תרבות בעלייה: עונת התרבות הירושלמית תיפתח במאי
בתים פתוחים, קונצרט בבית סוהר הסטורי ואמנות בשוק מחנה יהודה. ירושלים מתחילה לפרוח באביב, עם עשרות אירועי תרבות ושפע של עשייה אמנותית ששווה לעלות בשבילם בעליות המפורסמות. נועה סטרלינג יצאה לשטח וחזרה עם הבשורה: יש למה לחכות
בסיור עיתונאים שהתקיים לפני כשבועיים, נחשפה יוזמה מעניינת, אחת מיני רבות שקורמות גידים בעיר הבירה – עונת התרבות בירושלים, שתיפתח במאי 2011 ותימשך לאורך שלושה חודשים, בניצוחם של איש התרבות איתי מאוטנר ונעמי פורטיס-בלוך, מנהלת להקת בת-שבע לשעבר, כיועצת אסטרטגית. את המימון והיוזמה סיפקה קרן שוסטרמן ישראל, לצד תורמים נוספים.

זו אינה השנה הראשונה שבה מתקיים ניסיון לפעילות אמנותית שמחברת בין הרחוב ובין התרבות הגבוהה, הממסדית. אירועי "באלבסטה" שהתקיימו בשוק מחנה יהודה בשנה שעברה, ובמסגרתם השתלבו אמנים בין דוכני הירקות, הבשר, הדגים ושאר מטעמים בשוק הריחני, והציגו מיצבים, מיצגים ושלל יצירות, סימנו את הפיילוט לעונה שתיפתח במאי.
גם אירועי "מתחת להר", שיתוף פעולה בין בית הספר לתיאטרון חזותי, המעבדה – מוסד מוכר לירושלמים חובבי תרבות ומוסררה מיקס, שהיווה את הצד האלטרנטיבי יותר של פסטיבל ישראל הממסדי, גרמו למארגני העונה התרבותית לחשוב שיש כאן בסיס מוצק לפעולה. השנה, ישולבו אירועי "מתחת להר" באירועי העונה ויתקיימו בחודש יוני.
"האירועים האלה ממחישים את הכיוון הכללי שאנחנו הולכים אליו", אומר מאוטנר. "יש כאן שפע של עשייה תרבותית, והיינו רוצים לכוון אליה זרקור. המטרה שלנו היא לייצר שיח תרבותי ייחודי שנובע מהעיר עצמה וממעמדה יוצא הדופן".
אחד הפרוייקטים המסקרנים ביותר בעונת התרבות, הוא פסטיבל "בתוך הבית" שיתקיים במהלך חודש יוני בניהולה האמנותי של דפנה קרון. בבתי האבן המוכרים יותר והמוכרים פחות של שכונת טלביה הירושלמית, בתים בהם מתגוררים אנשים פרטיים, יתקיימו ערבי תרבות, ששואבים את השראתם מסלוני התרבות האירופאים של תחילת המאה ה-20.
בבתים, שנבחרו בזכות האיכויות הארכיטקטוניות והסיפורים שמסתתרים בין קירותיהם, יתארחו אמנים מתחומים שונים – ממוזיקה ועד צילום. האורחים יוכלו להתארח בסלון הבית ולצפות בהצגה, במופע מוזיקלי או להשתתף בשיח תרבותי.
"המונח 'בית בירושלים' הוא מונח מאד מאד מעניין", מסביר מאוטנר במהלך הסיור, "אנחנו רוצים טיפה להדהד חזרה לסלונים התרבותיים שהיו באירופה, אולי זה קשור גם למגמה הבינלאומית של לא לראות את
מגדל דוד הוא עוד תחנה בעונת התרבות. בתוך הקישלה, בית הסוהר העות'מני שעובר בימים אלו שיפוץ ושחזור כדי שיוכל לאכלס את הקהל תתארח רביעיית המיתר השבדית ה-Flesh quartet, שתבצע את יצירתו הנודעת של המלחין היהודי-אמריקאי פורץ הדרך סטיב רייך, Different trains.
את הרביעייה, שתופיע בתוך הקישלה, היום פינת חורבות נחבאת אל הכלים בתוך מתחם מגדל דוד ובקרוב, משיגמרו השיפוצים, חלל תצוגה מכובד, ילוו עבודות וידאו-ארט שיוצגו על קירות בית הכלא, הבנויים אבן ירושלמית כבדה. לצדם, תוקם במקום תפאורת זכוכית מרהיבה. חלל הקישלה, שיארח את הקונצרטים לאורך חודש יולי, יוכל לאכלס כ-120 אנשים.

במוזיאון ישראל המתחדש יתקיים ביולי, במסגרת העונה התרבותית, הערב "נקודת מגע". זו הפעם השנייה בה מתקיימת היוזמה האמנותית הזו, בה נפגשים האמנים בעת ליל עם עבודות המוצגות במוזיאון, ויוצרים איתן דו-שיח מסקרן. בשנה שעברה, השתתפו בפרויקט אמנים כמו רננה רז, דוד פולונסקי, חיים באר ואתי אנקרי. רשימת היוצרים שישתתפו השנה בפרוייקט, שמנוהל אמנותית על ידי ניר טורק, תפורסם לקראת פתיחת העונה.

"הזמנו שורה של יוצרים, מרננה רז ועד שלמה גרוניך, כל אחד מהם סייר בתוך הקמפוס החדש של מוזיאון ישראל ובחר את היצירה שהכי מדברת אליו, את אותה תחושה של היצירה שמדברת אליך כיוצר הם לקחו חזרה לסטודיו שלהם ועמלו במשך כמה שבועות וכמה חודשים כדי לייצר תגובה, נקודת מגע בין היוצר ובין היצירה שמוצגת".
פרויקט נוסף של מוזיאון ירושלים, הפעם בשיתוף עם פסטיבל ישראל והאקדמיה למחול, הוא אירוח של להקת המחול של מרס קאנינגהם, מגדולי המחול של המאה ה-20.
להקת המחול של קנינינגהם, שפועלת בניו-יורק, תגיע ארצה בתחילת יוני לשתי הופעות כחלק מה"Legacy tour", סיבוב ההופעות האחרון של הלהקה, שבסוף 2011 תחדל מפעילות. בערב הראשון, שיתקיים בתיאטרון ירושלים, יוצגו קטעים מתוך הרפרטואר הרחב של הלהקה, שפועלת כבר שישה עשורים. בערב השני, יתארחו הרקדנים בגלריות של מוזיאון ישראל.
באלבסטה, אותה ירושה מוצלחת מעונת התרבות של שנה שעברה, תחזור גם ביולי 2011. שחקנים, מוזיקאים, אמנים פלסטיים ויוצרים רב תחומיים יציגו את עבודותיהם בין דוכני שוק מחנה יהודה, שיחגוג השנה 150 שנה להקמתו. אירועי באלבסטה יתקיימו בכל יום שני במהלך יולי 2011.

בריכת הסולטן תארח ב-28 ביולי את התזמורת הפילהרמונית בניצוחו של זובין מהטה, שחוגג 50 שנה לביקורו הראשון בישראל. לציון המאורע, תגיע ארצה זמרת האופרה רנה פלמינג, שזכורה כמי שהנעימה בקול הסופרן שלה, את אוזני הצופים בטקס ההשבעה של ברק אובמה. לצד פלמינג יתארח במופע גם הטנור מרצ'לו ג'ורדני.
לקראת עונת התרבות, הגיע גם המוזיקאי והאמן הרב-תחומי קותימאן לירושלים. הוא לקח מצלמה וסייר בעיר, תיעד את ירושלים שלו ויצר את העבודה "my trip to jerusalem", יצירה מוזיקלית בת שתי דקות שמלווה בקליפ ססגוני שמשקף את ירושלים של קותי – צעירה, מבוגרת, מסורתית, חדשנית. הקליפ התזזיתי נוצר במיוחד עבור עונת התרבות, וילווה את האירועים.
אירועי תרבות נוספים ייחשפו ככל שתתקרב שעתה של עונת התרבות, תוך ניסיון בלתי פוסק של מאוטנר ופורטיס לפגוש, להכיר, לשמוע מאמניה הצעירים של ירושלים, אלו שלא תמיד זוכים לתמיכה ולמקום להציג את יצירותיהם.
ולנו, מי שאוהבים את ירושלים ואוהבים לצרוך בה אמנות, נותר רק לקוות שזו לא תהיה העונה האחרונה.