סודות של אירוסים: טיול פריחה בהר ברקן

בימים אלו מתחילה פריחתו של אירוס הגלבוע, אחד הפרחים הגדולים והיפים בישראל שסיפורו הוא גם סיפור הקמתה של החברה להגנת הטבע. טיול פריחה מעגלי לכל המשפחה במרומי הר ברקן

nrg מעריב | 25/3/2011 12:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אירוס הגלבוע הוא אחד הפרחים המרשימים בישראל. הוא נפוץ באזור הגלבוע ודרומה לו ופריחתו מתחילה מדי שנה בין מרץ לאפריל.
 
אחד הפרחים המרשימים בישראל. אירוס הגלבוע.
אחד הפרחים המרשימים בישראל. אירוס הגלבוע. גיל ברנר



אירוס הגלבוע הוא זן מסויים של "אירוסי ההיכל". אירוסי ההיכל שונים משאר הפרחים, בכך שגודל הפרח שלהם - אינו תואם את כמות הצוף הצנועה שלהם. הפרח ניחן ביופי מרהיב שאמור למשוך אליו חרקים שאמורים לאבקו ולהפרותו, אך למרות ההשקעה, אין בנמצא חרקים רבים המוכנים לאבקו.

תכונה זו, בנוסף לקטיף לא מבוקר של הפרח, כמעט הביאה להכחדתו בשנות ה-60, אך התערבותם של אוהבי טבע, שיזמו מסע הסברתי וחינוכי, ושיקום אוכלוסיית הפרחים על הגלבוע והר ברקן בעזרת האבקה מלאכותית-ידנית, שיזם פקח רשות שמורות הטבע פלטי סלע, הביאו לעלייה בתפוצתו ולהצלת הזן.

תהליך זה היה לאחת מההצלחות הראשונות של התנועה להגנת הטבע בישראל, והובילה להקמתן של החברה להגנת הטבע ורשות שמורות הטבע. בעקבות התהליך, החלה בחורף שנת 1973 נביטה גדולה של אירוסים באזור הר ברקן ובאביב – קיץ של השנה שאחרי, כיסו מאות אירוסים את ההר. לימים, נבחר האירוס לסמל החברה להגנת הטבע.





יחצ
תצפית אל הר הגלבוע. יחצ
בעקבות האירוסים להר ברקן

משך הטיול: עד חצי יום
תיאור: טיול פריחה מעגלי, מתאים למשפחות, מתאים לאופניים
מפת המסלולכאן.
 

הריכוז הגבוה ביותר של אירוסים בהר הגלבוע.
הריכוז הגבוה ביותר של אירוסים בהר הגלבוע. גיל ברנר

הר ברקן  הוא הגבוה בשרשרת הצפונית של הרי הגלבוע. התעלות והחפירות שנוכל לראות קרוב לפסגת ההר הם שריד למשלט של צה"ל מתקופת מלחמת השחרור. הר ברקן מהווה אזור מעבר בין הים התיכון לערבה ורכסו - שאינו מיוער, משמש כנקודת תצפית מצוינת. כאן נוכל גם למצוא את הריכוז הגדול ביותר של אירוסים בהר גלבוע.

המסלול: 

את המסלול נתחיל בחניון בפסגת הר ברקן, במסלול מסומן באדום המתחיל מתחת למגדל התצפית. עם השביל, נמשיך דרומה אל מפגש שבילים (5), שממנו נמשיך במסלול הירוק. זהו שביל האירוסים ולב ליבה של השמורה. נמשיך ללכת לכיוון דרום עד לחניון האירוסים (6), שם נמצא ליד שלט של רשות הטבע והגנים קבוצת אירוסי גלבוע
צהובים (לבקנים)- היחידה שנותרה בשטח.
עם ההגעה לכיוון מערכת שולחנות הפיקניק, נחצה את כביש הגלבוע  ממערב למזרח, ונעבור על פני מעבר בקר. המשך הדרך הוא מסלול עפר הפונה לכיוון מזרח ומתעקל בכיוון דרום- מזרח (7). לאחר כ-500 מטר נמצא מצבה לזכרו של פלטי סלע - האיש שהשיב את האירוסים אל הגלבוע.

המסלול באדיבות מומחי אתר טיולי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->