ובלי שום דאווין: ממוזיקה לאוכל

איילת ציוני וגילי ליבר, בני הזוג מאחורי להקת גאיה, פתחו מסעדה בזיכרון יעקב. כלי הנגינה על קירות המקום רומזים שלצד מנות נטולות גינונים מוגש גם מזון לנשמה

ריטה גולדשטיין | 3/5/2012 13:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
איילת וגילי. אוכל שנותן לאנרגיה ולא לוקח אותה
איילת וגילי. אוכל שנותן לאנרגיה ולא לוקח אותה ראובן קסטרו

"המסר שלנו הוא פשטות, תוך כדי מתן תשומת לב לכל הפרטים. זה מה שאנחנו משדרים וזאת כל ההוויה שלנו, גם בלהקה וגם במסעדה שלנו", מסבירה איילת ציוני, שהקימה עם בן זוגה גילי ליבר את להקת גאיה, ועכשיו גם את המסעדה "איילת וגילי" בזיכרון יעקב. "המוזיקה של גילי היא פשוטה אבל קסומה, והאוכל שלי פשוט אבל משובח וטעים. יחד אנחנו מספקים את הקסם של הפשטות".

את גאיה הקימו בני הזוג כחלק מגל הניו אייג' ששטף את ישראל בשלהי שנות התשעים. ציוני, שעסקה לפני כן בתכנות מחשבים ולאחר מכן בשיווק בהיי טק, פגשה את ליבר במפגש חברים בשפיה. "הכרתי את גילי כשהייתי חזק בעולם השיווק", היא מספרת. "שמעתי את המוזיקה שלו ואמרתי 'מה פתאום לשווק מולטימדיה אם אפשר לשווק מוזיקה ואותו'. עשיתי הסבה והתחלתי לעבוד עם להקות מוזיקת עולם כמו שבע ועם פסטיבלים כמו שנטיפי ובוםבמלה. ואז הקמנו את גאיה וטסנו לירח", היא צוחקת.

תוך כדי ניהול יחסי הציבור של ההרכב ושל אירועי העידן החדש שנפוצו אז בישראל הספיקה ציוני גם לכתוב שירים לגאיה, שאותם הלחין ליבר. האלבום הראשון זכה להצלחה, בעיקר בזכות הלהיט "שיר לאהבה", שביצעה הזמרת דין דין אביב, ובני הזוג אף יצאו להופעות בעולם. "בחודש אחד עברנו חצי עולם", הם מספרים.

מנה במסעדת איילת. הקסם שבפשטות
מנה במסעדת איילת. הקסם שבפשטות ראובן קסטרו
המעבר לעסקי המסעדנות, אף שלא ניחנו באותה תדמית זוהרת והרפתקנית, נראית לציוני טבעית לחלוטין. "היה רגע שחשבתי לעצמי, האם אחרי שהופענו בכל העולם פתאום אני אתחיל לבשל? ואז אמרתי ברור שכן, זה מה שאני הכי אוהבת לעשות: לבשל ולהאכיל אנשים באוכל שלי". "כל דבר קורה בזמנו, ולכל תהליך יש הסיבות והזמן שלו", מסביר ליבר ומוסיף, "עם גאיה הופענו 13 שנים בקצב אדיר בכל העולם, ומה שאני צריך לעשות היום זה להמשיך הלאה. כל מה שהיה הוא מדהים, אבל עכשיו אני צריך לקחת פסק זמן מבחינת היצירה והנגינה כדי לרדת עמוק למאוויי הנשמה המוזיקלית שלי. אני לא מוצא עניין בלעשות שוב את השירים שהופעתי איתם שנים. אני רוצה משהו אחר. זה תהליך שאני חייב לעבור אותו, והמסעדה הזאת נותנת לי את כל המרחב לחקור את המוזיקה, להבין וללמוד איך לעשות את זה בצורה שונה וחדשה".

ציוני זוכרת לחיוב את תקופת הפעילות המוזיקלית, אבל מבקשת להביט קדימה. "אני לא מתרפקת על העבר, אני חושבת שהוא מדהים ושעשינו את המקסימום", היא אומרת. "אני גאה מאוד, אבל גם מודעת לכך שיש שלב בחיים שבו צריך להמשיך הלאה. לא עזבנו את גאיה או את המוזיקה, אבל הרגשתי שחסר לי אדרנלין. שקלתי כמה דברים שאני טובה בהם ושאני אוהבת, ואז עמדתי מול המראה ושאלתי 'מה את הכי אוהבת לעשות?'. מיד עניתי לבשל".


"איילת וגילי" היא מסעדה ביתית וחמימה ברחוב הנדיב, בקרבת המדרחוב היפהפה של זיכרון יעקב. השלווה שמשרה המיקום הפסטורלי והעיצוב של המסעדה מזכירים גסט האוס הודי. גם ליבר תורם לאווירת השאנטי, כשהוא יושב במקום ומנגן במשך שעות רבות מדי ביום ביומו בעודו מארח את הלקוחות - שילוב של אוכל ומוזיקה.

"אני מנגן כל היום", הוא אומר בעודו פורט על עוד, "מתאמן וחוקר את הצליל. ברגע שמישהו נכנס ורואה בן אדם מנגן ומחייך, זה באופן טבעי יוצר פתיחות. גם כשכל אחד מתעסק באוכל שלו, ברגע שאני מנגן אנשים מרימים מבטים ופתאום כולם חברים וכולם מכירים את כולם וצוחקים עם כולם והלב נפתח. נוצרת אווירת חברות, ויש פתאום משהו משותף בין כל האנשים ולא רק כל אחד בשולחן שבו הוא אוכל. זאת תחושה קסומה".

מנה במסעדת איילת בזיכרון יעקב
מנה במסעדת איילת בזיכרון יעקב ראובן קסטרו
חלל המסעדה והאוכל אכן משדרים פשטות בהתאם לחזון בני הזוג. המטבח העצום שבו ציוני מבשלת חף מגינונים וחשוף לעיני כל, המרפסת החיצונית מתמזגת עם הפנים, והקירות עמוסים בכלי נגינה שעליהם מנגן ליבר, המציג במקום פרויקטים מוזיקליים שונים.

"המסעדה נותנת לי ספייס חשוב מאוד", הוא מסביר, "זה נותן לי מקום להתאמן. אני מנגן ויוצר פה בכל רגע אפשרי. המסעדה נותנת לי גם את הקהל לנסות עליו חומרים חדשים. אני לומד כאן איך אני יכול להביא את המנגינה עמוק יותר, מרגש יותר ומרתק יותר ממה שעשיתי בעבר. ברגע שארגיש שזה מוכן, הפרויקט הבא ייצא החוצה".

לציוני מספקת המסעדה את הבמה שחיפשה במשך שנים עבור האוכל שלה. "המחמאה הכי גדולה שקיבלתי מלקוחות זה שהאוכל שלי נותן אנרגיה ולא לוקח אותה", היא מספרת בחיוך, "שהאוכל מזין ומשרת את הגוף". בין התבשילים שמוגשים במסעדה ניתן למצוא מרק קובה, מרק רגל, מרק בשר תימני, סינייה, מוסקה, תבשילי בשר, מאכלים צמחוניים רבים ועוד. "אני מבשלת מה שאני אוהבת לאכול, מה שמגרה אותי ומה שעושה טוב לגוף שלי. יש דברים שהגוף שלי לא אוהב, כמו טיגון עמוק, ואני לא עושה את זה", אומרת ציוני. "אני מכינה דברים מוכרים לצד המצאות משלי, וגם במאכלים המסורתיים אני פורצת גבולות בהתאם להרגשה שלי".

מהי שיטת העבודה שלך במטבח?
"אין לי מתכונים או מידות או כמויות. אני עובדת נטו מהרגש, אין לי שום דבר מדוד, ואני פשוט עושה את הכל בהמון אהבה. חשוב לי שהלקוח יחווה חוויה מסוג אחר. האוכל שלי עדין מאוד ואני מנסה לשמור על קלילות. נורא קריטי לי מה מרגישים שעה אחרי שאוכלים פה. אני לא רוצה שבן אדם ישבע וגמרנו. אנחנו לא מסעדה כזאת. חשוב לי מה אני מכניסה לגוף שלי ומה אני נותנת ללקוחות שלי". ליבר רואה בשילוב בין האוכל למוזיקה מתכון מנצח. "אני מתרגש מהאוכל שאיילת עושה כל יום מחדש", הוא אומר. "לכן אני מרגיש פתוח ושלם לקבל אנשים כאן ולענג אותם במטעמים הקולינריים של איילת ובמטעמים הרוחניים של המוזיקה. אני חושב שזאת קומבינציה חזקה מאוד".

אחרי כמעט 15 שנים של עבודה משותפת, אין קשיים?
"כל השנים של גאיה אנחנו עובדים יחד, ויש תקופות של מתיחות וויכוחים. אבל האהבה שלנו חזקה כל כך שהיא פשוט תעבור את הכל", אומר ליבר ומחייך בלי קורטוב של סרקזם. "איילת מאוד אדמה ואני מאוד מעופף באוויר. יחד זה חזק ומשלים זה את זה. אלה קטבים שנפגשים באמצע ומצליחים להכיל את הכל".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום מתכונים -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים