בטעם כלילי: טיול קולינרי באזור כליל

חולמים על טיול קולינרי בטוסקנה או בפרובאנס? אפשר להתחיל אותו כאן, בגליל. על מטעמים, נשנושים ופינוקים לחיך בכליל והסביבה. כתבה מתוך מגזין Traveler

TRAVLER
עדי כץ | 28/4/2011 8:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דווקא בישראל נעדרת הזהות הקולינרית אפשר למצוא מגוון מטעמים ממטבחים מקומיים ומיובאים, שיתנו לכם תחושה שביקרתם בחצי עולם ביומיים. את המגוון הזה מצאנו במרוכז בשטח גיאוגרפי קטן: היישוב כליל וסביבותיו שבגליל המערבי, חבל ארץ שמספק סיבות רבות וטובות לבקר בו מלבד האוכל, אבל גם בזכותו. תמצאו כאן מסעדות קטנות ואירוח ביתי, יקבים, אתרי חקלאות אורגנית וטעימות מהמטבח הערבי לצד שלווה גדולה ונופים ירוקים. ומעבר לאלה, גם תחילת האביב היא תקופה שעושה חסד עם הנוף באזור.

‏כמיטב מסורת יפן

כליל נראה יותר כאוסף של חוות בודדים מאשר יישוב במובן המסורתי. ביישוב האקולוגי הזה, שהוקם לפני יותר מ-30 שנים על גבעה שוממה, מאמינים באנרגיה בלתי מזהמת ובמתן כבוד לטבע.

יש כאן שקט ומרחבים שקשה למצוא במקום אחר בארץ, אבל מאחר שעם שקט לא קונים במכולת, צצו פה צימרים ואתרי קולינריה מיוחדים. רק קחו בחשבון שחשוב לקבל הכוונה טלפונית בדרך לכל אתר, כי הדרכים באזור פתלתלות, לא תמיד סלולות והשילוט בהן מינימלי ביותר.
 

צ'יזורו פרמינגר בביתה.
צ'יזורו פרמינגר בביתה. עדי כץ

פתחנו בארוחה יפנית בביתה של צ'יזורו פרמינגר, יפנית עדינה עם חיוך ענקי, שהגיעה לישראל בעקבות האהבה לפני 23 שנים והקימה כאן משפחה וקייטרינג. לבשל היא החלה כבר בילדותה, בהנחיית סבתה, והמשיכה כשפית במסעדות בטוקיו. היא מארחת קבוצות לארוחות יפניות מסורתיות בביתה ואף מביאה את המנות לצימרים באזור, שבהם היא עורכת שולחן כמיטב המסורת.

בכניסה לבית האבן, המעוצב במינימליזם יפני ומוקף חורש טבעי, חולצים נעליים. את הבית בנה הבעל, אלון, במו ידיו. בחצר מוצגים פסלים ועבודות אמנות שהוא יוצר.

במטבח צ'יזורו פורסת את גלילי הסושי ביד מיומנת ומניחה מגשים על שולחן עץ נמוך, הניצב על מחצלת
ישיבה ‏(בקיץ אוכלים על המרפסת הצופה לנוף‏). הקומפוזיציה המרהיבה של צבעים וצורות על השולחן ‏(אפילו הוואסאבי ועלעלי הג'ינג'ר מעוצבים כעלים ופרחים‏) משביעה את העין עוד לפני שהטעמים מגיעים לחיך.

פותחים במרק מיסו משובח וממשיכים בניגירי ומאקי עם סלמון, לברק, טונה ושרימפס, ולצדם סטייק סלמון בטריאקי, לברק ברוטב טוסאזו יפני מסורתי, סלט נבטי חמניות ברוטב שמן שומשום לימון וסויה פיקנטי וסלט נפלא של אצות ים היג'יקי עם פטריות שיטאקי בשומשום.

את הגרון מרטיבים בתה ירוק ובסאקי חם ומקנחים בעוגיות עשויות מרציפן בצורת פרחים. ההגשה מלווה בהסברים על האיזונים התזונתיים שבמטבח היפני.

‏היקב, המטע והשוק

נראה כי תושבי כליל אינם סומכים על קבלני בניין. גם קובי יערי בנה כאן את ביתו בעצמו. הבית שבו הוא מתגורר עם אשתו עפרה, פסיכולוגית חינוכית, וילדיהם, משמש גם מרכז המבקרים של יקב כליל שבבעלותו. תוכלו לטעום ולקנות בו יינות בוטיק מסדרת קברנה סוביניון, סדרת מרלו קברנה וסדרת יין הכפר.

יוני ארנסברג, השותף של יערי שמשמש יינן הבית, הוא דוקטור לביוכימיה שייצר יין בצ'ילה וכתב פוסט דוקטורט בנושא, בדרום אפריקה.
 

מטעמים מוצעים למכירה בשוק האיכרים של כליל.
מטעמים מוצעים למכירה בשוק האיכרים של כליל. עדי כץ

הם מייצרים 3,000 בקבוקים בשנה ומספקים יין למסעדות. הכרם שלהם נמצא במושב כרם בן זמרה שבגליל העליון, מכיוון שמזג האוויר בכליל לא קר דיו להפקת יין אדום איכותי. נוסף על כך, הם מייצרים שמן זית שמופק מכ-400 עצי הזית שיערי מגדל.

את החווה האקולוגית מטע האם הקימה עמותת תבל בצדק, השולחת מתנדבים לאזורי אסון בעולם. פה אפשר ללמוד על חקלאות אורגנית ולהתפעם מהרוח האידיאליסטית של הצעירים שחיים במקום.

אנחנו מתלווים לעירית שרייר, אחותה של המשוררת ורד מוסנזון, המתגוררת בבית הגבוה ביותר בכליל. שרייר עורכת סיורים בחווה, המשתרעת על פני תשעה דונמים של שטח פראי למחצה המשתלב היטב בסביבה.

בולט למרחוק היורטה, אוהל מונגולי עגול הבנוי שתי וערב של ענפים ובד, שבו מתגוררים חברי הקומונה. במקום ניצב גם טיפי אינדיאני אחד ואוהל ששימש את הצבא האמריקני בעיראק.

החברים מגדלים גידולים אורגניים, עוסקים במחזוּר ועורכים סדנאות בנושא גננות אורגנית. יש כאן גינות תבלין עם לוטם, פיגם, זוטה לבנה ומרווה לצד חלקות פול ואפונה ואף משתלה של עצי חורש, שנועדה להשבת עצים מקומיים שהידלדלו בשריפות שאירעו בעבר.

מדי יום חמישי לקראת שקיעה נערך במרכז היישוב, ליד גן השעשועים ומגרש הכדורסל, שוק איכרים קטן. האחיות אמילי וטליה סילברמן מציבות דוכן של לחמי שעור שהן אופות בעצמן, חלות קלועות מתקתקות, עוגיות מתוצרת מקומית, רוטבי צ'ילי וכוסברה וריבת הגויאבות של לונה, שמכינה בדוכן שלצדן פיצות תוצרת בית.

שירי פינק מציעה צ'אי הודי שמבעבע בתוך סיר גדול, ולהשלמת הזלילה אפשר לגשת לשחר שמכין פלאפל נפלא ועדין, עם סלט כרוב טרי וטחינה תוצרת בית.

שירן כרמל
אוסבוקו טלה במסעדת טול. שירן כרמל
בשר בטבון או קפה באוהל

הדרך המתפתלת מעלה מגיעה למסעדת טול, הפתוחה בסופי שבוע בלבד. המבנה הצופה אל הנוף הפתוח מוקף בעצי תאנה, זית, רימון וחרוב. אפשר לשבת בחוץ או בתוך המסעדה, המעוצבת באווירה כפרית, עם תאורה רכה ומוזיקה מצוינת.

במטבח ניצב טבון לבנים ענקי המוסק בעץ, שבו השף ניר גבעתי מכין ארוחות שלמות, החל בחרב הבשרים ‏(נתחי טלה, עגל ועופות שהושרו במרינדה ושופדו על חרב‏), תבשילי קדירה, דגים ולחם וכלה במנות אחרונות. כל אלה יוצאים פריכים מבחוץ ונימוחים מבפנים. יין הבית הוא יין הכפר של יקב כליל והוא מוגש בקנקני חרס שיצר אמן מקומי.

המנה הראשונה שלנו היא לחם עגול עם קרום פריך מהטבון, לצד חצילים אפויים בג'ינג'ר, עגבניות ממולאות בגבינת צאן וריחן, סלט פלפלים חריף, סלט צ'טני וסלט גזר עם שבבי קוקוס. בהמשך זורמים לשולחן סביצ'ה דג ים ‏(יש גם מבשר‏), קישואים ממולאים בירקות, בורגול, רוטב טחינה ומרק ארטישוק ירושלמי ולאחריהם לברק בקדירה המוכן בשתי גרסאות: בלימון כבוש וסלרי, או ברוטב אסייתי, סלט פטרוזיליה ועלים ירוקים עם גרגירי רימון ושבבי שקדים. לסיום, נתח שפונדרה שבושל בבירה כהה וסילאן.

הקינוח, שיוצא גם הוא מהטבון, הוא קרמבל תפוחי עץ וקיווי מצופה פירורי בצק. את הערב סיימנו מתחת לפרגולה, מאזינים לצרצרים.

אם אתם צמחונים או רק רוצים לשתות קפה הפוך משובח עם עוגיות פריכות, קפה כליל, בית הקפה הבוהמייני של תמי שוער, הוא היעד הבא שלכם. שוער, אישה יפה ומיוחדת, פתחה את המקום לפני כארבע שנים, לאחר שפרשה מעבודתה בהוראת אמנות בתיכון.

בית הקפה הוא בעצם אוהל גדול המעוצב בחמימות, עם ערב רב של שטיחים פרסיים, רהיטי וינטאג' חינניים ופינות מרבץ מזמינות. מוגשים בו, בין השאר, מטעמים צמחוניים כמו קציצות בורגול, עלי גפן וחצילים קלויים, מנות הודיות כמו מאלי כופתה, פאלאק פאניר וטאלי, סלטים, טורטיות, שייקים מפירות, משקה לאסי, מתוקים וקפה וגם בירה ויין מקומיים. בימי שישי בערב נערכות במקום הופעות אינטימיות של אמנים שונים.

בסמוך לאוהל בית הקפה זרועים אוהלים נוספים בגדלים שונים המשמשים לאירוח, בהם יורט מונגולי גדול, המיועד ל-15 אנשים, המצוי במטע זיתים. בית הקפה פתוח בימי חמישי עד שבת.

שחר גל-נור
אור אחרון יורד על מתחם וילה טול. שחר גל-נור
לישון טוב

בסמוך למסעדת טול שוכנת וילה טול - שתי בקתות האירוח היפהפיות של טל ופיני לוי. היא מקיבוץ עין גדי במקור והוא מדימונה.

היחידות המושקעות, שנפתחו לפני כשנתיים, ניצבות על גבעה נישאה, ובשני חדרי השינה והסלון יכולים להשתכן עד שישה אנשים. העיצוב שלהן נעים, עם חלונות מקומרים, ויטראז'ים וריצוף מצויר. מבעד לחלונות ניבטים עצי לימון, חרוב ואלון, שיחי מרווה ונענע. בסלון ניצב קמין גז המפיץ חום נעים.

גם המכשירים האחרים בבית אינם פועלים על חשמל. את המים לקפה מרתיחים על כיריים של גז, המים מחוממים בגז ואין כאן מיקרו או תנור. היחידות נטולות מזגן, אבל יש להן ארבעה כיווני אוויר, בנייה מבודדת, מאווררים לשעת חירום וגם בריכה קטנה להתרעננות בחצר.

בכליל יש היצע נרחב של מתחמי אירוח, אך אפשרות נוספת שכדאי לקחת בחשבון היא ניחוח הפרי במושב בן עמי: ארבע בקתות עץ ‏(שאחת נגישה לנכים‏), משטחי דשא, ערסלים בצל ערבה בוכייה, מיטות שיזוף ומתקנים לילדים.

‏גבינות בבן עמי

כעת הגיע הזמן לבדוק מה עוד יש בסביבה. היעד הבא הוא טבע עז במושב בן עמי, השוכן בסמוך לצומת כברי. שהרי אם מדברים על קולינריה מקומית, גבינות עזים גליליות הן חובה.

במחלבה של דרור בוקר מייצרים גבינה צפתית בזעתר, פטה, קממבר בפחם, ברי, סנט מור, קשקבל ביין, לבנה בחמיצות עדינה ויוגורט עזים. את כל אלו אפשר לטעום במסעדה הסמוכה לדיר ולמחלבה.

המקום הקטן והנעים מתמחה בארוחות בוקר מצוינות, שמורכבות מפלטת גבינות העזים, סלט ירקות, לחם כפרי, חביתה מוקרמת בגבינות ושתייה חמה. אפשר לקנות גם מרקחות ביתיות, זיתים, ליקר פסיפלורה ושמן זית.

שחר גל-נור
מרכז המבקרים במבשלת בירה מלכה ביחיעם. שחר גל-נור
‏יין ובירה ביחיעם

אחרי הגבינות מתעורר צורך מחודש ללגימת יין. נוסעים מזרחה לקיבוץ יחיעם, שבו ניצב המבצר המפורסם ששווה ביקור. אנחנו פנינו אל יקב עבייה, שבו יוסי יודפת מייצר יינות בלנד. הכרמים שלו, עם ענבי סירה, פטי סירה וקברנה סוביניון, גדלים בגליל העליון.

היין נוצר במבנה שבקיבוץ יחיעם, ששימש לפני כ-50 שנים אסם ייבוש טבק של סיגריות נובלס, ובו מאוחסנים הבקבוקים. הוא מייצר 4,000 בקבוקים בשנה, שמעוטרים בתוויות מיוחדות, בסדרות הקרויות "מון־A" ו"לה רוז'". ביקורי טעימות נערכים בימי שישי בתיאום מראש.

כמה צעדים מהיקב נמצאת בירה מלכה, מבשלת בירה קטנה שהוקמה לפני כארבע שנים על ידי אסף לביא, תל אביבי שניהל פאבים בעיר הגדולה עד שעבר לצפון.

בירה מלכה, שהפכה מותג מוכר וחביב גם במרכז הארץ, כוללת סדרה של שלושה סוגי בירות מסוג אייל: מלכה בהירה, מלכה אדמונית ומלכה כהה. המבשלה מייצרת כאלף בקבוקים בשבוע. הבירה אינה מפוסטרת והיא עוברת גיזוז בבקבוקים, מה ששומר על הטעם, הארומה והערכים התזונתיים.

לפני כמה חודשים נפתח כאן גם מרכז מבקרים. אפשר לתאם מראש ביקור קבוצתי בימי שישי, בתשלום, שבו תטעמו בירות ותלמדו על תהליך הייצור, העושה שימוש בשיטות מסורתיות וללא מיכון. אחת לחודש מתקיימים פה מופעי מוזיקה חיה.

עדי כץ
ממתקי אל ואליד בכפר יאסיף. עדי כץ
‏חומוס וממתקים

אמרתם חומוס אמרתם כפר יאסיף. במקום, בין צומת אחיהוד לצומת כברי, תמצאו את אבו מאהר, מסעדה עממית קטנה, שיודעי דבר טוענים שהחומוס המוגש בה עולה על זה של מתחרות מהאזור.

החומוס אכן מצוין, והוא מגיע עם פול, טחינה או בשר, לצד צלחת ירקות וכדורי פלאפל. יש גם חומוס משאושה ולבנה. לקינוח נסו את ממתקי אל ואליד: תערובת צבעונית של מגשים, העמוסים בבקלאוות, כנאפה, עוגיות מזרחיות ושאר מתוקים, המסנוורים את עיני הנכנסים למעדנייה. יש בה לא פחות מ-45 סוגי מעמולים, עוגיות לוקמאט אל ואדי, פטיר, שהוא בצק של בקלוואה ממולא בסחלב, וכנאפה מגולגלת.

המקום, שקיים כבר 28 שנים, הוקם על ידי פתחי סעיד, אמן בקלוואה קשיש שפיתח סוגים חדשים משלו ומכין עד היום בעצמו את כל הממתקים.


להזמנת גיליון היכרות של מגזין טרוולר התקשרו 03-7642122.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->