יצא סוד: חגיגות הבוז'ולה נפתחות הלילה
הלילה בחצות יתחילו חגיגות הבוז'ולה נובו בישראל ובעולם. היין הצעיר הזה הפך למוקד של מסורת רב שנתית, אבל בארץ מציעים תחליפים מקומיים לטרנד הוותיק. מה מזמינים ואיפה שותים, מדריך למשתמש

חגיגות הבוז'ולה נובו, היין הראשון של הבציר, נערכות באופן מסורתי בחצות בלילה שבין רביעי לחמישי בשבוע השלישי של נובמבר. בארץ מציינים אותו כבר כמה שנים טובות ביינות ביכורים ישראליים ובייבוא של יינות מאזור בוז'ולה בצרפת. הפעם, לעומת זאת, נראה כי האירוע נחוג תחת מחאה, ושיותר פיינשמעקערים מעקמים את אפם ופונים אל כוס הקאווה שלהם.
ליינות המובחרים שנבצרו השנה נצטרך לחכות כשנתיים, עד שישלימו את התבגרותם בחביות העץ וינוחו קצת בבקבוקים. אבל רגע לפני תחילת החורף, שלושה חודשים בערך אחרי הבציר, מגיחים כמה עוללים, ולכבודם נערך כל הטרראם. המלעיזים אומרים שחג הבוז'ולה נובו הוא לא יותר מתרגיל יחצני. אם כך, הרי שמדובר בהצלחה מרשימה משום שמציינים את האירוע משנת 1951. ממציא חגיגות הבוז'ולה, ז'ורז' דובף, רצה שהיום הראשון בו יוצג היין יהיה לקראת סוף השבוע כדי להגדיל רווחים, אבל בינינו אין מה לכעוס על השאיפות המסחריות שלו - הרי אפילו דמותו של סנטה קלאוס נוצרה על ידי "קוקה קולה".
בוז'ולה הוא חלק מאזור בורגון במזרח צרפת. במאה ה-14 הורה דוכס מקומי לעקור את כל כרמי ענבי הגאמיי השחור (מבטאים "גאמה") באזור, מלבד אלה שבבוז'ולה (מבטאים עם פעמיים חולם). הכורמים בני המזל הפכו לבעלי הבלעדיות על יינות צעירים, שאותם קל להכין מהגאמיי. זה היה יתרון בלתי מבוטל בתקופה שבה עדיין לא התפתח הידע הדרוש ויינות בני שנתיים כבר היו מקולקלים. במאה ה-20 דובף ניצל את המסורת הזו והפך אותה לחג.
מי שטס מעל לאזורי היין בצרפת, כמו בורדו, בורגון או עמק הרון, יכול להבין את המרכזיות של הכרמים בהוויה הכפרית הצרפתית. כל מילימטר מוקדש לגידול ענבים. בבוז'ולה לבדו, אזור שלא נחשב גדול במיוחד, מוקדשים 200 אלף דונם לכרמים. כ-4,000 כורמים מתפרנסים מגידול ענבי הגאמיי נואר באזור, שכל אורכו הוא לא הרבה יותר מ-50 קילומטר. מגדלים שם אך ורק גאמיי, ויש איסור מוחלט להשתמש במכונות כדי לקטוף אותו.
היינות מותססים בתהליך ייחודי, שבו חלק מהתירוש מותסס בעודו בתוך העינב. השיטה נקראת "השריה קרבונית". הבוז' ולה נובו לא מתיימר להתחרות עם היינות הכבירים שמופקים בשכנות אליו. אמורים לשתות אותו מהר והוא לא נועד להחזיק מעמד יותר מחצי שנה. אבל אפילו במקרה של בוז'ולה יש שוני בין בציר לבציר, ולעתים נדירות מופק בוז'ולה נובו שתוחלת חייו מגיעה לשנה תמימה.
הדרך של הבוז'ולה התחילה ב-8 בנובמבר. הוא נשלח על גבי מטוסים לכל חלקי תבל, וכל מי שקיבל אותו התחייב לא לפתוח את הבקבוקים לפני הזמן. גם אצלנו, עיקר החגיגות ייערכו בזמן המוגדר על פי החוקים, הלילה בחצות. ביפן, למשל, מטורפים על בוז'ולה, ובשנים שחלפו הצטופפו עשרות יפנים בבריכות ובג'קוזים שמולאו ביין הארגמני.

אחרי שנים של הייפ שפומפם לציבור הישראלי על ידי יחצנים, יקבים ויבואנים, ניכרת השנה נסיגה משמעותית מהטרנד. בוז'ולה הפך לילד החוץ הדחוי של חגי האלכוהול. אמנם האירועים ממשיכים להתקיים, אבל בחלקם הם לא כוללים יינות בוז'ולה, אלא גרסאות מקומיות ליינות צעירים. באחרים סתם נמזג יין ובכלל, הציבור הישראלי, שרכש השנה כמיליון בקבוקים של יינות מבעבעים, לא צריך סיבה בשביל להוריד איזה למברוסקו.

יש כמה סיבות לעיקום האף של החוגגים. ראשית, המחיר. בצרפת נמכר בקבוק של בוז'ולה נובו בשלושה יורו, אך בארץ מבקשים 80 שקל על בקבוק יין, שעל פי כל קנה מידה לא אמור לעלות יותר מ-50 שקל. טל שקד מ"האחים שקד", יבואנים ובעלי חנויות "דרך היין", אומר שהמחירים בצרפת ושכנותיה אולי נמוכים, אבל לא כן במדינות שאליהן צריך להטיס את היין. ל"שקד" הייתה כוונה להוזיל באופן משמעותי את המחירים באמצעות משלוחים דרך הים, אבל בגלל השביתה בצרפת זה לא הסתייע והמחיר נותר כ-75 שקל לבקבוק.
יוסי בן אודיס ממסעדת "הטרקלין" בתל אביב חושב שבכל מקרה, גם במחיר נמוך יותר, התמורה לא ראויה. "אנחנו אנטי בוז'ולה", הוא אומר. "עזוב אותך, זה לא יין. אם אתה מוציא את הקטע של המסיבות
אבל דומה שהסיבה העיקרית להסתייגות מהטרנד היא שהוא כבר לא טרנדי. אחרת קשה להבין איך צרכני קאווה מסוגים שבמקרה הטוב אפשר לסווג כלא מרשימים מעווים את הפרצוף נוכח היין התמים והעליז הזה. אצל פול בוקוז, הסנדק של האוכל העילי בצרפת, ואצל ז'ורז' בלאן אפשר לשתות בוז'ולה נובו, ואילו במעוז כוכבי המישלן של גוש דן לא? אבל קשה להתווכח עם חילופי האופנות.
למי שמוכן לוותר על תווית צרפתית יש היצע חביב של יינות ישראליים צעירים שיוצאים לרגל הבוז'ולה, או שיצאו לאחרונה. היקב היחיד שמייצר יין מגאמיי נואר הוא "רמת הגולן". תמורת 35 שקל (ברשתות השיווק) תקבלו יין פירותי, מיצי, טעים להפליא וקל, יוצא מהכלל כמלווה מאכלים קלים, שלא יבייש את חכם של קונסרים. הבונוס - תוויות מעוצבות, עם ציורים של חלוצים בתחומם. המינוס - בדיחות קרש שמלוות את האיורים, וסיסמה לקויה תחבירית מתחת לדיוקנאות החלוצים. שתו אותו מצונן קלות, בטמפרטורה של 10 מעלות או מעט יותר, ומובטח לכם שהחמסינים של נובמבר ייראו לכם פחות מעיקים.

אפשר לחגוג עם יקבי רמת הגולן במרכז המבקרים של היקב בקצרין, הערב, החל מהשעה 20:00, או ביום שישי בין 12:00 ל-16:00 במתחם "התחנה" בנווה צדק. הכניסה חינם והמבקרים יקבלו כוס יין ראשונה ללא תשלום.
גם "יקבי בנימינה" משיקים יין צעיר מבציר 2010. הוא עשוי מענבי קריניאן ושמו B, לאות שהוא בייבי וגם שהוא של בנימינה. תמורת 30 שקל תוכלו ליהנות בחודשים הקרובים מיין פירותי ארגמני, שעבר תסיסה בתהליך דומה למקובל בבוז'ולה. בנימינה יערכו הלילה אירועים ברחבי הארץ בשלל חנויות יין ומסעדות, ביניהן רשת החנויות "חינאווי", בחנות "אבי בן" בירושלים, במסעדות "טאטי" ביהוד ובגבעתיים, "כרם זיתים" בזכרון יעקב ו"דיאנה" בנצרת. את החגיגה המרכזית הם יערכו ביום שישי, ב-10:00 עד 17:00, בחוות היצרנים בכפר קיש, עם ארוחה של גבינות צאן ושנסונים צרפתיים במחיר של 59 שקל לאדם.
בחנויות "דרך היין" נתקלו בבעיה בעקבות החוק שלא מאפשר מכירת אלכוהול בחנויות אחרי 23:00. כיבואנים , אסור להם לפתוח את הבקבוקים לפני חצות, ולכן הם החליטו לציין את האירוע מחר בערב בשעות 20:00 עד 22:00. ב"דרך היין" מביאים את הבוז'ולה של יקב הענק "לואי ז'אדו", והשנה לראשונה את יינותיו של אבי המסורת, ז'ורז' דובף. להשיג בסניפי הרשת, ברחוב החשמונאים בתל אביב, בצומת סביון, בנס ציונה וברמת השרון.
"החברה הסקוטית", היבואנית של ז'וזף דרוהין, עוד יקב ענק מבורגון המייצר בוז'ולה, תביא הערב כשחקן חיזוק לחגיגות שלה את שגריר צרפת בישראל, כריסטוף ביגו. עד חצות ימזגו שם יינות צרפתיים שהחברה מייבאת, ויינות ישראלים צעירים. בחצות יישלפו הפקקים מהבוז'ולה. כניסה לאירוע בחנות היבואן בשער גני התערוכה הישנים היא במחיר 35 שקל, כולל כוס הטעימה שתישאר אצלכם.
גם ביקב "תשבי" מוציאים יין ביכורים, בלנד צעיר של קברנה סוביניון וסירה, שנקרא "תשבי ג'וניור", ויימכר ב-32 שקל . הוצאת היין תיחגג במסיבת קוקטייל ביקב, על גבול זכרון יעקב-בנימינה, מחר החל מהשעה 20:00. כל אחד מהמבקרים יקבל בקבוק "תשבי ג'וניור" הביתה, וכל זאת תמורת 100 שקל.