בין הפרוסות: השקעה חכמה בכריך לארוחת עשר
רעיונות למכינים בכל בוקר את הכריכים לארוחת העשר בבית הספר. איך להכין לבד ממרחים מזינים, טעימים ופשוטים ומה עוד אפשר להכניס בין הפרוסות חוץ מהמילויים הצפויים
בחווה שמשתרעת על עשרה דונמים של שדה פתוח, חממות ובתי רשת, בוסתן פירות וחנות למכירת מזון אורגני, מועברות סדנאות להורים ולילדים, להכנת כריכים קצת אחרים. לפניכם הטיפים והמתכונים הכי טובים לקראת שנת הלימודים.

זכות הבחירה
הסוד הוא להפוך את העניין לפשוט, מהיר וקל, כך שיתאים לכל ילד ולא יצריך עבודה רבה מדי מההורה. אפשר לתלות על המקרר רשימה הכוללת מגוון אפשרויות, ולתת לילד לבחור את המועדפת עליו ערב קודם. ילדים צעירים שיורשו להשתתף בהכנה, ישמחו על חופש היצירה וירצו לטעום ולהתנסות בתוצרים, ולכן כדאי להפוך את הכנת הכריכים לעניין חשוב עבורם וגם להסביר להם את יתרונות המזון הבריא.
ארזתם לבד?
האריזה חשובה לא פחות מהטעם ומהמראה של הכריך, ויש להקפיד על כך שהיא תהיה אקולוגית ורב-פעמית. מדובר בחינוך מגיל צעיר - האריזה האקולוגית תשליך על פעילויות אחרות במשך היום והילדים יקבלו תחושת אחריות שחשובה גם לביטחון העצמי שלהם וגם לרמת המעורבות החברתית שלהם. כיום יש שקיות מנייר ממוחזר ושקיות פלסטיק רב-פעמיות, אבל קופסת פלסטיק (או קופסת פח) רב-פעמית היא במקום הראשון בסדר העדיפויות, והיא גם תשמור על האוכל רענן ולא מעוך. כדאי להשקיע באריזה אסתטית (ניתן להשיג מגוון קופסאות יפות ולא יקרות מדי) כדי שהילדים לא יתביישו להוציא אותה.
שינויים הדרגתיים
תחילת שנה היא הזדמנות לשינוי, שצריך להיעשות בהדרגה. לילד שמתעקש לאכול כריך מלחם אחיד מרוח בשוקולד, לא נשלח ביום הראשון ללימודים כריך בריאות עם סלמון ונבטי אלפלפא. הכריך יחזור הביתה כלעומת שיצא. חשוב לשמור על ראש פתוח ויצירתי, לא להכריח, וליהנות מהתהליך ומהתוצאה. תופתעו כמה ילדים יודעים להעריך ארוחה עתירת כוונות טובות, משביעה ומוגשת יפה, שמועילה לבריאותם ולתפקודם.
על הלחם לבדו
לחם בריאות מחיטה מלאה, לחם שיפון מלא או כוסמין עשיר במרכיבים בריאים עדיפים כמובן על לחם מעובד מקמח לבן, שמכיל פחמימות ריקות. עם זאת, המעבר ללחמים הבריאים אינו פשוט, וצריך להיות הדרגתי. ראשית, יש להגיש לחם בריא לשולחן ארוחת הערב, כדי שהילדים יבינו שזו הבחירה של המשפחה שלכם. שנית, מכיוון שהשוק רווי בלחמים כהים ומקורמלים במסווה של לחם בריא,

ממרחים מתוקים
רוב הילדים אוהבים ביצים, גבינות, אבוקדו וירקות, וכדאי לשלב ביניהם על פי טעמו של הילד. אבל אם הם אינם מוכנים לוותר על משהו מתוק, ותרו על ממרח שוקולד קנוי או ריבה מעובדת והכינו ממרחים מתוצרת בית, שיכולים להישמר במשך חודשים במקרר.
ממרח חלבה: מערבבים 4 כפות טחינה גולמית אורגנית משומשום מלא עם 2 כפות דבש אורגני
ממרח שקדים ותמרים: מערבבים 4 כפות טחינה גולמית אורגנית משומשום מלא או 4 כפות ממרח שקדים אורגני בכבישה קרה עם כף סילאן אורגני.
אפשר כמובן גם לקנות ממרחים בריאים ומתוקים:
שוקולד חרובים אורגני (להשיג בשני צבעים, בהיר וכהה); חמאת בוטנים אורגנית שניתן למרוח אותה על שכבת דבש אורגני.
ממרחים מתובלים
גם את הממרחים הבאים אפשר לשמור במשך שבועות בצנצנת במקרר, וכדאי להכין מראש ולגוון:
ממרח פסטו בסיסי: מרסקים במעבד מזון חופן עלי בזיליקום, רבע כוס שמן זית, שן שום קטנה ומעט מלח, מעבירים את הכל לצנצנת.
ממרח זיתים בסיסי: מרסקים במעבד מזון כוס זיתים מגולענים, רבע כוס שמן זית, מעט מלח ופלפל.

עוף ועוד
רעיונות נוספים ליצירת כריכים טעימים: טונה איכותית, נתחי עוף אמיתי פרוסים דק במקום נתחי נקניק; פרוסות דקות של שניצל (אפשר להזליף עליהן מעט שמן זית וכפית סויה); גבינות מעורבבות בעשבי תיבול, ממרח עגבניות מיובשות ועוד.
תוספות שתופסות
כדאי להציע לילדים גם פירות וירקות כמובן, קרקרים איכותיים, שבבי קוקוס מתוק, קוביות שוקולד מריר מקקאו אורגני משובח, פירות מיובשים אורגניים שאינם מכילים גופרית, והעיקר - להימנע ממזון מעובד ומסוכר מדי.
***
הכותבות הן הבעלים של החווה האורגנית במרחביה