אדומה ומצטיינת: אם כבר עגבניה יקרה אז אורגנית

בזמן שאתם משלמים 25 ש' לקילו עגבניות מרוססות וחיורות ברשתות השיווק, יובל הימן מקבל עבור 14 ש' עגבניות אוצר אורגניות, מחקלאי הגון בכפר רות ליד מודיעין. ויש גם דיווחים, בהתאמה, על מצב השתן שהפך לרווי בוויטמנים

יובל הימן | 31/10/2010 11:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: אורגני
הגיעה התקופה הזו בשנה, שכל מי שהולך לקנות עגבניות נעמד מול הערימה ומקבל, בלי רצונו, פרצוף של סטיבן הוקינג. חלק גדול מתעוותים נוכח המחיר המטורף, אחרים מתעקמים בגלל האיכות הירודה והצבע החיוור. בסופו של דבר, כולם סובלים.

העניין האבסורדי בסאגת העגבניות הנוכחית הוא רשתות השיווק, שכמובן מנצלות את המצב לתועלתן. בלי לנקוב בשמות, חלק מרשתות המזון מפתות לקוחות לבוא אליהן דווקא בגלל העגבניות. ומה הבעיה בכך? ובכן, כשאתה מוכר עגבנייה קמחית, חסרת טעם, ריח ואופי, שההבדל בינה לבין קלקר הוא שהקלקר טעים יותר - וכנראה מזין בהרבה - בעשרה שקלים, או אפילו בשישה שקלים לקילוגרם, אתה עובד על מישהו שחושב בטעות שחייו לא יהיו חיים בלעדי העגבנייה. גם כשבמסגרת המבצע אותן רשתות מציגות מצג אמת, שלפיו הן מוכרות בחצי או ברבע ממחיר השוק, הן ירוויחו את שלהן בקופה, אל דאגה. זה לא יפה אבל זהו המשחק של רשתות השיווק, ולפחות יש תחרות.
צילום: יובל בימן
הימן מצלם בהתרגשות את הגידולים הלא מרוססים ב''גן השדה'' צילום: יובל בימן

בשבועיים האחרונים כידוע, מחיר העגבניות הגיע לשיא חדש. האשם בנסיקה הפסיכית במחירים הוא בין השאר מזג האוויר המהביל, שהרס יבולים שלמים, ועש שהגיע מספרד ומטריד את העגבנייה. בשורה התחתונה, מה שרוב העם קונה הוא עגבניות נוראיות במחיר בלתי שפוי.

ובכל זאת, יש מוצא. לפני כחודשיים גיליתי חקלאי רציני בשם רעי פויכטונגר, בעליו של גן ירק אורגני ובר קיימא בכפר רות, סמוך למודיעין וצומת שילת.

תרשו לי להמליץ על תוצרתו בחום. המקום נקרא "גן השדה". באחד מימי שישי האחרונים, בשעה שבחרתי ירקות במקום, יצא לי להיזכר באחד הפרקים של "סיינפלד". בפרק קריימר מנסה להחזיר אפרסק חסר טעם לבעל החנות ג'ו. ג'ו מסרב כמובן וטוען שהוא לא מספק תעודת ביטוח לפירות והירקות, קריימר מטיח בו האשמות על כך שהוא לא יכול לעמוד מאחורי הסחורה שלו, ובסופו של דבר נאסרת עליו הכניסה לחנות של ג'ו.

צילום: יובל הימן
גן השדה. החקלאי יודע לנמק כל חור קטן במלון צילום: יובל הימן

חזרה ל"גן השדה": אחת הלקוחות עמדה מול הקופה עם מלון ובחנה אותו בתשומת לב. היא הבחינה בחור כלשהו וביקשה לדעת מה העניין איתו. פויכטונגר הסביר לה שהמלון כנראה חטף עקיצה מזבוב כשהתחיל לגדול, ושרוב הסיכויים שהחור הגליד ולמלון ולתוכנו שלום. האישה שאלה האם תוכל להחזיר את המלון אם יתגלו בו פגמים. החקלאי הסביר לה שהיה מוכן לבוא לקראתה אם הייתה לקוחה קבועה, אך מכיוון שעדיין לא נרקמו ביניהם יחסים של לקוח נאמן מול ספק אמין, הוא לא יוכל להיענות לדרישתה. לא יודע מה איתכם, בעיניי זה יפה שחקלאי שמוכר את תוצרתו גם בקמעונאות יודע לעמוד מאחורי הסחורה שלו, ובתנאי שמגיש הדרישה עומד מאחוריו. קרי, קונה אצלו באופן קבוע.

מאז שגיליתי אותו אני נוהג להגיע למקום מדי יום שישי. אני יודע שזה פרוורטי בכמה חוגים, אבל אני אוהב למשש את הסחורה. בשישי שעבר נבצר ממני להגיע, וכך גיליתי שיש אפשרות להזמין דרך אתר האינטרנט של "גן השדה". השבוע הקלדתי הזמנה ונדהמתי לגלות שקילו עגבניות אורגניות, אדמדמות, מעט חמצמצות וטעימות, נמכרות שם במחיר שפוי של 14 שקל. 30 אחוז פחות מאשר בכמה רשתות מזון גדולות, וזה בלי לדבר על העובדה שהטעם טוב וקליפת העגבניה לא חטפה ריסוס של חומרים אללה יוסתור.

צילום: Zemlinki, cc-by
אבל הירק שהכי מרשים בנחלה בכפר רות הוא התירס האורגני המתוק. אם כי קופים ברזילאים אין שם צילום: Zemlinki, cc-by

הגן הוקם בשנת 2003 ולאורך השנה גדלים בו כמעט מאה סוגים של ירקות, פירות ועשבים. חוץ מהארסנל הרגיל יש ב"גן השדה": חציל יפני ארוך ואלגנטי, במיה אדומה מדהימה ואספרגוס אדיר. כדי ללמד על ההבדל בין התוצרות של פויכטונגר לזאת של חקלאות סופרמרקט אתמקד באספרגוס.
בעניין הפרשות ריח גוף העולם מתחלק לשניים: אלה שמריחים אחרי שהם אוכלים חילבה ואלה שלא. צבע ההפרשות של אלה שמריחים אחר החילבה משתנה כשהם אוכלים סלק, בניגוד לקבוצה השנייה. ונוסף על כך, ריח השתן של קבוצה א' משתנה אחרי אכילת אספרגוס. אני נמנה עם קבוצה א', ואחרי שאני אוכל אספרגוס קונבנציונלי ריח השתן שלי משתנה קלות. אחרי שאכלתי את התוצרת של "גן השדה" הריח השתנה בצורה קיצונית, דבר שמלמד על ריכוזם הגבוה של המינרלים, הוויטמנים והרכיבים הכימיים באספרגוס שלא הונדס גנטית, נקטף רגע לפני שנקנה ולא עבר ריסוס שפוגם במעלותיו הטבעיות.
ואם זה לא ישכנע אתכם לתת לבני המשפחה שלכם ירקות ופירות טובים יותר שעולים מעט, אבל ממש מעט יותר, סעו לכפר רות רק בשביל התירס הכי טעים ומתוק שאכלתם בחייכם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ordering_new_1/ -->