חתונה מרוחקת: להתחתן בחו"ל
חתונה בחו"ל היתה שמורה בעבר לזוגות שאינם יכולים להתחתן בארץ. אולם בשנים האחרונות האופציה הפכה לגיטימית יותר גם עבור זוגות "כשרים", שבוחרים להינשא בטירה טוסקנית עתיקה, עם מינימום אורחים ומקסימום רומנטיקה. על הדרך אפשר לשלב גם נופש ביעד. העיקר שיהיה במזל טוב
מנגד, עומד לו התסריט הבא: לעלעל בפייסבוק, לראות תמונה תחת הכותרת "התחתנו" וללחוץ על "לייק". לא קשה לנחש איזה מבין התסריטים אתם מעדיפים שיתרחשו במציאות. לשמחתנו, נדמה שלאחרונה לא רק האורחים מחבבים את האופציה השנייה, אלא גם הזוגות המאושרים עצמם.

יותר ויותר ישראלים מעדיפים לברוח לגיחה קטנה בחו"ל על מנת להתחתן בשקט. נתונים לא רשמיים מדווחים על 4,000-3,000 חתונות של ישראלים שנערכו בשנה שעברה בחו"ל, והמספרים עולים מדי שנה.
ואם פעם חתונה שכזו היתה שמורה לזוגות שלא יכולים להתחתן בארץ (למשל אם אחד מבני הזוג לא יהודי, או זוגות חד-מיניים), הרי שהיום האופציה הזו הפכה לגיטימית גם עבור זוגות "כשרים", שמעדיפים לוותר על מיימי המקווה לטובת המים הצלולים של אגן הים התיכון.
"חשוב לזכור שחתונה בחו"ל הינה עדיין האפשרות היחידה להינשא עבור זוגות מסוימים", מנסה מיכאל שיחור, עורך אחראי ובעליו של "מדריכי שיחור" להסביר את התופעה. "לעומת זאת, יש כאלה שבוחרים להינשא בחו"ל כדי להגשים חלום. חתונה בטירה טוסקנית עתיקה, למשל, קצת קשה לארגן בארץ, ואין דין תמונה רומנטית על רקע האלפים המושלגים כדין תמונה רומנטית בנמל יפו".
ומה האופציות עבור אלו הבוחרים באפשרות הזו?
"אם בונים על זה שמדינת ישראל תכיר בנישואים, ישנן 51 מדינות שאפשר להתחתן בהן. חלקן דורשות לשהות במדינה יומיים טרם החתונה. אחרות יבקשו מהם לשהות בהן תקופה ממושכת יותר לפני הטקס וחלקן דורשות שלפחות אחד מבני הזוג יהיה אזרח מקומי".
אז לפני שאתם מכינים את הדרכונים, כדאי לדעת שהתנאי הזה - להיות אזרח - עדיין שולט במרבית המדינות באיחוד האירופי. זאת מכיוון שצריך אישור ממדינת האם שהיא איננה מתנגדת לנישואים. מדינת ישראל, כפי שאפשר לנחש, עדיין מסרבת להעניק אישור כזה. וכך אנחנו נותרים עם המדינות המועטות שמוכנות לחתן גם בלעדיו, בהן קפריסין, קנדה, אוסטרליה וארצות הברית.
אבל גם אם אתם מאותם ברי המזל המחזיקים בדרכון זר, אין זה אומר שהדרך לחופה סלולה: "כשהחלטנו להתחתן היה לנו ברור שלא נתחתן ברבנות כל עוד חבריי ההומואים והלסביות לא יכולים להתחתן בארץ", אומרת יערה לבני, בעלת חנות תכשיטי וינטג' בתל אביב.
"מכיוון שליונתן, בעלי, יש אזרחות בלגית, חשבנו ששם הפרוצדורה תהיה פשוטה יותר. אבל אז התברר לנו שזה הרבה יותר מסובך - הבלגים הניחו שאלו נישואים פיקטיביים. היינו צריכים שישלחו לנו מהארץ מסמכים מיוחדים, לתרגם אותם אצל נוטריון, לארח נציגים של העירייה שיבדקו שאנחנו באמת זוג ורק אז לקבוע תור לחתונה. הסיפור לקח לנו שלושה חודשים קשים".

בדיוק בשביל מקרים כאלו צצו לאחרונה חברות המארגנות חבילות נישואים. אחת הוותיקות שביניהן, שכבר עשור מארגנת דילים לקפריסין, היא חברת "ודינג טורס" אותה הקים יגאל לוקיאנובסקי. "אנחנו מטפלים בזוגות כמו בילדים. הם רק צריכים להוציא טופס ממשרד הפנים המאשר את הסטטוס שלהם (רווק, גרוש או אלמן) ואחר כך, כשהם חוזרים, להירשם כנשואים. אנחנו דואגים לכל השאר: הסעה משדה התעופה, תרגום של הטפסים, מתרגמים בזמן החתונה והחותמת המאשרת את הנישואים".
כמה זמן אורך התהליך הזה?
"מרגע שיש את הטפסים ממשרד הפנים אנחנו יכולים לארגן את זה מהיום להיום. כמובן שאפשר לעשות חבילה הכוללת כמה ימים עבור אלו המחפשים לשלב את זה עם נופש".
וכמה עולה התענוג?
"צריך לזכור שאם מארגנים את זה לבד זה עולה די אותו הדבר, כי צריך לשלם בנפרד למתורגמן, למשרד הפנים הקפריסאי, למלון וכו'. אצלנו חבילה של יום אחד, כולל הטיפול במסמכים, תעלה 519 יורו לאדם. החבילה הסטנדרטית, של שני לילות, עולה בסביבות 570 יורו לאדם וכמובן שזה יכול להגיע לאלפי יורו-תלוי בטיב המלון, במספר הלילות ובכמות האנשים, כי יש כאלו שמזמינים חבילת נופש למשפחה או לחברים הקרובים".
למרות האפשרות להטיס את יקירך לנופש, הרוב עדיין בוחרים באפשרות הפרקטית - טקס בבית העיריה, איפה שהרומנטיקה לא יכולה להיכנס. כך גם היה במקרה הבלגי של יערה: "היה גשם זלעפות והגענו רטובים לחלוטין. הכניסו אותנו לאולם
אני ציפיתי שהוא ינגן את מארש החתונה אבל במקום הוא ניגן את 'ירושלים של זהב'. כנראה הוא שמע שאנחנו מישראל. לשנינו אין צרפתית כל כך טובה, אז כששאלו אותנו אם אנחנו מקבלים אחד את השני היה רגע ארוך של שתיקה. כל האירוע היה חצי הזוי חצי מצחיק".
כמו מרבית הזוגות שבוחרים לטוס לבד, ולערוך טקס קצר ורשמי, גם יערה ויונתן שמרו על זכותם להרגיש ויליאם וקייט ליום אחד ולא לוותר על אירוע רב משתתפים בארץ. "עשינו חתונה כמו כל החתונות, עם אוכל, ריקודים וחופה שהתססה על ברכות של המשפחה והחברים. יונתן אפילו שבר כוס ואמר: 'אם אשכחך יערה תשכך ימיני".

לעומת התמונה הרומנטית הזו, יש כאלו שבוחרים להתחתן בחו"ל דווקא כדי להימנע ממנה. "החלטנו להתחתן בחו"ל בגלל בעיות מצפוניות וגם בגלל שכף רגלנו לא תדרוך באירוע שיש בו 300 איש מהם

אנחנו לא מכירים חצי", אומרת הדר ישראלי, עורכת דין, שנישאה לבן זוגה אמיר לוי. "במקום זה נסענו לקפריסין לארבע לילות יחד עם המשפחה הקרובה. את הטקס עצמו עשינו בעירייה. ראש העירייה אמר לנו באנגלית מה להגיד ואנחנו חזרנו אחריו".
ולמשפחה שלך לא הפריע שאתם מתחתנים בצורה הזו?
"ממש לא. גם הם לא מרגישים בנוח עם הווטו של הרבנות, או עם אירועים גדולים. אחרי הטקס הלכנו כולנו למסעדה טובה וזה הספיק לנו".
ובכל זאת, לא היתה חסרה לך טיפת רומנטיקה?
"היה לנו חדר מאוד יפה במלון. זה מה שהיה רומנטי עבורי".
השתכנעתם? ממהרים לפתוח יומנים על מנת לקבוע את החופשה/חתונה שלכם? חכו עוד רגע אחד. כי אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית ארגון "משפחה חדשה", שולפת את הקוץ שיפוצץ גם את פנטזיית החתונה הזו: "במקרה והתחתנתם בחו"ל, החוק מחייב אתכם להודיע על כך למשרד הפנים. ואז - בין אם אתם זוג חדמיני או שסתם בחרתם להתחתן בחו"ל - תהיו רשומים כנשואים אבל לא יהיו לכם הזכויות של נישואים, כמו תשלומי מזונות במקרה של גירושים. בנוסף, אם שניכם יהודים וסטרייטים וחס וחלילה תחליטו להתגרש, תהיו מחוייבים לעשות זאת דרך הרבנות, מחמת הספק שבטקס הנישואים שלכם היה קידוש. אז מי שחושב שהוא שיטה ברבנות - טעה".
אז מה בכל זאת יכול לעשות זוג שרוצה להתנתק לחלוטין משלטון הרבנות?
"הארגון שלנו מצא לכך פיתרון: הנפקת תעודת זוגיות המעניקה לבני הזוג מעמד של ידועים בציבור. זה מחייב את כל הרשויות להעניק את ההטבות שמגיעות לאנשים נשואים, אפילו במקרה ומדובר בנישואים חד-מיניים".