סבובודה בא: רוברט סבובודה מגיע לישראל
הוא מתרגל את אחת השיטות הרוחניות הקיצוניות בעולם, מומחה לאיורוודה ולאסטרולוגיה הודית, יוגי וסוכן סוסי מרוץ. ד"ר רוברט סבובודה מספר לרם הדר איך כל זה קרה לו
שבע שנים של חיזורים נדרשו למורה שלי, דודי מלכא, להביא לכאן את סבובודה והחודש זה סוף סוף קורה. הוא יגיע לישראל ב-15-16 באוקטובר, לסמינר בן יומיים, רגע לפני שהוא פורש ומקדיש את חייו לתרגול רוחני וכתיבה. את הראיון ערכנו בטלפון, מהעיר קיימברידג' בה הוא שוהה בימים אלה.
- איך התעורר בך העניין הראשוני בעולם הרוח?
"גדלתי בדרום ארה"ב, במשפחה נוצרית מסורתית. נחשפתי לרוחניות מגיל מאוד צעיר. אך מעולם לא התעניינתי בדת הממוסדת. מגיל צעיר מאוד הרגיש לי טבעי לבלות זמן עם עצמי, בשקט. הייתי קורא סיפורים מהתנ"ך. השאיר עליי רושם רב הסיפור של הנביא אלישע, שיצא למדבר כדי לשמוע מה יש לאלוהים להגיד לו. בהתחלה הגיעה רוח גדולה, אך הוא לא שמע את אלוהים ברוח. אחר כך קרה עוד משהו, מאוד רועש, והוא הקשיב אבל לא שמע את אלוהים ברעש הגדול. ואז נשמע קול שקט מאוד, והוא הקשיב בעדינות רבה, ובקול הזה הוא שמע את אלוהים.
"בגיל 19 החלטתי שאני רוצה לטייל. נסעתי לאפריקה, שם הצטרפתי לשבט אפריקאי ולמדתי קצת על רוחניות אפריקאית. משם המשכתי להודו ונפאל, שם נחשפתי לבודהיזם והינדואיזם. בנפאל פגשתי לראשונה טיבטים. התרשמתי מאוד מהדרך שבה הבודהיסטים חוקרים את התודעה. התפתח בי עניין גדול במסורות האלה. כשהתחלתי ללמוד איורוודה הבנתי שהגוף והתודעה אינם סותרים זה את זה. כיום כמובן רפואת גוף-נפש היא נפוצה ביותר, אך באותה תקופה לא היתה קיימת במערב התפישה שהגוף והתודעה קשורים זה בזה. לפי התרבות הנוצרית הגוף הוא משהו שתמיד יכניס אותך לצרות ולכן צריך להתעסק איתו כמה שפחות. הייתי מאוד בר מזל. בכל פעם שרציתי לעשות משהו הופיעה העזרה שהייתי זקוק לה."

- אתה מייחס את הסיוע שקיבלת למזל טהור, או שאתה חושב שקיימת איזושהי "התערבות" בחייך?
"אני תלמיד של אסטרולוגיה הודית – ג'יוטיש – ואנחנו מאמינים במזל, אך מאמינים שמזל הינו תוצאה של קארמה, של פעולות שנעשו בעבר. כבר מגיל צעיר תמיד הייתה לי תחושה שמשהו מסייע לי, פוקח עליי עין. כשעשיתי משהו נכון הוא תמיד סייע לי בכך, וכשעשיתי את הדבר הלא נכון, הוא סייע לי גם בכך, עד שהגעתי לנקודה בה נהיה לי מאוד ברור שזה הדבר הלא נכון לעשות, והייתי מוכרח להתחיל לעשות את הדבר הנכון. כשהתחלתי לחיות בנפאל והודו הנוכחות הזו נעשתה יותר ויותר ניכרת, עד שהיה לי ברור שמישהו או משהו דואג לכך שאנוע בכיוון הנכון".
- אז היקום ידידותי?
"באופן בסיסי הוא ידידותי כלפי, אך לעתים הדבר הידידותי ביותר שהיקום עשה עבורי היה לגרום לי צרות רבות, משום שהייתי צריך לעבור צרות רבות. זה תמיד היה בתחום שלא נתתי לו תשומת לב. כך שבטווח הארוך הדבר מלא החמלה ביותר שהיקום יכול היה לעשות עבורי היה לוודא שאתחיל לשים לב לאותו תחום, למרות שבטווח הקצר כמובן שהדבר גרם לי אומללות רבה".
- אילו שאיפות היו לך כשהתחלת בתרגול הרוחני בצורה רצינית?
"אני חושב שהדבר המשמעותי ביותר שגליתי הוא עד כמה חשוב לא להיות שאפתני. אפילו מייד בתחילת הדרך, זה לא שאי-פעם היה לי רעיון כמו 'אני חייב ללכת בדרך ה'אגורה'. למעשה, כל מי שפגשתי בהודו אמרו לי שאגורים הינם אנשים מאוד מסוכנים, ועליי להימנע או להתרחק מהם ככל הניתן. כך שכשפגשתי לראשונה את המורה שלי, וימלננדה, (עליו מסופר רבות בסדרת ספרי 'אגורה' של סבובודה), הייתי מעט בלתי נלהב לקבל את הדברים שהוא אמר, מפני שכולם הזהירו אותי שאגורה היא דרך מאוד מסוכנת.
"אך כשהתחלתי להקשיב לו יותר בתשומת לב הבנתי שלמעשה אין בדרך האגורי דבר מסוכן, כל עוד אינך נעשה שאפתני. הבעיות מתחילות כשאתה מתחיל לשאוף לכוח. כשאתה רוצה לשלוט ברוחות, לאחוז בכוחות מיוחדים (siddis) וכו'. וכך השאיפה שלי נעשתה פשוט לעקוב אחר התרגולים שווימלננדה חשב שהם ראויים לי, בדרך כזו שאקבל את התוצאות שהוא הציע שראוי שאקבל. מעולם לא היתה לי תחושה שאני רוצה 'לאחוז' במשהו".
- מהם האתגרים העיקריים שעומדים בפני אדם שלוקח על עצמו סאדנה או תרגול רוחני?
"אם אתה רוצה שהסאדנה שלך תצליח, שהתרגול הרוחני שלך יישא פירות, האישיות שלך חייבת להיעשות משנית. אבל האישיות לא רוצה להרגיש משנית. עמוק בבסיס, האגו שלך (כשסבובודה מדבר על אגו הוא מכוון לתרגום של המונח הסנסקריטי ahamkara – יוצר ה'אני' – מונח רחב יותר מהאגו הפרוידיאני. זהו הכוח היוצר את הזהות האינדיבידואלית, חודר את כל הגוף, וגורם לכל התאים בגוף להזדהות איתו ולפעול בתיאום כיחידה אחת, ובכך מאפשר את קיום החיים בגוף. ר.ה) - רוצה להרגיש חשוב מאוד, וטבעי שכך הוא, משום שאם האגו לא היה חזק מערכת החיסון לא הייתה יכולה לפעול כראוי.
"כך שעבור כל אדם המנסה לעשות התקדמות רוחנית כלשהי קיים אתגר גדול, משום שהוא צריך לעבוד כנגד הנטייה של הגוף להישאר בחיים, וכמות שהוא. כך שאתה מנסה להשתנות כאינדיבידואל, בשעה שהאישיות שלך, האגו וכו' אינם רוצים להשתנות כלל! כל
"כדי שהעניין באמת יעבוד, עליך לפעול בהדרגה, כדי לוודא שההגדרה החדשה שאתה יוצר לעצמך עדיין תדאג לכך שהגוף יישאר בריא. לעיתים קרובות אתה רואה אנשים שנהיים מאוד נרגשים מהתרגול שלהם. הם מתחילים לתרגל וחושבים 'הו, אני אוכל מעט מאוד. אני אשן מעט מאוד. אני אמדוט כל הזמן. אני אומר את התפילות שלי. אני אדקלם מהכתבים העתיקים כל היום', אבל אז הגוף שלהם נחלש, הם נעשים חולים, והסאדנה שלהם 'נשברת'. כך שהדבר החשוב ביותר הוא המשכיות, וכדי לבצע סאדנה כראוי עליך ללמוד לשמור על המשכיות בתרגול. חשוב יותר לבסס תרגול שאתה יכול להתמיד בו, שיכול להפוך לחלק מחייך, גם אם ייקח זמן ארוך יותר להשפעות שאתה יכול להבחין בהן להגיע".
- אתה גם רופא איורוודי וגם יוגי, איך אתה רואה את היחס בין שתי התורות האלה?
"שתיהן כידוע מגיעות מאותה מסורת פילוסופית, סנקיה. ההבדל העיקרי ביניהן הוא שהאיורוודה מכוונת עבור אנשים הממוקדים יותר בגוף הפיזי, בעוד שהיוגה אמורה להיות עבור אנשים הממוקדים יותר בגוף הפראני, האנרגטי. האיורוודה מכירה בחשיבותה של הרוחניות והיוגה מכירה בחשיבותה של בריאות הגוף, אך בגדול האיורוודה נועדה לסיפוק גשמי, והיוגה לסיפוק רוחני".
- איך משלבים בין השתיים כדי לחיות חיים בריאים, פיזית ורוחנית?
"גוף האדם הוא תופעה מורכבת ביותר, אך במובנים רבים הוא גם מאוד פשוט: הוא זקוק לכמות מסוימת של אוכל מהסוג הנכון, למידה מסוימת של מנוחה ושל תרגול, וכל עוד אתה מספק לו את הדברים הללו הוא יהיה שמח ומרוצה. כך שזה טוב מדי פעם לבצע תרגול שמותח את הגבולות של הגוף: לצום או להישאר ער כל הלילה, אך בשאר הזמן רצוי לקיים תרגול שהוא חזק, אך שומר על הגוף בריא".
- האיורוודה כוללת הנחיות התנהגות בכל תחומי החיים, מהשעה בה מומלץ לקום בבוקר, דרך הניקיונות הגופניים הרצויים, התזונה הנכונה ואפילו כמות הפעמים שבה מותר לקיים יחסי מין בכל אחת מעונות השנה. מבין כל אלה, על איזה תחום לדעתך הכי חשוב לשמור?
"קשה לומר מה חשוב יותר, שינה טובה או תזונה נכונה, אך בתקופה בה אנחנו חיים בני האדם נחשפים לכזו כמות עצומה של גירויים, עד כדי שלעתים קרובות קשה להם להירגע ולנוח כראוי. התזונה שלנו, שמלאה בתוספים כימיים, קפאין ואלכוהול, לעתים קרובות מחמירה את המצב עוד יותר ומקשה על הגוף לנוח. לכן ניתן לומר שתזונה נכונה היא מקום טוב להתחיל בו, משום שאולי אין לך שליטה על איכות השינה שלך, אך אתה בהחלט יכול לשלוט בדיאטה שלך בצורה פעילה.
"מומלץ להתחיל מהדברים הפשוטים ביותר: לשים לב שאתה לא אוכל יותר מדי שומן, שאתה לא אוכל יותר מדי תבלינים ושאתה לא צורך יותר מדי חלבונים. אפילו אם אתה צמחוני, צריכה יתרה של חלבונים תעיק על מערכת העיכול שלך וכמו כן על התודעה. ודא שיש לך מספיק מים נקיים לשתות, ופעם בשבוע או שבועיים בצע איזושהי הפחתה בתזונה: או שתצום, או שתאכל רק ארוחה אחת ביום. זה יאפשר למערכת העיכול לנוח. אפילו אם תעשה רק את הדברים האלה תהיה לכך השפעה על חייך.
"מבחינה רוחנית אני חושב שאפילו אם אינך אדם 'רוחני' - מה שזה לא יהיה - רצוי מאוד לפחות להכיר באפשרות קיומו של משהו שהוא מעבר לחומר. מצא משהו שהינו משמעותי עבורך מבחינה זו. זו עשויה להיות מנטרה, או פסוק מהכתובים, או צורה מסוימת של מדיטציה. קח לעצמך אפילו רק חמש או עשר דקות בכל יום, וכמו שמורי ווימלננדה היה אומר: 'לפחות היה אסיר תודה בכל יום על שאתה בחיים. לפחות היה מודע בכל יום לכך שאתה עומד למות. לפחות היה נחוש בכל יום לנסות חזק מאוד לא לרמות את עצמך או כל אחד אחר. לחיות בצורה הטובה ביותר שאתה יכול באותו היום'. שלושת הדברים האלה, כשלעצמם, הינם התחלה מאוד טובה".
- מה היית ממליץ למישהו שיש לו כ-10 דקות מדי יום לתרגול יוגה?
"ובכן, בשביל 10 דקות ביום ישנן שתי אפשרויות: למד לתרגל ברכת שמש (surya namaskar). בזמן התרגול עשה ויזואליזציה של השמש. בעולם שלנו השמש מייצגת את הרוח, כך שבזמן שאתה משתחווה לשמש, בלבך אתה יכול להשתחוות לרוח. אתה יכול לעשות חמש דקות כאלה ביום, והדבר ישפיע עליך לטובה.
"הדבר השני שניתן לעשות הוא לבנות תרגול פשוט בעמידה. לבחור תנוחת עמידה, ולעמוד בה כעשר דקות. בזמנו, כשלמדתי עם שאנדור (מפתח שיטת ה-shadow yoga), התחלתי לעמוד בתנוחת הסוס, ashvata, למשך 10-15 דקות ברצף. זה היה מכאיב ביותר אך גם מאוד שימושי, משום שהבנתי שאם אני כל כך מתקשה פשוט לעמוד יש פה משהו לתת עליו את הדעת. כיום אולי אני לא אעמוד עשר דקות באשווטה – זה יותר מדי כואב – אך אולי אבחר אחת מהתנוחות הפשוטות יותר, אעמוד בה, ואתן לגוף להיעשות נינוח ורגוע ככל שניתן. כך ניתן לחוש בקלות רבה יותר את הפראנה נעה בגוף, ואז הפראנה מסתנכרנת באופן אוטומטי."
- מה מתוכנן לסמינר שתעביר בישראל?
הדבר העיקרי שאני רוצה הוא שאנשים יכירו טוב יותר את כוח החיים, הפראנה, הדבר שגורם לחיים לנוע. קל מאוד לעבור את החיים כשאנחנו ממוקדים בגוף או בשכל, מבלי להיות מודעים לכך שישנו כוח המאחד את השניים. אני רוצה להתמקד בכך. לגרום לאנשים להכיר את הכוח הזה, ואז יהיה אפשר לדון בשאלות הפרקטיות יותר, כמו 'מה לאכול', 'איך לאכול', מה לתרגל, וכן הלאה".
רם הדר הוא מורה ומדריך אישי לשאדו יוגה ומטפל בסייקי שיאצו. הסדנה עם סבובודה תתקיים ב-15-16 תתקיים בחיפה (ללא לינה). פרטים נוספים באתר היוגה
לאתר של סבובודה
לאתר של רם הדר