים צלבניים גיחה קטנה מהחיים המודרניים אל ההיסטוריה

דובי זכאי | 6/10/2013 9:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמה שבועות לפני מותו הטראגי של הארכיאולוג פרופ' אהוד נצר בשנת 2010 היתה לי הזכות להחכים מהסבריו בסיור שנערך באתר ההרודיון. בברנז'ה המקצועית בעולם כבר הילכה השמועה על מציאת קברו של הורדוס, ופרופ' נצר ז"ל היה עסוק בלספר ולהראות למשלחות מכל העולם את הממצאים שהתגלו. הפרופסור הלא צעיר הילך כאיילה על גבעות החפורות, והסיר בד מאחד הקירות כדי לחשוף את ציורי הקיר שהשתמרו מתקופת הורדוס.

תקופה קצרה אחרי אותו ביקור התבשרנו שהארכיאולוג הנודע מצא את מותו במפולת עפר בחפירות בהרודיון, קרוב לקברו של הורדוס. באותם הימים החלו ההכנות במוזיאון ישראל לתערוכה הגדולה שעוקבת אחרי גילוי קברו של הורדוס ומפעלי הבנייה שלו. לאחר מותו של נצר הוקדשה התערוכה לזכרו.
דובי זכאי
התערוכה מוקדשת לזכרו. פרופ' אהוד נצר דובי זכאי
המסע האחרון של הורדוס

הורדוס, "הבנאי הגדול", הוא דמות היסטורית של גאון ומטורף ששלט מ-37 לפנה "ס ועד 4 לפנה"ס. כפי שתכנן במדויק את האתרים שבנה, כך תכנן גם את הלוויה שלו בתוך אתר ההרודיון. רק בתום כ-40 שנה של חיפוש וחפירות, ב-2007, נמצא הקבר.

התערוכה המקיפה על הורדוס במוזיאון ישראל, "מסעו האחרון של מלך יהודה", מכילה שחזור של מבנה קברו של הורדוס וחושפת את הממצאים הרבים שהובאו מההרודיון ומכל רחבי הארץ. התערוכה סוקרת את מפעל הבנייה העצום של הורדוס בארץ באמצעות מבנים שנבנים מול עיני הצופה. את התערוכה הכינו דודי מבורך וסילביה רוזנברג. התערוכה תוצג עד חודש פברואר.

האגדה מספרת שבלילה שחור יצאו שתי מרכבות שחורות בחסות החשכה משערי העיר ירושלים, במרכבות היו הורדוס, בני משפחתו ואנשיו. אחרי המרכבות הנמלטות דלקו אנשי אנטיגונוס (המלך החשמונאי האחרון). הורדוס מיהר למדבר יהודה בדרך למצדה. שם, חשב, יקל עליו להתבצר ולהתגונן מפני מחפשי נפשו. באחת המרכבות הדוהרות היתה אמו, והמהירות ותנאי הדרך גרמו להתהפכות מרכבת האם. הרודפים השיגו את הנמלטים, והורדוס ואנשיו ניהלו מולם קרב קשה - הקרב על חייהם. חרבו של הורדוס גברה על הרודפים וחייו וחיי יקיריו ניצלו.

בנקודה זו, שהיתה גבעה קטנה במדבר יהודה, הכריז הורדוס על בנייתה של עיר לזכר הניצחון, ואמנם קמה כאן עיר מרהיבה: ". . . את ראש הרמה הקיף מגדלים עגולים, ואת כל הכיכר המוקף מילא ארמונות נהדרים, ולא רק מראה הבתים בפנים היה תאווה לעיניים, כי אם גם מבחוץ היה עושר רב שפוך על הקירות והקרנות והגגות. . ." (מתוך מלחמות היהודים א'). במדרון המזרחי התגלה קברו של הורדוס, כ-15 ק "מ מירושלים. אחוזת הקבר התגלתה על ידי צוות ארכיאולוגים בראשות אהוד נצר ז"ל.
גן לאומי הרודיון (סמוך לנוקדים): 02-5662290; מוזיאון ישראל בירושלים: 02-6708811.

מוזיאון ישראל
שחזור קברו של הורדוס, מוזיאון ישראל מוזיאון ישראל
הפלשתים חוזרים

מוזאון הפלשתים באשדוד היה סגור בשנה האחרונה לצורך שיפוצים, אך בימים אלה הוא נפתח מחדש עם עיצוב ידידותי ומתוחכם. מי שיגיע לבקר בו יזכה לחזור כ-3,000 שנים לאחור. בתחילת תקופת הברזל נבנתה העיר אשדוד מחדש כממלכה פלשתית. אף שסיפורי המקרא לא עשו חסד רב עם הפלשתים והציגו אותם כעם שלחם בבני ישראל, חקר תרבותם וחייהם מלמד שהפלשתים הביאו לאזור אוצרות תרבות חשובים, ומקומם חשוב בהתפתחות האזור.

מוזיאון העיר אשדוד, ע"ש קורין ממן ז"ל (קורין ממן היתה סטודנטית לרפואה ורוקחות בצרפת שנהרגה בתאונת דרכים, ומשפחתה הנציחה את זכרה במוזיאון העיר), עבר שינוי עיצובי על ידי חברת "טחנת עיצוב", שמתמחה בעיצוב מוזיאונים והצליחה להגיש את המידע בצורה ידידותית לקהל. הפלשתים נדדו לכאן מאזור יוון, חלקם בדרך היבשה וחלקם בספינות דרך הים.

אחד המוצגים המיוחדים במוזיאון הוא מופע אורקולי, שבו כל ילד יכול להתייצב בין העמודים בארמון הפלשתי, כמו שמשון הגיבור, תוך כדי הצעקה "תמות נפשי עם פלשתים" שמוטטה את הארמון על יושביו. שפע האלקטרוניקה והעיצוב שולח את המבקרים לחוויה מקראית איכותית. הקומה העליונה מוקדשת לתרבות ולסיפורם של הפלשתים. בקומה התחתונה ישנה גלריה פתוחה לתערוכת מתחלפות, כאשר התערוכה הנוכחית היא "בלי עין הרע ובמזל טוב", אוסף של קמעות וחפצי יודאיקה. מוזיאון אשדוד, 08-8543092.

דובי זכאי
עיצוב ידידותי ומתוחכם. הכניסה למוזיאון הפלישתים באשדוד דובי זכאי
לנפוש עם הצלבנים

אורי בורי (אורי ירמיאס), בעל מסעדת אורי בורי בעכו העתיקה, יכול להיות מרוצה. אחרי שמונה שנים של עבודת שחזור מדוקדקת של שני בתים צלבניים עתיקים, הוא הצליח להפוך אותם למלון בוטיק "האפנדי", שלאחרונה דורג בין מאה המלונות הטובים בעולם לשנת 2013 בידי רשתFodor ' s. מלון הבוטיק שנמצא בסמטה בעכו העתיקה מציע 12 חדרים מפוארים בעלי תקרות עץ, חלל מרכזי מעוטר בקשתות, ונופי עכו המרהיבים שנשקפים מכל חלון. מלון "האפנדי", עכו העתיקה.

dubi.zakai@maariv.co.il

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק