מודלים ספרותיים: דמויות ספרותיות עם סטייל

שרשרות הפנינים של הולי גולייטלי, השכמייה של שרלוק הולמס, השמלה הירוקה של סקרלט או'הרה והצמות של תמר היפה. לרגל חודש הספר העברי, בחרנו תשע דמויות ספרותיות שהפכו לאייקון אופנה נצחי

יערה קידר | 6/6/2011 17:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל מי שהתאהב אי פעם בדמות ספרותית מחכה תמיד לאותו רגע קסום שבו שורות צפופות, שחור על גבי לבן, הופכות למציאות, מילים קורמות עור וגידים ומן הדפים יוצאות דמויות אמיתיות בעלות אופי, מראה חיצוני, וכמובן אופנה וסגנון מובהקים. אותו לבוש, הוא פעמים רבות גם הסיבה שקל לנו כל כך לדמיין אותן ולהתאהב בהן.

לא מעט דמויות ספרותיות הסעירו את העולם מאז המצאת הדפוס, כשחלקן הפכו למוחשיות דרך עיבודים להצגות ולסרטי קולנוע. לעיתים המעבר בין הז'אנרים מדויק עד כדי כך, שנדמה לנו שאם הן יעברו ברחוב נזהה אותן מיד. לרגל חודש הספרות העברי, בחרנו תשע דמויות ספרותיות כאלה שהפכו לאייקון אופנה נצחי ומעוררות השראה עד היום.
גטי אימג'ס
ג'נטלמן מכובד. כריסטופר פאלמר כשרלוק הולמס גטי אימג'ס
שרלוק הולמס // ארתור קונן דויל

קולקציה בהשראת שרלוק הולמס של ג'ון גליאנו
קולקציה בהשראת שרלוק הולמס של ג'ון גליאנו גטי אימג'ס
שרלוק הולמס הוא אחת הדמויות הספרותיות המרתקות והמזוהות ביותר מבחינה חזותית. הולמס, בלש פרטי שמפענח תעלומות בסדרת הספרים הקרויה על שמו, ידוע ביכולתו לשים לב לפרטים הקטנים. הדקדקנות הזאת מאפיינת מאוד גם את חזותו ואת הסגנון המוקפד שלו הכולל שכמיית צמר, כובע טוויד ומקטרת.

כשהולמס יוצא את ביתו שברחוב בייקר בלונדון הוא שומר תמיד על מראה ג'נטלמני מכובד ואירופי, אך גם בתוך הבית הוא מוקפד לעילא, בחלוק משי ובנעלי בית
פרסיות. עלילות הספרים, שמתרחשות בלונדון האפלה של המאה ה-19, לא חושפות פרטים רבים לגבי זהותו וחייו האישיים של הבלש, אך דרך תיאוריו של עוזרו, ד"ר ווטסון, שמכנה אותו "בוהמיין", ניתן להבין קצת יותר את אורח חייו האקסצנטרי, את מצבו הנפשי ואת הרגליו, שכללו שימוש בקוקאין, ואת זהותו המינית המעורפלת.

הולמס עורר לא מעט מעצבי אופנה ביצירתם ואחת הפרשנויות הזכורות ביותר לדמותו הייתה בקולקציה של ג'ון גליאנו לחורף 2010.

גטי אימג'ס
ההשראה לדמותה של אן שרלי. אוולין נסביט גטי אימג'ס
אן שרלי // לוסי מוד מונטגומרי

"האסופית", הספר הראשון בסדרת הספרים על אודות אן שרלי שראה אור לראשונה ב-1908, הצית תקווה בלבן של לא מעט נערות ברחבי העולם. לא רק בגלל הכמיהה לכך שאן שרלי היתומה תמצא את מקומה בעולם, אלא גם בגלל המהפך החזותי שהיא עוברת במהלך שמונת הספרים (רק חמישה מהם תורגמו לעברית): מילדה פרועה וטוםבוי מנומשת לעלמה יפהפייה ואלגנטית.

תהליך התבגרותה של שרלי בא לידי ביטוי בדמותה הוויזואלית, כשהיא הופכת מילדה ג'ינג'ית עם צמות בשמלות מרופטות ורחבות וכובע קש לאישה יפהפייה וחזקה הלבושה על פי צו האופנה. את ההשראה לדמות קיבלה מונטגומרי מתמונה שגזרה ממגזין בשנת 1900, בה הופיעה דוגמנית הציור האמריקאית אוולין נסביט, בעלת שיער אדמוני אסוף גבוה.

אותה נסביט השפיעה על הבגדים שלבשה שרלי, וביניהם חולצות לבנות עם שרוולים תפוחים וחצאיות מקסי, וכן על צללית ה-S של התקופה. עם זאת, הסופרת לא הייתה מודעת לסיפור השערורייתי שמאחורי התמונה: נסביט נעצרה בחשד למעורבות ברצח מאהבה לשעבר על ידי בעלה.

מתוך הסרט
כולנו רצינו צמות אדמוניות. האסופית מתוך הסרט
דוריאן גריי // אוסקר וויילד

אוסקר וויילד אמר פעם שהאופנה כה מכוערת עד שצריך להחליף אותה מדי חצי שנה. מעניין מה היה אומר לו ידע שאופנת הדנדי שכה אהב במאה ה-19, עדיין רלוונטית היום, עוד יותר מאי פעם.

כשברא את דמותו היפה והגנדרנית של דוריאן גריי ב-1890, שיקף וויילד את תפיסת היופי של דור שלם ושל תרבות שקידשה את העיסוק של הגברים במראה חיצוני, כשגריי סימל למעשה את הפער שבין יופי פנימי לחיצוני אצל מעמד הביניים בתקופה הוויקטוריאנית.

גם הסופר וגם מושא הספר הפכו לסמל של הדנדי - אותו סגנון לבוש גברי שהתפתח באירופה באותה תקופה, הגדיר תרבות שלמה, ונתן לגיטימציה לעיסוק בלתי פוסק במראה חיצוני ובגינונים ולרדיפה אחר הנאות. גריי, ניהיליסט אמיתי, אהב חליפות מודרניות צרות, עניבות משי שנקשרו סביב צווארו ובדים עשירים כגון קטיפה ופרווה, כשבהתאם, נמשך לבילויים במאורות אופיום לונדוניות אפלות. סגנונו הייחודי המשיך להוות השראה ללבוש הגברי עד ימינו.

גטי אימג'ס
דנדי אמיתי. אוסקר וויילד גטי אימג'ס
סקרלט או'הרה // מרגרט מיטשל

אם יש שמלה אחת שמזוהה יותר מכול עם גיבורת ספר, זו השמלה הירוקה שתופרת לעצמה סקרלט או'הרה בספר "חלף עם הרוח" מ-1936.

סיפור אהבתם של רט באטלר ואו'הרה מתחיל בתקופה של שפע ונוחות ממנה נהנו אנשי הדרום הלבנים והגאים בתקופת העבדות באמריקה. על רקע מלחמת האזרחים האמריקאית, שמלתה של או' הרה מספרת על המצוקה הכלכלית אליה נקלעו אנשי מדינות הדרום, שהתרוששו לאחר ההפסד במלחמה, והרווחה והשפע אליהם הסתגלו "חלפו עם הרוח".

או'הרה, אישה סוערת וחמת מזג, שהתרגלה לשמלות קרינולינה קצפתיות ועשירות, לא מקבלת את העובדה שתפגוש שוב את אהובה מבלי להיראות במיטבה, לכן היא תולשת את וילון הקטיפה מחלון ביתה ותופרת ממנו את אחת השמלות האיקוניות של כל הזמנים.

מתוך הסרט
תלבושות שמספרות על המצב הכלכלי. באטלר ואו'הרה מתוך הסרט
הולי גולייטלי // טרומן קפוטה

ב-1958 ברא טרומן קפוטה את דמותה המהפכנית של הולי גולייטלי בספר "ארוחת בוקר בטיפאני'ס", שמתרחש בניו יורק של שנות ה-40. גולייטלי הפכה מיד לאייקון אופנה, אך הפכה מוכרת עוד יותר בעקבות העיבוד לסרט, שלוש שנים מאוחר יותר, שם גילמה אותה אודרי הפבורן בצורה מדויקת ומעוררת השראה.

מראה על-זמני. הולי גולייטלי
מראה על-זמני. הולי גולייטלי איי-פי
האופנה היא חלק בלתי נפרד מ"ארוחת בוקר בטיפאני'ס". בין אם מדובר בחנות התכשיטים הניו יורקית הידועה "טיפאני'ס", המקום בו מוצאת גולייטלי מפלט מפני התקפי החרדה שלה, או בשרשראות הפנינים, במשקפי השמש הכהים ובתספורת העדכנית. עם העיבוד לסרט הפך הסגנון המזוהה כל כך של גולייטלי לממשי, כשאת השמלה הקטנה השחורה שמככבת בו עיצב הובר דה ז'יבנשי, שניסח באמצעותה מראה על-זמני.

"ארוחת בוקר בטיפאני'ס" הייתה ועודנה מקור השראה לעולם האופנה, מקולקציות ועד הפקות אופנה, איפור ושיער.

גברת דאלוויי // וירג'יניה וולף

לבגדים יש משמעות מיוחדת בספר "גברת דאלוויי", שפורסם בשנת 1925. הספר מתאר יום אחד בחייה של קלאריסה דאלוויי, בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה באנגליה, כשבמהלך הכנות למסיבה שהיא מארחת, חוזרת דאלוויי באמצעות פלאשבקים אל תקופות שונות ואל אנשים שונים בעברה.

הגברת דאלוויי, שעליה התבסס בחלקו הסרט "השעות", היא אשת פוליטיקאי אופנתית מהמעמד הגבוה, שדרך תיאורי לבושה בספר ניכר המבט הייחודי של וולף. לבוש הדמויות חושף את הפערים בין המעמדות, את השינויים שחלו בחברה האירופית בתחילת המאה ה-20 ואת מעמדן המשתנה של הנשים, במיוחד בתקופה שבין מלחמות העולם, כשלבושן הופך בהדרגה מכבד ומגביל לקליל ומשוחרר יותר, והמחוך נזנח לטובת שמלות רפויות.

עטיפת הספר
תמר והצמה עם החברים לחבורה עטיפת הספר
תמר היפה // יגאל מוסינזון

לאיקונת האופנה הישראלית הבלתי מעורערת של הספרות הישראלית הייתה נקודת פתיחה טובה - קראו לה תמר היפה. שם משפחתה אומנם לא ידוע, אך ידועות צמותיה השחורות ואופייה האמיץ, שבא לידי ביטוי בהיותה חלק מחבורת חסמבה בשלהי המנדט הבריטי בישראל.

דמותה של סגנית המפקד ירון זהבי, שהייתה מאוהבת בו בסתר, התבססה ככל הנראה על דמותה של תמר רז, חברת הקיבוץ נען שבו גר מוסינזון. לתמר האמיתית היו דווקא זוג צמות בלונדיניות מפוארות, אך כשרצה להפוך אותה מוסינזון לדמות ישראלית ככל האפשר, הוא צבע את שיערה לשחור.

בספרות העברית יישמר לתמר מקום של כבוד, כאחת הדמויות הנשיות הפמיניסטיות הראשונות. אם לאיקונות אופנה אחרות בספרות העולמית היה תמיד יתרון בתלבושות התקופתיות, שמלות התחרה והקרינולינות, תמר הפכה את החאקי, הסנדלים ותיק העזרה ראשונה לשם נרדף ליופי ישראלי אמיתי.

יח''צ
קולקציית ארץ יצורי הפרא של אופנינג סרמוני יח''צ
מקס // מוריס סנדק

הפקת ארץ יצורי הפרא בדייזד אנד קונפיוזד
הפקת ארץ יצורי הפרא בדייזד אנד קונפיוזד סריקה

דורות שלמים של ילדים ברחבי העולם גדלו על דמותו המאוירת של מקס, גיבור הספר "ארץ יצורי הפרא", שבורח מביתו אל עולם של פנטזיה כשהוא לבוש בתחפושת של זאב. לכן, לא מפתיע לגלות שהכמיהה הנוסטלגית לסיפור הילדים מקבלת ביטוי גם בעולם האופנה.

למרות הבחירה הלא שגרתית בהקשר אופנתי, מקס הלבוש חליפה פרוותית ואוזני חיה, הפך לאייקון אופנה בשנים האחרונות, במיוחד עם יציאת סרטו של ספייק ג'ונז לפני כשנתיים, ושימש השראה לחברת האופנה האמריקאית "אופנינג סרמוני", ולשלל הפקות אופנה כשהידועה בהן היא זו בכיכובה של אבי לי קרשאו, במגזין "דייזד אנד קונפיוזד".

ג'יי גטסבי // פ. סקוט פיצג'רלד

עשיר ומסתורי. רדפורד כג'יי גטסבי
עשיר ומסתורי. רדפורד כג'יי גטסבי מתוך הסרט

"גטסבי הגדול", שפורסם ב-1925, הוא אחד הרומנים הגדולים של המאה ה-20: סיפור על אהבה גועשת, מערבולות רגשיות ושאלות של מוסר ושל טוב ורע. על רקע ניו יורק ולונג איילנד בעידן הג'אז של שנות ה-20, בולטים דייזי, אישה נשואה השוקעת לרומן מחוץ לנישואים עם ג'יי גטסבי, העשיר והמסתורי.

הוא בחליפות פשתן לבנות וסריגי פולו בוהקים, שמדגישים את עושרו של מי שאינו נדרש לעבודת כפיים ומארח מסיבות חברתיות המוניות ונחשקות, והיא בשמלות קיציות בצבעי קרם, בכובעי קש רחבי שוליים ובצעיפי משי רכים. הספר עובד ארבע פעמים לקולנוע, כשהמפורסם שבהם הוא בכיכובם של מיה פארו ורוברט רדפורד, בתסריט שכתב פרנסיס פורד קופולה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/fashion/ordering_new_1/ -->