חלומות של אתמול, מה הם אומרים?
מה הקשר בין חלומות לצנזורה, מתי אנחנו זוכרים חלום ומתי לא, ומי כותב את התסריטים של החלומות שלנו? הפסיכולוגית של 'נשים' עונה

"עבודת החלום" היא למעשה עבודת צנזורה. חיי הנפש הלא מודעים נמצאים תחת שבט הצנזור במשך כל זמן הערות שלנו, כמו גם זמן השינה. מערכת ההגנות הנפשיות מונעות מתכנים שאינם נעימים לנו או שאינם מקובלים חברתית, לצוץ אל המודע שלנו. בזמן השינה הצנזור הראשי הלך גם הוא לישון ומינה צוות שומרי לילה. חלום שנשכח או קימה בבוקר ללא כל עקבות חלום הם סימנים כי שומר הלילה התורן היה מוצלח ועשה תפקידו נאמנה. אולם חלום שזוכרים אותו מוכיח כי שומר הלילה התרשל בתפקידו. כך "בורחים" לנו החוצה אל עבר המודע תכנים עמוקים יותר. אולם שומר זה איננו מועל לחלוטין בתפקידו, ולכן הנפש צריכה להבריח החוצה את התכנים בצורה סמלית, דמיונית ומוזרה כדי שהשומר לא יחוש "מה שקורה מתחת לאף שלו".
החלום אותו אנו זוכרים בבוקר הוא למעשה מלאכת הסוואה של הנפש כנגד הצנזורה כדי שתכנים אלו יוכלו לעלות למודעות. כדי להבין מה משמעות החלום עבורך, עלייך למעשה לשחזר את המסע שהנפש עשתה. כלומר, מה היה התוכן המקורי שלבש בגדי הסוואה בחלום.
לדוגמה, חיללתי שבת על ידי נסיעה במכונית באמצע לונדון, תוך כדי נסיעה בימין הכביש. ניתוח שטחי של החלום יעלה כי יש לי מחשבות להגר ללונדון ולחזור בשאלה. אך מה לעשות ואין לכך כל קשר למציאות. אין לי מחשבות לעזוב את אורח חיי הדתיים ואני לא ממש מחבבת את מזג האוויר בלונדון. כדי להבין מה ניסיתי להביע בחלום, עליי לבחון מהן האסוציאציות העולות בי לנוכח הפרטים בחלום. אולי מדובר על כמיהה להצליח, ללכת נגד הזרם באופן כללי, אולי על חרדה מפני אובדן שליטה ואובדן כיוון, ואולי בכלל על פחד למצוא את עצמי במקום שאינני רוצה להיות בו (כי כאמור אני לא אוהבת את לונדון) מבחינה אישית או מקצועית.
פעם ביקשתי מילדה כבת שש להסביר לי את המונח "חלום". בטוב טעם היא ענתה כי זה "סיפור קצר שלא קורה באמת". חשוב להבין כי אנחנו כותבי התסריט של החלומות שלנו. לא מדובר בכוח עליון או במישהו ששותל בתוכנו מחשבות, כמיהות או חרדות. מכאן שכדי להבין את החלום, עלינו לקחת אחריות על התהליך שעברנו בזמן השינה כדי להבין באמת את תוכן החלום. ההבנה כי כדי להימלט מציפורני הצנזורה היה צריך להסוות את התוכן ולשזור בתוכו דברים בטלים, בהחלט יכולה לשלוח אותנו לעבודה פנימית שיש בה הרבה מסתורין ויצירתיות.
***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'