מי רוצה להרוויח כסף? הרעיונות של אודטה
וגם: עוגת סברינה טעימה שיגעון ומחזמר מהנה. לגזור ולשמור
לילה אחד, בוויכוח ער בין חברים כמה ואיפה להשקיע כדי שהביזנס שלהם יניב, היא הדהימה אותם עם מספר דוגמאות לרעיונות קלים ופשוטים לביצוע, שמגדילים במיידי את הכנסות העסק. וזאת רק על ידי חשיבה מחוץ לקופסה. "כשעבדתי בעבר בבית מלון גדול בטבריה, שהתמחה בנופש משפחתי", היא סיפרה, "שמתי לב שמסעדת המלון סבלה מהפסדים. כששאלתי מספר נופשים למה הם לא מגיעים למסעדה שהגישה אוכל טרי וטוב ולא מאוד יקר למנה, הם ענו לי שהסכום הכולל שהם מוציאים לארוחה לכל בני המשפחה גבוה להם מדי והילדים ממילא רק 'מנקרים' בצלחות.
"מיד הצעתי להנהלת המלון להקים ליד דלת המסעדה את 'מסעדת הג'ונגל'. ואכן הקמנו מסעדת ילדים עם מחיר נמוך לכל מנה קטנה. עם כיסאות ושולחנות קטנים מוקפים בעציצים גדולים, משחקים ובובות של בעלי חיים, תפריט מצויר שהילדים צבעו בצבעים את מה שהזמינו (נקניקיות, צ'יפס, המבורגר ופיצה), ומלצריות בבגדי אגדות ילדים, ששימשו כשמרטפיות סמויות. כך ההורים 'החנו' בשמחה רבה את הילדים בכניסה למסעדה ונכנסו לארוחת ערב שקטה ומהודרת במסעדה של הגדולים - שם דווקא העלינו מעט את המחיר, אבל מרוב אושר, זה לא הפריע לאף אחד. ומהשבוע הראשון גרף ההכנסות של המסעדה זינק כלפי מעלה בחדות.

"כשראיתי כי טוב", היא המשיכה, "שמתי לב שההכנסות בלובי המלון נמוכות. מיד ייסדתי את 'פייב אוקלוק'. כל אורחי המלון קיבלו לחדריהם הזמנות לאחר צהריים של מוזיקה וריקודים בלובי, עם תחרויות נושאות פרסים. כל מה שנותר לעשות היה להיכנס למחסן המלון ולהוציא עודפי מזכרות קטנות (מחזיקי מפתחות, מאפרות, חולצות טריקו וכד'), לכתוב מאחורי הדוליז (המפית הקטנה והעגולה בין ספל הקפה לצלוחית) 'זכית במאפרה', או 'זכית בחולצה', ולהכריז שהפרסים מסתתרים בקפה שהלקוחות קונים.
"הקפה משך עוגות וטוסטים - כי כמה קפה כבר אפשר לשתות בלי כלום? הבאנו את תזמורת המלון הקבועה שתנגן בשעה המשמימה הזאת, הכרזנו על תחרות ריקודי זוגות, ריקודי אמהות וילדים, אבות וילדים, ילדים עם ילדים וכד'. ארגנו עם חנות הבגדים הקרובה תצוגת אופנה בלובי, והשמחה הייתה רבה. שוב, גרף מכירות הלובי זינק בחדות כלפי מעלה וכך גם מצב הרוח של הנהלת המלון".
וזה לא הכל. "כשליוויתי את מסעדת בית ליסין בגלגול הקודם שלה, קלטתי שהמקום גדול מספיק כדי להכיל אירועים קטנים כמו ברית ובריתה. מיד הכנתי שני נוסחי מכתבים ליולדת (תכלת לבנים וורוד לבנות) וחילקתי אותם בבית היולדות הסמוך. התחייבתי לתת במתנה כפית כסף וינטג' לכל מי שיערוך את האירוע במקום ("נולד/ה עם כפית כסף בפה"). אחר כך רצתי לשוק הפשפשים ביפו, קניתי מלאי של כפיות כסף ישנות (שאז מחירן עדיין לא היה בשמים), שכמובן עברו הברקה וחיטוי. רכשנו קופסאות קטנות ומהודרות לאריזתן, פניתי עם זה לעיתונאים, שמה זה נדלקו על הרעיון, והשאר היסטוריה.
"היום, למשל", היא המשיכה, "אם הייתי צריכה להעלות את המכירות של חברת מים מינרליים, הייתי מציעה להם לחבור למפעל קטן לייצור קרטיבים, ולייצר קרטיב קרח ממים מינרליים. לקיץ הישראלי זה יכול להיות פצצה. אני משוכנעת שרק יחסי הציבור לרעיון הזה היו מגדילים להם את מכירות המים בעשרות אחוזים, שלא לדבר על הקרטיבים. כי זה בכלל לא כמו ללקק קרח מהמקרר - בדוק". עד כאן מ"מכונת העוגיות" שבתוך מוחה הפעיל של עמית. וכמו שאמר המיליונר הזקן לחתיכה הצעירה כשהוא נתן לה את היהלום: "יש עוד מאיפה שזה בא". תמיד יש עוד, כי ברגע שמאתרים ומבינים את לב הבעיה, ניתן למצוא פתרונות יצירתיים בשפע.
זיו רסקין, חברי כאח-לי, עשה חנוכת בית. הגעתי מאוחר בכוונה, כדי לפקשש את ארוחת הערב, אבל הסברינה אליפות הזו חיכתה לי שם קורצת, נוצצת ומפתה. טעמתי ממנה רק קצת, כי טעמו של ביס אחד הוא כמו שאר העוגה (חוק שלא תופס, לצערי, על הפירות) והיא הייתה בינגו. מה זה מדויקת וטעימה. תודה לעו"ד סמדר דקל (שעורכת טקסי נישואים כשרים אך אלטרנטיביים אפילו לדוסים) על המתכון של הדבר הטוב הזה, שהולך ככה:
החומרים:
לסירופ:
200 מ"ל מים
150 גרם (3/4 כוס)
150 גרם סוכר (3/4 כוס)
1 כף תמצית רום
מבשלים עד שהנוזל צלול, מקררים מעט, ומוסיפים כף משקה רום אמיתי.
לעוגה:
1 גביע יוגורט 200 מ"ל
100 גרם סוכר (חצי כוס של 200 מ"ל)
2 ביצים שלמות
140 גרם קמח (כוס דחוסה)
10 גרם אבקת אפייה (שקית)
1 כוס מי ברז (רק אחרי האפייה)
ההכנה:
1. בקערה גדולה מערבבים במטרפה יוגורט, סוכר וביצים. מוסיפים קמח ואבקת אפייה, וממשיכים לטרוף עד שאין גושים.
2. שופכים לתבנית פיירקס מלבנית גדולה (36X26 ס"מ) ומשומנת, ואופים בתנור מחומם מראש ל-170 מעלות כ-20 דקות עד שמזהיב.
3. ברגע שמוציאים מהתנור שופכים על כל העוגה 200 מ"ל (כוס) מי ברז.
4. מצננים רבע שעה ושופכים עליה את כל הסירופ.
השלמה:
2 כפות גדושות קונפיטורת תות משובחת
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה מוקצפת
2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל
כשהעוגה פושרת לחלוטין, מורחים עליה את קונפיטורת התות (שמחממים מעט במיקרו כדי לרכך אותה ולהקל על המריחה), ומעל קונפיטורת התות מורחים את הקצפת המומתקת בסוכר וניל. מכסים בניילון נצמד ומאפסנים במקרר. יאאאאמיייייי!
רוצו לקאמרי, למחזמר המהנה "כנר על הגג". כי "מייבינים" שראו את כל הגרסאות מספרים שזו ההפקה הטובה ביותר, ושנתן דטנר הוא הכנר הטוב מכולם. כשסופרים כמה אריות גרו בנעליים האלה, זו וואחד מחמאה
הצעות, בקשות, טיפים? שלחו לאודטה פקס 03-5682892 או מייל odetta@maariv.co.il.
אנא ציינו את מספר הטלפון שלכם