נוסעת בעקבות האהבה: השגרירה העולמית של הוויסקי

פטסי כריסטי החלה לרקוח קוקטיילים עוד כשהיתה ילדה ואת התחביב הפכה למקצוע. כיום היא מטיילת בעולם כשגרירת ויסקי מקאלן, שמוגדר על ידי כלבו הרודס הלונדוני כטוב בעולם

מני פאר | 14/8/2012 15:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פטסי כריסטי היתה, כהגדרתה, "נערה מעיירה קטנה עם חלומות של העיר הגדולה". כעת היא
מחזיקה בתואר השגרירה העולמית של מקאלן. זהו הסינגל מאלט הסקוטי שמוגדר בספר הוויסקי של חנות הרודס היוקרתית בלונדון כ"רולס רויס של הוויסקי".

להוריה של פטסי היה מלון בוטיק משפחתי בקנדה, והיא התחנכה בבר המלון. בגיל שילדים אחרים גומעים את הדייסה שלהם היא כבר רקחה קוקטיילים. פטסי היתה ברמנית בגיל שבו אסור היה להגיש לה משקאות אלכוהוליים.

כשהיתה בת 19 עברה למונטריאול והפכה למיקסולוגית מקצועית וברמנית כוכבת בתקשורת המקומית. משם היתה הדרך לסקוטלנד קצרה מאוד עבורה. היא הוזמנה למזקקת מקאלן כדי להכין קוקטיילים מהוויסקי וכך ערבבה ועורבבה בתעשייה המקומית. אנשי מקאלן לא נתנו לכישרון כמוה ללכת.
שווה יותר מהזהב

מזקקת מקאלן נוסדה בשנת 1824, בזמן שבו שונו חוקי המס של תעשיית הוויסקי בסקוטלנד. הסקוטים הבינו שהוויסקי שלהם שווה יותר מהזהב של קליפורניה דאז או מהנפט של חצי האי ערב היום.

בשמה של המזקקה טמונה ההיסטוריה המקומית. "מק" פירושו חלקת אדמה פורייה בסקוטית עתיקה. "אלן" נגזר משמו של סנט פאלן, הנזיר האירי שהגיע לסקוטלנד במאה השמינית כדי לגרום לתושביה הפגאנים להתנצר. האגדה מספרת שבעת שחרש את שדה השעורה השתגע לפתע השור שלו והוא נאלץ לרתום שועל למחרשתו.

בין שאר מעלותיו של הקדוש הנוצרי הזה היתה יכולתו לפתור בעיות נפשיות. הוויסקי הסקוטי עושה זאת בצורה מעשית יותר כיום. הסינגל מאלט, היהלום שבכתר הוויסקי הסקוטי, מופק משעורה בלבד. גרגירי השעורה מונבטים במי מעיין זכים. איכות המים של סקוטלנד היא אחד המרכיבים החשובים ביותר והיא משפיעה על רמת הוויסקי שלה. הגרגירים שנבטו נטחנים ומותססים, בדיוק כמו יין או בירה, אלא שאז הם מזוקקים. בצינורות העיבוי האדים חוזרים להיות נוזל אלכוהולי עמוס טעמים. כך מופק הוויסקי, שעובר זיקוק שני ושנות התיישנות רבות בחביות עץ.

המזקקות של מקאלן קטנות במיוחד. האידוי והעיבוי המהירים יוצרים נוזל שמנוני שאחת ממעלותיו היא יכולת ספיגה טובה יותר של ארומת עץ האלון, שממנו מורכבות החביות שבהן הוויסקי מתיישן. הן כה מפורסמות עד שהבנק של סקוטלנד החליט להנציח את המזקקות על שטר עשר הלירות שטרלינג של סקוטלנד.

"אם אני השגרירה של מקאלן אז ויסקי מקאלן הוא השגריר של סקוטלנד", אמרה כריסטי בביקורה בישראל החודש. "אנחנו חלק מהמורשת של התרבות הסקוטית ואנחנו דואגים לשמר את זה. במרתפים שלנו נמצאים בקבוקים וחביות משנים קדומות ביותר. הבקבוק הקדום ביותר הוא מ-1841. לא מזמן מצאנו אצל אספן איטלקי בקבוק מקורי של מקאלן משנת 1851. ברשותו שחזרנו את הבקבוק אצל אמני זכוכית והפקנו לכבוד התגלית את ויסקי Inspiration, שמנסה לשחזר את הטעם של המאה ה-19".

את הבקבוק הזה אי אפשר למצוא על מדפי ארצנו, ואולי טוב שכך. למה להוציא כמה אלפי שקלים על בקבוק של שחזור היסטורי כשאפשר להתענג בעשירית המחיר מסינגל מאלט בן זמננו. בערב טעימות שארגנה כריסטי בתל אביב התענגו הנוכחים ממקאלן פיין אוק בני 18 ו-25 שנה.

"אנחנו משתמשים רק שנתיים בכל חבית ואז מוכרים אותה למזקקות אחרות", הסבירה בהרצאתה. "הוויסקי שלנו מתיישן בחביות עץ אלון חדשות או בכאלה שהתיישן בהן שרי ספרדי או ויסקי אמריקאי, בורבון. זה מעשיר את טעמי ניחוחות הסינגל מאלט שלנו. המצב הזה גורם לתופעה משונה שבמסגרתה אנחנו לוחצים על טיו פפה, יצרני השרי הספרדי המשובח, לייצר יותר שרי כי יש לנו מחסור בחביות".

בטעימה שבה נכחנו העדיפה פטסי את הסינגל מאלט הכהה בן ה-12, שהתיישן בחביות שרי ספרדיות. אני העדפתי דווקא את הבהיר יותר, שנקרא פיין אוק 12. הוא גם זול יותר.

בביקורה בארץ חנכה השגרירה את הלאונג' של מקאלן, שישרת בנתב"ג את חברי מועדון הדיוטי פרי של ג'יימס ריצ'רדסון. שם אפשר יהיה לרכוש ולטעום את הסינגל מאלטים מהסדרות הנדירות ביותר. החל מאלה שתוויתן עוצבה על ידי הצלמת הידועה אנני ליבוביץ ועד לסדרה היוקרתית MMXI, שהבקבוק המעוצב שלה בעל פקק הכסף יימכר בקופסת עץ סיסם במחיר 2,750 דולר.

לפני שתחשבו את מחירה של כל לגימה תוכלו להתנחם בידיעה שבקבוק סינגל מאלט מקאלן בעיצוב אמני הזכוכית של לאליק נמכר בשנת 2010 במחיר של 460 אלף דולר, במכירה פומבית. מובן שהיה בו גם ויסקי.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק