היסטוריה ממשית

במורדות הר צייד בנגב נמצאת עיר נבטית מהמאה הראשונה לספירה שנותנת למבקרים הזדמנות להרגיש כמו ראש עירייה לרגע. דובי זכאי מסייר בממשית וגם יוצא למסע על גמל

דובי זכאי | 24/2/2011 10:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כביש ארוך וצר פולח את גבעות המדבר ומוביל את הבאים אל העיר הנבטית ממשית. זוהי עיר ללא תושבים שנשארה נטושה מאז המאה השביעית אז החריבו אותה הכובשים המוסלמים. הכביש עובר מעל הגבעות ובאחת נגלים מבני אבן בגוון אדמה הנחים במורדות הר צייד לא רחוק מדימונה. עיר שלמה רק ממתינה למבקרים שיפיחו חיים בהיסטוריה של המדבר.

ממשית נבנתה במאה הראשונה לספירה ושיא תפארתה היה במאה השנייה. היא נחרבה לראשונה ברעידת אדמה ב-363 שוקמה על ידי הרומאים ונהרסה שוב כעבור כ-300 שנה . הרומאים קראו בזמנו לעיר "ממפסיס" בצליל המזכיר את השם "ממשית" והמוסלמים שינו את שמה ל"כורנוב".

העיר ממשית הייתה נקודה חשובה ב"דרך הבשמים" שהוכרזה ב-2005 כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו. במפת מידבא פסיפס מדהים על רצפת הכנסייה בעיר מידבא בירדן היא מופיעה כחלק מארץ ישראל.

בגן הלאומי ממשית אפשר ללמוד על העושר התרבותי של הנבטים ושל הכובשים אחריהם. הבתים במתחם הוקמו במאה השנייה ואלה היו בתים מפוארים כנראה בתי עשירים. בתקופה הרומית המאוחרת במאות השלישית והרביעית נבנתה חומה מסביב לעיר ובתוכה נבנו שתי כנסיות מעוטרות בפסיפסים. עד היום נמצאים במרכז המתחם הרי אבנים מסותתות.
דובי זכאי
ממשית. עיר שלמה שמחכה למבקרים. דובי זכאי
המולת השוק

כבר ב-1956 נערכו חפירות בדיקה ראשונות במקום וכעבור שנה הסתערו על האתר משלחות חוקרים מטעם האוניברסיטה העברית ורשות הגנים. הם חשפו עדויות על חיי הנבטים והשלימו את התמונה של דרך הבשמים. בנוסף החוקרים שחזרו חלק ממבני האבן העתיקים שחזור שנותר עד היום ומסומן בקו לבן כדי להבדיל אותו מהבנייה המקורית.

תוך כדי הליכה ברחובות של ממשית אפשר לעצום עיניים ולחזור למאה הראשונה לספירה. המדבר נוהג כימים ימימה ועוזר לנו להרגיש כמו אז הוא עדיין מעלה אבק וברקע ממשיכים לעלות קולות הגמל המחזר אחרי הנאקה.

אנחנו עוברים כמו הנבטים מבעד לשער הכניסה אותו בנו מחדש הרומאים וממשיכים להמולת השוק ליד בית המבנים. תאמצו עוד קצת את הדמיון ותוכלו לראות את השיירה

שהגיעה זה עתה עטופה באבק המדבר וסוחריה פורקים את המשאות מהגמלים כשהמולת הקונים מתקרבים לראות מה הם הביאו עמם.

משם נכנסים לבית מגורים בן שתי קומות שמרכזו ניצבת חצר גדולה עם כד מים ואזור לקשור בו את הבהמות. עמודים וכותרות מסוגננות פיארו והחזיקו את גג הבית ויש כאן אפילו דוגמה לארון קיר עתיק שהיה למעשה תאים שנבנו בקירות.

ממשיכים לכנסייה המערבית ששוחזרה ובאולמה המרכזי נמצא פסיפס מעוטר בדגמים גיאומטריים ובכתבי קודש. מכאן הדרך מטפסת לשביל תצפית על נחל ממשית שחצב את דרכו באדמת המדבר והתאחד עם נחל חתירה.

אם תחדדו את המבט תגלו במערב את מיקומם של שני סכרים שבנו הנבטים רק הסכר התחתון נשאר וגם עדות למפעל המים מהתקופה הרומאית.

גן לאומי ממשית פתוח לסיורים בתשלום. כל מבקר מקבל דפדפת ובה שרטוט של הרחובות באתר. 08-6556478.

דובי זכאי
חוות הגמלים בנגב. דובי זכאי
חוות הגמלים

סמוך לכניסה לכביש המוליך לממשית מתפצלת הדרך שמאלה לכביש קטן שמוביל לחוות הגמלים בנגב. את החווה מנהל אריאל אולמן ביחד עם אשתו.

אריאל הוא אחד המומחים המובילים בחיי המדבר בחיי הבדואים ובגידול ואילוף גמלים. כבר שנים שהוא מחזיק כאן אתר לחובבי השקט והשלווה. בין צמחיית המדבר פזורים בחווה מבנים קטנים לאורחים שרוצים להתרחק מקולות העיר ולנפוש תחת כוכבי השמיים.

מהחווה יוצאים למסעות על גבי גמלים אל המדבר רוכבים על גמלים לומדים כאן להכיר את האוכל המקומי ואת צניפת הגמל. כאן יש גם תחנה של "שביל ישראל" בה הצועדים יכולים לעצור לאכול ולהתקלח. מסלולי ההליכה שיוצאים מהחווה מגיעים לנחל ממשית למישור ימין ולעין יורקעם.

חוות הגמלים בנגב, 08-6552829.

dubiz@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->