ט"ו בשבט הגיע: אז מה כדאי לשים בצלחת?

הגיעה השעה של הפירות היבשים. רק לא לשכוח שלצד כל היתרונות התזונתיים, יש לשים לב גם לקלוריות הרבות

אלה הר-נוי | 19/1/2011 13:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחר (ה') זהו יומו של ט"ו בשבט והפירות היבשים מציצים מכל פינה. ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב, מתריעה כי "לפני ששולחים את היד מלוא החופן לצלחת, כדאי לזכור כי בתהליך הייבוש מאבדים הפירות את מרבית הנוזלים ולכן תכולת הסוכר שבהם עולה משמעותית".
מה עדיף מהפירות היבשים?
מה עדיף מהפירות היבשים? צילום: פלאש 90

"חשוב לדעת, כי פירות יבשים עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות ולהתקפי קצרת באנשים הסובלים מרגישות", סיכמה רז.

אבל למרות ערכם הקלורי הגבוה, ד"ר רז מוסיפה כי הפירות היבשים עדיפים על נשנושים אחרים כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים. הסיבה היא, שנוסף על טעמם המשובח, לפירות היבשים תכונות חשובות רבות כמו תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן ועוד.

איך אפשר לעשות את זה בריא יותר?

בלי תוספות: קיימים פירות יבשים טבעיים (כמו צימוקים, שזיפים ומשמשים), שלהם סגולות תזונתיים. ישנם גם פירות מסוכרים (פפאיה, אננס ובננה), שהם יותר ממתקים מאשר פירות. "רצוי להימנע גם מאכילת פיצוחים מצופים בסוכר ולהעדיף כאלה טריים וללא קלייה, טיגון או טיבול", מסבירה עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז הרפואי סורוקה. "פיצוחים מומלחים מכילים כמויות גדולות של מלח, ומומלץ לאנשים המוגבלים בצריכת מלח להימנע מאכילתם".

רחצו את הפירות: "מאחר שאיננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות היבשים למכולת שלנו, כדאי מאוד לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה", אומרת ד"ר רז. "מומלץ לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים. זה יהפוך אותם לא רק לנקיים, אלא גם לרכים ומתוקים יותר".

אורגני עדיף: מומחי מכון התקנים מסבירים שכדי למנוע את קלקול הפירות היבשים ובמטרה ליצור מראה רענן, היצרנים מוסיפים להם חומרים כימיים שונים דוגמת גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר), שמן פרפין (להברקה), תמיסה אלקלית ותחליב שמן (לייבוש הפרי). לעומת זאת, הפירות היבשים האורגנים לא מכילים תוספים.

גופרית דו חמצנית בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (באוכלוסייה רגישה). לכן, קיים תקן ישראלי המציין את תכולת החומר המרבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים שזיפים ותאנים 2,000 מ"ג לק"ג, בננות 1,000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים 500 מ"ג לק"ג.

בבדיקה שנערכה במכון התקנים הישראלי לנוכחות החומר במשמשים, תאנים ובננות נמצא כי כמות ה-SO2 במשמשים גבוהה בכ-20%-30% מעל המצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור, לעומת המשמש האורגני שבו כמות ה-SO2 זניחה. כמות ה-SO2 בבננות ובתאנים תאמה למצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור.

זהירות עם הילדים: חנק הוא סיבת המוות השנייה מבין תאונות הבית והפנאי בילדים בגילאי 17-0. הוא גם הגורם ל-5.3% ממקרי המוות בגין היפגעות בלתי מכוונת.

מיכל זוהר שמשי, רכזת שלוחת בטרם במרכז הרפואי סורוקה, מבהירה כי אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה. הם עלולים לגרום לחנק, וכך גם פירות יבשים כמו צימוקים, אגוזים ותאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.

צחצחו שיניים: בשל תכולת הסוכר הגבוהה ודביקותם הגדולה של חלק מהפירות היבשים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת, כך שמומלץ לצחצח שיניים לאחר אכילתם.

מה בצלחת?

צימוקים: 100 גרם צימוקים מכילים כ-250 קלוריות, כ-1.5 גרם ברזל, כ-500 מ"ג אשלגן וכ-5 גרם סיבים. "הענבים, מהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד הזנים האדומים, מכילים חומרים טבעיים הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות", מסבירה ד"ר רז. "לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם, לסייע במניעת מחלות לב והוא אף בעל תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסוימת של קוורצטין, אך תכולתו לא נבדקה בהם".

תמרים: 12 תמרים מכילים כ-275 קלוריות, 650 מ"ג אשלגן ו-2 גרם סיבים. "תמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים", מסבירה ד"ר רז. היא ציינה גם כי תמרים מכילים את החומר טיראמין, העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים.

תאנים: חמש תאנים יבשות מכילות כ-260 קלוריות, 5 גרם סיבים, וכ-750 מ"ג אשלגן.

"למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, התאנים מהוות מקור טוב למגנזיום, אשלגן, סידן, ברזל וסיבים", מפרטת ד"ר רז. "תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים בקרב אנשים רגישים".

שזיפים יבשים: שזיפים יבשים מכילים ריכוז גבוה של סוכר - 5 שזיפים יבשים מכילים כ-115 קלוריות. "שזיפים יבשים מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. הם מכילים גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצה B", אומרת ד"ר רז ומוסיפה כי שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים ונוכחות חומרי איסטין, להם השפעה משלשלת.

פיצוחים: "ישנן 45 קלוריות בשלושה אגוזי פקאן, שלושה אגוזי מלך או בשתי כפות של גרעיני חמניות, אבטיח ודלעת", מפרטת בן אהרון. "מומלץ לא להגזים באכילת פיצוחים כדי למנוע עלייה במשקל".

מתוך הרשת החברתית-בריאותית כמוני www.camoni.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים