עושים רוח: בחלומות שלכם

לעיתים הם מגיעים כדי לעזור לנו להתנקות, לעיתים במטרה לרפא או להעביר לנו מסרים מאנשים רחוקים ולעיתים הם משמשים כנורת אזהרה מפני העתיד. כך או כך, לפי הקבלה יותר ממומלץ להקדיש להם תשומת לב. יהודית שמר על ארבעה סוגי חלומות

יהודית שמר | 10/1/2011 9:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: טלי קורין
בקבלה החלום מדומה למכתב, ועלינו להקדיש תשומת לב לכל פרט בו, משום שזהו מסר מלמעלה צילום: טלי קורין

כשאנו מתחילים את תהליך ההיכנסות פנימה, מנסים לברר מה גורם לנו אושר או מדוע איננו מאושרים, נקבל לאורך כל הדרך עזרה באמצעות אינספור מסרים. אחת הדרכים הטובות ביותר היא באמצעות החלומות, משום שבמצב זה אנו לא בשליטה והתהליך יכול להתבצע ללא כל הפרעה ומאמץ מצדנו. לדעתי, כדי לחזק את עצמנו בדרך, רצוי מאוד לרשום כל חלום שאנו חולמים, אפילו פיסת מידה קטנה שווה הרבה.                                                                      

הקבלה היהודית דנה רבות בשינה בכלל ובחלומות בפרט, ועד כמה תהליך זה חשוב לבריאותינו הפיזית והנפשית וכן כמדריך לחיים. נאמר שאם

לא היינו ישנים וחולמים, הרי שלא היינו מסוגלים לחיות. הגוף והנשמה לא היו עומדים בעומס של היומיום ללא ריפוי זה.

בקבלה מחולקים החלומות לשני סוגים: הסוג הראשון נחלם בתחילת הלילה, ובו החלום מטפל בתת מודע שלנו, שאליו נכנסים כל החרדות והפחדים שחווינו במשך היום.
הסוג השני נחלם לפנות בוקר, ובו אנו מקבלים מסרים ואזהרות לעתיד לבוא. לסוג זה קיימים שלושה מאפיינים והם: חלום שחברך חולם עליך; חלום שבו מופיע אדם יקר לך אשר איננו בין החיים; חלום אשר חוזר שוב ושוב. לחלומות אלה כדאי להתייחס מאוד ברצינות, לנסות לזכור ולכתוב אותם, אחרת הם הולכים לאיבוד וחבל

המנקים

לאחר קריאת חלומותיי אינספור פעמים גיליתי די בבירור ארבעה סוגי חלומות שונים שחזרו על עצמם, בתכנים שונים כמובן.
הסוג ראשון (שהיום, בדיעבד, אני מסוגלת לנתחו) הוא מהסוג שאני נוהגת לכנותו 'ניקוי'. כידוע, החלומות 'מדברים' אלינו באופן סמלי ועלינו לנסות לפענחם בהתאם לעולמנו ולהכרת עצמנו והסובב אותנו. הכוונה בחלומות מסוג זה היא ל'ניקוי' של תת המודע, אשר בדרך כלל כל דבר שקשה לנו ואנו לא מעוניינים להתמודד עמו נכנס לשם.

 

בחלומותיי ביצעתי עבודות ניקיון רבות
בחלומותיי ביצעתי עבודות ניקיון רבות צילום: לע''מ
בחלומותיי גיליתי עולם ומלואו, ובעיקר גיליתי שההאזנה לתת המודע שלי עוזרת לי להתנקות מדברים לא רצויים ולהכיר את עצמי טוב יותר. תת המודע שלנו משמש מעין 'פח אשפה', שהנפש משליכה לתוכו דברים שאינה רוצה להתמודד עמם. אך ה'אשפה' הזאת אינה מתכלה ואינה נעלמת סתם כך. היא נותרת חבויה ומצטברת בפינות אפלות של נפשנו, ועלינו לנקות אותה ולהיפטר ממנה באופן אקטיבי.

בחלומותיי ביצעתי עבודות ניקיון רבות - פשוטו כמשמעו, חלמתי שאני מנקה, ממרקת ומשפשפת - והמלאכה הקשה הזאת השרתה עליי עייפות בריאה. הסמליות שב'עבודות הניקיון' שעשעה אותי מאוד, מפני שאני טיפוס שאוהב סדר וניקיון סביבו, והחלומות כמו סייעו בידי לבצע זאת מבפנים. כך ישנתי טוב יותר והתעוררתי רגועה ושלווה.

אם נהיה כנים בתהליך הפנימי שלנו, הרי שזה יופיע בחלומות. לא להיבהל כשאנו חולמים חלומות 'סיוטיים', כי לרוב משקף הדבר את הפחדים והחרדות שלנו. וטוב שכך, כי בדרך זו מפרקים הגוף והנשמה את כל העומס שהצטבר במשך היום ונטענים מחדש בכוחות חדשים. בקבלה נקרא הדבר 'חסד' שהבורא נתן לנו, אחרת לא היינו מסוגלים לשרוד יום אחר יום עם החרדות שבתוכנו. לפיכך, כל לילה אנו 'מתנקים' ולמחרת מתחילים יום חדש גדוש בכוחות מחודשים.
אני מאמינה שתת המודע בוחר לו כל מיני אמצעים כדי לסייע לנו להתנקות ולשחרר לחץ. אחד מהם, אשר עבורי עבד בהצלחה, הם החלומות. מדהים איזו עזרה אנו מקבלים מדי לילה על ידי החלומות.

המרפאים

בד בבד עם תהליך 'הניקוי' בחלומות התרחש דבר מופלא נוסף, וזהו הסוג השני של החלומות - 'חלומות מרפאים'. עד שלא חוויתי זאת כלל לא האמנתי שייתכן כדבר הזה. היו חלומות של כיף, שלווה ושמחה, וכשהייתי מקיצה מהם חשתי תחושת בריאות יתרה (יחסית). כאבים שסבלתי מהם בעבר באופן די קבוע, כגון כאבי ראש וכאבי מחזור נעלמו בהדרגה.
הדבר כה הפתיע אותי, שחזרתי לקרוא בחלומות אלו שוב ושוב כדי לבחון מה היה שם שריפא אותי. המסקנה הנדרשת היתה: השמחה שחוויתי בחלום. ואפשר בהחלט לומר שזהו מפתח נוסף לבריאות הנפש. השמחה מרפאת אותנו.

בקבלה, ובכלל ביהדות, מדברים ללא הרף עד כמה חשוב 'להיות בשמחה'. זהו למעשה המפתח לכול - לבריאות ולהצלחה בחיים. לא שהתחלתי לרקוד משמחה למחרת חלומות אלה, אבל בתת המודע נרשם הדבר ומשם עבר למודע, שזה הרבה יותר חשוב ומועיל. הדבר הוכיח לי עד כמה חשוב נושא השמחה ועד כמה עלינו להיות שמחים, גם אם לעתים דורש הדבר מאמץ על. ואפילו אם עלינו לעשות זאת לעתים בצורה מלאכותית, לא להתייאש: השמחה תהפוך לבסוף לשמחה אמיתית.


הטלפתיים

הסוג השלישי: 'חלומות טלפתיים' - חלומות אשר אנו חולמים על אנשים אחרים. אנשים רבים חולמים על קרובי משפחתם או על חבריהם, אף שהם נמצאים במרחק רב ולא מקיימים עמם קשר יומיומי. גם אני חולמת מעת לעת חלומות מסוג זה ובהם אני 'מתעדכנת' בכל הנוגע למתרחש בחייהם של האנשים היקרים לי.
 

בחלומותיי הופיעה אמי והראתה לי את מה שקרה לי כשלוש שנים לאחר מכן
בחלומותיי הופיעה אמי והראתה לי את מה שקרה לי כשלוש שנים לאחר מכן צילום: חגית אלמקייס

בתקופת החיפוש הפנימי שלי, כשלא היתה בי די מוטיבציה לשמור על קשר רציף עם חבריי, חלומותיי היו אלה ששימרו את הקשר הזה וזו היתה תחושה מופלאה. תרומתם של חלומות מסוג זה היא גם מעשית: אם ניתן בהם אמון ולא נתעלם מהמסר הטמון בהם, הרי שנוכל לפעול על פי ההנחיות והרמזים החבויים בהם. לשם כך עלינו להפעיל את הראש, במקום לבטל כלאחר יד את התובנות שהוליד החלום, ולעזור ליקרים לנו במידת האפשר.

ואמנם, כשהייתי בארצות הברית חלמתי חלום מוזר על אחת מחברותיי הטובות שחיה בישראל. תוכן החלום: שהינו בביתה ובעלה הכין לנו ארוחת הערב. בתום הארוחה הוא ניקה ופינה את כלי המטבח, ולאחר מכן לקח את המקרר ויצא את הבית. שאלתי אותו 'מדוע אתה מוציא את המקרר? הרי יהיו פה עוד ארוחות רבות...?'

חלום זה הפחיד אותי והבנתי שמשהו מתרחש עם חברתי בענייני הזוגיות, וזאת מפני שהמקרר מסמל בעיניי מזון וגם פרנסה. החלום כמו הבהיר לי שחל משבר בחיי הזוגיות של חברתי, וכששוחחתי עמה אכן התברר לי שהיא בעיצומם של תהליכי גירושין.
חלומות מסוג זה לימדו אותי שקיים ממד אחר שבו אנו מחוברים ומקושרים לאחרים, וכתוצאה מכך אנו יכולים לעזור זה לזה במציאות הקשה שבה אנו חיים. כדי לראות זאת נדרשת אמונה ופתיחות, ואז אולי נצליח להגיש עזרה גם לאחרים באמצעות חלומותינו. עבורי זו היתה מתנה אדירה לגלות שהקשר החזק עדיין נמשך, ולו גם דרך חלומות.

המתריעים


הסוג הרביעי הם 'חלומות אזהרה', שבאים להורות לנו את העומד להתרחש בעתיד. כשחלמתי אותם ממש לא הבנתי את פשרם (מי יודע, אולי בזמנו כלל לא הייתי צריכה להבין אותם?), אבל כשהתגשמו כעבור זמן - הייתי מזועזעת. לא הבנתי איך זה קרה, ונכנסתי לדילמה, כי לא ידעתי מה לעשות עם הידע הזה. אם בזמנו הייתי מבינה את העומד להתרחש, האם הייתי יכולה לפעול ולשנות את הידע הזה? אז מה הדבר אומר, שמזהירים אותנו כדי שנתקן את דרכנו ונתכונן לעתיד ונשנה אותו? או שהאזהרה באה כדי להכין אותנו לקראת העתיד, והיא נשתלת בתת המודע רק כדי שלא נהיה מופתעים לגמרי כשזה קורה ולא ניכנס לטראומה מיותרת?

באותם ימים לא הבנתי או עדיין לא הייתי מוכנה לקבל הדרכה דרך החלומות. כיום אני מתייחסת לחלומות מהסוג הזה ביראת כבוד וכמדריך יקר ערך לחיים. ושוב, לא נזכור את החלומות אם לא נרשום אותם. ככל שנרשום יותר נזכור יותר, וכך נקבל יותר ויותר הדרכה בחיינו.

בחלומותיי הופיעה אמי והראתה לי באמצעותה ובאמצעות אבי את מה שקרה לי כשלוש שנים לאחר מכן. חלמתי שהוריי עומדים להיפרד, אמי עצובה ואני מודאגת מאוד ושואלת אותה 'מה תעשי עכשיו...?' הייתי די המומה כשחלומות אלו הופיעו בחיי זה אחר זה.
במקרה האישי שלי, לאחר שנחתה עליי 'פצצה' בדמות משבר בזוגיות, החלו החלומות שחלמתי להתגשם בזה אחר זה – מדובר על תקופה של כשנתיים-שלוש מזמן החלום עצמו. כיום אני מאמינה שיכולתי למנוע את המשבר אם הייתי מקדישה יותר זמן והבנה לפשר החלומות שלי.

אבל, כמו תמיד, יש לנו בחירה חופשית ללכת באיזו דרך שאנו בוחרים, הקשה או הקלה. העזרה ניתנת לנו כל הזמן בדרך, אנו רק צריכים לבקש אותה, לדעת לזהות אותה כשהיא מגיעה ואז להיעזר בה.
הבורא בכל עת אתנו. רובנו מעדיפים רוב הזמן לשכוח זאת, והוא מכבד את הבחירות שלנו. ייתכן אף שישנם ניסיונות ושיעורים שעלינו לעבור כדי ללמוד מהם ולהמשיך הלאה, אבל אני מאמינה שאנו עוברים הרבה פעמים כאב וסבל מיותרים, ולו רק מפני שלא היינו מספיק מודעים לעזרה ולמסרים שסביבנו.

בבואנו לפרש את החלום עלינו להשתדל לנסות להבין את תוכנו וכן תמיד לפענח אותו באופן חיובי. בקבלה כתוב: 'החלום הולך אחר פותרו'; משהו מעין 'הנבואה שמגשימה את עצמה'.
בקבלה מצוי דימוי שאהוב עליי: החלום מדומה לאיגרת, למכתב מהבורא, ועלינו להקדיש תשומת לב לכל פרט במכתב הזה, משום שזהו מסר מלמעלה. בנוסף, הקבלה יודעת להדגיש שלא קורה לאדם דבר בלי שהוזהר לגביו תחילה בחלומו.
בספר קדוש זה אף כתוב:
'אין חלום שאין בו דברים בטלים'.
'בחלום אדבר בו'.

לסיכום, רק אם נדע לפרש כהלכה את תוכנו של החלום, בהתאם לעולמנו ולנסיבות חיינו, נוכל להשתמש בו ככלי בדרך לריפוי. ושוב, אני מדגישה, העזרה והמסרים שאנו מקבלים בחלומותינו לא תסולא בפז אם רק נהיה מודעים לעוצמה שבה ונאמין בה. וכמובן לא לשכוח: 'אין חלום שאין בו דברים בטלים'.

יהודית שמר, מחברת הספר "צמיחה מתוך כאב", היא מנחה סדנאות מודעות עצמית עם טיפים מהקבלה. judi_shemer@hotmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/new_age/ordering_new_2/ -->