בני יום: הכירו את הנבטוטים

הם נמצאים בשלב הראשון של הצמיחה, ערכם התזונתי גבוה פי חמישים מזה של הירק המוגמר, טעמם עז ורענן והם מיטיבים עם מערכת העיכול. קבלו את הנבטוטים, הטרנד הבריא התורן שהולך להשתלט לכם על המטבח

סופ
רותי רוסו | 27/11/2011 10:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

מישהו אמר פעם שהסושי הוא דרכם של היפנים לנקום במערב על הירושימה. "נסביר שזאת מסורת", הם תכננו בחדרי חדרים, "ששושלות של יפנים הוכשרו כדי לגלף פרוסות מבשרם המפרפר של דגים חיים. נראה איך האמהות והסבתות שלהם יגיבו. בסוף גם נאלץ אותם לאכול בצ'ופסטיקס (קונספירציה נוספת)".

מה שנתפס בהתחלה כמו אפיזודה מעוררת אימה ב"מרוץ למיליון" הפך במהרה למגמה עולמית. התרגלנו. בעצם, לא רק שהתרגלנו, גם הלכנו לחטט במטבחים אחרים כדי לאתר אצלם את הבשרים החיים. וכשלא ידענו שובע, נציגינו המטורללים במיוחד מקליפורניה שקדו על פיתוח של מגמה למופרעי אכילה מקצועיים בלבד- Raw Food (מזון נא). לפני שש שנים זה היה הדבר הכי חם. היום החום הצטנן והרעיון חלחל גם לתוך מטבחם של השפויים.

הכי טוב בתוך מסננת גדולה. זרעי חרדל וברוקולי מונבטים
הכי טוב בתוך מסננת גדולה. זרעי חרדל וברוקולי מונבטים ראובן קסטרו

הוויכוח אם אוכל נא בריא יותר עדיין לא פתור. הסוגדים לו מאמינים שחום הגבוה מ-48 מעלות משנה את ההרכב התזונתי של המזון. המתנגדים אומרים שהשינוי הזה לא בהכרח מזיק לו או לנו. המתנגדים נחרצות מוסיפים שאוכל נא מעלה את הסיכוי לבלות את הלילה במיון או בשירותים. המתונים אומרים שאוכל נא הוא לפעמים פשוט טעים יותר ונחמד ואדיב לכפתור ההוא של המכנסיים.

אנחנו כאן היום בשבילם. למעשה, לא בדיוק. אנחנו כאן היום בשביל להתיידד עם יצורים קטנים וחביבים בשם נבטוטים. הנבטוטים הם כמו נבטים רק עם עוד "טית" ו"וו". להבדיל מהנבטים הם נמצאים בשלב הראשון מאוד של הצמיחה עם נבט קטן ותמים בן יום או יומיים. ערכם התזונתי גבוה פי עשרה עד פי חמישים מערכו של הירק המוגמר, המרקם שלהם מתפצפץ ומגניב כמו זה של ביצי סלמון שמנות, טעמם עז ורענן, הם זולים וקלים לגידול. יתרון נוסף וחשוב, שאין דרך יפה להגיד זאת, אבל בכל זאת אנסה, היא שנבטוטים קלים עם מערכת העיכול שלנו ושאינם מהווים סכנה מבחינה חברתית.

הנבטה ביתית היא תהליך פשוט כשמדובר בנבטוטים - משרים את הקטניות ל-24 שעות כדי להתניע אותם, מסננים ואז מפזרים על משטח בשכבה בעובי 4-2 ס"מ. המהדרין שמים בחושך מוחלט, כדי שהנבט לא ייחשף לשמש ויפתח כלורופיל ירוק (שעלול להירקב). אבל אנחנו לא מהדרין ובבית שלנו מנביטים נבטוטים כל הזמן באור מלא. מה שכן, גילינו שהכי טוב להנביט בתוך מסננת גדולה (גם בשכבה עבה במיוחד) כדי שתוכלו להרטיב את הזרעים פעם-פעמיים ביום והמים יתנקזו החוצה.

כל הקטניות מתאימות לגידול נבטוטים, למעט אלה החצויות לשניים (כמו אפונה חצויה ועדשים כתומות). אבל אם אתם רוצים לגדל נבטוטים שאפשר לאכול נאים, בחרו את הקטניות הקטנות ביותר כמו עדשים שחורות או ירוקות ומאש. לדעתי, הגבול עובר איפשהו בין העדשים החומות ושעועית האזוקי שטעמה כבר מוגזם בפה.

גם זרעים מתאימים להנבטה מהירה. אנחנו נוהגים להנביט בבית חרדל וצנונית בעיקר, ל נבטוטים קטנים שהופכים עם טעמם החריף הדומיננטי לתבלין לא צפוי. אי אפשר לבסס עליהם סלט, אבל כל סלט ישמח לקבל אותם לתוכו. סלט נבטוטים הוא ההזדמנות לייצר משהו מפואר, עמוס צבע, מרקמים שונים, ניגודים. סלט נבטוטים הוא המקום להכניס פנימה שורשים חיים, פירות חתוכים דק, וינגרטים שקופים אבל עוקצניים ומפגשים בין חריף ומתוק, חמוץ ומלוח. הנבטוטים מתאימים לכל תבשיל שיש בו קטניות, כולל מרק, קציצות וצ'ולנט, אבל בהזדמנות נעסוק גם בהם. כרגע אנחנו במצב רוח בריאותי ומהיר.

הוראות הנבטה

לוקחים 2 כוסות של קטניות קטנות (עדשים שחורות, ירוקות או מאש). מכסים במים למשך 24 שעות. מסננים. שמים את הקטניות בתוך המסננת מעל קערה או במגש מכוסה בנייר סופג. פעמיים ביום זולפים עליהם כמה טיפות של מים. בתוך יממה הם יתחילו לנבוט ובתוך 48 שעות ייחשבו כבר לנבטוטים של ממש. מסננים שוב משאריות נוזלים ומכניסים למקרר בכלי אטום כדי שהנבטים לא ימשיכו להתפתח. אפשר לשמור אותם במקרר במשך שבוע, וכשאין כוח לחתוך סלט, לתבל אותם בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ולאכול.

סלט נבטוטים אדום ירוק

ערימה יפה של רוקט וגרעיני רימון בווינגרט פשוט הופכת את הקערה הזאת לחברה זמינה וטובה.

החומרים:

1 כוס נבטוטים
1 כוס עלי רוקט צעירים בלי גבעולים
1 כוס גרעיני רימון
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
אפשרות: פלפל חריף פרוס, לפי הטעם
1/4 כוס שמן זית
2 כפות מיץ לימון סחוט
מלח ופלפל שחור גרוס

ההכנה:

מערבבים את החומרים בקערה ומגישים.

ראובן קסטרו
בריא וטרנדי. נבטוטים ראובן קסטרו
סלט נבטוטים עם שומר ופקאנים

בשביל הסלט הזה צריך ראשי שומר קטנטנים, להסיר מהם את העלים הירוקים ולפרוס את הלב הלבן שלהם, שבגלל צעירותם הוא רך ומתוק וכמעט ללא סיבים, דק דק. השילוב בין הפקאנים הקלויים והגבינה הכחולה מעיר ומקפיץ את הסלט. טעים נורא, אבל לא לבנות עליו דיאטה. 

החומרים:

1 כוס נבטוטים
2 ראשי שומר צעירים
1/2 כוס אגוזי פקאן
1 כפית סוכר
50 גרם גבינה כחולה
שמן זית איכותי
מלח ופלפל

ההכנה:

1. קולים את הפקאנים: מחממים את הפקאנים במחבת עם כפית סוכר. מערבבים מדי פעם, עד שהסוכר נמס. קוצצים את הפקאנים גס בסכין טובה.
2. פורסים את השומר דק דק. הפרוסות צריכות להיות בערך בגודל ביס. אם צריך, חוצים את השומר. 3. מערבבים אותו עם הנבטוטים. בוזקים מעליהם את האגוזים הקלויים. מתבלים בשמן זית ומלח ופלפל ומפוררים מעל הכל את הגבינה הכחולה.

סביצ'ה נבטוטים וסלק

מתכון חורפי מדהים המבוסס על נקודות הכוח של התוצרת הים תיכונית בעונה זו - עלים ירוקים, סלק ורימון.

החומרים:

300 גרם פילה טונה או אינטיאס באיכות סושי (מתאים למאכל חי), חתוך לקוביות בגודל 1.5 סמ"ר
1 כוס נבטוטים
4 סלקים קטנים, קלופים
פלפל אדום חריף לפי הטעם
1/2 בצל סגול, חתוך לחצי ופרוס
1 כוס גרעיני רימון
1/2 כוס עלי רוקט קטנים ובלי גבעול
1/2 כוס עלי כוסברה ללא הענפים
1/2 כוס מיץ לימון
4 כפות שמן זית
1 כף דבש
1 כפית מלח ים אטלנטי
אפשרות: 1 אבוקדו חתוך לקוביות

ההכנה:

1. חותכים את הסלקים לקוביות. יוצקים עליהם את מיץ הלימון ונותנים להם לעמוד בתוכו כעשר דקות כדי להתרכך ולספוג טעם.
2. מוסיפים לסלקים הקטנים את יתר החומרים ומערבבים. מתקנים תיבול ומגישים.

סלט נבטוטים עם צנונית, פילה לימון וזיתים שחורים

זהו עיבוד למתכון של ארז קומרובסקי שמבוסס על מתכון של סבא שלו. סלט קצוץ קטן מצנונית ולימון ובצל סגול והנבטוטים מוסיפים לו קראנץ' וצבע.

החומרים:

1 כוס נבטוטים
6 צנוניות קטנות
1/2 לימון
1/2 כוס זיתי קלמטה מגולענים וחתוכים גס
2 בצלים ירוקים פרוסים לטבעות
1/5 עלי נענע קטנים
מלח ים
פלפל שחור
שמן זית טוב

ההכנה:

חותכים את הצנוניות לקוביות קטנות. חותכים את הלימון עם הקליפה לקוביות קטנות. מערבבים את כל החומרים ומגישים.

טבולה-נבטוטים עם גבינת פטה

במקום בורגול יש נבטוטים, כל היתר עומד במקומו. סלט מרענן וקליל.


החומרים:

1 כוס נבטוטים
2 כוסות פטרוזיליה קצוצה
2 בצלים ירוקים קצוצים
1/3 מיץ לימון סחוט
1/3 כוס שמן זית
מלח
100 גרם גבינת פטה טובה

אפשרויות: כדאי להוסיף משהו מתקתק כמו 1/2 כוס גרעיני רימון או 1/2 כוס צימוקי אוכמניות או 1/2 כוס חמוציות קצוצות.

ההכנה:

מערבבים את כל החומרים ביחד למעט הפטה. מתקנים תיבול. מפוררים מלמעלה את הפטה ומגישים.

ראובן קסטרו
שילוב מקפיץ. סלט נבטוטים, שומר צעיר וגבינה כחולה ראובן קסטרו
סלט נבטוטים עם כרוב וג'ינג'ר

מעט מרכיבים וסלט פשוט וטעים, עם טעמים אסייתיים. אפשר להניח לסלט לעמוד קצת ולספוג טעמים. 

החומרים:

1 כוס נבטוטים
1 כוס כרוב סגול פרוס
1 פלפל אדום פרוס דק
1 גבעול בצל ירוק
פרוס לטבעות
1/4 כוס גרעיני דלעת קלופים
2 כפות שומשום
40 מ"ל שמן ירקות נייטרלי
30 מ"ל חומץ אורז (או כף חומץ לבן)
1 כף סויה
1/4 כפית שמן שומשום
1 כף דבש
ג'ינג'ר טחון לפי הטעם (בערך כפית)
אפשרות: 100 גרם קוביות טופו

ההכנה:

1. שמים בקערה את הנבטוטים, הפלפל האדום והכרוב. קולים במחבת את גרעיני הדלעת הקלופים עד שהם מתנפחים. מפזרים על הסלט. קולים את השומשום במחבת עד שהוא מזהיב. מפזרים על הסלט.
2. משקשקים בצנצנת את השמן, החומץ, הסויה, שמן השומשום, הדבש והג'ינג'ר. יוצקים על הסלט. מפזרים מלמעלה את טבעות הבצל הירוק. מגישים ומערבבים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רותי רוסו

צילום: רובי קסטרו

הבשלנית שעושה את העבודה בשבילכם. מנסה כמה פעמים, מוסיפה תבלין, מורידה את האש, מחליפה תבנית. המסקנות לפניכם.

לכל הכתבות של רותי רוסו

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים