כך תעשי כסף: הטיפים של אודטה
נכון שכסף משלך אינו הפתרון לכל, אבל הוא נותן חירות אישית. אז איך תייצרי לעצמך הרבה מזומנים ועל הדרך גם עוצמה נשית. לגזור ולשמור
וכאן, מבחינתי, נכנסת לתמונה מיכל ליבנה, מומחית אדירה להעצמת נשים דרך הקניית ידע כסף, ומחברת רב המכר "בורסה, יקירתי" (בהוצאת מטר). במשך שנים הייתה לה מערכת יחסים מורכבת ומסובכת עם הכסף שלה. היא נולדה בקיבוץ, לאם שממש תכנתה אותה נגד כסף. "המשפחה שלנו מגשימה את ערכי הציונות הסוציאליסטית וכסף זה פויה", העבירה לה את האבוקה האידאולוגית.
מיכל עזבה את הקיבוץ בחוסר כל, ושנים היא חיה עם "מפלצת המינוס" הקבועה והריבית הרבעונית הרצחנית, שכל שלושה חודשים נגסה בה ביס עצום. יום אחד, בחורף 1994, בעלה
במשך שנים היא למדה כל מה שאפשר לדעת סביב המילה "כסף", עד שנמחקו לה הקבצים הישנים מהקיבוץ. כיום היא מלמדת נשים בסדנאות "הפיקניק הפיננסי" שלה כיצד להקים, לבנות ולנהל את ההון העצמי שלהן בבנק, כדי להגיע לעוצמה עם חירות פיננסית. "כל אישה צריכה שיהיה לה הרבה כסף בבנק", אומרת מיכל. וכן, גיברת זליבנסקי הצינית, תתפלאי, זה בהישג יד אם יודעים איך, ומיכל מלמדת את זה ביג טיים.

היא נותנת לנשים תשובות לשאלות שמטרידות אותן במשך שנים רבות, מפני שאף אחד לא לימד אותן כסף: "האם את יודעת כמה כסף יש לך? היכן הוא נמצא? מי מנהל אותו? מתי הוא פנוי? האם את מנהלת את הכסף שלך בתבונה, על פי תוכנית? האם את מובילה או מגיבה? לאן פנייך בחיים? כמה כסף את צריכה לחלומות שלך? האם יש איזה ברז פלאים שיכול להזרים עוד כסף לשגרת החיים שלך חוץ מהמשכורת או ההכנסה? היכן הברז הזה?".
זו גם הסיבה שהיא כתבה את "בורסה, יקירתי". "רציתי שנשים יגלו את נפלאות הבורסה ולא יפחדו ממנה. רציתי שיגלו את ברז הפלאים הזה", היא אומרת. "אני פוגשת מאות נשים שקראו את הספר ובאות לסדנאות שלי. הדבר הראשון שאני שואלת את כולן הוא: את יודעת כמה כסף יש לך, ומה סך כל ההון העצמי שלך? את יודעת כמה כסף יש לך בבנק? בפנסיה? בביטוח המנהלים? בקופת הגמל? בקרן ההשתלמות? מה שלומך הפיננסי? אף אחת לא יודעת את כל התשובות. נדירות יודעות חלק מהן".
"כל אישה צריכה להכיר את הכסף שלה בשלושה חלקים", אומרת מיכל, "כמו בצבא: אחת, כמה כסף יש לך? שתיים, היכן הוא נמצא? בבנק? בפק"מ? בתיק ניירות ערך שאת מנהלת, או בתיק מנוהל על ידי בית השקעות? הכסף בארץ? בחו"ל? שלוש, מתי תצטרכי את הכסף שלך? האם הוא נזיל? האם הוא יספיק לך? האם יש לך תוכנית? האם את רואה קדימה? האם יש לך 'מחסן צונאמי'? כסף לשעת חירום, לצונאמי האמיתי של החיים? כל אישה חייבת שיהיה לה מאגר כספי לקיום של לפחות שלושה חודשים אם חס וחלילה יהיה מצב קיצון, עד שהחיים יחזרו למסלולם.
"ואז כולן עונות לי: 'אני יודעת שאני מזניחה את זה. אני לא מתמודדת עם הניירת. אני לא מבינה'. או 'אני בכלל לא פותחת את המעטפות. אני לא מצליחה להשתלט על זה'". ואלה אכן מילות המפתח: "להשתלט על זה". אנחנו צריכות וחייבות ללמוד להשתלט על זה, כי חוכמת הכסף היא כבר עניין קיומי. מפני שכל תהליך החקיקה בכנסת הוא נגדנו. זוכרים את ויקי קנפו? זה היה לפני שבע שנים. היא הלכה ברגל ממצפה רמון לירושלים כי ביטלו את קצבאות הביטוח הלאומי לחד הוריות. ביטלו אותן בהצבעה דמוקרטית בכנסת. והתהליך הזה נגדנו ממשיך. המחוקקים באים ואומרים לנו: "מצטערים מאוד, אין לנו יותר כסף. תדאגו לעצמכן".

כותבים תוכנית. לטווח קצר-לשנה מהיום, לטווח בינוני-לעד חמש שנים מהיום, ולטווח ארוך-לעד עשר שנים מהיום. ומפסיקים לפחד מהשקעות בבורסה כי בורסה זו שפה, ופשוט לומדים אותה. מתייחסים להשקעות ברצינות, גם אם הן תהיינה בסכומים קטנים. בבנק הבינלאומי, וזה רעיון חדשני ומקורי ביותר, ובקרוב (אחרי קבלת האישורים המתאימים) בכל הבנקים, אפשר לקנות כל חודש מוצרי בורסה במנות קטנות של 500 שקל. ופרוטה לפרוטה - בסוף מאה.
לא "משחקים/מהמרים בבורסה", אלא "משקיעים בבורסה". כל הסיפורים האלה על אנשים שהפסידו את כל הירושה בבורסה מספרים על הדיוטות שנכנסו למשחק בלי לדעת את רזיו וחוקיו, וחשבו שזה קזינו. אלא שזה ממש לא המשחק שאותו מלמדת מיכל.
"מתייחסים לניהול הכסף כחלק מהשגרה", אומרת מיכל. "תיק ניירות ערך אחד בסניף בנק אחד. ולומדים את זה כמו שלומדים נהיגה. ממש לומדים להשתלב בתנועה. להיכנס ברוקח. לצאת בהלכה. כל המידע נגיש באינטרנט בחינם. אנחנו רק צריכות ללמוד למצוא אותו ולהשתמש בו לטובתנו. לתמיד. לא משנה איך שנסובב את העניינים - אהבה, משפחה, ילדים, קריירה - לכל זה אנחנו צריכות הרבה כסף. לכן, כל אישה צריכה שיהיה לה הרבה כסף בתיק ניירות ערך בבנק. תיק ניירות ערך בבנק הוא המאבטח האישי שלך, החוסן האישי שלך, ואחד הכלים המופלאים ביותר שיעניקו לך עוצמה".
לפרטים נוספים: www.Michallivne.com