אשרי הסכין
איך לבחור סכינים למטבח, היכן להשחיז וממה להיזהר. יובל הימן מציע שתמיד תבחרו באופציה היקרה יותר, אבל קודם תיזהרו - זה ממכר כמו סם
עם השנים הפכתי די להוט בכל עניין הסכינים. את המטבח שלי מפארים כרגע שמונה סכינים, שלכולם שימוש, והיד עוד נטויה. לאחרונה, בזכות "אמריקן טסט קיצ'ן" רכשתי סכין פריסה של חברת "ויקטורינוקס", החברה שמוכרת בזכות האולרים השווייצריים. הכוונה בסכיני פריסה היא לסכינים שטובים לחיתוך דק של גרבלקס או רוסטביף למשל. התכנית המצוינת בדקה משהו כמו שמונה סכינים שונים, במחיר שנע בין 20 ל-200 דולר, לפי יכולת הפריסה, סוג הגימור, המשקל ועוד. הסכין שנבחר, אגב, עולה משהו כמו 35 דולר באמזון.

את חיידק הסכין חטפתי מחבר, שכל פעם שהיה עובר ליד חנות לשפים, היה מקבל רעידות ומזיל ריר כמו חולת נקיון במפעל של אקונומיקה. בעבר הסתפקתי בסכין שף משני טעמים מרכזיים: כיס ריק וענווה. מי שהיה השף של מסעדת "נובו" במנהטן, מורימוטו מסאהרה, משתמש עד היום בסכין אחד בלבד לכל עבודות המטבח, פריבילגיה שמתאפשרת בזכות יכולת טכנית וירטואוזית. והאמת, גם אם הייתה לי היכולת של היפני, עדיין הייתי ממשיך בכמיהתי לסכינים רבים.
למרות מה שכתבתי קודם בנוגע לסכין של ויקטורינוקס, בדרך

המטבח הממוצע זקוק קודם כל לסכין שף, סכין רב תכליתי שמשמש לרוב עבודות החיתוך במטבח הביתי. סכין שף מגיע במגוון גדלים, מלהב של 12 סנטימטר ועד להב של 30 סנטימטר ויותר. איך בוחרים? מחזיקים את הסכין בכף היד. אם נוח לכם, לא כבד מדי ולא קל מדי, סימן שהסכין מתאים.
יש טרנד חזק מאוד היום של שימוש בסכינים יפניות. לא, אין כוונה לסכינים הנשלפים מגוף פלסטיק כתום, אלא לסכינים שמאופיינים בצורות, בטכניקות ובסוגי פלדה ומתכת, הייחודיים ליצרני הסכינים מיפן. סכין איכותי שלהבו עשוי בטכניקה של חישול ורקיעה יכול להתחיל ב-90 דולר ולהגיע למחיר של 2,300 דולר ויותר בחו"ל. בארץ הם יעלו לפחות פי שניים.

עוד אלמנט חשוב בבחירה הוא סוג המתכת או הסגסוגת. סכינים מאסיה עשויים מתכת פחמן, שדורשת שטיפה, ייבוש ומריחת שמן בתום השימוש. אחרות עשויות מתכת קובאלט מגנטית, שעושה שימוש במתכות רכות וקשות בשכבות. יש להבים מפלדת אל חלד (הפופולריים ביותר), יש גם מטיטניום וגם סכינים מקרמיקה, שלא ממש מתאימים לשימוש יומיומי.
אחרי בחירת סכין השף הבסיסי אפשר להתחיל להתעניין בסכינים אחרים, כמו סכין ייעודי לפילוט דגים, סכין תכליתי קטן, סכין ירקות יפני, קופיץ, סכין לקילוף ובעצם מה לא.
צריך להיזהר מדבר אחד: כניסה לסיפור הזה כרוכה בהוצאות רבות, ובאפשרות ממשית של אבדן שכל ישר. תשמרו על האצבעות. ועוד דבר: כמו עם כל בעל מקצוע, כל מי שמחזיק סכין ברמה, חייב משחיז שיודע מה הוא עושה. כבר שמעתי על מקרים שמשחיז דמיקולו הרס סכין איכותי. בכל מקרה, אחד ממשחיזי הסכינים הטובים ביותר במדינה נמצא ברחוב שטראוס בירושלים. איני זוכר את שם החנות שלו, אבל בדבר אחד אני בטוח: כשאתה מוסר סכין לידיו, הוא יודע מה לעשות איתו.








נא להמתין לטעינת התגובות