יש מחיר לחופש: המדריך לג'ימבורי ברחבי הארץ
מתחמי הג'ימבורי המצויים בכל מקום בארץ הם אחד מפתרונות הבילוי הפופולריים והאהובים על הילדים בחופש הגדול. כמה זה עולה לנו ועל מה עלינו להקפיד במהלך הפעילות במקום?
אחת האופציות היקרות פחות (או כך לפחות נדמה לנו) המתאימה במיוחד לקטנים שבחבורה היא הג'ימבורי. הוא קיים כמעט בכל מקום בארץ והילדים יכולים לבלות בו שעות ארוכות.
אף-על-פי שמצויים מתחמי ג'ימבורי שהכניסה אליהם היא חינם, כמו למשל זה שבגן העיר, בראשונים סנטר בראשל"צ ובקניון Cinemall בחיפה, רבים אחרים הם בתשלום.
מבדיקת "מעריב עסקים" עולה שלא כל מתחמי הג'ימבורי זולים כפי שניתן לחשוב. לדוגמה, הג'ימבורי של דיאדה בנמל תל-אביב המיועד לפעילות של פעוטות ושל ילדים עד גיל 9 גובה 40 שקל לילד; ג'ימבורי "פולה פולה" (Pula Pula) השוכן בבילו סנטר גובה 35 שקל דמי כניסה עבור כל ילד. זה גם הסכום שתשלמו ב"קפיץ קפוץ, בית האגדות של גרציה" בסביר סנטר כפר-סבא.
במרבית המקומות המחירים נעים בין 15 שקל ל-30 שקל לילד. יש מתחמי ג'ימבורי שגובים מחיר מלא עבור תינוק בן יומו, אף שברור כי הקטנצ'יק לא באמת יכול להשתתף בחגיגה. רבים אחרים נוקבים בגיל חצי שנה או 9 חודשים כגיל המינימום שבעבורו גובים תשלום כניסה לילד. לעומתם, יש מתחמי ג'ימבורי שמציינים שלב התפתחותי כמו זחילה או ישיבה כגיל גביית התשלום.

בודדים גובים גם עבור מבוגרים מלווים, כפי שנוהגים ב"קטקטים" בקניון קסטרא חיפה. המקום גובה 30 שקל דמי כניסה לילד ו-25 שקל לתינוק שכבר זוחל. ואף שכמו רבים אחרים הוא מאפשר כניסה חינם לשני מבוגרים נלווים, מלווה שלישי כבר מחוייב בדמי כניסה של 10 שקלים. לדברי אנשי המקום, זו דרכם להגביל את כמות האנשים שנכנסים למתחם, שכן הוא אינו גדול ולא אחת מגיע ילד עם 5 מבוגרים (הורים, סבים וסבתות).
מה שמוביל לנקודה הבאה: גודל המקום. יש מתחמי ג'ימבורי גדולים ומרווחים כמו "ממלכת שרונים" בקניון שרונים בהוד השרון (15 שקל כניסה), המשתרע על פני 3 קומות וכ-400 מ"ר, או "ג'ימבורי קניון

מומלץ לברר מה גודל המתחם המוצע לפעילות לפני שבחרתם לבלות במקום, ועד כמה הוא עמוס, שכן מתחם מוגבל בגודלו ועמוס פוגם בהנאה. חשוב גם לבדוק אם קיימת הפרדה פיזית בין המתקנים המיועדים לקטנטנים ממש (אלו הזוחלים ובקושי עומדים) לבין אלו הנועדו לשמש את הגדולים יותר. זאת כדי לאפשר לבני הגילים
ויש נושא חשוב נוסף: רישיון עסק. פירושו של רשיון כזה הוא שהמקום פועל בתקינות מלאה באישור המשטרה והרשויות למיניהן, כמו כיבוי האש, ושיועץ בטיחות בודק את המקום מדי פעם בפעם כדי להבטיח שהוא פועל לפי כל התקנים המחייבים.
מתברר שלא לכל מתקני הג'ימבורי יש רישיון עסק כזה, ולכן לא תמיד הם עומדים בתקנים מחייבים, כמו למשל התקן החדש למשחקים מתנפחים שאושר בשלהי 2010 ("ת"י 5378" מתקני משחקים מתנפחים דרישות בטיחות ושיטות בדיקה"). שימו לב, מי שיש לו רישיון עסק לרוב תולה אותו על הקיר כדי שיבלוט היטב.

בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים והורים מספקים כמה המלצות להורים הבוחרים לבלות עם ילדיהם בג'ימבורי. ראשית כדאי לוודא שלמקום יש רשיון עסק ושהמתקנים שבו עומדים בתקן החדש של מתקני משחקים מתנפחים.
גם אם המתקנים עומדים בתקן, מומלץ להורים לבחון את שטח הג'ימבורי ולוודא שהמתקנים שלמים ואין בהם מפגעים בטיחותיים; חשוב לבדוק שמסביב למתקנים יונחו מזרנים הצמודים למתקן ללא מרווח ביניהם כדי שהילדים לא ייפגעו מהרצפה; יש לוודא שאזורי התפעול של המתקן המתנפח (מפוח, ציוד חשמלי וחבלים) מגודרים למניעת גישה לילדים; כדאי גם לשים לב שמשטחי המשחקייה נקיים ממפגעים בטיחותיים דוגמת כבלי חשמל, חבלים, מהמורות באדמה, יתדות בקרקע, ווים בגובה עיני הילדים ושקעי חשמל חשופים; חשוב שליד כל מתקן יהיה מדריך אחד לפחות.
עוד מדגישים בארגון כי גם אם למקום יש רישיון עסק והמתקנים שבו עומדים בתקן, ההורים עדיין נדרשים להשגיח על צאצאיהם. במקומות בילוי שתוכננו ונבנו במיוחד עבור ילדים אין אף אחד, פרט להורים, שתפקידו להשגיח על הילדים.
אם תחפשו את האותיות הקטנות תמצאו בכל מקום כזה שלט האומר כי הפעילות במקום מוגבלת לילדים בגילאים מסויימים, והיא כולה באחריות ההורים ובהשגחתם. המפעילים במתחם נמצאים על-מנת להשגיח על המתקנים ולא על הילדים. כן, כן, אפילו בג'ימבורי צריך לחפש את האותיות קטנות.