ביזנס ופלז'ר: מגמות בעיצוב פנים במשרד

עיצוב פונקציונלי וידידותי לעובד הופך לשיקול נפוץ יותר בתכנון משרדים בארץ. שוחחנו עם חמישה מעצבים ואדריכלים שהסבירו לנו איך הופכים את המשרד לצעיר וכיפי, על מה אסור להתפשר והאם זה קשור לעלייה בשעות הנוספות

יערה רובינזון | 12/1/2012 9:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רובנו מבלים יותר משליש מהיום שלנו במשרד, מול המחשב והטלפון, ובדרך כלל בחלל משותף עם עוד כמה עמיתים לעבודה. ולצערנו, רובנו מסתפקים בחדרון שהצד העיצובי שבו מסתכם בלוח שעם ועציץ. אם בעבר הלא רחוק, עיצוב פונקציונלי וידידותי לעובד היה מנת חלקן של חברות כמו "גוגל" וכמה משרדי פרסום בודדים, מתברר שכיום הוא הופך לשיקול נפוץ יותר בתכנון משרדים בארץ.

- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של סגנון

תפור במיוחד עבור הלקוח. משרדי בואינג
תפור במיוחד עבור הלקוח. משרדי בואינג עוזי פורת
"בשנים האחרונות החלו להתרכז בעיצוב משרדים גם בפינוק ה'עובד הקטן'", מסביר האדריכל מורן בן חור מסטודיו BA. "בענף ההיי-טק למשל רוב שוכני המשרד הם בני 35-22 ובהתאם המשרדים הופכים צעירים יותר, ומנסים להגדיר מחדש את סביבת העבודה כמקום כיפי שבו הערבוב בין עסקים להנאה הוא הכרחי וחשוב. היום, גם למנהלים חשוב שלעובדים יהיה מקום עבודה נוח, אינטימי, מואר, עם הרבה נוף ועם חללי משחקים ומפגשים לא פורמליים. כזה שייצור מקומות ישיבה לא קונבנציונליים".

"היום הפלז'ר מהווה תרומה קריטית לביזנס", מוסיף אורי הלוי, מ"אורבך הלוי אדריכלים", שאחראי על עיצוב משרדי "בואינג" בישראל. החברה זכתה בנובמבר 2011 להיכנס לרשימת 20 המשרדים הקוליים בעולם, בתחרות שיזמה חברת "אוטודסק".

מה היו הדברים שלקחת בחשבון בעיצוב משרדי "בואינג"?
"עיצוב הפרויקט היה טוטאלי ותפור במיוחד עבור הלקוח. נכנסנו לפרטים הכי קטנים והתאמנו אותם לתפיסה הכללית. זה כמו יצירה מוזיקלית שעובדת בכמה רמות. יש את המאקרו, התכנון הגדול, ויש כמה וכמה וריאציות מיקרו. הציטוטים השונים של עולם התעופה באים לידי ביטוי הן בפרטי הבניין (קימור במפגש בין הקיר לתקרה, כמו חתך בגוף המטוס) ובמודלים של מטוסים, טילים ולוויינים מקטלוג המוצרים של 'בואינג'.

"חיפשתי ליצור בעבודה קוקטייל של קוקפיט ומחלקת עסקים, דבר היוצר זהות תמטית בין מרחב העבודה לבין מרחב הטיסה. הפרויקט ממחיש את הערכים והדימויים של מוצרי החברה: תחכום ודיוק, טכנולוגיה מתקדמת, תעופה ועוצמה, לצד בחירה בחומרי גלם שאפשר לעבד אותם בדיוק רב: זכוכית, נירוסטה ויציקות טראצו", הוא מוסיף.
עוזי פורת
קוקטייל של קוקפיט ומחלקת עסקים. משרדי בואינג עוזי פורת
הכי חשוב: אור טבעי

כמובן שעיצוב ברמה גבוהה, גם עולה בהתאם, ולא כל משרד יכול להרשות לעצמו לעשות זאת. הלוי מסביר שיש דבר אחד שהוא לא מוכן להתפשר עליו, אפילו עם תקציב נמוך יותר - אור טבעי. "אור שמש חייב לחדור ללב המשרד ואסור להסתמך רק על תאורה מלאכותית", הוא מסביר. "אדם חייב לדעת אינטואיטיבית אם יש חושך או אור בחוץ ולהרגיש את השעה ואת עונת השנה. חשוב להבין שהאינפורמציה הזו משפרת את התחושה הבסיסית שלנו. ברגע שיש אור טבעי הכל משתפר ואנחנו נרגיש טוב יותר וכך גם התפוקה שלנו תעלה ואיתה גם מדדי היעילות ופריון העבודה".

תכנון נכון של תאורה. משרד Softbar
תכנון נכון של תאורה. משרד Softbar שני רינג
שני רינג, מעצבת פנים ובלוגרית, שאחראית על עיצוב המשרד הקטן (50 מ"ר) של חברת Softbar, העוסקת בפיתוח והטמעת מערכות ממוחשבות, מסכימה עם הלוי. "לנגד עיני כל מי שמגיע לעצב חלל עבודה צריכים לעמוד תמיד האור, האוויר והגירויים הוויזואליים, בדגש על תכנון נכון של תאורה והתייחסות אל אזור העבודה הפרטי", היא מפרטת.

מורן בן חור מוסיף שמבחינתו יש עוד שלושה דברים שאי אפשר להתעלם מהם כשבאים לעצב משרד. "הנקודה הראשונה היא לדאוג שהעובדים ירגישו טוב בסביבת העבודה שלהם", הוא מפרט. "זה מתחיל באינטימיות של העובד ה'פשוט' על ידי מיקום וזווית מסך המחשב ביחס לשאר החלל ובחלוקה לקבוצות של עד שמונה אנשים. חשוב שהחללים הציבוריים של המשרד (חלל האוכל, חללי ישיבות ומפגשים) יהיו מושקעים ויאפשרו פעילות עובדים שלא בהכרח קשורה בעבודה.

"הנקודה השנייה היא לייעל את העבודה במשרד, והמרחב צריך לתת פתרונות פרקטיים למצבים שונים בין העובדים, המנהלים והלקוחות. הנקודה השלישית היא הרשמת לקוחות
המבקרים במשרד. חשוב לשדר ארגון מסודר, טוב ומצליח ולנראות המשרד יש השפעה גדולה על כך. זה עוד כלי חשוב שהשימוש בו מאפשר לנו לעשות עסקים יותר טוב עם אחרים".

אלינור בלומברג, אדריכלית פנים שעיצבה את משרד היזמות במגדלי "רוגובין תדהר", מסכימה בעיקר עם הנקודה השלישית. "לקוח שפונה למעצב כדי שיתכנן ויעצב את משרדו מבין את החשיבות הרבה והיחס הישיר שבין העיצוב לבין העצמת העסק", היא מתארת. "הצורך הבסיסי והראשוני של כל משרד הוא העלאת ההכנסות של העסק. לשם כך, על העסק לפתח ולדאוג ליצירת תדמית שתגרום לבידול עסקי ולמינוף, כאשר העיצוב מסייע מאד לעסק ביצירת אותה תדמית נכספת, ואף מייצר אפשרויות תכנון שנותנות פתרונות חכמים לבעיות פונקציונליות שקיימות.

"לפני תחילת העבודה חשוב להבין עם הלקוח את הצרכים הספציפיים של העסק. יחד מסכמים מהי הגדרת העסק ואופי העבודה וההתנהלות, מהו מספר העובדים, מהן הפונקציות הנחוצות, מהו הקו העיצובי ומהו התקציב לכל העבודה", היא מוסיפה.

אלינור בלומברג
אווירה של יוקרה מאופקת. משרד היזמות אלינור בלומברג
לשבור את התפיסה השגרתית

אחד הגורמים המרכזיים שיכולים להשפיע על העיצוב הם השינויים בשוק העבודה. "כיום, העובדים שוהים יותר שעות במקום העבודה מאשר בבית", טוענת רינג. "כך שסביבת העבודה צריכה להיות מקום נעים ומזמין, ורחוק ככל הניתן מהעיצוב המסורתי של משרדים אפרוריים".

מבנה מרכזי המיועד למשחקי פלייסטיישן וגם לפגישות. משרדי
מבנה מרכזי המיועד למשחקי פלייסטיישן וגם לפגישות. משרדי "אוטודסק" אילן נחום
כיצד השינויים האלה באו לידי ביטוי בעיצוב של Softbar?
"בחרתי לחלק את חלל העבודה לשני חדרים. אופן ספייס, בו ניתן להציב ארבעה שולחנות בנוחות, ומטבחון לצד שירותים ופינת אוכל. המטרה הייתה ליצור חלל עבודה שייתן השראה למי שנמצא בו, כאשר המפתח נעוץ בשימוש בחומרים הנכונים: קיר המשרד עשוי במקור מלבני סיליקאט, אותם חשפנו וצבענו בלבן, כדי להקנות לחלל מראה מחוספס ומעניין. באזור השירותים, בחרתי להשקיע בעיצוב באמצעות אריחי בטון מעוטרים, וההפרדה בין שני החללים נעשתה באמצעות דלת ישנה משוק הפשפשים שעברה תהליך של התזת חול ונתלתה בגובה 20 ס"מ מהרצפה, על מנת ליצור תחושת המשכיות בין שני החללים. מאחורי העבודה עמדה הכוונה לשבור את התפיסה השגרתית של מהו חלל עבודה, ולהקנות לו ערך מוסף מעבר לפונקציונליות היבשה".

גם בסטודיו BA, שאחראים בין היתר על עיצוב משרדי חברת "אוטודסק" בארץ שאפו לשבור את התפיסה השגרתית בעבודתם על משרדי החברה, יצרנית האוטוקטד, תוכנת שרטוט ותלת-ממד בה משתמשים אדריכלים ומעצבים ברחבי העולם. "עבדנו עם לקוח שאנחנו הלקוחות שלו", מספר עמרי אמויאל, המעצב התעשייתי של BA, "והיה לנו חשוב שאנשי התוכנה שעובדים במקום יבינו את כל צרכי האדריכלים והמעצבים, שבאים לידי ביטוי בסופו של דבר בגופים תלת-ממדים ובכל מיני חומרים, טקסטורות וצבע.

"ההשקעה בחללים הציבוריים בעיצוב המשרד באה לידי ביטוי במבנה מרכזי המיועד למשחקי פלייסטיישן, ומשמש גם לפגישות. על גג המבנה הוקם אזור זולה עם כריות שמשמש גם כחלל עבודה או אכילה נוסף. חלק מהמבנה עוצב כטריבונה מול מסך המאפשר צפייה בסרטים לאחר שעות העבודה או להתכנסות כללית של כל העובדים. בנוסף, מקומות הישיבה חולקו לאזורי קבוצות של 8-2 אנשים שמאפשרים תצפית משותפת לחלון גדול וגמישות במיקום השולחנות", הוא מסכם.

בלומברג מספרת שבתחילת תהליך עיצוב משרד היזמות היא דאגה קודם כל ליצור אווירת יוקרה מאופקת. "הסוד טמון בפרטים", היא אומרת. "הם יוצרים מכלול והמכלול יוצר אווירה. קהל הלקוחות של המשרד הוא קהל מבוסס המורגל לעיצוב יוקרתי, ומטרתי הייתה שהוא יקבל תדמית רצינית המשויכת לעולם העסקים. פשוט דמיינתי מה עובר בראשם של הלקוחות מרגע הכניסה למשרד ועד לסגירת העסקה המיוחלת".

- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של סגנון

אילן נחום
כבר לא סתם משרד אפרורי. ''אוטודסק'' אילן נחום
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים