מלח הארץ: הצביעו לים המלח
רק עוד שבוע נותר עד לגמר הגדול תחרות היופי הגדולה מכולן: שבעת פלאי תבל החדשים. סיבה טובה להיזכר עד כמה יפה ומיוחד הוא ים המלח
תהליך המיון היה קשה. מתוך 440 אתרים יפהפים נבחרו 21, ביניהם אתרים כמו הגרנד קניון בארה"ב, היער השחור בגרמניה, איי הגלפגוס באקוודור ועוד רבים וטובים. לבסוף ייבחרו שבעת האתרים היפים מכולם. האמת? הצצנו בכל התמונות ואמנם כולם ראויים. אבל אנחנו נאמנים לעצמנו, לעמנו ולמולדתנו, וכמובן, נבחר אך ורק בנציגה שלנו.
חבר השופטים עצום בגודלו. כל אזרחי העולם יכולים להשפיע בלחיצה אחת, כאשר כדי להגיע למקום בשביעייה הפותחת נדרשים כ-300 מיליון קולות. ההצבעה נערכת באינטרנט או בהקשת מסרון זריז למספר 2244.
ים המלח, המועמד שלנו, הוא ללא ספק היפה מכולם, הוא לקח על כתפיו לייצג גם את ישראל, גם את ירדן וגם את הרשות הפלשתינאית. בשבילנו התחרות קשה במיוחד, שכן למרות שיש מדינות שהמועמד שלהם נראה פחות טוב משלנו, היתרון המספרי משחק כאן תפקיד. רגע לפני הבחירה בואו ניקח אוויר ונרדים אל מתחת לפני הים, אל המקום הנמוך בעולם כ-400 מ' מתחת לפני הים שם ממתין לנו בשלווה נצחית המועמד שלנו.

למרות החיבה העזה שאנו רוכשים לים המלח, נדמה שאנו לא מטפחים במיוחד את המועמד שלנו. כבר שנים מונעים ממנו מים חיים של נחלים שיגיעו אליו ומשלימים עם החורים השחורים והמפחידים של הבולענים שנפערים סביבו ומביטים בעצב וחוסר אונים על החלק הגדול, הנגזל, שבמקום יופי של ים ושמיים הופך לבריכות איגום גדולות.
אבל למרות הכל, עדיין מתגנבת התרגשות, שכל פעם שבקצה כביש 1 היורד מירושלים נחשף פתאום כתם בצבע טורקיז, שקוע בין הרים כהים, צוננים, מראה
רגע לפני הגמר הגדול אנו מזמינים אתכם לחזור איתנו למקומות נפלאים ואהובים בים המלח. כך תוכלו להיות משוכנעים שהצבעה שלכם תעזור להכניס את ים המלח לשבעת פלאי עולם. בכל המקומות כבר ביקרנו ואנו חוזרים לראות את היופי. בינתיים כמה תמונות אולי ידרבנו אתכם.

"רבע שעה ואתם שם", כך הבטיח לנו מטייל תמהוני ששאלנו אותו על מעיין מים חמים קרוב לחוף. מהכביש נראה ים המוות דווקא חי מאוד. צבעו טורקיז מזמין ומימיו רגועים. לעיתים, מתרומם בעצלות גל קטן, גולש אל החוף בלחישה כדי לא להפריע את הדממה. ממערב מצוק העתקים ושרשרת הרים מבודדים ומחודדים. הים הנסוג חשף מעיינות רבים, אלה, חורצו את מסלולם בבוצה כנחש מתפתל, מי בדולח צלולים הזורמים לים. אומרים שהמים האלה הגיעו לכאן מהגשמים שירדו לפני כ-200 שנה בהרי ירושלים, בעקשנות שרק המים מסוגלים לה גלשו לאט דרך שכבות הקרקע.
בדרכם הארוכה הם אספו מינרלים ומלחים, ולבסוף מצאו את השכבה המחלחלת ויצאו לחופשי. לאורך השביל כמה נביעות קטנות שמכהות את גוון האדמה ויוצרות סביבן ריכוז של צמחי קנה. מסביב פזורות אבנים צבעוניות נאות, גושי מלח לבנים שמתחפשים לצורות בעלי חיים ועצי אשל מאובקים.
הים הרגוע בדרך כלל פלט גזעי עצים ואלה מונחים במים עטופים בשכבה עבה של מלח שיוצר נטיפים לבנים. שורשיו התלושים של אחד העצים מזדקרים כלפי השמיים, פסל עצוב וקפוא. צבעו הכהה נעטף בשכבה עבה של מלח לבן. ובינתיים, אין זכר לג'קוזי, האם צחור הזקן עבד עלינו?
רגע לפני היאוש נמצא המעיין, כמעט ונושק לקו המים, מישהו טרח ויצר וסכר את הזרימה עם עצים, נוצרה בריכת טורקיז חמימה ומזמינה. עומקה, כמחצית המטר וחול רך בקרקעיתה. מה שנותר להתפשט ולהיכנס למים. אגב, כאן אין צורך בבגד ים. אחרי כמה דקות טבילה, משתלבים בשקט, בנוף המדברי הזמן מפסיק לשחק תפקיד. ורק לזכור שלפניכם עליה קשה עד למקום מרבצה של המוכנית, על הכביש. הירידה למעיינות מול הכביש העולה למצוקי דרגות.

משלחות רבות נשלחו ומחקרים רבים נכתבו על המקום הנמוך בעולם, ועל רמת מליחות המים הגבוהה בעולם- כ-30 אחוז. בינתיים, המחקרים התארכו והים לצערנו התכווץ. מאורך של 80 ק"מ בימיו הטובים נותרו כ-45 ק"מ של ים, ים שאין כמותו בכל העולם.
אחד המקומות הכואבים ביותר לחובבי ים המלח, הוא למרגלות סלע ה-PEF, (קרן החקר הבריטית משנת 1865). הסלע הענק נח בשלוות בראשית לצד כביש 90, קרוב לכניסה לשמורת הטבע "עיינות צוקים". כשלושה מטר מעל הכביש, מסומן בצבע גובה פני ים המלח, הסימון נעשה בשנת 1865. באותם הימים החוקרים הגיעו עם סירה אל הסלע וסימנו את גובה המים. בינתיים הכביש נותר יתום, הים התרחק והשאיר אחריו את שמורת הטבע עיינות צוקים. כך לומדים עד כמה גבוהים היו המים ועד כמה הים התרחק.

חשוב לראות את הסלע ואת הסימון הזה, רק כדי שנוכל להבין מה עוללנו לים, ולהאמין שבכוחנו היום לשנות את המצב. משמאל לסלע, שביל עליה לקצה הסלע' אל מול "עינות צוקים".
בעלי הכושר הקרבי וסיבולת לב ריאה, מוזמנים לטפס בעלייה קשה למצפה בראש מצוק העתקים, 'ראש צוקים' (גובה של 81 מינוס). כשתגיעו מלמעלה תזכו בתצפית מרהיבה על ים המלח.
ולסיום: כל אחד מאתנו חייב לתת את קולו כדי שים המלח ייבחר באחד משבעת פלאי עולם. אולי הבחירה תשפיע על שמירת הנכס המיוחד הזה. אולי נצליח להחיות את ים המוות.