מוכרים בגדים, לא נשים: האם H&M הלכה רחוק מדי?
צרות בכותרות: H&M ספגה ביקורת על שהציגה דוגמניות וירטואליות בגזרות בלתי אפשריות. דורון פישלר לא בטוח שזה מגיע לה
בעקבות התלונות הרבות נמצאים בהליכי חקיקה בכמה מדינות - ובהן ישראל - חוקים שיחייבו מפרסמים ומו"לים לסמן תמונות שעברו שינוי באמצעות תוכנות עריכת תמונה, כגון פוטושופ. הבעיה, כמובן, היא שכמעט לא קיימות תמונות שלא עברו עריכה כלשהי, וקו הגבול שבין שיפוץ סביר לכזה שאינו סביר קשה עד בלתי אפשרי להגדרה.
המקרה של H&M שונה מעט: הדוגמניות שהופיעו באתר, כך התברר, לא סתם עברו שיפוץ פוטושופי - הן לא היו קיימות בכלל. מדובר היה בדגם ממוחשב של גוף אישה, שעליו הודבקו פנים של דוגמניות אמיתיות שונות, וכמובן גם הבגדים. קל לזהות באתרי החברה שורה ארוכה של תמונות שבכולן הדוגמניות עומדות בתנוחה זהה לחלוטין - אצבע מול אצבע, שריר מול שריר - ואילו פניהן, ואפילו צבע העור, משתנים מתמונה לתמונה.

דובר מטעם החברה הסביר שהסיבה הפשוטה היא ש-H&M מוכרת בגדים, לא נשים. הגוף הווירטואלי שימש כ"בובת שעווה": הבגדים צולמו על בובת חלון ראווה ומשם הועברו לגוף הממוחשב. ואם כל התמונות נראות כמעט זהות, זה בסדר גמור, כי תשומת הלב לא אמורה להתמקד בגוף האישה, אלא בבגדים.
זה, כמובן, לא הרגיע אף אחד. הבלוגרים זעמו: אם לא די בשיפוץ מסיבי של דוגמניות קיימות, החברה כופה כעת מודל יופי שמעולם לא היה קיים במציאות?
אפשר בהחלט להתלונן על שגופה של הדוגמנית הווירטואלית של החברה מציג אידיאל לא ריאליסטי: היא דקיקה עד כדי כך שעצמות האגן בולטות. אבל מה חדש? הסטנדרט הדקיק כבר קיים: הגברת הדיגיטלית אינה שונה מכל דוגמנית בשר (אם כי מעט מאוד ממנו) ודם. באותה המידה אפשר היה לתקוף את ממדיהן הלא ריאליסטיים של
דימוי הגוף וסטנדרטי היופי הבלתי אפשריים - שמצטיינים בכך שהם יכולים לתת לכל אישה נורמלית הרגשה של שמנה ומכוערת - הם בעיה רצינית בחברה המודרנית וצריך להתייחס אליהם ברצינות. אבל התקפה על פוטושופ ועל מי שמעז להשתמש בהדמיה ממוחשבת היא לא יותר מירי בשליח.
הטכנולוגיה לא אשמה; פוטושופ אולי הפכה את מלאכת הריטוש והשיפוץ לקלה יותר, אבל לא המציאה אותה. דוגמניות היו רזות מאוד גם לפני עשורים רבים, ואישה שעברה איפור וצילום מקצועיים במשך שעות בשביל פריים אחד בקטלוג כלשהו לעולם תיראה טוב יותר מכפי שגב' כהן, אישה עובדת ואמא לשניים, תוכל להיראות אי פעם. אין שום דבר פגום מוסרית בהצגת בגדים על גופן של דוגמניות וירטואליות; את המלחמה הצודקת הזאת צריך לנהל בשדות קרב אחרים.