דו-שיח עם האדמה: בין הכרמים בחבל בורגון
במשך שנים התגבשו בצרפת מסורות טיפוח של חלקות כרמים. כך הצליח האדם להשיג איכות שונה מכל קרקע, שבאה לידי ביטוי בשלל טעמים וריחות בחבל בורגון
נכון שפריז מקסימה, ליון תוססת ודיז'ון מעניינת, אבל לאלה שרוצים לשלב בין עונג גסטרונומי והנאה תרבותית, כפרי היין הסובבים את בון מהווים יעד מדהים. לעומת ערים אחרות בצרפת, מלונותיה של בון אינם יקרים יותר מאלה שבכפרים הסובבים אותה. כך שאם שכרתם רכב כדאי להפוך אותה לכן השיגור שלכם לגיחות המענגות. בגלל המרחקים הקצרים אפשר לדמות טיול יין כזה למצב של תייר צרפתי, שישן בתל אביב ומבלה בין גדרה לחדרה.

יינותיה הגדולים של בורגון מופקים משני זני ענבים בלבד. הלבנים משרדונה והאדומים מפינו נואר. לעומת הממסכים המורכבים של יינות בורדו או עמק הרון, יינות בורגונדי הם זנים של 100 אחוז. מפתיע לגלות איך בחבל ארץ כה קטן מופקים כל כך הרבה יינות טובים בשלל טעמים וריחות מאותם זנים. חלקות כרמים קטנות וצמודות יוצרות יינות שונים ברמתם, וכמובן גם במחירם.
תרבות היין הצרפתית קידשה את מושג הטרואר, תנאי הטבע של הכרם. מולו ניצב האדם שעושה יין מענביו. במשך מאות שנים התגבשו מסורות טיפוח אישי של כל חלקה בהתאם לתנאיה הטבעיים (כיוון רוחות, זווית המורד שלה או חשיפתה לשמש וכדומה), ובכך הצליח האדם להשיג איכויות שונות מכל פיסת קרקע. בעברית זה מצלצל יפה מאוד. זה, למעשה, הדו-שיח בין האדם לאדמה. זה מקשה מאוד על תייר היין שמתלבט איזה יין לטעום, לשתות או לקנות.
להלן מורה נבוכים קצר שידריך אתכם במבוך התוויות של יינות בורגון. אתם פטורים, כאמור, מלבדוק מאילו זנים הופק היין. היינות הפשוטים ייקראו פשוט בורגון, הלבן יהיה שרדונה, והאדום פינו נואר. הם כמעט תמיד יהיו טעימים וקלים יותר לשתייה מהיינות הגדולים, ואין כמו כוס של "בורגויין? (כך יש לבטא זאת) בכמה יורו כדי לשדרג נשנוש צהריים קל בעת שיטוט בבון או באיזה כפר שלידו. שמרו את הערב לארוחה המכובדת.
השלב הבא יהיה יין שנושא את שם הכפר בלבד על תוויתו. מחירו ינוע בהתאם ללוח הציונים של יינות הכפר. בקבוק של סנטניי או פיקסין יעלה אפילו פחות מעשרה יורו. בקבוק "פשוט" של וון רומנה יעלה כבר כמה עשרות. זו, אגב, מזכרת נהדרת להביא הביתה. יינותיה של בורגון נשמרים שנים רבות. אפילו הלבנים הגדולים שלה משתבחים במשך עשר שנים ויותר בבקבוקם.
בשלב גבוה יותר מצוינת חלקת כרם מסוימת של הכפר על תווית הבקבוק, וברוב המקרים הוא גם יוגדר כפרמייר קרו ומחירו יעלה בהתאם. יינות העילית, גראן קרו, שייכים לתחום של אניני היין המקצוענים ששותים אותם רק באישור חריגה של מנהל הבנק שלהם. מחיריהם של יינות לה טאש או לה רומנה משנות בציר טובות מרקיעים לכמה עשרות אלפי יורו.

באופן כללי, מחוז היין של האזור מחולק לקוט דה נואי מצפון לבון וקוט דה בון בדרום. מדובר בנסיעות קצרות של בין חצי שעה לשעה. ביציאה דרומה מבון אתם חולפים ליד שני כפרי היין האדום הטוב של קוט דה בון, וולני ופומאר. התאפקו ושמרו את פיכם לאדומים הצפוניים והמועדפים של קוט דה נואי. המשיכו לכפר מרסו. טיילו בכיכר ותאכלו כריך או "קרוק מיסייה", טוסט גבינה פשוט, לפני שתצאו לטעימות ביקבי הכפר. אפשר לשדרג את הנשנוש עם צלחת גבינות מקומיות (היזהרו מהאפואס הנהדרת שריחה כזוג גרביים אחרי מסע ארוך) בליווי כוס של פומאר זול וצעיר.
אל תבואו ליקבים על בטן ריקה. אחרי כמה לגימות שיקול הדעת שלכם ישתבש. בכלל, אל תמהרו לקנות בכל יקב. שאלו בנימוס אם צריך לשלם עבור הטעימה והמשיכו הלאה. רוב בעלי היקבים באים על סיפוקם משיחה על יינותיהם. החמיאו בנימוס והמשיכו בדרככם. מכיוון שהמרחקים קצרים תוכלו תמיד לחזור ולקנות בקבוק שזכרתם לטובה. לכן רשמו תמיד את המחירים ואת השמות לצורך הדיונים בהמשך הדרך.
מכאן המשיכו לפסגת היינות הלבנים בשני הכפרים פוליני מוראשה ושסאיין מוראשה, השוכנים לפאתי הגבעה שמפיקה את השרדונה הטוב ביותר בעולם, גבעת מוראשה. פילולוגים משתעשעים ברעיון ששמה נגזר משפה שמית. יש טענה שהפניקים, שכנינו הקדמונים שהביאו באוניותיהם את החקלאות לצרפת מהמזרח התיכון, יעצו לתושביה הקדומים של בורגון לשתול בגבעה הגירית והקרחת הזו גפנים. שמה הצרפתי MONTRACHET הוא אולי שיבוש עתיק של הר טרשים בשפה ים-תיכונית. את שני הכפרים חוצה הדרך הישנה בין ליון לפריז (N6), וכשנסללה האוטוסטרדה החדשה (A6) היא עקפה בקשת גדולה מעל דיז'ון את כל הכרמים המהוללים האלה.
נתיב הדרכים בצרפת נקבע בהתאם למיקום הכרמים, בערך כמו שנתיבי דרכינו נקבעים בהתאם לקברים שנחשפים בעת סלילתם. אחרי שהצלחתם לטעום כמה לבנים טעימים בשניים או שלושה יקבים סורו למרכז הכפר שסאיין מוראשה. ליד בית העירייה חפשו את חנות הקואופרטיב של יקבי הכפר. שם תוכלו לקנות באופן מרוכז וזול כמה מיינות האזור. גם בכפר הצפוני והמיוחס, וון רומנה, יש חנות כזו מול הכנסייה. בשבוע הבא יפורסם כאן תדריך מפתה שיוביל אתכם לשם.
