יש לנו פיצוח: מתקפת סרטנים על חופי המדינה

כמות גדולה במיוחד של סרטנים משייטת השנה מול חופי ישראל ומחירם ירד. זה לא אומר בהכרח שתשלמו עליהם פחות במסעדות

דנה דרבינסקי | 10/11/2010 7:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סרטנים
סירות הדייג שמשייטות לאורך חופי המדינה חוזרות לאחרונה עם שלל גדול מהרגיל בעונה, של סרטנים. הריבוי גרם גם לירידה במחירים של החיה הנחשבת למעדן יוקרתי. "אם לפני שנה קילו סרטנים היה עולה 50 שקלים שקלים, העונה מחיר של קילו ירד ל-20-15 שקל", אומר חליל אלסנר, דייג ובעל חנות דגים מיפו, "הריבוי השנה הוא משמעותי. בשנים קודמות היינו חוזרים בעונה הזאת עם 20 ק"ג ליום מכל סירות הדיג באיזור אשדוד ויפו. השנה מדובר על 200-150 ק"ג ליום".

זה לא אומר בהכרח שתשלמו פחות על מנת סרטנים במסעדות בימים אלה. "הסרטנים אולי זולים יותר אבל יש פקטורים אחרים שמשפיעים על תמחור המנה ואצלנו המחירים קבועים. לפעמים אני סופג הפסד ולפעמים רווח", מסביר איציק הראל שף מסעדת "דגים 206" המיתולוגית משכונת צהלה בתל אביב. ב-"206", מנה בת 800 גרם של סרטנים טריים שנאפו בתנור עם חמאה, ציר דגים ועשבי תיבול, ומוגשים ברוטב של חלב קוקוס וקארי, עולה עכשיו 92 שקל.

גם ב"מול ים" מסעדת הדגים ופירות הים המוערכת והנחשקת ביותר במדינה, הירידה במחירי הסרטנים לא משפיעה על התמחור מהסיבה הפשוטה שהסרטנים שלה מיובאים במיוחד מחו"ל. "בשייט הכחול - שהוא הסרטן המקומי, אנחנו משתמשים רק להכנת צירים", מסביר הבעלים שלום מחרובסקי. "נכון שהמחיר שלהם ירד העונה, אבל הנוכחות של ציר במנה היא לא כזו משמעותית כדי שזה ישפיע על המחיר".

ריבוי הסרטנים מול חופי הארץ בכל מקרה נובע משינויים בתעלת סואץ, מסבירה פרופסור בלה גליל, ביולוגית ימית מאוניברסיטת תל אביב, "עם השנים יש מי שמרחיבים ומעמיקים את התעלה וזה גורם להשתלטות מינים פולשים של סרטנים מהתעלה על המינים המקומיים. כמויות הסרטנים באמת גדלות באפן הדרגתי עם השנים וזה קורה גם בגלל דיג מוגבר, שמוריד את כמות הדגים בים. ככל שיש פחות דגים יש יותר סרטנים".
צילום: יח''צ
סרטנים במסעדת ''שקד'' בתל אביב, האבא מבשל, הנכדה מגישה, הסבתא מפקחת מהמטבח צילום: יח''צ

מי שנהנה מהריבוי בכמויות הסרטנים הוא בין השאר המסעדן חיים שליו ממסעדת הדגים המשפחתית "שקד" ברחוב הארבעה בתל אביב. אברהם שליו, אביו של חיים, שהקים את המסעדה  ב-1964, קבע חוק פנימי שרק דג או סרטן שבבוקר עוד שחו בים, יוגשו טריים לסועדים שלו, בצהריים. החוק נשמר ושליו הבן, יוצא עכשיו בדיל גדול וזוגי לרגל פתיחת עונת הסרטנים. הוא מציע מנה של 1 ק"ג סרטנים כחולים וגדולי גוף שהמרחק בין זרוע לזרוע אצלהם הוא 15 ס"מ, המבושלים בציר סרטנים, יין אדום, שמנת מתוקה וירקות שורש ב-98 שקלים.

הקהל

הקבוע שממלא את המסעדה המשפחתית והמושקעת הזאת לאורך השנים, משפריץ עכשיו עסיס סרטנים זה על זה אחרי לחיצה על זרועות הסרטן במלחציים מיוחדים, תחת עינה המשגיחה של אם המשפחה בת ה-85, שצופה מהמטבח. הנכדה מגישה וחיים מבשל.

עם כניסת חודש נובמבר והתקררות מי הים, תנובת הסרטנים מהים צפויה לרדת, אז הסרטנים מסתתרים קרוב יותר לקרקעית הים וקשה יותר לאתר אותם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_1/ -->