מודעים לגוף: שיטת ורדי לשינוי הרגלי התנועה במרחב
הרעיון מאחורי השיטה מתגלם ביכולת לזהות את איברי הגוף ולתכנן את פעולתם ביחס לתנוחה ולמרחב. קוראים לזה "מודעות גוף" וזה אמור לשפר את תפקוד מערכת העצבים, גם אצל אוטיסטים
המושג המרכזי בשיטה הוא "מודעות גוף:" היכולת לזהות את איברי הגוף, לתכנן את פעולתם ביחס לתנוחת האדם, למרחב ולמטרה שרוצים להשיג. התחושות שהגוף חווה עוברות אל המוח בעזרת מערכת העצבים ומתארגנות בו באופן שיוכל לשרת אותנו בעתיד. קשרים בין חלקי הגוף ובין המוח, נבנים החל מהשהייה ברחם ותלויים זה בזה. אם אותם קשרים נפגמים כתוצאה ממחלה, פגיעה נפשית, תאונה או הזנחה, ייפגעו לא רק יכולותיו המוטוריות של האדם - ייתכן גם שהוא לא יוכל לממש את מלוא הפוטנציאל האינטלקטואלי שלו ויסבול מבעיות רגשיות ואחרות.
ורדי מסבירה שבאמצעות מגע, תנועה, גירוי החושים ותרגילי מוטוריקה אפשר לתקן את הלקויות בכל גיל, אך עדיף לעשות זאת מוקדם ככל הניתן. היא מוסיפה שטעות נפוצה היא לחשוב שהתפתחות מהירה של התינוק היא סממן לעתיד מזהיר. "ילד שהתפתח מהר מדי ופסח על שלב הזחילה על שש, עלול לסבול מליקוי תפקודי או מליקוי למידה. בהתפתחות התינוק חשוב לא מתי, אלא איך."
בין שלבי ההתפתחות יש קריטיים יותר ופחות. זחילת גחון, לדוגמה, מהותית פחות כי היא שלב ביניים. לעומת זאת, בזחילה על שש יש מרכיבים רבים שקשורים למערכת שיווי המשקל, הבנת המרחב ותיאום בין צד ימין לבין צד שמאל של הגוף. "האופי מתעצב בשלוש-ארבע השנים הראשונות. הילד נמנע מפעולות מסוימות אם הוא יודע שיש לו קושי בהן. הוא נהיה מתוסכל ומפתח אישיות נמנעת," מסבירה ורדי.

שיטת ורדי. לממש את מלוא הפוטנציאל
צילום: ינון ורדי
סדנאות קבוצתיות
כילדה סבלה ורדי מליקויי למידה קשים ועזבה את בית הספר בכיתה י.' היא החלה ללמוד מחול וגילתה שהעבודה על הקואורדינציה פתרה חלק ניכר מהקשיים שבעבר שום טיפול לא הועיל להם. היא למדה בעצמה נוירו-פיזיולוגיה ונוירופסיכולוגיה, ופנתה ללימודי רפואה משלימה. הידע שצברה הוליד את שיטת ורדי.
השיטה מיושמת בסדנאות קבוצתיות של הורים וילדים המיועדות לכלל האוכלוסייה, או בטיפולים פרטניים שמיועדים לסובלים מליקויים ומבעיות התפתחותיות. המוטו הוא שהטיפול צריך להיות מהנה, "כי אנחנו קולטים רק כשאנחנו במצב רוח טוב," אומרת ורדי. מפגש פרטני מתחיל באבחון, שנעשה על פי פרוטוקול מובנה המתאים לגיל הילד ולסוג הליקוי שעליו מדווח ההורה.
תוצאות האבחון,
עם תוצאות בדיקות רפואיות שעבר הילד, משמשות לבניית מערך טיפולי. הטיפולים שונים זה מזה ותלויים בגיל, בבעיה ובשלב הטיפולי, אך כשמדובר בתינוקות הם לרוב כוללים החזקה של תינוק בתנוחות מובנות שיגרמו לו לאזן את עצמו ולהפעיל שרירים מסוימים, עידוד לתנועה, מגע משתנה בגוף התינוק ומגע של התינוק במשטחים ובחומרים במרקמים מגוונים.
השיטה בנויה על הבנת ההקשרים במערכת הנוירו-פיזיולוגית. ההתמקדות אינה רק בקואורדינציה, אלא בכל הקשרים שבין חלקי המוח לבין הגוף, הרגש והקוגניציה. היא מתאימה "להורים שרוצים לראות רצף התפתחותי לפי השיטה, להורים שרוצים להירגע וליהנות עם הילד (בסדנאות הקבוצתיות) ולמי שחוששים מלקויות למידה תורשתיות," אומרת ורדי.
בישראל כ250- מטפלים פעילים, אליהם ניתן להגיע דרך אתר מרכז ורדי