קל לפיצוח: השמנת האחרת

לא חייבים להשתמש בשמנת סותמת עורקים כשרוצים להרגיש את המרקם הסמיך הזה בפה. שחר שילוח מסבירה איך מכינים שמנת מקשיו, וזה לא קשה בכלל

שחר שילוח | 16/11/2011 14:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
פסטה ברוטב שמנת קשיו ובטטה
פסטה ברוטב שמנת קשיו ובטטה שחר שילוח

פעם שמנת הייתה שם נרדף לשפע, משהו נחשק, בריא וקשה להשגה. ילדים מפונקים ממשפחות שבעות כונו בראשית ימיה של המדינה "ילדי שמנת", והמקבילים שלהם, הקיבוצניקים, כונו "ילדי תנובה". גם אלה וגם אלה אכלו טוב יחסית בזמנים שבהם רוב המשפחות בארץ נאלצו להתמודד עם צנע ומחסור ולהסתפק בלבן דליל. 

השמנת של היום אולי לא איבדה מהטעם, אבל היא בטח איבדה משהו מהקסם. אנחנו יודעים שהפרות שמספקות את החלב להכנתה כבר מזמן הפסיקו ללעוס אספסת בשדות מרעה ירוקים, שהאריזות שבהן היא ממתינה בסופר מזהמות את הסביבה, ושהמחיר מופקע ושהעורקים שלנו יסתדרו יותר טוב בלעדיה.

יש כאלה שייכנעו מדי פעם לעוגה מכוסה בתלולית קצפת או לפסטה שטובעת ברוטב אלפרדו. חלקם גם יחשבו תוך כדי לעיסה כמה שעות של ספינינג זה הולך לעלות להם. בין הטבעונים יהיו מי שיצהירו שהצרות האלה אינן חלק מעולמם, אבל אחרים יסרקו בלהט את מדפי חנויות הטבע בחיפוש אחר התחליף הצמחי המושלם, גם אם הוא מכיל חומרים שהגיעו היישר ממעבדת הכימיה.

אבל אם בכל זאת - על אף החשק המזדמן לעיתים למזון סותם עורקים, לאוכל חלקלק, שמנמן וכבד שאינו מאתגר את הלסת - אתם מסרבים להיכנע למוצרים המתועשים ומתעקשים על הכנה ביתית כדי שלפחות הכימיקלים המרושעים יישארו מחוץ לצלחת, כאן כבר מחכה לכם אתגר. אפשר להיענות לאתגר הזה, אבל לפני כן, מעשייה אפריקאית על שמנת, כי פולקלור תמיד היה רוטב מצוין. 

שתי צפרדעים נפלו לתוך סיר של שמנת. הן לא הצליחו להיחלץ מהסיר ולכן שחו סביב במעגלים. "הו, זה סוף החיים שלי", קרקרה אחת מהן, הפסיקה לשחות וצללה אל מותה. אבל הצפרדע השנייה הייתה עקשנית יותר. היא שחתה ושחתה וחבטה בשמנת ברגליה הקטנות. כעבור זמן השמנת הפכה לכדור של חמאה, הצפרדע תאבת החיים טיפסה עליו ויצאה מהסיר. עכשיו דמיינו את זה קורה בעורקים שלכם, רק בלי הצפרדעים.

עבור אלה שלא סופרים קלוריות, איך משלבים בין תשוקה למשהו קרמי לבין התעקשות על הכנה ביתית? התשובה בדרך כלל צומחת על העצים בצורה של אגוזים. אגוזים הם יצורים שמנמנים ושופעים, שעם הטיפול הנכון אפשר להפיק מהם קרמים ו"חלבים" בדרגות סמיכות שונות ולהשתמש בתוצרים למאכלים, קינוחים, רטבים ומשקאות. אחד האגוזים הנוחים ביותר לתפעול כזה הוא הקשיו.
שחר שילוח
פסטה ברוטב שמנת קשיו ובטטה שחר שילוח
פסטה ברוטב שמנת קשיו עם בטטה

החומרים (5-4 מנות):

½1 כוסות אגוזי קשיו טבעיים
מים להשריה
כ-2 כוסות מים (לטחינת הקשיו)
2 כפות שמן צמחי
500 גר' פסטה פנה או פסטה קצרה אחרת, עדיף מחיטה מלאה
2 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
מלח
2 כפיות משחת קארי ירוק, או לפי הטעם
טבעות בצל ירוק לקישוט

ההכנה:

1. משרים את אגוזי הקשיו במים לכמה שעות עד שהם מתרככים מאוד. לאחר ההשריה מסננים וטוחנים תוך הוספה הדרגתית של מים עד קבלת המרקם הרצוי.
2. מבשלים את הפסטה במים רותחים לפי הוראות היצרן.
3. בזמן שהפסטה מתבשלת, מכינים את הרוטב: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את קוביות הבטטה ומזהיבים. הקוביות צריכות להיות רכות ונגיסות, לא מעוכות. מתבלים במלח ובמשחת קארי. כדאי לשמור כמה קוביות בצד להגשה.
4. מוסיפים את שמנת הקשיו למחבת עם הבטטה לחימום קצר. אם הרוטב סמיך מדי, מוסיפים מים עד לקבלת הסמיכות הרצויה. מתקנים תיבול אם יש צורך.


5. יוצקים את הרוטב על הפסטה ומקשטים בקוביות בטטה ובטבעות בצל ירוק.

אחרי דקות ספורות של עבודה תקבלו רוטב סמיך, עשיר ומושחת, שאפשר להכין עם בטטה, כמו במתכון להלן, אבל גם עם ירקות אחרים כמו גזר, קישוא, פטריות ופלפלים. אל תחששו לדלל את שמנת הקשיו בכמויות נדיבות של מים עד הגעה לסמיכות הרצויה לכם.

הסולמות

הזנה: 8. אגוזי הקשיו הם מקור טוב למינרלים מסוגים שונים ומכילים ויטמינים מקבוצה B. יש בהם 20% חלבון, אבל גם הרבה מאוד שומן (רובו בלתי רווי, וזה טוב). בניגוד לשמנת, הם תורמים להפחתת הכולסטרול ולהורדת לחץ דם. הבטטה עשירה בבטא קרוטן, בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים. פסטה מחיטה מלאה תתרום לערך התזונתי של המנה.

ידידותיות לסביבה: 7. אפשר לקנות בטטות וקשיו בתפזורת, זה קצת קשה יותר עם פסטה מחיטה מלאה. הקשיו מיובא ועובר עיבוד בחום בעת הסרת קליפתו, מה שמוריד ניקוד.
ידידותיות למשתמש: 9. לנקודה האבודה אחראית ההשריה.
הדאווין: 8. כי זאת בסך הכול פסטה, אבל לא ממש שגרתית.
זיל הזול: 8. קשיו אינו מוצר זול, אבל מצד שני - גם שמנת לא.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

צמחוניישן

צילום פרטי

שחר שילוח מבשלת אוכל צמחוני, פשוט, זול ואפילו מתחשב בסביבה

לכל הכתבות של צמחוניישן

עוד ב''צמחוניישן''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים