הקוסמות מארץ אוץ: נעלי הריצה הטובות ביותר
איך לבחור את נעלי הספורט הכי טובות לריצה או הליכה, מתי ניתן להתפשר על משקלן, או שאולי בעצם עדיף לרוץ יחפים? דורית בן-ארי, אצנית מדופלמת, רצה לבדוק
- עשו לייק לעמוד הפייסבוק של סגנון
אז אילו נעלי ספורט כדאי לקנות? האם יש הבדל בין נייקי, ריבוק, אדידס ואחיותיהן? ובכלל, אם אתם לא מתכוננים לרוץ מרתון, אולי בכל זאת כדאי להישאר עם הנעליים הישנות ולדחות את ההוצאה הגדולה למועד אחר?
לפחות לשאלה האחרונה יש לנו פתרון מיידי. "הנעליים עצמן 'מתוכנתות' לפעילות של עד חצי שנה או עד 800 ק"מ, מה שמגיע קודם", אומר ד"ר יוני ירום, רופא ספורט ומנהל רפואי של מדיקס תל אביב. "אני אומר 'מתוכנתות' במירכאות, מפני שמדובר באינטרס של חברות הנעליים לשווק נעליים עם קילומטרז' מוגבל. לדעתי, אין בעיה לפתח נעלי ריצה עם חיי ריצה ארוכים יותר, אבל ליצרנים זה פחות משתלם כלכלית וגם האצנים יקבלו נעליים כבדות יותר, כי ככל שהחומר קל יותר הוא מחזיק מעמד פחות. זה בעייתי, כי לריצות ארוכות נדרשות נעליים קלות במיוחד, שמידת השחיקה שלהן היא גדולה". אגב , לאימונים יותר קצרים, ד"ר ירום אומר שניתן להתפשר על משקל הנעליים, אבל בריצות ארוכות "זה לא בא בחשבון". הצעתו ל?רציניים? היא להחזיק יותר מזוג אחד של נעליים ולהתאימן לסוג הריצה.
איך בכל זאת בוחרים? כמו באהבה, זה עניין אישי. ?צריך לקחת בחשבון את המרכיבים הפיזיים של המשתמש: משקל, גובה, צורת כפות הרגליים, קריסה פנימית או נטייה חיצונית, ומבנה הרגליים - רגלי X או O?, אומר ד"ר ירום. סוג הפעילות משפיע, כמובן, גם הוא. לרץ מרתונים נדרשות נעליים שונות ממי שרץ באופן לא סדיר, וכמובן שישנו הבדל בין הנעליים המתאימות למי שרץ לעומת מי שהולך. "צורת הדריכה בריצה ובהליכה, כמו גם העומס המוטל על כפות הרגליים, שונים לחלוטין בכל אחת מהפעילויות הללו. בהליכה מהירה מגיעים לסדר גודל של עד פי 1.5 ממשקל גוף, ובריצה פי 5-3".

אז אילו נעליים מתאימות לאיזו פעילות?
"בטח שמת לב שהשוק משופע בנעלי ריצה ומדולל בנעלי הליכה. נעלי ריצה יכולות לשמש להליכה, אך לא להפך. נעלי ריצה צריכות להיות קלות יותר, כי הן אמורות לעמוד בעומסים גבוהים ולאורך זמן, ולכן המשקל שלהן מהווה מרכיב מכריע. נעלי הליכה, לעומת זאת, יכולות להרשות לעצמן להיות בעלות מראה מאסיבי ומשקל גדול יותר, בגלל שתפקידן הוא לגלגל את הרגל ולתת לה אחיזה בקרקע".
יש הבדל בין מי שרץ בשטח למי שרץ במכון הכושר?
"המכניקה של הריצה שונה: ריצה על מסילה גורמת לשחיקה מופחתת מריצת שטח, בגלל שיש פחות חיכוך, אבל היא מחייבת שימוש בנעליים קלות יותר, כי הטכניקה על המסילה מצריכה הרמה של הרגליים ולא דחיפה שלהן".
עד כמה חשובים בולמי הזעזועים בנעליים?
"יש הרבה שיטות של בלימת זעזועים, וכל שיטה קבילה. צריך לזכור שכל חברה שמחשיבה את עצמה ממציאה את בולמי הזעזועים שלה, וכל המצאה כזו, שעולה הרבה מאוד כסף מבחינת הפיתוח והיישום, היא סוג של פטנט רשום. ככלל, נעליים צריכות לספק את הדרישה האנטומית של בלימת הזעזועים
מה דעתך על ריצה ברגליים יחפות?
"בעיני מדובר בתיאוריה טובה כמו כל תיאוריה אחרת. לרוץ יחפים, או בנעלי 'בר פוט', המחקות ריצה ללא נעליים, זאת פעילות טבעית המסגלת לבעליה צורת דריכה יעילה המונעת פציעות, אם כי היא יוצרת עור קשה בכפות הרגליים, בגלל שהמדרך מתבצע מהעקב לכיוון האצבעות, לאורך כל כף הרגל, עם בלימת הזעזועים הטובה ביותר".
יש נעלי ריצה שאתה ממליץ עליהן במיוחד?
"רוב החברות שאני מכיר מייצרות נעליים טובות, צריך רק לדעת לבחור את הדגם הספציפי שמתאים לכפות הרגליים. לשם כך, מומלץ לפני הקנייה לנסות את הנעליים על מסילת ריצה כדי לדעת איך מרגישים איתן".
אגב, אתה עצמך רץ?
"אני מעדיף לדווש. אני מרגיש עם זה הרבה יותר נוח".

גיא גורן, בעל תואר שני בחינוך גופני, מאמן כושר ומרתוניסט חובב, ממליץ לבדוק בזמן הקנייה מספר זוגות נעלי ריצה. שלא כמו סינדרלה, יש נעליים שמתאימות יותר דווקא לכף הרגל של אחרים ולא לזו הענוגה שלכם. "אם בעת הרכישה אין אופציה לבדוק את הנעליים בפעולה על הליכון, הקפידו להסתובב עם הנעליים בחנות", הוא מציע. גורן, כמו יתר חבריו לקבוצת הריצה, רץ בנעלי ריצה של מספר חברות מובילות כמו סקוני, אסיקס וברוקס. "בקומונת הרצים קיימות בדרך כלל העדפות של חברות הנעליים המובילות, אבל אין קונצנזוס", הוא אומר. "זה עניין מאוד אישי, כל אחד והנוחות שלו".
יש לך טיפ לרץ מתחיל?
"לאלו הסובלים מפתולוגיה זו או אחרת, אני ממליץ לגשת למומחה לכף הרגל ולהתאים זוג מדרסים. לדעתי, לבחירת מדרסים יש חשיבות מכרעת לחוויית הריצה".
איך אתה בוחר את הנעליים שלך?
"ככלל, רכישת זוג חדש כרוכה בריטואל קבוע: בדיקה של הנעליים בעמידה, בהליכה וכמובן גם בריצה. רץ מנוסה ירגיש מיד בהבדל בין נעל איכותית יותר לאיכותית פחות".
מהם הגורמים המאפיינים נעליים שימצאו חן בעינייך?
"יש סיבות רבות להעדיף נעל אחת על פני רעותה: קשתות כף הרגל, קשיחות הסוליה, המרקם הפנימי של הנעל, רמת בולם הזעזועים ומיקומו לאורך סוליית הנעל - כל אלה הופכים לאיזושהי משוואה הגורמת לבחור בנעל מסוימת. כמובן שלכל אלה מתוסף האלמנט החשוב של הצורה והעיצוב החיצוני של הנעליים, שעליו אין מה להתווכח. כל אחד וטעמו הוא".
הסטייליסטית ואשת האופנה ליאת אשורי לא מתאמנת או רצה, אבל הארון שלה משופע בנעלי ספורט אופנתיות. "יש כאלו שנראות כמו ד"ר מרטינס, צבאיות, גבוהות עם שרוכים, נמוכות מכותנה עם המון הדפסים וצבעים ועוד ועוד", היא אומרת, "ולכולן יש מכנה אחד משותף - נוחות".
אז לטעמך, החיצוניות אינה חשובה כשרוכשים נעלי ספורט?
"פונקציונליות היא הדבר החשוב ביותר. כשקונים נעלי ספורט צריך להתפשר על הוויזואליות שלהן, הרבה יותר חשוב לוודא שהן מסוגלות לתפקד גם אחרי 16 שעות עמידה או הליכה. אם יוצא שהן גם יפות, זה בונוס. נעלי ספורט זו האמירה 'להרגיש טוב בנעליים שטוחות', בגלל שהן מעניקות תחושה של קלילות, נגישות וחופש, בלי ה?מסביב? שמאפיין נעלי עקב: תוספת לגובה ומתיחה ויציבה שונה של הגוף".
תני טיפ לרכישה.
"אני ממליצה לבחור נעליים בהתאם לגזרות של המכנסיים. כלומר, אם אתן נוהגות ללכת עם סקיני, כדאי להתחדש בנעליים בעלות אימום צר, כי נעליים רחבות יגרמו לכן להיראות כמו החתול במגפיים. רצוי להחזיק בארון הנעליים זוג נעליים גבוהות וזוג נמוכות, כדי שאפשר יהיה להתאים אותן לבגדים שונים".

טכנולוגיה: מבוססות על השקפה עיצובית הבנויה סביב התנועה הטבעית של כף הרגל, מאפשרות חופש תנועה בלי לוותר על הגנה ושיפור ביצועים, תוך מתן דחיפה לצעד שלך קדימה. הן קלות, רכות, גמישות מאוד, תומכות ומגינות על כף הרגל לאורך כל הריצה.
משקל ממוצע לנעל: 240 גרם.
מחיר: 899 שקל.
להשיג: בחנויות אסיקס וברשת אוריג'ינלס.

טכנולוגיה: הסוליות הייחודיות שלהן מעניקות לרץ תמיכה מקסימלית, על ידי ריפוד המתאים את עצמו למבנה של כפות הרגליים. הן משלבות גומי קרבון בנקודות אסטרטגיות, המעניק לנעל גמישות רבה ומאריך את חייהן. הן מאוד קפיציות ותומכות בעת הריצה, תודות לבסיס הגבוה יחסית גם בקדמת הנעליים.
משקל ממוצע לנעל: 295 גרם.
מחיר: 649 שקל.
להשיג: רשת אקט 77, מבנה 8, נמל תל אביב, רשת מגה ספורט וחנויות הספורט.

טכנולוגיה: בולם זעזועים חכם פרוש לאורך הנעל, "לומד" את עוצמת הלחץ שמפעיל הרץ ומסגל את עצמו בהתאם. גפת הנעל עשויה מחומרים קלים ונושמים, וכרית הסוליה הקטומה מעדנת את המגע עם תוואי הדרך. האימום רחב, מה שמאפשר תנועה חופשית לאצבעות בעת הריצה. זיווג מושלם בין כפות הרגליים והנעליים, כבר מהמטר הראשון.
משקל ממוצע לנעל: 330 גרם.
מחיר: 900 שקל.
להשיג: בחנויות הרשת ובחנויות נעלי הספורט.

טכנולוגיה: מתאימות את עצמן לתנועת כף הרגל ומגיבות לשינויים ולתנועות המורכבות בזמן הריצה. מכילות סיבים פולימריים השומרים על 80% מיכולת בלימת הזעזועים של הנעליים, דבר השומר על הקפיציות שלהן. הן קלות, תומכות מאוד באזור העקב ומעט חופשיות באזור האצבעות. מומלץ לרוץ איתן על הליכון או על כביש סלול.
משקל ממוצע לנעל: 255 גרם.
מחיר: 800 שקל.
להשיג: ברשת ספורט ורטהיימר ובחנויות הנעליים.

טכנולוגיה: מבנה מיוחד של תאים פתוחים מאפשר זרימת אוויר בתוך הנעליים, מדרס בעל צפיפות משתנה, שקע לעקבים, תמיכה מוגבהת לקשת ובולמי זעזועים תומכים ויציבים. מצוינות לריצות שטח, בולמות זעזועים ובעלות אחיזת שטח אופטימלית לאורך כל כף הרגל.
משקל ממוצע לנעל: 250 גרם.
מחיר: 650 שקל.
להשיג: בחנויות הרשת, thenorthface.com.

טכנולוגיה: גפה עשויה מרשת לאוורור מוגבר, עם סוליה בעלת מבנה אנטומי-גלי ובולמי זעזועים המסייעים להקל על התחושה בעת האימון. הנעליים תומכות וחובקות את כפות הרגליים ומספקות תחושת נוחות עילאית גם בגלל משקלן הנמוך. הוויזואליות שלהן, שקצת חריגה בנוף הספורטיבי, ראויה לציון.
משקל ממוצע לנעל: 255 גרם.
מחיר: 299 שקל.
להשיג: בחנויות המותג, במגה ספורט ובחנויות הספורט.

טכנולוגיה: שילוב של adiprene+ (חומר גמיש הממוקם בקדמת הסוליה) המשפר את יכולת ההאצה, וסוליה המספקת אחיזה מקסימלית ויכולת תנועה מהירה. הן מקנות אחיזה טובה לאורך כל כף הרגל, גמישות ומתמסרות בלי להכביד או להציק.
משקל ממוצע לנעל: 365 גרם.
מחיר: 499 שקל.
להשיג: בחנויות הרשת.

טכנולוגיה: בעלות אימום רחב, כריות אוויר בחלק הקדמי והאחורי שלהן וסוליה מחורצת לאורך ולרוחב. קפיציות, עוטפות, תומכות ויציבות, אך לא ממש קלות ולכן מתאימות לריצות בינוניות.
משקל ממוצע לנעל: 335 גרם.
מחיר: 650 שקל.
להשיג: בחנויות הרשת ובחנויות הנעליים.

טכנולוגיה: בעלות סוליה פנימית קלה שקרובה יותר לקרקע, המאפשרת העברת משקל קלה יותר מהעקבים לאצבעות. הסוליה מורכבת מגומי פחמני לאחיזה ובלימה מקסימליות. הן רכות, גמישות ומבצעות את עבודת הדחיפה לעילא ולעילא. הסוליה הפנימית הנמוכה לא תתאים למי שמעדיף סוליה מסיבית ובולמת יותר בעת הריצה.
משקל ממוצע לנעל: 275 גרם.
מחיר: 800 שקל.
להשיג: בלעדית ברשת מגה ספורט.

טכנולוגיה: בעלות סוליה מעוגלת מיוחדת, שבחלקה האמצעי יש חלל המשאיר את כף הרגל באוויר בזמן התנועה. הן משפרות את פעולת מערכת הלב וזרימת הדם ומפחיתות את העומס על מפרקי הברכיים והקרסוליים. הן מכריחות את בעליהן לדרוך נכון ויציב על הקרקע ומעניקות תחושה של ריחוף, בגלל המבנה הידידותי שלהן ומשקלן המאוד נמוך.
משקל ממוצע לנעל: 200 גרם.
מחיר: 599 שקל.
להשיג: ברשת מגה ספורט ובחנויות הספורט השונות.

לבעלי קשת נייטרלית: מומלצות נעליים קלות המאפשרות חופש תנועה לכף הרגל, ומשלבות תמיכה עם בלימת זעזועים. הן מתאימות לאצנים הרצים נכון מבחינה ביו-מכנית.
לבעלי פרונציה קלה: למי שיש קשת נמוכה בעלת קריסה פנימית, מתאימות נעליים מהודקות יותר, שמטרתן להפחית את הזעזועים בעת הריצה.
לבעלי פרונציה משמעותית: כדאי לרוץ עם נעליים מתקנות האוחזות היטב בכף הרגל ותומכות באזור קשת כף הרגל ומונעות קריסה פנימה בעת הריצה. הן מתאימות לבעלי קריסה בינונית עד גבוהה ולבעלי כף רגל שטוחה (פלטפוס).
