רוצים שינוי? מפחדים? כך תעשו את זה נכון

אתם כמהים לשינוי בחיים, אבל הפחד עוצר אתכם? קבלו עשרה טיפים מקואצ'רים שונים שיסייעו לכם לצאת לדרך חדשה

סגנון
רותי קדוש | 15/10/2013 9:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אל תתגברו על הפחד. עברו דרכו
"אנשים פוחדים ללכת על שינוי משמעותי", מסבירה מירי גלזר, פסיכותרפיסטית, מורה רוחנית ומנטורית המלווה אנשי עסקים וסלבריטאים. "לעזוב בן זוג, להפוך משכיר לעצמאי וכו", הם אומרים לעצמם. "אחרי שאתגבר על הפחד, אוכל להשתנות". אבל זה בדיוק מה שתוקע אותם. לא צריך להתגבר על הפחד, כי אם לעבור דרכו, לחצות אותו, לגעת בו, לחקור ולהבין אותו, ובסופו של דבר לנצח אותו. כשאנשים מבינים שיש לגיטימציה לפחדים שלהם, הם אינם מהססים לעבור דרכם".

"אנשים פוחדים משינוי", קובעת שרה ארבל, מאמנת אישית ועסקית ומחלוצות תחום הקואוצ'ינג בישראל. "השינוי שולף את האדם מאזור הנוחות אל אזור של אי נוחות, ממצב של ודאות לאי ודאות, משליטה לפחד מפני אובדן השליטה. וגם אם אדם חושב ומדבר על השינוי, הוא נמנע מלבצעו, כי הפחד מפניו מנצח ומכריע. אדם בעל חזון ויכולת לראות בקצה המסלול את השינוי המיוחל, יצליח להתגבר על פחדיו. אל תיאבקו בחוסר הוודאות שיש בתהליך השינוי. התמסרו לו".

תפסיקו לדבר, תתחילו לעשות
"רובנו מכריזים שוב ושוב על הרצון לשנות ולהשתנות, אבל רק מעטים עוברים מדיבורים למעשים", אומרת ד"ר אורלי אדלר, מאמנת אישית וזוגית ובעלת "Blue Bird My, המותג לחיים מאושרים".
"לפעמים אדם אינו רוצה מספיק בשינוי. ייתכן שעדיין לא 'סבל' במידה כזאת, שיבער בו הדחף לברוח מאותו מקום בו הוא נמצא. לרוב הדיבור על רצון בשינוי מספק לדובר את רגעי החלום שלו, והוא מעדיף שהם יישארו בגדר חלום בלבד. העיסוק באופציה לשינוי הוא הפילטר למצוקה, ומשחרר מהצורך בעשייה אקטיבית ממשית".

מה את ממליצה לעשות?
"לברר עם עצמכם עד כמה אתם מעוניינים בשינוי, ואם אתם באמת סובלים במקום בו אתם נמצאים. אם אדם אכן 'סבל' מספיק, סביר שהאופציה להישאר באותו מקום ומצב אינה אפשרית עוד, והוא ישאף להמשיך אל השלב הבא בחייו".


שאטרסטוק
אם יש התלבטות כנראה לא סבלת מספיק שאטרסטוק

תנו לגיטימציה לכישלון
"הפחד הוא ערמומי", אומר אופיר נחום, קואוצ'ר ויועץ ארגוני ומייסד עמותת "קו הזינוק". "הוא מתבטא לעתים ביצירת ערפל וחוסר בהירות, דחיינות וחרדת ביצוע. אדם שאינו מציב לעצמו יעדים לשינוי, לכאורה מרוויח מכך: כשהוא לא עושה הוא אינו נכשל, אינו חווה כאב. הוא מסתובב עם תחושה שזה רק עניין של זמן עד שיבצע את השינוי והחיים האמיתיים יתחילו: 'אני אעזוב את העבודה ואעשה שינוי בקריירה' לכאורה , הוא נהנה מרווח לדימוי העצמי שלו ומהסביבה שמאמינה לו. אבל לא לאורך זמן. ישיבה ממושכת תרדים את הישבן, ואז לא תהיה לו יכולת לקום".

אז מה עושים?
"למדו לתת לגיטימציה לכישלון. ניסיתם לשנות ונכשלתם? העולם לא יתמוטט. להפך, תגלו עד כמה אנשים יפרגנו לכם כי ניסיתם, ויאהבו אתכם למרות שאינכם מושלמים. בהמשך תגלו שיש בכם חוסן ותוכלו לשנות".

השיבו את האמון בעצמכם
"כדי שאפשר יהיה להשתנות, אדם צריך להשיב את האמון בעצמו", מסבירה ארבל. "לייצר ערך עצמי פנימי, ונאמנות לערכים ולצרכים שלו. אחד הדברים המומלצים הוא להכין רשימה הכוללת עשרה דברים שאהובים עליכם, שאף פעם אין לכם זמן, אנרגיה או כסף לעשותם, ולהתחיל במימוש של 'אהבה' אחת מתוך הרשימה".

פעלו בשיטת ה?בייבי סטפס?
"הזמן שונא שמאיצים בו", קובעת ד"ר אדלר. "היזכרו בלימודי השחייה בילדות. הרי לא עזבתם מיד את הקיר. בכל פעם התרחקתם עוד קצת, ויתרתם על עוד מצוף, עד שהגעתם לשלב בו נשמתם עמוק ושחיתם אל עבר היעד, הקיר השני, שם המתינה מתנת הניצחון האישי".

ואיך זה מתבטא בשינוי בחיים?
"לדוגמה, בהסבה משכיר לעצמאי-יש לתכנן מראש, בעודכם שכירים, את המעבר. צרו תוכנית פעולה, תוכנית עסקית ושיווקית, פתחו אתר אינטרנט, ועשו הכל לאט, ובמקביל. לעולם אל תעזבו הכל בבת אחת. זה כמעט לא אנושי לדרוש זאת מעצמכם. קחו את הזמן. שינוי דורש אומץ, מגיע לכם להרגיש בטוחים ומוגנים".

"אנשים רבים נכשלים ונופלים בדרך מפני שהם מציבים לעצמם יעדים גדולים ורחוקים", מסביר נחום. "התחילו את השינוי בצעדים קטנים ומהוססים. לדוגמה, אם אתם שואפים לעזוב את מקום העבודה אך פוחדים, הציבו לעצמכם מטרות קרובות: קראו הצעות עבודה, והסתפקו בראיון עבודה אחד בכל חודש. היאחזו במטרות קטנות בדרך, ותראו שמשהו גדול יקרה".

"אני מצדדת בשינוי הדרגתי", מוסיפה גלזר. "אדם מתקשה להכיל שינוי גדול במכה אחת. שינוי כזה המתרגש עליו בבום גדול, לא יחזיק מעמד. שינוי חד מבלבל וקשה להכיל אותו. כדי למצות את השינוי ולהצליח, חייבים לעבור תהליך".

צילום: shutterstock
תלמד אותי איך עושים שינויים, אתה טוב בזה צילום: shutterstock

התרחקו משיטת ה'הכל או כלום'
"יש אנשים שהגישה המנחה אותם אומרת'הכל או כלום'", ? אומר נחום. "זוהי מלכודת שמשתקת ומנטרלת כל אפשרות לשינוי בחייהם. לדוגמה, אשת תקשורת שעצרה את עצמה מלכתוב ספר. 'אני לא המינגוויי, אני עיתונאית, אז איך אוכל לכתוב את הרומן הגדול שלי?', היא שבויה בתפיסה שאומרת שאם לא עשית את זה בגדול ובצורה מושלמת, את לא שווה. וזאת טעות. את תהיי 'שווה' כשתממשי את מי שאת".

אז מה עושים?
"השתדלו להבין שגם אם אתם לא מושלמים, זה בסדר. במקום לשבת על 'כיסא גלגלים' ולהמתין, תתחילו ללכת. גם אם בהתחלה תצלעו, תוך כדי הליכה תגלו שאתם מתחברים לכוחות וליכולות שלכם לעשות את השינוי".


ערכו רשימה של שינויים שכבר עשיתם
"ערכו רשימה של השינויים שכבר עשיתם בחייכם", ממליצה ד"ר אדלר. "כתבו בה על מסגרות שהחלפתם, מקום מגורים ששיניתם, עבודות חדשות, בני זוג, לימודים וכל שינוי אחר.
מקמו את הרשימה בטבלה בת שלוש עמודות, על פי החלוקה הבאה: 1. תיאור השינוי 2. מידת שביעות הרצון מהשינוי ולאן הוא הוביל אתכם בחייכם 3. השפעת השינוי. האם הוא פגע או גרם לנזק חמור בחייכם? סביר מאוד להניח שתגלו כי השינויים שביצעתם בחייכם הביאו איתם רק טוב. גם אם לא באותו רגע, הרי שבפרספקטיבה של זמן הם שדרגו את מסלול החיים. שאלו את עצמכם: אם השינויים שעשיתי עד כה הוכיחו את עצמם, מה מפחיד אותי עכשיו? ולמה לא לעשות את השינוי הנכסף?".

אל תכעסו על עצמכם בגלל טעויות העבר
"במקום להתמקד בטעות ולהתייסר במחשבות של 'איך הייתי יכול לעשות אחרת', דעו כי בכל טעות טמונה מתנה", אומרת ארבל. "התמקדו בחיפוש אותה מתנה, זה הרווח האישי שתפיקו מהטעות".

שאטרסטוק
כל טעות טומנת בחובה מתנה שאטרסטוק

בחרו לכם מנטור
"בחרו אדם קרוב עם ראש על הכתפיים, מישהו שאתם סומכים עליו, שיהיה המנטור שלכם, ושתפו אותו בשינוי", ממליצה ד"ר אדלר. "אל תהססו לבקש עזרה ועידוד. ובעיקר - שתפו. השיתוף הוא השלב הראשון של לקיחת אחריות אישית לשינוי שאתם מביאים לחייכם".

סמכו על עצמכם
"אל תיפלו למלכודת של מי שמנסה להניא אתכם מלבצע את השינוי", אומרת ד"ר אדלר. "השינוי שאתם עושים בחייכם גורם לאחרים להתבונן בעצמם, עד כי הם ינסו לעצור אתכם בגלל הפחד שלהם משינוי. הישארו נאמנים לעצמכם. אל תחששו. החיים כבר הוכיחו לכם כי תנועה קדימה ולצדדים, ולעתים אחורנית, היא תנועה מבורכת. העולם מלא בהזדמנויות, הן כאן כל הזמן ממתינות שנבחין בהן, אל תניחו להן להיעלם. היו אמיצים, אל תישארו תקועים במקום. זכרו, לתנועה יש השפעה מיטיבה על האושר שלכם".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק