עסק משפחתי

הם לא רבים לעיני העובדים ומשתדלים שלא לסחוב את המריבות הביתיות אל המשרד. כתבת מגזין 'נשים' יצאה לפגוש בני משפחה שעובדים יחד באותו העסק ולשמוע מהם מדוע המיתוס 'משפחה ועבודה לא מערבבים' ממש אינו נכון

דנה יופה, מגזין 'נשים' | 12/2/2013 12:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: משפחה,קריירה
"צריך לדעת לשחרר"

בני הזוג ששון ושתי הבנות עובדים יחד ברשת התכשיטים שהקימו. ההמלצה שלהם: לתת לילדים לבחור את הדרך שלהם 

צלום: אריק סולטן
משפחת ששון, תכשיטי ''AMARO'' צלום: אריק סולטן

שם העסק: תכשיטי 'AMARO'
קשרים משפחתיים: עירית גופר-ששון (51) אחראית על עיצוב התכשיטים ועל הייצור; אבי (52) הוא בעלה של עירית והאחראי על השיווק ועל ניהול החנויות בארץ ובחו"ל; מגלי (23), בתם של עירית ואבי, אחראית על הנראות וסידור החנויות; וסתיו (26), בת נוספת, אחראית על עמוד הפייסבוק של החברה.


כמה זמן אתם עובדים ביחד? אבי: "הילדות עבדו אצלנו לפני הצבא כמוכרות. אני ועירית עובדים 14 שנה ביחד ונשואים 27 שנים".
איך הכל התחיל? "העסק של עירית התחיל בקטן. היא עיצבה תכשיטים ושיווקה אום. באיזשהו שלב גם אני הצטרפתי לחברה". 
האם אתם לוקחים את העבודה הביתה? "כן, בטח. מי שיגיד אחרת, משקר. אנחנו מדברים כל הזמן על העסק. הוא חלק מהמשפחה. ממש כמו עוד ילד".
מה הכי קשה בעבודה המשותפת? "קשה מאוד שלא להביא את הבעיות מהבית לעבודה. אם עירית מעצבנת אותי בבית, אני צריך להיזהר שלא להביא את הריב לעבודה, כדי שלא להשפיע על מהלך היום".
מה הכי מתגמל בעבודה עם הפרטנר? "העובדה שאתה יכול לסמוך עליו לחלוטין. זה לא סתם שותף. האינטרסים של שנינו זהים לחלוטין והמטרה משותפת".
היו לכם נקודות שבירה בדרך? "בטח. עבודה משותפת דומה לעבודה על זוגיות. צריך לעבור כמה שלבים תוך כדי. אני למשל נכנסתי לעסק קיים שהיה של אשתי. לקח לה זמן עד שהיא שיחררה תחומי אחריות ונתנה אותם לי". 
כיצד הסביבה מגיבה לעובדה שאתם עובדים יחד עם הילדים? "בהתחלה הזהירו אותנו שאסור לנו להיכנס יחד לעסק. במהלך השנים אני שומע אזהרות כל הזמן אזהרות והפחדות, אבל מבחינתנו זה הדבר הנכון לעשות .הבנות נכנסו לעניין כשותפות טבעיות".
מה לעולם לא תעשו במסגרת העבודה? "לא נריב לעיני העובדים".
אפשר להתנתק מהעבודה ולצאת לחופשה? "כן, כשאנחנו נוסעים לסניפים שלנו בחו"ל, אז אנחנו 'גונבים' עוד כמה ימי חופשה". 
טיפ למי שעומד לעבוד ביחד עם המשפחה: "לא להביא את כל המריבות מהבית לעבודה. זה הכי חשוב. כמו כן, צריך לתת לכל אחד מבני המשפחה להתפתח לכיוון שהוא אוהב ויודע בעסק. מי שרוצה לעזוב לכיוונים אחרים, לתת לו. לדעת לשחרר".

"אומרים שאנחנו משוגעים"

משפחת גרשון עובדת יחד במפעל משפחתי לשוקולד. הם מוצאים גם זמן לילדים.

צילום: ראובן קסטרו
רוי ושרון גרשון, Roy שוקולד צילום: ראובן קסטרו

שם­העסק: 'Roy שוקולד'.
היסטוריה: רשת הבוטיקים 'Roy שוקולד' התחילה מחלומו של רוי גרשון להכין שוקולד במטבח הפרטי שלו. שמונה שנים אחרי, המפעל של רוי מייצר שוקולדים עם צוות של יותר מ- 15 עובדים.
קשרים משפחתיים: רוי גרשון (41) הוא השוקוליטייר ומקים המותג. הוא גם זה שאחראי על פיתוח המוצרים, הרעיונות והאסטרטגיה של החברה בארץ ובחו"ל. שרון מושקוביץ-גרשון (39), היא אשתו של רוי ומכהנת כמנכ"לית החברה. בין היתר היא אחראית על ניהולו השוטף של העסק.
כמה זמן עובדים ביחד? שבע שנים. נשואים 13 שנים.
איך הכל התחיל? רוי: "הייתי איש היי-טק קלאסי ולפני כמה שנים מאסתי בעבודה התובענית. חיפשתי משהו שימלא לי את הנפש. שירגש אותי. ניסיתי מספר עבודות עד שגיליתי את השוקולד. התחלתי לנסוע לחו"ל להשתלמויות ולקורסים שמתמחים בשוקולד. אחרי שקיבלתי מחמאות מחברים ובני משפחה, ניסיתי למכור בקניון את הפרלינים שייצרתי. ההצלחה הייתה גדולה והבנתי שזאת דרכי".
האם אתם לוקחים את העבודה הביתה? "ברור. אפילו שני הילדים שותפים. החל משלב התכנון והחשיבה ועד שלב הניסויים. הרבה דברים מתרחשים במטבח הביתי שלנו".
מה הכי קשה בעבודה המשותפת? "אנחנו שני אנשים מאוד שונים בצורת החשיבה  ולפעמים קשה למצוא את שביל הזהב. אני  פנטזיונר. אבל בלי החלומות שלי לא היינו מגיעים לאן שהגענו. שרון תמיד עם הרגליים על הקרקע. היא זו שחושבת מה יהיה מחר. קודי נוסף הוא שעות העבודה. אנחנו עובדים 24 שעות ביממה, 360 ימים בשנה. גם כשאנחנו יוצאים לחופשה בחו"ל, אנחנו לא מפסיקים לעבוד. תמיד בודקים שווקים, מותגי שוקולד חדשים ונמצאים עם היד על הדופק".  
מה הכי מתגמל בעבודה עם הפרטנר? "היצירה המשותפת. ממש כמו גידול ילד, אנחנו חווים יחד את הגדילה, ההצלחות, הכישלונות והסיפוק האדיר. כמו כן יש לנו גם המון חלומות משותפים".
מתי הייתה נקודת שבירה בעבודה? "אחת"? צוחק רוי. "יש הרבה נקודות שבירה. החל מחדר הקפאה שמתקלקל, ועד לילות בלי שינה בגלל שצריך לספק המון סחורה ערב החגים. לפני פסח אנחנו עובדים קשה במיוחד כי יש לנו זמן קצר מאוד לייצר מוצרים כשרים לפסח".
איך הסביבה מגיבה לעובדה שאתם עובדים ביחד? "בדרך כלל אומרים לנו שאנחנו משוגעים. רוב החברים שלנו אומרים שלא היו נשארים נשואים אם היו עובדים יחד".
מה לעולם לא תעשו במסגרת העבודה? "אנחנו משתדלים מאוד לא לריב ליד העובדים".
סדר היום שלכם: "שרון נמצאת במפעל כבר בשעה שבע בבוקר. אני זה שמעיר ומאכיל את הילדים ולאחר מכן מפזר אותם בגן ובבית הספר. בסביבות השעה עשר, שנינו כבר נמצאים במפעל ומתחילים עם פגישות עסקיות  או שיוצאים לסניפים. בחמש אחר הצהרים אנחנו חוזרים לילדים וכשהם הולכים לישון בסביבות תשע, אנחנו פותחים שוב את הלפ-טופים וממשיכים לעבוד".
טיפ לזוגות שרוצים לעבוד יחד: "חשוב שיהיה הרבה כבוד הדדי ולא לשכוח ליהנות מהעשייה"

"קשה להתנתק גם בבית"

משפחת שור מנהלת יקב משפחתי ואוהבת את המעורבות הגדולה של כולם בעסק.

צילום: פלאש 90
משפחת שור, יקב ארזה צילום: פלאש 90

שם העסק: יקב 'ארזה'.
ותק: 166 שנים.
היסטוריה: היקב נוסד בירושלים בשנת 1847. מדובר על יקב משפחתי שעובר מדור לדור. כיום עובדים ביקב דור שבע ודור שמונה.
קשרים משפחתיים: מוטי שור (65) הוא מנכ"ל היקב, דני וינברג (56), גיסו של מוטי, מכהן כמנהל איכות ורכש; אלחנן שור (41), הוא הבן של מוטי ונמצא ביקב בתפקיד הסמנכ"ל ומיכל שור (38), היא אשתו של אלחנן ומנהלת הכספים של היקב.
כמה זמן עובדים ביחד? מוטי הגיע ליקב בשנת 1970. דני הצטרף עשר שנים מאוחר יותר. אלחנן הצטרף ב-2003 ומיכל היא החדשה ביותר במפעל. הגיעה ליקב בשנת 2008.
איך הכול התחיל? בשנת 1847, עלה אבי המשפחה מרוסיה לארץ ישראל והקים את היקב בעיר העתיקה של ירושלים. "השאר היסטוריה", כפי שמסבירים בני המשפחה.
איך מתחלקת האחריות על העבודה ביקב בין בני המשפחה? מוטי: "אני אחראי על הניהול השוטף. אלחנן מטפל בפעילות השיווקית ובפיתוח הפעילויות החדשות של היקב, מיכל מטפלת בניהול הפיננסי של היקב ודני אחראי על הרכש ואבטחת האיכות".
האם אתם לוקחים את העבודה הביתה? "אחרי שעות העבודה אנחנו משתדלים שלא, אבל לפעמים אי אפשר להימנע משיחות על דברים דחופים או מעניינים".
מה הכי קשה בעבודה משותפת של בני משפחה? "כשיש תקופה של לחץ בעבודה, אין גיבוי של בן זוג שעובד בעסק אחר".
מה הכי מתגמל בעבודה עם בני המשפחה? "השיתופיות והמעורבות מתרחבת לעוד צדדים בחיים ולא מתחילה רק כשחוזרים הביתה בערב".
איך הסביבה מגיבה לעובדה שאתם גם בני משפחה וגם עובדים ביחד? "רוב האנשים מפרגנים אבל אומרים שלא היו יכולים לעשות את זה בעצמם".
מה לעולם לא תעשו במסגרת העבודה? "כל מה שלא שייך לעבודה"
האם האפשר לברוח מהעבודה? להתנתק? "קשה להתנתק לגמרי. תמיד יש טלפונים, אבל משתדלים לצמצם אותם לזמן מסוים ביום".
טיפ למשפחות ששוקלות לעבוד יחד: "חשוב להפריד בין העבודה לבית. לדעת להבחין בין ויכוחים מקצועיים לחיים שאחרי".

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

עוד ב''פרוייקטים''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים