מאחורי המסתורין נחבאת עיר: פינות חמד בירושלים

את שבועות סיימנו לחגוג אתמול, אבל דווקא ירושלים הגדולה מחביאה בקרבה עוד כמה מועדים קטנים, שלוקחים אותנו לפינות חמד שלא הכרנו. בעקבות דוד המלך, הנשיא בן צבי וכמה נזירים

דובי זכאי | 9/6/2011 13:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חג השבועות היהודי מציין את סיום ספירת העומר. שבועות הוא חג מתן תורה, חג הקציר. בתקופת המקרא, היו היהודים עולים ומעלים את הביכורים של פרי האדמה אל בית המקדש. בין קצה מאי וקצהו של חודש יוני, יש כמה חגים בירושלים ששווים טיול בין המקומות.

מדורנו יצא לתחקיר קצר וגילה כמה חגים נוספים שמתקיימים בין מאי ויוני בירושלים. לקחנו את הטנא, מילאנו אותו במפות וספרים, בקבוק מים, כובע עתיק, נעלי הליכה ויצאנו להכיר את החגים שבין התאריכים.
ודוד יפה עיניים

ראשון לכולם, דוד המלך. בשבועות, כך מספרת המסורת, חל גם יום הולדתו של יפה העיניים, וגם יום מותו. קברו של דוד נמצא על הר ציון, מבנה ובו בחלקו התחתון קבר דוד. בקומת הקרקע יש אולם המשמש כבית כנסת, בסמוך לבית הכנסת חדר, במרכזו מבנה אבן המכוסה בפרוכת. על פי המסורת זהו קבר דוד, רבים עולים לרגל לקברו, לנשק את שולי הפרוכת, לבקש, להתחנן, לנשק ולהתפלל.

האמת, יש לומר לא ברור אם אמנם במקום זה קברו של דוד, אבל ההיסוס וחוסר הביטחון בקביעת המיקום לא מפריעה לרבים לעלות למקום, בפרט סמוך ליום הולדתו ויום מותו, כאמור בחג השבועות. מעל קבר דוד, בקומה השנייה, הקנאקולום, זהו חדר הסעודה האחרונה. על פי המסורת הנוצרית כאן נערכה הסעודה האחרונה

של ישו ושליחיו.

את החדר הקדוש לנוצרים רכשו הפרנציסקנים בשנת 1334, אז שיפצו את המקום. אז לכבוד יום ההולדת (ויום מותו) של דוד אפשר להגיע לקבר דוד בירושלים. אחרי תפילה בונה אפשר לטפס במדרגות אל חדר הסעודה האחרונה, לדמיין את שליחיו של הקדוש הנוצרי נאספים לארוחת הסדר.

עוד מקום מיוחד במבנה, אפשר לטפס במדרגות אל גג המבנה, מהגג משתרעת תצפית אל חצרות צפופות. בקצה הגג מצוי חדר קטן, נעול, (לעיתים נפתח החדר לסיור), זה היה חדרו הסודי של נשיא המדינה, יצחק בן צבי ז"ל. החדרון הקטן שימש אותו כמקום התייחדות עם מחשבות וספרים וגם להציץ בערגה, בטרם מלחמת ששת הימים, (1967), אל פיסות מהעיר העתיקה שאז לא היו בשלטון ישראל.

איך מגיעים: קבר דוד, על הר ציון. הכניסה מרח' מעלה השלום ליד מרתף השואה לא רחוק מהדורמיציון.

דובי זכאי
מבט מרוחק על מגדל דוד. דובי זכאי
'פנטוקוסט' נוצרי

את סיום חג הפסח היהודי וחג שבועות אחריו השאילה מהיהדות הנצרות. הרעיון של מתן התורה למשה התחלף ברוח הקודש, הרוח שנחה על שליחיו של הקדוש הנוצרי, ישוע. היום הזה (יום ראשון) נקרא החמישים, מנין הספירה מהיום הראשון של חג הפסחא, שבעת שבועות.

החג נקרא 'פנטוקוסט' (הושאל מיוונית, פנטקוסטה, פירושו 'החמישים'). אותה רוח הקודש שנחה על השליחים נחשבת בעיני המאמינים ליום יסוד הכנסייה העולמית. כאמור, אירוע זה מתקיים ביום ראשון הקרוב בכנסיות בירושלים, (ובעולם). בעבר נהגו ביום המיוחד של חג ה'פנטוקוסט', להטביל את המתנצרים החדשים לנצרות, אז היו לבושים בגלימה לבנה, צחורה.

שני טיולים מודרכים יערכו בירושלים לקראת החג הנוצרי. סיור ראשון בטרם החג, בשבת. טיול מיסטי, רוחני, בעקבות רוח הקודש הנחה על התלמידים בפנטקוסט: במסלול, חדר הסעודה האחרונה, דורמציון, המשמעות הסמלית של הציורים, הסמלים והצבעים, פולחן מריה ובחשיבותה.

המסלול יעבור בכנסיות פטרוס, גליקנטוס, הסיום בכנסיית סנט ג'יימס ברובע הארמני ובכנסייה הסורית, באותם שני המקומות על פי המסורת המקומית התרחש נס ה'פנטקוסט'. שבת , 10:00. מפגש בשער יפו. 1-700-50-9992. בתשלום.

ביום ראשון, יום החג, יתקיים סיור בירושלים, בין שבועות, שהוא גם חגו של דוד המלך, לבין חג הפנטקוסט, (יום החמישים) הנוצרי.

מה בסיור: מה הקשר בין דוד המלך, רות המואבייה לישו ותלמידיו? היכן התרחשו האירועים, למי קרא התרנגול? מסע בנתיב עולי הרגל לירושלים. והאגדות והמסתורין השזורים בעיר. ראשון, 9:30. בית שמואל. 02-6203461. בתשלום .

דובי זכאי
הכניסה לחאקל דמא. דובי זכאי
הנזיר בעל הזקן

שלושים שקלי כסף, זה המחיר על פי המסורת הנוצרית שקיבל יהודה איש קריות עבור הסגרתו של ישו. לאחר ההסגרה, כך מסופר בברית החדשה, התחרט יהודה איש קריות ותלה את עצמו. גרסה נוספת מספרת שיהודה זרק את הכסף לאוצר המקדש, הכוהנים לא רצו להשתמש בכסף מקולל זה לצרכי המקדש. בכסף קנו את השטח לקבורת הגרים, שדה זה נקרא חאקל דמא (שדה הדמים).

גרסה נוספת מספרת שיהודה איש קריות קנה את המקום בכסף בגידתו, לאחר שעיבד את שדהו מצאוהו מת ודמו הרווה את האדמה. דמו בארמית נקרא חאקל דמא (שדה הדמים). מיקומו במפגש גיא בן הינום ונחל קידרון, המנזר העתיק שנבנה כאן נקרא חאקל דמא.
 

קברים עתיקים בחאקל דמא.
קברים עתיקים בחאקל דמא. דובי זכאי

המנזר, שמוקדש לזכרו של הנזיר אונופריוס, נבנה בשנת 1892 על ידי הכנסייה היוונית. חגו של הנזיר בעל הזקן ארוך והמבט המיוסר מתקיים ב-12 לחודש זה (יום ראשון).

בין שמונה לתשע בבוקר מתקיים הטקס, הנזירים והכמרים לובשים בגדי חג, ובתהלוכה שקטה יורדים לחצר המנזר. הבישוף מברך על חמישה כיכרות לחם קדוש, נותן לידי כל אחד מהמשתתפים תאנה לזכר הנזיר שהקים את המנזר שמכר תאנים בשוק.

וכך, אחת לשנה ב-12 לחודש יוני, בשעה שמונה בבוקר, כשהרוח הים מטפסת מזרחה, אל הרי ירושלים, מביאה עמה את תחילתו של עוד יום חם, סדרת עננים יגעים אוספים את קרעיהם ומבקשים להיאחז בקסטל, לפוש קמעה בדרך מזרחה, העננים ממלאים בערפל את מוצא תחתית, הרוח נושפת בהם במעלה הכביש לבניני האומה. גשר המיתרים פורס בהם פרוסות דקות. אחרי בלבול קל מתאחדים, ממהרים לשטוף את עמק המצלבה. חולפים על הבתים היפים של רחביה, מתפוגגים על חומות העיר העתיקה, ואחר מסתננים כגנבים בין סימטאות העיר העתיקה, גולשים בערפל דק לקצהו המזרחי של גיא בן הינום. ומי יודע אם ביום ראשון יעטפו את המנזר בערפל דקיק בטקס המיוחד ליומו של הקדוש, במנזר שנושא את שמו, חגו של אונופריוס, בחקאל דמא.

ביום הזה, מסופר בספר'יום יום חג, כתב וצילם דנצ'ו ארנון (הוצאת כנרת), נפתח המנזר למבקרים, כך אפשר להגיע למנזר שבדרך כלל סגור, בביקור אפשר להגיע אל הכנסייה הנמצאת במערה החצובה בסלע, אל הגן המקסים שמקיף את מגורי הנזירים, אל מערות הקבורה העתיקות עליהן הוקם המנזר. זהו אחד המנזרים המסתוריים והנחבאים, מעל שער המנזר חצובה באבן דמותו של אונופריוס המשתחווה למלאך.

איך מגיעים: אפשר להגיע מהשביל היורד מגיא בן הינום, או דרך מעלות עיר דוד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->