עיצוב סביבתי למרחב הביתי: עבודות הגמר המצטיינות של המחלקות לעיצוב
מכוורת ביתית, דרך שרפרפים שנוצרים בבישול ועד שטיחים מודולריים לדירות קטנטנות. למי שהחמיץ ולמי שישמח לביקור חוזר - הצצה לעבודות הגמר הבולטות של בוגרי המחלקות לעיצוב תעשייתי. חלק א'
To Bee (דבורה מקיימת), לביא בר אנחנו עושים משהו לא טוב כי עובדה היא שאוכלוסיית הדבורים ברחבי העולם הולכת וקטנה, וכל הסיבות לכך מיוחסות לנו, בני האדם. "אם הדבורים ייעלמו מהעולם, יוותרו למין האנושי רק ארבע שנות קיום", מצטט בר את אלברט איינשטיין, ומזכיר שחלק גדול מאוד מהמזון שלנו תלוי בהאבקה של דבורי הדבש.
בר

Delight, עדו מוהר כשמדליקים אותם "מתעוררים" גופי התאורה הפיסוליים שעיצב מוהר בתנועה עדינה ואיטית כמי שמתמתחים ונפתחים אחרי שינה עמוקה, ובאותו אופן הם מתקפלים אל עצמם ו"נרדמים" בכיבוי. פרויקט הגמר של מוהר עוסק בתנועה ובקשר הרגשי שלנו לאובייקט. התנועה מעצימה את הפונקציה, ממקדת את האור וגם יוצרת רגע שבו האובייקט זז ולמשתמש נותר להביט ולהשתאות.
את התנועה המיוחדת הזו השיג מוהר באמצעות חוטי מתכת חכמה בשם Nitinol, סגסוגת של ניקל וטיטניום בעלת תכונות זיכרון המשמשת בעיקר בתעשיית החלל ובמוצרים רפואיים מיוחדים. הניטינול היא שמאפשרת את התנועה האיטית, האורגנית-אוטונומית של האובייקטים, את ה"ריקוד" שבמהלכו הופך כל אובייקט למנורה מתפקדת, והיא שעומדת במרכז החוויה החדשה לנוכח האופן שבו המנורה פועלת.
צפו בסרטונים המצורפים לעבודתו של מוהר: סרטון א', סרטון ב'.

Timing (זמן מה), נמרוד אור שלושה שעונים עיצב נמרוד אור. אובייקטים נחשקים ומעוצבים לעילא. כל אחד מהם עומד בפני עצמו, אבל ביחד הם סדרה משפחתית. מאחורי כל אחד מהם סיפור - כל אחד מהם מייצג את תפיסת הזמן השונה של דמות קרובה אחרת בחייו של יוצרם: סבתא, אבא, אח גדול. "השחור הכיפתי מייצג את אחי. שעון מינימליסטי, טמון בכיס כמו מטבע, צבע מחוגיו כצבע הרקע. הוא מייצג בריחה מהזמן, התנתקות מסדר היום, מזמין רגע פרטי בין המתבונן, השעה והשעון.
"לשעון של אבא שני מנגנונים. האחד מציג את השניות והדקות. השני מציג את 24 השעות ונותן הסתכלות יותר רחבה על הזמן. זה נבע בעיקר מכך שאבי רופא, וברבות מהשיחות עלה הנושא של השתנות תחושת הזמן, כששנייה לפעמים נדמית כשעה וההיפך. יש כאן דואליות בין המיקרו למקרו - שני שעונים שהם אחד, שלכל אחד מהם התייחסות טיפה שונה לזמן. בשיחות עם סבתי הזמן עלה בהקשר של מוות, זמן כדבר שאוזל, כדבר יקר. לכן בשעון של סבתי, שהאוא קצת יותר רומנטי, בולטת השכבתיות. טבעת נירוסטה, ובתוכה שכבת בטון, שבתוכה שעון זהב קטן".

השתנות הטבעים, סיוון חפץ עבודת הגמר של חפץ מציגה רכיב חכם שמאפשר - לראשונה מאז הומצאה טכנולוגיית האקסטרוזיה לפני כ-200 שנה - לייצר מוצרים שונים בעלי קטרים, נפחים וחתכים משתנים. הדיזה (המכשיר הצר דרכו דוחסים את החומר לצורה המבוקשת באופן שמזכיר את ייצור הספגטי) החדשה שעיצב בנויה ממספר חלקים דינמיים, שנותנים פתח לייצור צורות חדשות ומגוונות - אורגניות, סימטריות או אסימטריות - בסדרת ייצור המונית. בכך היא תאפשר לדלג על שלבים, לקצר תהליכים ולחסוך כסף רב בתהליכי הייצור המוכרים היום.

CooKIT, עירית גרומי-כהן כמה פעמים פתחתם את הסיר בבית וראיתם שרפרף?!. גרומי-כהן עיצבה שרפרפים וגופי תאורה שמקבלים את צורתם הסופית בבישול ביתי. הרעיון ל-CooKIT (משחק מילים בין "בשל את זה" ו"ערכת בישול") נולד מתוך רצון להפוך את סביבת הבית למפעל תעשייתי בזעיר אנפין. בעצם בשיתוף הפעיל שלנו, הצרכנים, בתהליך, אומרת גרומי-כהן, אנחנו מפתחים קשר אישי למוצר אותו אנחנו למעשה מייצרים במו ידינו.
אחרי שגילתה שהקלקר (פוליסטירן) מיוצר בטכנולוגיית קיטור ושכדוריותיו הגולמיות מתנפחות ברתיחה בדומה לפופקורן, בחרה להמיר את הטכנולוגיה התעשייתית בסיר ביתי, ובמהלך הבישול מתגבשת תבנית הבד השטוחה שבתוכה גרגירי הקלקר למוצרים פונקציונליים.

59g, טליה מוקמל מוקמל ביקשה לבחון אופנים שישלבו בין העולם התעשייתי, הטכנולוגי, לבין אומנות עבודת היד. היא שאפה לתת לפלסטיק, החומר המלאכותי המסמל יותר מכל את פס הייצור ההמוני, את הערכים של עולם הקראפט - חומר טבעי, חמימות ואפיון אישי. סדרת המיכלים הרב פעמיים שעיצבה לנשיאת מים מחברת מאפיינים צורניים מהיסטוריית הכדים והבקבוקים, והיא נוצרה מפלסטיק מתכלה המופק מעמילן תירס וקני סוכר.
התהליך נעשה בטכניקה תעשייתית, אך בעבודת יד פרטנית המזכירה את עבודת הקדרות. כקישוט בחרה דוגמאות גיאומטריות פשוטות שמתכתבות הן עם הכלים העתיקים והן עם אלה של היום. החיבור בין הטכנולוגיה למגע האישי הניב כלים נחשקים שמשדרים מראה אמנותי-ייחודי וממבט ראשון קשה לזהות שהם עשויים מפלסטיק. שם הפרויקט, אגב, מרמז למשקל מנת גרגרי הפלסטיק שממנה מיוצרים הכלים.

Stumps, שרון סידס הכיסא שעיצבה סידס עוסק בהעברת דימויים מהטבע אל עבודות עיצוב דרך טכנולוגיה, ובדרך משתעשע בין תכנון מוקפד לתהליכים אקראיים שאין למעצב שליטה עליהם. האורנמנטיקה המיוחדת הושגה על ידי סריקת דפוס של גדעי עצים, הגדלתה והדפסתה על גבי מושב הפליז. את משטח הפליז המודפס טבלה 18 שעות בקערת חומצה שצרבה את פני השטח. התוצאה שהתקפלה היא כיסא פיסולי המתאפיין במורפולוגיה חדשה בדמות טבעות גזע עץ. עיצובו וכיפופו של כל מושב מושפעים מקו המתאר המקורי של הגדע, ולכן לכל כיסא אופי ייחודי משלו.

חי, צומח, דומם, ירון הירש יקרונית האקליפטוס היא מין של חיפושית שזחליה ניזונים מענפי האקליפטוס ומותירים אותם עם מערכת של חורים ומחילות. את פגיעת המזיקים תרגם הירש לאובייקטים שימושיים ודקורטיביים - גוף תאורה, שעון קיר ושרפרף - בשילוב תהליכים יזומים, המחברים בין ענפי העץ המחוררים לחומרים מלאכותיים כפלסטיק ומתכת.
עיצוב השעון נשען על מתכת חמה שיצק הירש לגזע המחורר. המתכת הנוזלית זרמה במחילות העץ והתקשתה, והיא משמשת כנתיב הולכת חשמל בין הסוללה למנוע המפעיל את מחוגי השעון. במנורה יצק הירש לתוך הגזע המחורר פלסטיק נוזלי, וכשזה התקשה הוא גרם לנעילת החלקים. בשרפרף התהליך היה דומה אך נוספה לו תבנית שבזכותה עוצבה צורת המושב.

Verti Grow, יעל מרום גינה ביתית מקליפות אגוזי פקאן? Verti Growהיא מערכת מודולרית של אריחים מתכלים העשויים מיציקות קליפות אגוזי פקאן גרוסות בתוספת חומרים טבעיים אחרים, ושל מחברים שמאפשרים לתלות את האריחים על הקיר. כל אריח מכיל בתוכו זרעים של פרחים וצמחי תבלין חד-שנתיים הצומחים מתוכו לגובה. בסיום חייו של הצמח, האריח מתכלה בקומפוסט.
הגינה התלויה של מרום משלבת בין שניים מהנושאים שמעסיקים היום את המעצבים: איך ייראו החיים בעיר העתיד ואיך לעצב מוצרי צריכה מבלי לפגוע במשאבים העתידיים של כדור הארץ. מעבר לערך האסתטי שלה מדובר בהצעה חדשה להכנסת הטבע הביתה, ומרום מאפשרת ליצור גינה צנועה גם בחללים קטנים שאינם משופעים בשטחים פנויים לגידול אדניות ועציצים.

1 ק"ג פלסטיק, אורי כהן מה היה קורה לו היינו מקבלים כמות מוגבלת של חומר גלם לכל חיינו? כהן מציגה הצעה אוטופית להתנהלות צרכנית חדשה. כמו מטילי הזהב היא עיצבה "מטילי פלסטיק" שמהם ייוצרו המוצרים בהם נחפוץ. בכל פעם שנרצה מוצר חדש נגיע לחנות ושם ימחזרו את המוצר הקיים לחומר גלם, וממנו יכינו את המוצר שנבקש. חווית הקנייה תהיה כרוכה בוויתור ובבחירה מתמדת בין הקיים לחדש. כך, מקווה כהן, קצב החיים יואט, הנאתנו מהחפצים האהובים עלינו תתעצם, ויגיע הסוף לקלות הבלתי נסבלת בה אנו משליכים אינסוף מוצרים, הנערמים להרי פסולת שמאיימים על קיומו העתידי של עולמנו.

Adoor, הדר גורליק גורליק עיצבה מנגון שמציע חווית שימוש מפתיעה בפתיחת הדלת המוכרת בזכות אופני תנועה ונעילה חדשים ומיועד לדלתות פנים, בייחוד של חללים אינטימיים. המגנון מאפשר מעין פתיחת אקורדיון שבמהלכה מתרחש היפוך ב-180 מעלות, וכך שתי פאות הדלת מתחלפות ביניהן במהלך מהיר, שהתוצאה שלו היא חיסכון בשטח שיש להקצות לפתיחת הדלת.
CC- Carpet Chair, מאיה מן בדירות השכורות הקטנות של היום מן וחבריה מעדיפים לשבת על הרצפה כמקום למלא את הבית בחפצים מעיקים ומיותרים. מן עיצבה מערכת מודולרית דו צדדית של שטיחים שיכולים בשעת הצורך להתקפל למושבים. כל יחידה עשויה מפרישת משושה של שכבות לבד תעשייתי ושילדה פנימית מפוליפרופילן המורכבות יחד בכבישה חמה. היחידות יכולות להתחבר אלה לאלה וליצור דוגמאות משתנות של שטיח, וכמספרן - מספר המושבים.

Florentine Kitchen Knives, תומר בוטנר אחד מעקרונות העיצוב האקולוגי, המקיים, הוא הייצור המקומי. בוטנר רצה קרוב לבית - לפעול, ליצור ולהתפרנס בקהילה אליה הוא משתייך - פלורנטין. הטכנולוגיות, אנשי המקצוע, ספקי חומרי הגלם, בעלי המלאכה והמעצב שהיו שותפים לתהליך הייצור של פרויקט הגמר שלו "סכיני מטבח מפלורנטין", צמד סכיני מטבח, סכין שף וסכין קילוף, ממוקמים ופועלים בשכונה התל אביבית ובשכונות הסמוכות לה. "הבחירות העיצוביות והחומריות", אומר בוטנר, "נועדו לשקף את השעטנז הפלורנטיני ואת רוח המקום, ובמקביל, מבנה הסכין ואופן ההרכבה שלו מאפשרים התאמה קאסטום מייד לכל משתמש".

רמקולים לחירשים ולשומעים, שרונה מרלין מרלין חיפשה דרכים חדשות שיאפשרו לחוות מוזיקה באופן לא קונבנציונלי וישתפו חושים נוספים מעבר לחוש השמיעה. התוצאה: שני רמקולים יפהפיים ויוצאי דופן בצורתם האסתטית שמנצלים את תכונת עץ המייפל כמעביר ויברציות. האחד פונה לחוש הראייה וממחיש את הקצב על ידי התנועה המשתנה של הממברנה בהתאם למקצב. השני מזמין לעמוד עליו, כשהקצב מתורגם לוויברציות שנחוות על ידי כפות הרגליים.

בוידעם | רהיט לבלגן, רותם בן-שלום בן-שלום הגיעה למסקנה שמה שבאמת חסר בחדר שלה הוא רהיט שירכז את הבלגן. "ארון ביניים" שירכז את ערימות הבגדים שנלבשו ועדיין לא הגיע זמנם לכביסה. כך נולד "בוידעם", מעין קערה העשויה מעץ ומפלסטיק באסתטיקה של רהיטי "איקאה", ומיועדת להרכבה עצמית בכל אחד מחללי הבית. בעזרת חבל גלילה תוכלו להחליט אם אתם רוצים אותה בהישג יד או מעלים אותה למעלה כמעט עד לתקרה, כדי שלא תתפוס מקום והבלגן ייעלם בן רגע.
- חלק ב' ובו פרויקטים של מכון אבני, מכללת הדסה והמכון הטכנולוגי בחולון יפורם מחר, יום ה'.

