דרך הזיכרון: מסלול בין אנדרטאות ברחבי הארץ

לצידם של כבישים קטנים, בדרום הארץ, נפרסים אתרי הנצחה ובהם חקוקים שמות של חללים ויחידות. לקראת יום הזיכרון לחללי צה"ל הכנו מסלול בין כמה אתרים כאלה

דובי זכאי | 5/5/2011 8:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: יום הזכרון
בתפר העדין בין יום הזיכרון לשואה ולגבורה לבין יום הזיכרון לחללי צה"ל נמתח שבוע של עצב נוגה. בין צפירה לזכר הנספים והלוחמים בשואת יהודי אירופה ובתום שבוע כבר מרכינים את הראש בצפירה נוספת, חודרת וכואבת לזכר חללי מלחמות ישראל.

מדי שנה תחושת היגון הופכת עמוקה יותר, סיפורים אנושיים נחשפים במפגש דרך אמצעי התקשורות, משפחות השכול שקו העצב והיגון כבר חרוץ עמוק בחייהם.

גם מדורנו, משרך את מילותיו אל אתרים בהם פוגשים את השכול, אל סיפורי גבורה ואל האנדרטאות בצד הדרך והשמות הצרובים בשיש. הפעם מדורנו ירד דרומה, אל כבישים קטנים שלצידם הוקמו אתרי הנצחה למורשת הקרב ולצער נוקב על חיים צעירים שנגדעו.
דובי זכאי
אנדרטת יד ללוחמת. דובי זכאי
ניצנים: יד לאשה הלוחמת

הכביש הצר מתחלף בדרך כורכר לבנה. את הרכב מלווה ענן אבק. מהשביל רואים את עצי השקמה הענקיים המצלים את דרך לחוף הים. מגרש חניה קטן, נכנסים ברגל לתחומי בי"ס שדה 'שיקמים'.

ממול מתנשא 'הארמון' הערבי העתיק, בולט בגודלו, יופיו נסתר בין עצי איקליפטוס ענקיים. דרומה משם מדרגות רחבות היורדות לאתר ההנצחה, יד לאשה הלוחמת, אנדרטה המוקדשת לסיפורן של לוחמות ישראל.

מספר פסלי ברונזה של נשים שהכינה הפסלת שוש חפץ. הפסל מוקדש לשלוש לוחמות

שנפלו על הגנת קיבוץ ניצנים, (כאן היה מקומו בתקופת מלחמת השחרור). בין הדמויות אחת של אישה הנפרדת מבנה הקטן בטרם קרב. לאחרונה נבנה סמוך לפסל אמפי קטן, והמקום הפך לאתר הנצחה לכל הלוחמות אשר נפלו במלחמות.

בצד המדרגות היורדות לפסל ציטוט מדברי חלק מהנשים בטרם יצאו לקרב. פסל הברונזה הכהה משקיף אל שדות החיטה הרחבים הנמתחים לכיוון אשקלון. על ניצנים הגנו 141 לוחמים וחברי משק, בניהן 10 נשים. 34 ממגיני הקיבוץ נפלו, בניהן 3 נשים.

איך מגיעים: נוסעים על כביש 4, אחרי צומת עד הלום צומת ניצנים, פונים מערבה לכביש 3631 שמוליך לניצן. לפי השילוט בי"ס שדה שיקמים ואתר יד לאשה הלוחמת.

ליד קיבוץ ניצנים: גבעה 69

איך ממשיכים: חוזרים לכביש 4, פונים מזרחה לכיוון ניצנים (כביש 232), לפני הקיבוץ יש פניה חזקה שמאלה וכביש קטן מטפס אל גבעה 69.

את שמה קיבלה מגובהה, 69 מ' מעל פני הים, שלושה מגדלי מים בנויים באבן שבנו בזמנו הבריטים, המקום נתפס על ידי חייל גבעתי כדי להגן על השיירות לקיבוץ ניצנים הסמוך. כיום המדרונות מתפארים בחורש צפוף שנטע קק"ל.

ביוני 1948 ערך הצבא המצרי מספר התקפות על הגבעה בלווי הפגזות שחייבו את חיילינו על הגבעה לסגת תוך סיפורי גבורה על הצלת פצועים. במקום נפלו 19 חיילי פלוגה ב' מגדוד 51 של חטיבת גבעתי.

צומת נגבה: גבעת גדוד 53:

איך ממשיכים: יוצאים חזרה לכביש 232 וממשיכים דרומה עד צומת הודיה (כביש 3). ברמזור פונים מזרחה, עוברים את צומת נגבה ומיד אחרי הצומת מימין הכניסה לאתר.

עליה קטנה ומגרש חניה זעיר מוקף בברושים זקופים. שביל מטופח מטפס לחורש אורנים אפלולי, למרגלותיו עמודי זיכרון לחללי גדוד 53 של חטיבת גבעתי, גדוד שהוקם בקצה שנת 1947, מנערי שכונות הספר של תל אביב וכונה 'גדוד הפרוורים'.

בסוף פברואר 1948 ירד הגדוד לדרום לעזור לתושבי הישובים להתמודד בהגנה על המרחב בין גדרה לנגבה ומניצנים ועד גלאון. חיילי הגדוד ובני האיזור לחמו בגבורה בצבא המצרי הפולש.

על הגבעה הונצחו יחד 145 לוחמים ואנשי הישובים שנפלו חללים. במקום פינת הנצחה יפה מסודרת עטופה בצמחי בגונווילה אדומים ומקום שקט לשבת בו.

דובי זכאידובי זכאי
האנדרטה בגבעה 69. דובי זכאידובי זכאי
מצפון לנגבה: משלט עיבדיס

איך ממשיכים: חוזרים חזרה לצומת נגבה וממשיכים לכיוון נגבה בכביש קטן וצר, מודדים 0.7 ק"מ מהצומת, לפני בריכת המים הגדולה פונים מזרחה בשביל. נסיעה בדרך עפר כק"מ.

דרך קצת קשה לכל רכב, הדרך נמתחת מזרחה שביל שזרמי המים חרצו אותו השביל מוביל אל בריכת מים גדולה שנחה על גבעה מבודדת. על בריכת המים ציור גדול והפניה אל משלט עיבידס.

אתר הזיכרון ניצב על גבעה הנושקת לשדות חיטה, כמה עצי שקמה ענקיים פזורים מסביב, בגלל הריחוק מהכביש נח כאן דממה מוקפת בנוף. קק"ל הקימה מבנה עץ קטן להצל על המבקרים. במקום רחבה קטנה מרוצפת באבן אדומה ושלט אבן ובו חקוקים שמות הנופלים - 25 חיילים שנהרגו בהגנה על המקום. 

ביולי 1948, תקפו המצרים את גבעת עיבידיס כדי לנתק את דרך ההספקה לנגבה, גדוד 53 כבש את הגבעה מידי המצרים ואז החלו התקפות הנגד של המצרים שגרמו אבידות רבות. גדוד 54 של גבעתי נחלץ לעזרת המגינים.

הקרב על עיבדיס היה אחד הקרבות הקשים והמרים במלחמת הקוממיות. ממש ליד פינת הצל פורח בימים אלה עץ זית גדול, מתוכן גדל שיח צבר שמתחיל בפריחה חדשה.

דובי זכאי
האנדרטה בגבעת תום ותומר. דובי זכאי
צפון לנגבה: גבעת תום ותומר

איך ממשיכים: ממשיכים דרומה בכביש לנגבה לפני נגבה מימין שילוט גבעת תום ותומר. עמוד החשמל הענק צבוע בכחול בחלקו התחתון, הצבע הולך ונמוג בחלקו העליון. עליו מצוירות 73 יונים צחורות כנף.

אתר הנצחה מקסים לזכרם של תום כיתאן, תומר קידר וחבריהם שנספו באסון המסוקים בפברואר 1977 ליד שאר ישוב. זהו גן בוטני של צמחי ארץ ישראל, אותם צמחים ששני הצעירים גדלו בהם, סלעים פזורים בין הצמחיה ועליהם מונצחים כל 73 הצעירים שנהרגו באסון.

נסלל כביש חדש לאתר שנתחם במגרשי חניה מרווח. הכניסה בתרומה של עשרה שקלים לאחזקת המקום, ברקע בטיול בשבילים נשמעים שירי רעות. וביום העצמאות מתקיים במקום אירוע של שירה בציבור. במקום מונצחים 73 חללי צה"ל.

נגבה: פסל הארד

איך ממשיכים: הכביש ממשיך עד לתוך הקיבוץ. בבית הקברות הצבאי בקיבוץ נגבה טמונים מ"ד חללי קרבות מלחמת יום העצמאות שנפלו על הגנה הקיבוץ. קיבוץ נגבה הפך לסמל של עמידת המועטים מול רבים. המשק סבל התקפות חוזרות ממשטרת עיראק - סווידאן שבה ישבו המצרים.

ב-2 ביוני החלה התקפה והרעשה כבדה המגינים עצרו את הכוחות המצריים על הגדרות. התקפה שניה של המצרים בכוח של שלושה גדודים מצריים ב-12 ביולי, התקפה וגם נבלמה על הגדר. בבית הקברות של הקיבוץ פסל מרשים, יצוק ארד שהקים הפסל נתן רפפורט. במקום גם מוזיאון פתוח.

דובי זכאי
האנדרטה בבית הקברות. דובי זכאי
מצודת יואב: קירות נקובי כדורים

איך ממשיכים: ממשיכים בכביש דרומה עד חיבור עם כביש 35, ליד שדה יואב. רק בהתקפה השמינית הצליחו כוחות צהל לכבוש את המפלצת נקובות הכדורים משטרת עיראק סוויאדן - היא מצודת יואב.

זוהי משטרת מדגם בריטי מוגן, 'טיגרט', מודל שקשה מאוד לפריצה. לאחר שבע כישלונות יצא המפקד יצחק שדה לתכנון ההתקפה השמינית. בהתקפה הזו האחרונה הוכרעה מפלצת הבטון ונפלה בידינו.

כיום נמצא במקום מוזיאון של חטיבת גבעתי ואנדרטה יפה לזכר הנופלים. בערב יום הזיכרון מתקיים שם טקס והמקום פתוח לקהל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->