מתכוני סבתא של סבתא

150 שנה התגלגל ספר מתכונים ייקיים בכתב יד, עבר ממטבח למטבח, חצה ארצות ויבשות, עד שהגיע למוזיאון מורשת הייקים בתפן. במטעמים: קייזר קלוץ, קינוח מסתורי בשם "אחיות שיכורות" ופודינג קבינט. קבלו מתכון מתוך הספר לכופתאות גבינה של פעם

מאת כרמית ספיר-ויץ | 6/1/2011 8:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
מרכז מורשת הייקים בתפן.
מרכז מורשת הייקים בתפן.  צילום: יח''צ
לאחר כ-150 שנות נדודים, שבהן התגלגל בין נשות ארבעה דורות במשפחה אחת, הגיע ספר המתכונים המקורי למשכנו הקבוע: מוזיאון יהדות דוברת גרמנית, במרכז מורשת הייקים בגן התעשייה תפן שבבעלות התעשיין סטף ורטהיימר.

ההקדשה בספר מלמדת כי הוא הוענק במתנה בוורצבורג, גרמניה, לגברת אמה שטוקהיים באוקטובר, 1868, מאלברט היים, שלימים נישא לה. משם התגלגל במשפחה ועבר לידיה של בתה דורה, והלאה לידי נכדתה הנסי רודנברג.

הנינה, אלישבע ליטן, תושבת נהריה, מצאה את הספר בין הספרים שירשה מאמה, והחליטה למסור אותו למוזיאון, בצירוף פתק בכתב ידה: "במידה ואין עניין בספר, אפשר לזרוק אותו". במוזיאון ראו בו אוצר.

"הספר מוקדש לבעלת בית טובה", מוקדש בראשית הספר בכתב יד - "זיטרלינג", המשתנה ללטינית במרוצת הזמן. בין דפי הספר משולבות עצות לחיים, וכולן קשורות לאוכל, מלוות בציורים ברוח התקופה.
המתכונים מופיעים בכתב יד צפוף ומצורפים אליהם גם מתכונים שנגזרו מעיתונים. לאורך דפי הספר משתנה כתב היד, מה שמעיד כי ככל הנראה הוא שימש יותר ממטבח אחד.

יח''צ
מתוך ספר המתכונים בתפן. יח''צ

רותי אופק, המנהלת והאוצרת של המוזיאונים הפתוחים בתפן, מספרת מה אכלו הייקים: "זלצבורגר נוקלרן" (בתרגום חופשי: בצקיות בנוסח זלצבורג), "פודינג קבינט", קינוח מסתורי בשם "אחיות שיכורות" המשלב אגסים ויין, וכמובן, כופתאות גבינה - "קייזר קלוץ". מדובר במתכון מקורי תוצרת גרמניה של המאה ה-19.

"בכל

המתכונים החומרים מאוד בסיסיים", אומרת אופק. "הם לא גורמה, ומבוססים על מצרכים שאפשר היה לקנות בכל מקום. הספר המשפחתי הזה הוא ללא ספק נדיר. הוא מצטרף לספרי מתכונים נוספים שישנם במוזיאון, שבאו ללמד את הגברות שהגיעו לארץ ישראל כיצד להמשיך לקיים את המטבח עם המצרכים המקומיים".

יח''צ
נדיר. ספר המתכונים בתפן. יח''צ
מתכון לכופתאות גבינה ברגע

החומרים:

כופתאות גבינה בניחוח של פעם
כופתאות גבינה בניחוח של פעם  יח''צ

1/2 קילו גבינה לבנה טובה
2 כפות חמאה
8-7 כפות קמח
2 חלבונים מוקצפים
3 כפות סוכר
גרד מקליפת תפוז
1 כפית אבקת אפייה
ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים יחד.
2. יוצרים כופתאות
3. מבשלים במי מלח או לחילופין מטגנים משני הצדדים.

מומלץ להגיש עם רסק תפוחי עץ או שמנת וסוכר

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_1/ -->