שירה לציבור: אוכלים בטשרניחובסקי 6
המקום לא הכי מעוצב, לא השקיעו מיליונים ב"חלל ניו יורקי", ואפילו מפות לבנות אין על השולחנות. ובכל זאת, טשרניחובסקי 6 היא אחת המסעדות הטובות בתל אביב

הגענו לשם ביום חמישי האחרון, כשהסופה עוד הייתה בגדר אזהרה אפוקליפטית. בצהרי יום חמישי עוד אפשר היה לשבת על המרפסת המקסימה של המסעדה, שנושקת ממש לדוכני שוק בצלאל, ליד שולחן פשוט, עם מפה משובצת בצבעי כחול-לבן, ולהבין סוף-סוף מה טעם מוצאים אנשים לשלם כסף רב עבור הזכות לגור במקום שכזה, שלכאורה לא תואר לו ולא זיק של הדר.
רחוב טשרניחובסקי, למרות מרכזיותו וקרבתו לרחובות סואנים דוגמת אלנבי, הוא רחוב שקט יחסית. הבתים בו ישנים, דהויים, רובם חסרי חן, בעלי מרפסות קטנות סגורות עם תריסים שתמיד חסרים בהם כמה שלבים, חזיתות הבתים כבר מזמן שכחו שהיו פעם לבנים, ובכל זאת, חברתי שנולדה וגדלה בתל אביב והצטרפה אליי לארוחת הצהריים, לא הפסיקה להתמוגג מנחת. היא אפילו לא הסתירה את התלהבותה הרבה. כל מה שראו עיניה נשא אותה אל ילדותה בפרץ של געגועים בלתי נשלטים. אכן יש ברחוב הזה מראות מתל אביב של פעם, התמימה והענוגה, בטרם נבנו בה מגדלים ורבי קומות אימתניים שמיועדים לעשירים בלבד.
פנים המסעדה מעלה געגועים דווקא לביסטרו שכונתי נחמד באחד מרחובותיה הצדדיים של פריז. ביסטרו הוא מעין שם קוד למסעדה שמהווה תחליף נאות לארוחה טובה, לא יקרה, עם תפריט לא גדול במיוחד, שאנשים מהאזור מגיעים אליה כאשר הם רעבים ומקבלים בה אוכל שמזכיר להם ארוחה ביתית ואווירה ביתית, ובכל זאת גם קצת מעבר לזה.
ה"חלל" של טשרניחובסקי 6 לא גדול, אולי עשרה שולחנות. יש בו הרבה עץ, ועוד יותר נעימות של חדר אוכל ביתי. קהל הסועדים - הן על המרפסת והן בפנים המסעדה - מלמד הן על תושבי השכונה המקיפה את המקום, ועל כך שהם רואים בו את הביסטרו שלהם. תוסיפו לכל זה את שמו של המשורר הנפלא שאול טשרניחובסקי - שלפני כחודש מלאו 130 שנה להולדתו - הוסיפו את השיר
בימים שני עד חמישי אפשר להיעזר בתפריט עסקי מכובד למדי, שעלותו 65 שקל, והוא כולל מנה ראשונה, מנה עיקרית, קינוח קטן או שתייה חמה. טעם האוכל הופך אותו בעיניי לדיל הטוב ביותר בעיר. יש גם תפריט שעלותו 84-82 שקל , שכולל מנות עיקריות שעלותן גבוהה יותר, ועדיין נכלל בהגדרה שנמסרה כאן. בנוסף לכך, תמורת 48 שקל תקבלו סלט ירקות עם טחינה, ואחר כך שניצל גדול ונפלא בתוספת פירה. כמובן שכל עסקית מתחילה בסלסלת לחם עם חמאה וצלוחית של שמן זית ורסק עגבניות טרי.

את התודה והברכה על הכל צריך לתת לזוג די צעיר: איל מרון, בן 38, ובת זוגו למסעדה ולחיים דליה לוגסי, בת 43. השניים הקימו כבר לפני שבע שנים את טשרניחובסקי, שעד לפני כשנתיים שכנה בדיוק מעבר לכביש. אייל הוא קיבוצניק מגן שמואל, דליה תל אביבית מהשכונה. הוא במטבח, היא עם הלקוחות. הוא מכין את כל האוכל, היא מפליאה לעשות עוגות ומנות אחרונות שכמותן לא טעמתם.
אנחנו החלטנו ללכת על התפריט הרגיל, מה שמכונה "תפריט הערב", שיש בו גם מנות מהעסקית, אבל גם כמה מנות שאינן מופיעות בעסקית, ובהן חשק לבבנו. המחירים הנוחים מאפשרים לקבל החלטות בלי הרבה היסוסים. הבעיה היא שכל מה שלא מזמינים הוא הפסד. לכן כבר קבעתי ביקור חוזר באחד הערבים הקרובים.
פתחנו עם צלוחית לא גדולה של מרק עגבניות עם נגיעונת של שמנת, שמן זית ועלה אורגנו. כבר בשלב הזה התחלנו להבין שהגענו למקום הנכון. העדינות מצד אחד יחד עם שפע הטעמים, טריות המוצרים, היכולת להגיע בדיוק למקום שהחיך רוצה אותו - כל זה היה גם במרק העגבניות (20 שקל ) וגם בכל המנות שאכלנו, בלי יוצא מהכלל. משם עברנו לסלמון בכבישה עדינה על פרוסות של תפוח אדמה חמים ושמנת מתובלת בעירית (45 שקל ). מדהים . ואז הזמנו מנה שהשאירה אותי ללא מילים מרוב הנאה: קלמארי צרובים על מצע של חצילים שרופים עם יוגורט ועגבניות שרי (48 שקל ).

בעיקריות החלטנו לוותר על בשר, ואת זה בדיוק נצטרך לתקן די מהר. המומחיות של אייל הם התבשילים ארוכי טווח הבישול, שהשראתם מגיעה מחבל בורגון שבצרפת. אייל הוא חובב גדול של היינות והתבשילים של החבל הזה, ויחד עם חברו, תומר, יבואן נחשב של יינות בורגון, הם תרים את הארץ ההיא לאורכה ולרוחבה, וחוזרים עם מלאי גדול של רעיונות ושל יינות.
מבט על תפריט היין של המסעדה, שלא נתעכב עליו, הוא חגיגה גדולה לאוהבי יינות בורגון, ואפילו במחירים סבירים במונחי יין טוב, עד כמה שאפשר. אנחנו הלכנו על מנה של פילה דניס על מצע של פולנטה וירקות מסביב, והיינו מאושרות מהבחירה הזו. מאוד מאושרות (84 שקל ).
ואז הגיעה עוגת הפאי לימון של דליה שהעיפה אותנו, ובעוד אנחנו שרות לאופה שיר הלל, הגיעה עוגת השוקולד שלה, ואלמלא התביישנו היינו גם רוקדות על השולחן. ואוו! אני כבר קבעתי להגיע לטשרניחובסקי פעם נוספת. ומיד אקבע לעצמי ולחבריי את הפעם השלישית.
ביסטרו טשרניחובסקי 6, רחוב טשרניחובסקי 5 (שימו לב) טל: 03-6208729.
זה זמין מאוד, די בריא, לא יקר במיוחד, אבל עושה את העבודה נהדר. אני מדברת כולה על יוגורט עם חתיכות פרי, שהוא בדיוק הדבר שצריך כאשר מתחשק משהו מתוק, והאופציה של גלידה יורדת מהפרק עקב משא קלורי. שתי סדרות חדשות של יוגורט כזה יצאו לאחרונה, שתיהן מצוינות, וגם המחירים דומים.
הסדרה הראשונה, הנהדרת, היא של מולר השווייצרית, ואולי משום כך היא נקראת Muller Extra Fruit. מדובר על יוגורט 3 אחוזי שומן, שבתוכו שוכבות הרבה חתיכות פרי דוגמת מנגו, אגסים, בננה וכו'. זהירות , מתמכרים לזה.
הסדרה השנייה היא יופלה הישראלית, ולכן היא נקראת "יופלה אקסטרה פרי". גם בה יש הרבה פרי בטעמים של תות-אננס, פטל-תפוח, אננס-דובדבן. שתי הסדרות נמכרות באריזה של שני גביעים שמחירה תשעה שקלים.